Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nawozów od zaje..nia zainteresowanie małe przez ceny, ceny zbóz i rzepaku pod psem a tu chcą wstrzymać sprzedać nawozów 

jak nie monopolista państwowy okradający rolników dostają kilkaset milinów wsparcia to teraz cyrki pośredników do tego jeszcze

coraz bardziej poje.ne akce się dzieją

albo panikę chcą wywołać

wszyscy tylko chcą sprzedać i spokoju nie dają 

Edytowane przez renovoltage
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Popier96 napisał:

Te rolnik, a w RSM to jaka forma jest jak nie amidowa, która występuje w moczniku? Też zaczyna działać dopiero w maju? 🤣

Zanim coś napiszesz to chociaż sprawdź u wujka Googla.

Opublikowano
  1. 1 godzinę temu, Popier96 napisał:

Te rolnik, a w RSM to jaka forma jest jak nie amidowa, która występuje w moczniku? Też zaczyna działać dopiero w maju? 🤣. A jeszcze ciekawsze, z czego wynika ta wielka różnica między saletrą czy saletrzakiem? W tym roku saletrzak idzie kupić przeliczeniu na kg czystego N sporo taniej, niż saletrę. Więc wybrałem saletrzak, posiałem jak dziad. Ale dalej nurtuje mnie z czego ta wielka różnica wynika między tymi nawozami 🤣.

@GRZES1545 jak szukasz czegoś na N2 to kupuj mocznik o ile wychodzi najtaniej i siej jak najszybciej. A jak się boisz to siej co innego. Ja w tym roku siałem zaraz 1-2-3 Marca i na pierwszy strzał saletrzak, od razu na tym polu jechane mocznikiem i wsio z nawożenia. Ale u mnie ziemie ciężkie więc nie obawiam się wypłukania.

2. czasami mam wrazenie ze tacy ludzie jak on specjalnie pisza glupoty zeby zmiejszyc konkurencje 🤣.

jesli ktos pisze takie bzdury to chyba nie jest az tak glupi zeby nie sprawdzic ?

wez dziecko i poczytaj troche wiarygodnych zrodel.. moze kup sobie jaksa gazete rolnicza albo nie daj boze ksiazke ??

96 -to wszystko tlumaczy, ma dzieci w takim wieku 🤓

Opublikowano

Ja posiałem normalnie nawozy. Zastanawiam się czy dając 100kg saletry, ktoś liczy na plon 5-6 ton? Czy wogole opłaca się chronić grzybowkami takie plantacje i czy na końcu opłaca się wjeżdżać kombajnem?????

przez miedze miałem takie sąsiada z 3ha pszenzyta zabierał na 4 tonowa przyczepę. Po 5 latach się poddał…. A jego ojciec wcześniej siał tam buraki i plony miał dobre.

Opublikowano
Dnia 10.03.2023 o 11:07, nunu85 napisał:

achema czy jakiś inny? jak achema to się nie bać tylko brać. bardzo dobry producent azotów.

Importer - Scandagra
Gamintojas: CF Industries LLC - 4 Parkway North, Suite 400 Dirfidas, Linojus 60015-2590, 

Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Zależy jak różnica jak 100 zł to wole nasz Polski

Przy Twoich potrzebach idących przecież w dziesiątki albo i setki ton, z tej stówy na tonie, robi się poważna kwota 🤔

Opublikowano
Michall51 napisał:

Dnia 10.03.2023 o 11:07, nunu85 napisał:

achema czy jakiś inny? jak achema to się nie bać tylko brać. bardzo dobry producent azotów.

Importer - Scandagra
Gamintojas: CF Industries LLC - 4 Parkway North, Suite 400 Dirfidas, Linojus 60015-2590, 

czyli nie a hema a cf. też dobry producent. Marka światowa a nie jakas lokalna.

• Like 1
Opublikowano

Ja daje 30 ton obornik + 100-150kg saletrosan, salmag i normalnie zbieram 5 ton z ha pszenicy, pszenżyta czy owsu, może i mało ale wystarczy, przy 300kg to pewnie wszystko by leżało bez skracania

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Jurek321 napisał:

Zanim coś napiszesz to chociaż sprawdź u wujka Googla.

No to co tam ciekawego piszą 🤔

2 godziny temu, jacus napisał:
  1.  

