Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, tommy66692 napisał:

Przy -15 nic się nie stanie 

Zależy jaką masz odmianę, pamiętam na górce przy drodze miałem pszenicę trochę piasek nie było śniegu temperatura -18 zrobiła się cała brązowa a na wiosnę nic normalnie rosła 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jest dalej bez vatu ? bo już dawno nie interesowałem się zakupem to wyleciałem z tematu 

Jak masz zboże sprzedane to bym trochę zamówił. 

Co do zimy zwykłe straszenie, gdzieś na krańcach w nocy przez parę godzin może dojść do -15 no ale chyba mamy zime nie? 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

W agrobiznes Pani z Agrochemu już powiedziała że  ,,w związku ze zbliżającym się sezonem aplikacji nawozów i dużym zainteresowaniem mogą być chwilowe problemy z dostępnością nawozów "🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano

Nie bagatelizujcie tych prognoz. Mamy zimę ale tylko kalendarzową. Zboża cały czas wegetują.

I o ile przy normalnej zimie -20 nic nie szkodzi to dziś -12 może namieszać zwłaszcza że nie widać śniegu w prognozie.

5 lutego pełnia więc prognozy bardzo prawdopodobne

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Nie bagatelizujcie tych prognoz. Mamy zimę ale tylko kalendarzową. Zboża cały czas wegetują.

I o ile przy normalnej zimie -20 nic nie szkodzi to dziś -12 może namieszać zwłaszcza że nie widać śniegu w prognozie.

5 lutego pełnia więc prognozy bardzo prawdopodobne

Ja nie bagatelizuję ale co mam zrobić? Na 10 lutego -7 nocą zapowiadają u mnie, może nie będzie tak źle. Przy tych kosztach nie wyobrażam sobie wszystko przesiewać

Opublikowano
8 minut temu, krilan06 napisał:

Na 10 lutego -7 nocą zapowiadają u mnie

U mnie już zmienili prognozę - pokazywali -5 na 10, a teraz już w piątek w nocy ma być -7. Narazie odwilż i deszcz, jeden dzień coś może pruszyc i mróz, także ciekawie nie będzie.

9 minut temu, krilan06 napisał:

nie wyobrażam sobie wszystko przesiewać

Żal by było, bo jak co roku coś, to w tym roku akurat zboże całkiem fajnie z jesieni wyglądało. Ale ostatnio jak tak z jesieni było ok, to przywalił śnieg, mróz i plesn miejscami zjadła wszystko 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, krilan06 napisał:

Ja nie bagatelizuję ale co mam zrobić? Na 10 lutego -7 nocą zapowiadają u mnie, może nie będzie tak źle. Przy tych kosztach nie wyobrażam sobie wszystko przesiewać

dla mnie może być -30 bez śniegu żeby wątpliwościnie było

rzepak ubezpieczony 3,5 tony po 3500

pszenica 6x 1500

pszenżyto 6x1300

niech 25% zapłacą jak wymarznie i ok

a najlepiej grad przed żniwa

Edytowane przez pawelek98
  • Like 2
Opublikowano

Ten grad to pada wtedy kiedy nie trzeba. Ubezpieczam co roku. W tamtym roku u mnie była susza na podobe tej z 2015 roku jak dobrze pamiętam. Chciałem żeby przyszedł grad i wymlocil te trociny to chociaż kasa na zakup innych pasz by była. Niestety za zbiór tych trocin trzeba było jeszcze gruby hajs zapłacić. Taki urok uprawy pod chmurką. Inny wody mieli aż nadto a inni usychali 

• Like 1
Opublikowano

Proście, a będzie Wam dane🤣🤣🤣

W nosie miałbym ubezpieczenie i wiosenne siewy. Biznes po wuju.

Opublikowano
31 minut temu, andrzej1988 napisał:

Ceny azotów poleciały. Zawsze udawało się kupować po w miarę najniższych cenach w sezonie a tym się nie udało. RSM kupiony po 4100 a pewnie za niedługo u dystrybutorów będzie po te 2700.

