Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, szzone napisał:

Podszkol mnie jak uzyskać 8t przy braku opadów maj i czerwiec chętnie posłucham może się czegoś nauczę.

Pić dużo piwa i sikać po pszenicce 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Sytuacja cenowa województwo Podlaskie,powiat Bielski,Skup zboża w Krzywej: lekko ponad 800 zł+Vat przenżyto,pszenica 900+vat. Ilość poniżej 10 ton (-20 zl na tonie),ilość poniżej 5 ton (-50 zł na tonie) . Ciekawie się zapowiada ten sezon;)

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mds212 napisał:

Czyli amcie dobre ziemie a i tak gowno rosnie? No to czas chyba sie podszkolic czemu dalej sie nie rodzi :D

Człowieku nie brnij na siłę bo się pogrążasz.Powiem ci tylko że szkoda ziemi na przenice.

10 minut temu, mds212 napisał:

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Człowieku nie brnij na siłę bo się pogrążasz.Powiem ci tylko że szkoda ziemi na przenice.

Ja pszenicę traktuje jako poplon do zmianowania ale coraz droższe to zmianowanie.

• 0
Opublikowano
12 minut temu, matek89121 napisał:

Ciekawe ile miliardów przekazali Polscy rolnicy tracąc na pszenicy 50 %ceny i czy tak powinna wyglądać wdzięczność za pomoc przy przygarnięciu i otoczenie opieką uchodźców wojennych.

Dodaj oszustwo na nawozie i paliwie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szzone napisał:

Ja pszenicę traktuje jako poplon do zmianowania ale coraz droższe to zmianowanie.

Owsem przesiewam ale to bardziej że względu na fitosanitarne działania.Choc muszę przyznać że w tym roku lepiej na nim wyszedłem jak ludzie ja tej przenicy.mds,przenica to nie cały świat.

• 0
Opublikowano (edytowane)

O na ziemniakach to jest biznes :D Raz na 20 lat a potem znowu po 20 gr :DW tym roku na giełdzie koneic czerwca mlody piekiny ziemniak 10zl za worek i nie mial kto kupowac.

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Owsem przesiewam ale to bardziej że względu na fitosanitarne działania.Choc muszę przyznać że w tym roku lepiej na nim wyszedłem jak ludzie ja tej przenicy.

U nas w tym roku owies wypaliło, kolega z 3 ha nakosił przyczepę.

• 0
Opublikowano (edytowane)

No jak wy takie plony zbieracie to nci dziwnego ze wam sie pszenica nie spina. SKoro wiecej wysiewacie jak zbieracie :D

Edytowane przez mds212
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, mds212 napisał:

O na ziemniakach to jest biznes :D Raz na 20 lat a potem znowu po 20 gr :D

Jak ty człowieku mało wiesz.Nie bendę ci pisal cyfr bo w załamanie byś wpadł

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, mds212 napisał:

O na ziemniakach to jest biznes :D Raz na 20 lat a potem znowu po 20 gr :DW tym roku na giełdzie koneic czerwca mlody piekiny ziemniak 10zl za worek i nie mial kto kupowac.

Ja nie nażekam w tym roku kilograma nie sprzedałem taniej jak 1.5zł i nie mówimy tu o detalu 6-7t tydzień.

• 0
Opublikowano

Jeszce nie tak dawno kali jesieni w tym temacie każdy się chwalił ile to nie zarobi na pszenicy że już cena taka ma być na przednówku i czego sobie nie kupi i w co kasy nie zainwestuje i komu dzierżawy nie nabije, sam myślałem że tej sielanki nic nie da się spierdzielić i co mamy co mamy sam nie uciekłem z towarem w porę i sytuacja jest patowa giełdusy wykonczą nas skupy straty z nawozów na nas przerzucają jednym słowem masakra.

Zapomnieliśmy że ceną rządzi kilka osób i mogą manipulować w górę i w dół. a dla nich liczy się ile baranów ostrzygą i zarobią na nic . No i mamy jeszcze nas ministerek nas podpuścił, dziwi mnie że partia rządząca lekceważy rolników nawet platformusy tak nie podpadli na wsi...

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, szzone napisał:

Ja nie nażekam w tym roku kilograma nie sprzedałem taniej jak 1.5zł i nie mówimy tu o detalu 6-7t tydzień.

