Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, krychu napisał:

Jakie wady ma rsm? Dla mnie największa zaleta to ta że do sąsiada nie doleci 😁

Eeee tam ja sypie rozsiewaczem pneumatycznym Accorda i jest cacy 😎

Edytowane przez Kondziu1832
Opublikowano

w kukurydzy zgodze się ale w pszenicy to nie ma sensu wtych terminach, Znam duże gospodarstwa , które tylko rsm albo inne saletre tylko - kwestia widzimisię dwa tyg suszy i z saletry na pewno mniej zostanie w ziemi jak z rsmu,

Opublikowano

Ja rsm stosuję już  14 lat i trzeba przyznać że fajnie mi się z nim współpracuje,  choć jeśli np. Rsm by kosztował 2 tys , a saletra z 1.5 tys to pewnie chwilowo bym przeszedł na saletrę,  choć nie podoba mi się  w niej to że trudniej zrobić nią ciągłość działania,  a rsm stosujesz i wiesz ze te 2 miesiące minimum masz dzialanie 

Opublikowano
18 minut temu, przemek28_28 napisał:

W maju🤣

Na kłosa w pszenicy xd każdy daje to co mu wygodniej i jakie ma warunki. Z tym problemem to jest jak z polityką. Nie przekonasz nikogo do swoich racji 😁

Opublikowano
MarekUA napisał:

Prawdę mówiąc rsm pali roślinki i przyspiesza grzyba. kiedyś cena była bardziej atrakcyjna podle saletry i mocznika nawet ,teraz już nie . Słyszałem że w rzepaku rsm skraca wegetacje i wogóle źle wpływa na roślinki przeze mnie nie potwierdzone . Przy  wysokich cenach liczy się precyzja wiatr nie wiatr kropla leci gdzie chcesz. Niszczy tak drogie opryskiwacze.

dlatego żeby nie znosiło kropel najlepiej zastosować dysze które rozlewają nie do tyłu tylko do dołu np mmat kr5 albo albuz itp. Szwagier miał 7 otworowe do tyłu to mu paliło pszenicę teraz kupił 5 otworowe do dołu i znacznie mniejsze poparzenia, prawie wcale nie ma.

Opublikowano
andrzej1988 napisał:

MarekUA napisał:

Prawdę mówiąc rsm pali roślinki i przyspiesza grzyba. kiedyś cena była bardziej atrakcyjna podle saletry i mocznika nawet ,teraz już nie . Słyszałem że w rzepaku rsm skraca wegetacje i wogóle źle wpływa na roślinki przeze mnie nie potwierdzone . Przy  wysokich cenach liczy się precyzja wiatr nie wiatr kropla leci gdzie chcesz. Niszczy tak drogie opryskiwacze.

dlatego żeby nie znosiło kropel najlepiej zastosować dysze które rozlewają nie do tyłu tylko do dołu np mmat kr5 albo albuz itp. Szwagier miał 7 otworowe do tyłu to mu paliło pszenicę teraz kupił 5 otworowe do dołu i znacznie mniejsze poparzenia, prawie wcale nie ma.

Ja mam 7 otworowe co leja do tyłu i przez dwa lata nic mi nie popaliło. Jak dał na mokre rośliny albo cos innego odwalił i popaliło dlatego.

Opublikowano
3 godziny temu, andrzej1988 napisał:

Żeby ci rsm wiatr znosił to musi być wichura podczas rozlewania , ewentualnie jakieś końcówki jak masz standardowe z jakiegoś opryskiwacza biardzkiego , co otwory są jakby ktoś igłą to ponakówał , a jak są normalne kołpaki z dużymi otworami to nie ma takiej możliwości żeby znosiło , i uważam że takie kołpaki które leją do tyłu to są jedne z lepiej rozlewających , nawet na yutube są porównania , tutaj bodajże @yacenty też robił próby na różnych i lejące do tyłu mu chyba najlepiej pasowały 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v