Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Narazie to płody rolne  tanieją.  Po nowym roku jak prąd zdrożeje firmom to nie wiem czy coś stanieje. Z kim by nie rozmawiał to każdy producent ma podnosić ceny bo koszty wzrastaja😬 Wczoraj znajomy mówił ze maszyny rolnicze do 20% wzrost cen🤦‍♂️

Znajomy , czy taki co handluje maszynami ?, Bo raczej jak podniosą ceny o 20% to przy takich cenach płodów rolnych to chyba pies z kulawą nogą im ten sprzęt kupi , jak już teraz widać jak sprzedaż maszyn dołuje , tym bardziej że mgr w następnym rozdaniu unijnym może już nie być , a na pewno nie będzie na jakieś podstawowe graty 

11 godzin temu, szymon09875 napisał:

Kto niby dąży do zakończenia wojny ? Wojna będzie trwać jak najdłużej. 

Co do cen 

Rsm 32 1780 netto

To już 500zł drożej od żniw

11 godzin temu, grys napisał:

panowie a jak RSM32 przetrzyma zimę pytam poważnie bo stosuję go 2 raz w zeszłym sezonie kupiłem koniec lutego to za kilka dni był rozlany , ostatnio miałem dobrą oferte to wziąłem jest w mauzeraćh w garażu moje pytanie czy będzie się krystalizował jeżeli tak to trzeba mieszać czy czekać do wiosny i przed rozlaniem mieszać ma ktoś doświadczenie ? 

Zrób z niego 30 lub 28 i śpij spokojnie 

10 godzin temu, rocco0987 napisał:

najpierw leje się wode dopiero rsm bo w drugą strone ci sie nie rozmiesza i bedziesz miał oddzielone warstwy, no chyba że po dolaniu jakieś mieszadło i to dość długo.

W drugą stronę też da radę tylko że trza to mechanicznie wymieszać np powietrzem ze sprężarki , albo wiertarką , czy choćby nawet jakimś kijem pomieszać 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano

To powietrze ze sprężarki mi się nie widzi. Podejrzewam że trochę amoniaku w powietrze puścimy

Opublikowano
32 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tak czytam że jest tak dobrze, że zastanawiam się czy nie będzie źle🤭

Wniosek taki że popyt niemal zerowy, oczekiwanie na dalsze obniżki. Ale czy będzie co obniżać?

Zatrzymanie produkcji w yara to według mnie sygnał że przekroczona została bariera opłacalności. 

Każdy czeka z zakupem i wiosną się okaże - sory, nie mamy towaru i nie zdążymy wyprodukować. 

No i niby tak gwałtownie cena spada. Ale o ile pamiętam notowania to Ci którzy robili zakupy w żniwa korzystali z ceny na giełdzie około 280 dolarów za tonę mocznika. Śledzę notowania i na wczoraj jest to nadal 340 dolarów. Więc fajnie że spada, ale do wcześniejszych poziomów nadal daleko.

Opublikowano
12 godzin temu, szymon09875 napisał:

Kto niby dąży do zakończenia wojny ? Wojna będzie trwać jak najdłużej. 

Co do cen 

Rsm 32 1780 netto

A gdzie to takie ceny na dziś 1610, - do negocjacji pewnie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kondziu1832 napisał:

Przywożą? 

Ja zawsze biorę w Żółkiewce. Tam mają dowóz. Jak Siennica to nie wiem, nigdy nie brałem. Ale jako firma handlują K+S to powinni oryginalny mieć 

Czy Żółkiewka ma esta kiserit to nie wiem, ale być może 

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Sumik napisał:

Wszystkim przedstawicielom dzwoniącym z ofertą apeluje o realnienie cennika. Cena w miarę realna to powiedzmy tona rzepaku tona saletry. Przynajmniej według mnie. Ale nikogo nie namawiam. Wiem tylko że wybory się zbliżają i to chyba dużo ważniejsze niż do parlamentu 

Cena realna to było tona saletry za 1,3 t pszenicy a nie rzepaku 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Wniosek taki że popyt niemal zerowy, oczekiwanie na dalsze obniżki. Ale czy będzie co obniżać?

Zatrzymanie produkcji w yara to według mnie sygnał że przekroczona została bariera opłacalności. 

Każdy czeka z zakupem i wiosną się okaże - sory, nie mamy towaru i nie zdążymy wyprodukować. 

No i niby tak gwałtownie cena spada. Ale o ile pamiętam notowania to Ci którzy robili zakupy w żniwa korzystali z ceny na giełdzie około 280 dolarów za tonę mocznika. Śledzę notowania i na wczoraj jest to nadal 340 dolarów. Więc fajnie że spada, ale do wcześniejszych poziomów nadal daleko.

Chiny Rosja przejmują rynek nawozów, może to zamierzone skutki takie jak w firmie Yara🤔

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Tylko ,że Polska to rynek oderwany o światowej rzeczywistości i postępujący wedle dziwnych zasad , które znają tylko wtajemniczeni.

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał:

Tak wygląda cena mocznika na przestrzeni lat

W żniwa a konkretnie 27.07 mocznik na giełdzie był powyżej 400 USD

złotówka się umacnia,

Nie ma przesłanek na to że będzie drożej.

image.png

image.png

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, marek1977 napisał:

Tylko ,że Polska to rynek oderwany o światowej rzeczywistości i postępujący wedle dziwnych zasad , które znają tylko wtajemniczeni.

Pokazaliśmy że damy się dymac ot i całe zasady

Opublikowano

Czytałem dzisiaj artykuł o tym, że na składach węgla żalą się na brak popytu na opał. A skąd niby ma być popyt jak co u drugiego nawalone węgla pół piwnicy kupionego jeszcze po 3 tys?

Rok temu jak byłem na składzie to ludzie mało co się nie pobili bo węgla zabrakło. Jeden to wziął kredyt w banku żeby kupić 5 ton zapasu.

• Like 2
  • Haha 2
Opublikowano
2 godziny temu, panczo1922 napisał:

Tak wygląda cena mocznika na przestrzeni lat

W żniwa a konkretnie 27.07 mocznik na giełdzie był powyżej 400 USD

złotówka się umacnia,

Nie ma przesłanek na to że będzie drożej.

image.png

image.png

W czerwcu mocznik spadł do poziomu 280dolarów i dlatego w żniwa ludzie pokupili tani import.

Na większy spadek podejrzewam że około miesiąca trzeba teraz poczekać bo to co mamy na rynku to chyba ze szczytu 400 dolarów. Dziś kolejna lekka korekta, a właściwie to wczorajszą bo dane z jednodniowym  opóźnieniem.

Ja patrzę na tej stronie

https://www.barchart.com/futures/quotes/JC*1

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Czytałem dzisiaj artykuł o tym, że na składach węgla żalą się na brak popytu na opał. A skąd niby ma być popyt jak co u drugiego nawalone węgla pół piwnicy kupionego jeszcze po 3 tys?

Rok temu jak byłem na składzie to ludzie mało co się nie pobili bo węgla zabrakło. Jeden to wziął kredyt w banku żeby kupić 5 ton zapasu.

Nie do końca Kolego tak jest. Program czyste powietrze itp. Przez ostatnie 2 lata bardzo dużo instalacji CO montowaliśmy pod pompy ciepła,  gaz, piece inne niż na węgiel czy ekogroszek. Nowe domy wszystko teraz na eko.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v