Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli to do mnie to nie pisałem jaki , fosforanu 1 tona , nawet niecała

Opublikowano
yacenty napisał:

nie prawda, nie musza być przypalenia w rzepaku. ja już się nauczyłem jak na moim ogródku robić bez przypalen. złota rada - bez słońca, w pochmurny dzień, w deszcz lub w nocy.

Podczas przymrozku też lejesz rsm?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, STIG13 napisał:

Otóż nie, używałem i RSM, jeszcze stoją mauzery. Może tylko nasz Krukowiak nie polubił się z RSM. Ja nie mam dużo do lania. Pola mam foremne więc w moim przypadku to nie problem z klinami. Na niektórych siłą rzeczy nakładka wychodzi. Jakbym miał myjkę na ciepłą wodę żeby od razu myć ciepłą ok. A tak mocno mi obżerało. Zysk z ceny rsm w moim indywidualnym przypadku nie pokrywa strat. Ja przypaleń akurat nie miałem jak był jeden sezon.

Ja zmywam zimna woda belke o ile nie zamarznie w wężu. Rozsiewacz też nie myty nie będzie stac przecież. 

3 godziny temu, miwigos napisał:

Przypalenia na rzepaku zawsze są , jak na przymrozku to jeszcze większe, nie co roku idzie upasować na mrozie

Tomek te zbiorniki za darmo dostałeś ?, jest to możliwe , ale wyedy musisz chyba 2 lub 3 razy do roku napełniać , w takiej opcji nie kupisz wszystkiego jak jest najtańszy

Jeden kupił ojciec po cenie złomu z CPN, drugi wziąłem w dzierżawę w zamian za tankowanie z tej firmy. 

Jak niema słońca na drugi dzień to niema poparzeń jeśli lane po przymrozku - mówię że tu praktyka potrzebna. 

Praca w nocy? No cóż wolę jedna czy dwie noce niz za dnia ciągać się, a jak mokro to tez i rozsiewaczem lepiej w nocy bo koleiny tak czy siak. 

Ciepło w kabinie jest, oświetlenie też także niema bidy. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał:

Ja zmywam zimna woda belke o ile nie zamarznie w wężu. Rozsiewacz też nie myty nie będzie stac przecież. 

Rozsiewacz myję zimną z użyciem hiperina i jest ok. Poza tym już dużo farby zeszło więc wiele w nim się nie zmieni ;)

Opublikowano

Zlej ich i tyle. Nie daj się naciągnąć

Tomek90 napisał:

Przypalenia na rzepaku zawsze są , jak na przymrozku to jeszcze większe, nie co roku idzie upasować na mrozie Tomek te zbiorniki za darmo dostałeś ?, jest to możliwe , ale wyedy musisz chyba 2 lub 3 razy do roku napełniać , w takiej opcji nie kupisz wszystkiego jak jest najtańszy Jeden kupił ojciec po cenie złomu z CPN, drugi wziąłem w dzierżawę w zamian za tankowanie z tej firmy.  Jak niema słońca na drugi dzień to niema poparzeń jeśli lane po przymrozku - mówię że tu praktyka potrzebna.  Praca w nocy? No cóż wolę jedna czy dwie noce niz za dnia ciągać się, a jak mokro to tez i rozsiewaczem lepiej w nocy bo koleiny tak czy siak.  Ciepło w kabinie jest, oświetlenie też także niema bidy.

Z tym że tego roku bez przymrozku nie ma szans wjechać. A z tego co pamiętam każdy kto lał na zmarznięty rzepak poprzypalał go dość solidnie

Opublikowano (edytowane)

Sieje saletrosan i nie w nocy tylko nad ranem , miedzy 5 a 8 godziną  , 

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Nie musi rozplandekować i sprawdzić co przyjechało, jak z niepewnej firmy , jak dotąd handlowałem a pewnymi firmami, w Ampol często na przedpłate

Opublikowano

No raczej takie firmy jak ampol, chemirol, czy agrolok to są wszystkim znane i nie słuchac żeby ktoś zapłacił kasę a nawozu nie dostał. Chociaż oni zazwyczaj oferują towary na termin. Przynajmniej w chemirolu w tym roku jak pytałem czy będzie jakas zniżka jak zapłacę od razu za nawozy to powiedzieli mi że cena taka sama jak przy płatności na 30 dni.

• Root Admin
Opublikowano
krychu napisał:

Zlej ich i tyle. Nie daj się naciągnąć

Tomek90 napisał:

Przypalenia na rzepaku zawsze są , jak na przymrozku to jeszcze większe, nie co roku idzie upasować na mrozie Tomek te zbiorniki za darmo dostałeś ?, jest to możliwe , ale wyedy musisz chyba 2 lub 3 razy do roku napełniać , w takiej opcji nie kupisz wszystkiego jak jest najtańszy Jeden kupił ojciec po cenie złomu z CPN, drugi wziąłem w dzierżawę w zamian za tankowanie z tej firmy.  Jak niema słońca na drugi dzień to niema poparzeń jeśli lane po przymrozku - mówię że tu praktyka potrzebna.  Praca w nocy? No cóż wolę jedna czy dwie noce niz za dnia ciągać się, a jak mokro to tez i rozsiewaczem lepiej w nocy bo koleiny tak czy siak.  Ciepło w kabinie jest, oświetlenie też także niema bidy.

Z tym że tego roku bez przymrozku nie ma szans wjechać. A z tego co pamiętam każdy kto lał na zmarznięty rzepak poprzypalał go dość solidnie

to nie wina przymrozku tylko słońca w następny dzień po aplikacji

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

to nie wina przymrozku tylko słońca w następny dzień po aplikacji

Jak są wiosene przymrozki , to sońce jest codziennie

Opublikowano
17 minut temu, yacenty napisał:

to idąc tym tropem myślenia masz odpowiedź dlaczego przymrozki "przypalają"

Dlatego RSM tylko pod kuku leje, po co robić mam sobie problemy, komu pasuje niech leje

Opublikowano

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/rynki-rolne/ceny-nawozow/grupa-azoty-zmniejszyla-produkcje-co-z-cenami-nawozow-2500758

Jakby nie jeb.li rolników przez ostatnie lata to  nie musieli by produkcji wstrzymywać. Tak każdy woli kupić import niż dać zarobić ,,swojemu ''. Jak to mówią jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Karma wraca. 

Produkcja mała, koszty na tym samym poziomie więc trzeba cenę za produkt podnieść żeby pokryła koszty i dała jakiś zysk. Jedyne wyjście zacząć produkować dużo i tanio żeby wyprzeć import z rynku i zachęcić ludzi do zakupów. Co nie będzie takie łatwe po doświadczeniach z azotami z ostatnich 2-3 lat jak jawnie robili nas w chu.a. Wszyscy dookoła mieli dużo tańsze nawozy a Polska była liderem jeśli chodzi o najdroższe nawozy. 

Opublikowano

Pewno jest zamówienie polityczne na wykończenie azotów.

Rynek łatwo utracić, gorzej powrócić. Karmiło się Ukrainę, doiło polskiego chłopa. Jak była okazja  uwalić importerów i zaskoczyć rynek obniżką kosztem mniejszych zysków to się ceny podnosiło by być jeszcze mniej konkurencyjnym. 

Zmniejszanie produkcji potem wygaszanie, taki scenariusz dię rysuje.

Potem winą obarczy się polskiego rolnika, który to wspiera Putina, plując na swój kraj

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v