2. czasami mam wrazenie ze tacy ludzie jak on specjalnie pisza glupoty zeby zmiejszyc konkurencje 🤣.

jesli ktos pisze takie bzdury to chyba nie jest az tak glupi zeby nie sprawdzic ?

wez dziecko i poczytaj troche wiarygodnych zrodel.. moze kup sobie jaksa gazete rolnicza albo nie daj boze ksiazke ??

96 -to wszystko tlumaczy, ma dzieci w takim wieku 🤓

Dalej nie odpowiedziałeś panie pozjadający wszelkie rozumy :P. Chce jasno na białym czym różni się saletrzak od saletry, nie licząc tego że różnią się ilością czystego N w kilogramie i posiadającą takie same formy azotu.

A jak który nie wierzy to odsyłam do Pana :) Ale lepiej pier**lić nie mając żadnego doświadczenia w stosowaniu-

Edytowane przez Popier96
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Co to znaczy celuję w Plon ?.

Celować to można sobie do tarczy , czy tam innych rzeczy .

na plon się daje wszystko by , był ten plon .

Celowanie w plon to określanie ile można uzyskać plonu na danej ziemi i jakie nawożenie trzeba zastosować. Jak nie wiesz jaki wpływ  nawożenie  ma na osiagany plon to się dokształć.

Oczywiście wielką zmienną jest czynnik dostępności wody na który ma sie mały wpływ ale nawozenie to podstawa, zwłaszcza azotem.

Opublikowano
5 godzin temu, Przemo78 napisał:

Siej śmiało. Mocznik trzeba dać z wyprzedzeniem i na dobrze rozkszewioną pszenicę .Ja bazuje cały czas na moczniku nawet w rzepaku 1dawka siarczan amonu 2mocznik za parę dni. Mocznik poczeka na wodę a saletra pójdzie do Puław.

Jaki siarczan bierzesz żeby dobrze rozsiać pogłównie? Ja siałem ten importowany to duża część to mąka i sie zawieszał, a kryształ podobno na 18 m nie równo się sieje. 

Opublikowano

to jest najlepsze ze niemiecka,wegierska czy francuska saletra jest duzo tansza od polskiej.......

2 godziny temu, Popier96 napisał:

No to co tam ciekawego piszą 🤔

Dalej nie odpowiedziałeś panie pozjadający wszelkie rozumy :P. Chce jasno na białym czym różni się saletrzak od saletry, nie licząc tego że różnią się ilością czystego N w kilogramie i posiadającą takie same formy azotu.

A jak który nie wierzy to odsyłam do Pana :) Ale lepiej pier**lić nie mając żadnego doświadczenia w stosowaniu-

dziecko ja zaczalem gospodarzyc gdy cie jeszcze  w planach nie bylo....

obstawiam ze procz gimnazjum to zadnej szkoly nie skonczyles-wiec nie widze sensu ci tlumaczyc roznicy w dzialaniu poszczegolnych nawozow.

sa dziesiatki artykulow ktore o tym pisza..... jesli nie potrafisz sobie znalezc to juz twoj problem.

iung czy inne instytuty robia doswiadczenia i badania a tu jeden polglowek z drugim swoje madrosci pisze 🤣.

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

to jest najlepsze ze niemiecka,wegierska czy francuska saletra jest duzo tansza od polskiej.......

obstawiam ze procz gimnazjum to zadnej szkoly nie skonczyles-wiec nie widze sensu ci tlumaczyc roznicy w dzialaniu poszczegolnych nawozow.

sa dziesiatki artykulow ktore o tym pisza..... jesli nie potrafisz sobie znalezc to juz twoj problem.

iung czy inne instytuty robia doswiadczenia i badania a tu jeden polglowek z drugim swoje madrosci pisze 🤣.

Ja dalej czekam, aż mi przełożysz różnicę między saletrą, a saletrzakiem 🤣. Doczekam się? Choć pokaż no te doświadczenia i badania pomiędzy tymi dwoma nawozami. Zaintrygowały mnie te znaczące różnice w składzie chemicznym.

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

Ja... i dalej gowno wiesz i gieee masz 🤭

• Haha 1
Opublikowano
20 minut temu, jacus napisał:

Jeżeli miałeś mu wytłumaczyć to daj artykuł czy wyniki badań i da spokój podejrzewam. A tak to Ty kolego robisz się nie wiarygodny

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v