Ten sezon to jest dobry dla tych którzy nie planują nic na przyszłość, którzy sprzedają wszystko w zniwa i biorą wszystko na przelew. 

• Like 2
Opublikowano
pawelek98 napisał:

dla mnie może być -30 bez śniegu żeby wątpliwościnie było rzepak ubezpieczony 3,5 tony po 3500 pszenica 6x 1500 pszenżyto 6x1300 niech 25% zapłacą jak wymarznie i ok   a najlepiej grad przed żniwa

żebyś się nie zdziwił. kilka lat temu też miałem rzepak fajnie ubezpieczony , już nie pamiętam za ile ale powiedzmy 2000. Tuż przed żniwami przyszedł grad i mi go mocno wytłukł. Dzwonię więc do PZU, przyjedźcie na oględziny. Przyjechali, popatrzyli i za parę dni dostałem pismo że owszem uznają ileś procent szkody ale płacą po aktualnej cenie rynkowej, która wynosi 1500 i nic ich nie obchodziło że chciałem to przechowywać i sprzedać zimą drożej. teraz jest 1500 i płacimy 1500. proszę sprawdzić w regulaminie strona 12 punkt 20 drobnym drukiem gdzieś ukryte. no i było napisane. Dlatego już nigdy więcej z nimi wspólnego mieć nie chce.

Opublikowano

@nunu85 a ja z kolei miałem w zeszłym roku w pocztowym i wpadl grad+przymrozki wiosenne i uznali po cenie jaka była w umowie. Teraz już nie ma pocztowego a to był chyba najrozsądniejszy ubezpieczyciel do takich tematów 

Opublikowano
1 minutę temu, nunu85 napisał:

żebyś się nie zdziwił. kilka lat temu też miałem rzepak fajnie ubezpieczony , już nie pamiętam za ile ale powiedzmy 2000. Tuż przed żniwami przyszedł grad i mi go mocno wytłukł. Dzwonię więc do PZU, przyjedźcie na oględziny. Przyjechali, popatrzyli i za parę dni dostałem pismo że owszem uznają ileś procent szkody ale płacą po aktualnej cenie rynkowej, która wynosi 1500 i nic ich nie obchodziło że chciałem to przechowywać i sprzedać zimą drożej. teraz jest 1500 i płacimy 1500. proszę sprawdzić w regulaminie strona 12 punkt 20 drobnym drukiem gdzieś ukryte. no i było napisane. Dlatego już nigdy więcej z nimi wspólnego mieć nie chce.

mnie cena nie obchodzi mam ubezpieczone na 0,5 mln mój rzepak, za wymarznięcie 25%, za wiosenne przymrozki 40%, przed żniwami grad 90%

mają tylko poziom strat oszacować

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

W agrobiznes Pani z Agrochemu już powiedziała że  ,,w związku ze zbliżającym się sezonem aplikacji nawozów i dużym zainteresowaniem mogą być chwilowe problemy z dostępnością nawozów "🙆‍♂️

W jej mozgu będą chwilowe problemy z myśleniem 

A tak z czystej ciekawości nie to że już jadę sypac azot można stosować od 1 lutego czy nie? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Sokol2 napisał:

kur.... znowu kilkadziesiąt tys w dupe.... 

życie

ja też na azocie się przejechałem, ładne auto poszło w pi....u

na szczęście jesienna sprzedaż zrównoważyła te różnicę

3 minuty temu, rolnik039 napisał:

W jej mozgu będą chwilowe problemy z myśleniem 

może być tak i to bardzo możliwe że dzwonisz i nie ma a ta cena to dla dystrybutorów

a ci puszczą po jednym aucie na tydzień

a jak chcesz na dziś to po starej cenie

Edytowane przez pawelek98
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v