Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

nie wiem, nie siedzę w temacie "traw" ale ostatnio sporo jeździłem po okolicy to widać że gospodarze mocno ograniczyli nawożenie, dużo zbóż "bladych" , nawet rzepaki nie dokarmiane i jak szczypiorek blade, gdzie nie gdzie tylko pola jak potrzeba, ale ogólnie lipa. Jeszcze teraz susza się zaczyna, już 10 dni bez deszczu i kolejne 2 tygodnie też nic się nie zapowiada , w innych rejonach nawet tutaj chłopaki pisali że w maju spadło po 6-8 litrów, także plony wspaniałe się zapowiadają, kto nie sprzedał to z tego roku na pryzmę dosypie i nawet znaku nie będzie że coś więcej dosypane.

Dokładnie, w środę do Ostrowi Mazowieckiej jeździłem auto oglądać, na Węgrów też to miejscami bladziocha jak nigdy w rzepakach i zbożach .

Uziu Ty kupiłeś mondeo mk4?

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

na pola ludzie nie sypią , a gdzie na łąki 😁

Sam w tamtym roku jak kupiłem nieszczęsną tonę saletry po 4900 to z priorytetem na trawy, bo nic nie dorówna własnej objętościówce. O zbożach nawet nie myślałem, na samym oborniku też coś urośnie. Zboże czy swoje czy dokupione od sąsiada to będzie takiej samej jakości

• Like 2
Opublikowano

kupiłem, już 1.5 roku będzie.

danielhaker napisał:

2 godziny temu, Uziu92 napisał:

na pola ludzie nie sypią , a gdzie na łąki 😁

Sam w tamtym roku jak kupiłem nieszczęsną tonę saletry po 4900 to z priorytetem na trawy, bo nic nie dorówna własnej objętościówce. O zbożach nawet nie myślałem, na samym oborniku też coś urośnie. Zboże czy swoje czy dokupione od sąsiada to będzie takiej samej jakości

👍👍

u nas kto miał zapasu siana czy bel sianokiszonki to w tamtym roku i w tym nie sypał na łąki, ewentualnie ratował się u takich jak ja co mają łąki a nie zbierają trawy, zawsze coś na kilku hektarach ukosi i zawsze te zwierzęta co lepsze zjedzą.

Opublikowano

Dobrze jak tacy są 

Ja dwa lata temu dostałem propozycję, miał bym płacić za bele, sam ją zrobić, i najlepsze jeszcze posiać nawozów 

Moja najdroższa Saletra kosztowała 3800t kupiłem aż 1,5t przyszła susza i z dawki 150kg hektar zebrałem 4 bele z hektara 

Jakby tego było mało to kotka sąsiada zrobiła se z tych bel drapak 

• Sad 1
Opublikowano

ja z zakupami czekam, mi azot będzie potrzebny nie wcześniej jak 1 marca 2024 roku. Myślę ze do wyborów ceny będą spadać a przynajmniej nie rosnąć, po wyborach jak zaczną zaliczki dopłat wypłacać i ewentualnie te pomoce do zbóż i nawozów to ceny do góry znów wystrzelą.

• Like 1
Opublikowano

Bardzo możliwe, gdzieś tam pisałem że jak cena saletry nie spadnie do 1500zł brutto to nikt nie zaryzykuje z kupnem przed wiosną. Wczoraj miałem propozycję żeby dopłacić do dzierżawy 1000zł  i dopłata właściciela, chyba z ch*ja spadł. Ostatecznie zostało tak że ja biorę dopłatę a jemu daje tysiaka, umowa na 10 lat, myślę że rozsądnie.

• Thanks 1
Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał:

No to bieda😑 do wysokich kosztów jeszcze tylko suszy brakuję. 

jak patrzę w prognozy to nie będzie padać aż do połowy lipca 

• Sad 1
Opublikowano
50 minut temu, Michał88 napisał:

Ostatecznie zostało tak że ja biorę dopłatę a jemu daje tysiaka, umowa na 10 lat, myślę że rozsądnie.

jaka klasa ziemi jakie areały +- ,  z ciekawosci

Opublikowano
44 minuty temu, jan88 napisał:

jak patrzę w prognozy to nie będzie padać aż do połowy lipca 

Wszystko poschnie u Mnie tak samo słabo a zapowiadał się mokry rok. Ale tak zawszę jest kiedy jest mniej potrzebny to leję a teraz suchoty co wszystko dużo wody potrzebuję 

Opublikowano
1 godzinę temu, Michał88 napisał:

Bardzo możliwe, gdzieś tam pisałem że jak cena saletry nie spadnie do 1500zł brutto to nikt nie zaryzykuje z kupnem przed wiosną. Wczoraj miałem propozycję żeby dopłacić do dzierżawy 1000zł  i dopłata właściciela, chyba z ch*ja spadł. Ostatecznie zostało tak że ja biorę dopłatę a jemu daje tysiaka, umowa na 10 lat, myślę że rozsądnie.

Jaka klasa ziemi?

Opublikowano

Co z tego nawozu na łąki jak co najmniej 2tyg bez deszczu. Po takim czasie posuchy po tygodniu od porządnego deszczu można dopiero myśleć o podsypaniu o ile będą coś nadawać. Może sianokiszonka choć podrożeje...

Opublikowano (edytowane)

saletra 1500 netto przy aucie z transportem, także z tym taniej za przechowanie to bujają

licz im po 10 złotych za tonę na miesiąc plus 10 za rozładunek i załadunek, byłoby uczciwie ...

Z transportem. Cena  na nawóz co mam w depozycie. Mówili że temu trochę taniej. Zwykła saletra anwistar czy jakoś tak z anwilu

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano

W takim wypadku trochę to chyba 24t i wielokrotność?

Opublikowano

Jakie modły uprawiacie tam na zachodzie że cały deszcz spada u nas na pld-wschodzie? Chociaż jeden plus w tej całej sytuacji że mamy deszcz, maj już dobre 60l

Opublikowano

Trochę nie bardzo. Wykupisz np 15t. Zostanie 9, i w razie jak nie weźmiesz to auto przygniata po kilka ton?

Zawsze było całe auto, cała cysterna...

Opublikowano
3 minuty temu, Tigon napisał:

Jakie modły uprawiacie tam na zachodzie że cały deszcz spada u nas na pld-wschodzie? Chociaż jeden plus w tej całej sytuacji że mamy deszcz, maj już dobre 60l

W wlkp u mnie maj 1 litr.

• Sad 2
Opublikowano

Piszę co mówił przedstawiciel. Firma zakłada ze kupię całe auto które przyjechało. Jak coś będą kombinować to na pewno napiszę, a od nich nic więcej nie kupię. Chociaż kilka lat z nimi współpracuje i jeszcze problemów nie było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v