Ja mam ziemniak i kapustne wszelakiej maści.Nie chce Mdsa w kompleksy wpędzać.

• 0
Opublikowano

Chyba tak dobrze nie ejst skoro na nawozy nie stac :D

Raz na 20 lat badylarzowi zapalcila kapucha i pyr i zgrywa chojraka a juz zapomnial jak oddawal kartofle po 15gr albo kapuste po 70gr :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, mds212 napisał:

Raz na 20 lat badylarzowi zapalcila kapucha i pyr i zgrywa chojraka a juz zapomnial jak oddawal kartofle po 15gr albo kapuste po 70gr :D

Nie martw się o badylarzy oni ostatni polegną po zbożowcach.

• 0
Opublikowano
MarekUA napisał:

Jeszce nie tak dawno kali jesieni w tym temacie każdy się chwalił ile to nie zarobi na pszenicy że już cena taka ma być na przednówku i czego sobie nie kupi i w co kasy nie zainwestuje i komu dzierżawy nie nabije

znam gospodarstwa które w ubiegłym roku zlikwidowały krowy mleczne bo miały być kokosy z produkcji roślinnej, gospodarstwa zadłużone po uszy, sporo też przeinwestowało bo przecież będzie z czego spłacać. pozostaje mieć nadzieję, że sytuacja się wyprostuje

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, mds212 napisał:

Badylarzy to wykonczy nowy system doplat :D

Tak jasne ja w tym roku biorę podstawowe a w przyszłym chyba podziękuję Unii za socjal w postaci dopłat.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mds212 napisał:

Myśl tak dalej.W tej branży nie zarabia się na górkach cenowych tylko na ciągłej sprzedaży.70gr za kapustę to nie jest zła cena..Pamiętam jak 200ton towaru na pole wróciło i pamiętam jak za 20ton ziemniaków żona sobie kurtkę kupiła.Ja się tym całe życie zajmuje.Ja dopłat nie potrzebuje i zapewne ostatni raz składam o nie wniosek bo nie mam zamiaru chodzić na postronku.Malo tego nigdy poza obszarowka nic z unii nie wziąłem więc mogą mi .....

• 0
Opublikowano

To juz nie bedzie nowych fyndow? :D

4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Myśl tak dalej.W tej branży nie zarabia się na górkach cenowych tylko na ciągłej sprzedaży.70gr za kapustę to nie jest zła cena..Pamiętam jak 200ton towaru na pole wróciło i pamiętam jak za 20ton ziemniaków żona sobie kurtkę kupiła.Ja się tym całe życie zajmuje.Ja dopłat nie potrzebuje i zapewne ostatni raz składam o nie wniosek bo nie mam zamiaru chodzić na postronku

Przeciez chodziles na nim jzu 20 lat, teraz CI go tylko pociasniaja :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Myśl tak dalej.W tej branży nie zarabia się na górkach cenowych tylko na ciągłej sprzedaży.70gr za kapustę to nie jest zła cena..Pamiętam jak 200ton towaru na pole wróciło i pamiętam jak za 20ton ziemniaków żona sobie kurtkę kupiła.Ja się tym całe życie zajmuje.

Nie tłumacz mu tego że raz z hektara kapusty jest kilka tysięcy a raz kilkadziesiąt bo zaraz będzie próbował swoich sił w biznesie badylarskim.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał:

my to trzeba jeszcze podzielić na trzy cześć bo takiej rozbieżności cenowej jeszcze nigdy nie było miedzy południkowo-wschodnią ścianą a północą.

To znaczy? w przypadku pszenicy ok 100zł, pszenżyto droższe na południowym-wschodzie niż u nas ok 800zł netto

• 0
Opublikowano
7 minut temu, mds212 napisał:

To juz nie bedzie nowych fyndow? :D

Przeciez chodziles na nim jzu 20 lat, teraz CI go tylko pociasniaja :D

Na wszystko przychodzi kiedyś koniec i właśnie nadchodzi koniec dopłat.Ja w innej barwie zieleni gustuję.

3 minuty temu, szzone napisał:

Nie tłumacz mu tego że raz z hektara kapusty jest kilka tysięcy a raz kilkadziesiąt bo zaraz będzie próbował swoich sił w biznesie badylarskim.

Powodzenia mu życzę.Na kolanach wróci do swojej słomy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v