Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, szzone napisał:

Podszkol mnie jak uzyskać 8t przy braku opadów maj i czerwiec chętnie posłucham może się czegoś nauczę.

Pić dużo piwa i sikać po pszenicce 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Sytuacja cenowa województwo Podlaskie,powiat Bielski,Skup zboża w Krzywej: lekko ponad 800 zł+Vat przenżyto,pszenica 900+vat. Ilość poniżej 10 ton (-20 zl na tonie),ilość poniżej 5 ton (-50 zł na tonie) . Ciekawie się zapowiada ten sezon;)

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, mds212 napisał:

Czyli amcie dobre ziemie a i tak gowno rosnie? No to czas chyba sie podszkolic czemu dalej sie nie rodzi :D

Człowieku nie brnij na siłę bo się pogrążasz.Powiem ci tylko że szkoda ziemi na przenice.

10 minut temu, mds212 napisał:

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Człowieku nie brnij na siłę bo się pogrążasz.Powiem ci tylko że szkoda ziemi na przenice.

Ja pszenicę traktuje jako poplon do zmianowania ale coraz droższe to zmianowanie.

• 0
Opublikowano
12 minut temu, matek89121 napisał:

Ciekawe ile miliardów przekazali Polscy rolnicy tracąc na pszenicy 50 %ceny i czy tak powinna wyglądać wdzięczność za pomoc przy przygarnięciu i otoczenie opieką uchodźców wojennych.

Dodaj oszustwo na nawozie i paliwie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, szzone napisał:

Ja pszenicę traktuje jako poplon do zmianowania ale coraz droższe to zmianowanie.

Owsem przesiewam ale to bardziej że względu na fitosanitarne działania.Choc muszę przyznać że w tym roku lepiej na nim wyszedłem jak ludzie ja tej przenicy.mds,przenica to nie cały świat.

• 0
Opublikowano (edytowane)

O na ziemniakach to jest biznes :D Raz na 20 lat a potem znowu po 20 gr :DW tym roku na giełdzie koneic czerwca mlody piekiny ziemniak 10zl za worek i nie mial kto kupowac.

Edytowane przez mds212
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, marcin19071980 napisał:

Owsem przesiewam ale to bardziej że względu na fitosanitarne działania.Choc muszę przyznać że w tym roku lepiej na nim wyszedłem jak ludzie ja tej przenicy.

U nas w tym roku owies wypaliło, kolega z 3 ha nakosił przyczepę.

• 0
Opublikowano (edytowane)

No jak wy takie plony zbieracie to nci dziwnego ze wam sie pszenica nie spina. SKoro wiecej wysiewacie jak zbieracie :D

Edytowane przez mds212
  • Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, mds212 napisał:

O na ziemniakach to jest biznes :D Raz na 20 lat a potem znowu po 20 gr :D

Jak ty człowieku mało wiesz.Nie bendę ci pisal cyfr bo w załamanie byś wpadł

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, mds212 napisał:

O na ziemniakach to jest biznes :D Raz na 20 lat a potem znowu po 20 gr :DW tym roku na giełdzie koneic czerwca mlody piekiny ziemniak 10zl za worek i nie mial kto kupowac.

Ja nie nażekam w tym roku kilograma nie sprzedałem taniej jak 1.5zł i nie mówimy tu o detalu 6-7t tydzień.

• 0
Opublikowano

Jeszce nie tak dawno kali jesieni w tym temacie każdy się chwalił ile to nie zarobi na pszenicy że już cena taka ma być na przednówku i czego sobie nie kupi i w co kasy nie zainwestuje i komu dzierżawy nie nabije, sam myślałem że tej sielanki nic nie da się spierdzielić i co mamy co mamy sam nie uciekłem z towarem w porę i sytuacja jest patowa giełdusy wykonczą nas skupy straty z nawozów na nas przerzucają jednym słowem masakra.

Zapomnieliśmy że ceną rządzi kilka osób i mogą manipulować w górę i w dół. a dla nich liczy się ile baranów ostrzygą i zarobią na nic . No i mamy jeszcze nas ministerek nas podpuścił, dziwi mnie że partia rządząca lekceważy rolników nawet platformusy tak nie podpadli na wsi...

• Like 5
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, szzone napisał:

Ja nie nażekam w tym roku kilograma nie sprzedałem taniej jak 1.5zł i nie mówimy tu o detalu 6-7t tydzień.

Ja mam ziemniak i kapustne wszelakiej maści.Nie chce Mdsa w kompleksy wpędzać.

• 0
Opublikowano

Chyba tak dobrze nie ejst skoro na nawozy nie stac :D

Raz na 20 lat badylarzowi zapalcila kapucha i pyr i zgrywa chojraka a juz zapomnial jak oddawal kartofle po 15gr albo kapuste po 70gr :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, mds212 napisał:

Raz na 20 lat badylarzowi zapalcila kapucha i pyr i zgrywa chojraka a juz zapomnial jak oddawal kartofle po 15gr albo kapuste po 70gr :D

Nie martw się o badylarzy oni ostatni polegną po zbożowcach.

• 0
Opublikowano
MarekUA napisał:

Jeszce nie tak dawno kali jesieni w tym temacie każdy się chwalił ile to nie zarobi na pszenicy że już cena taka ma być na przednówku i czego sobie nie kupi i w co kasy nie zainwestuje i komu dzierżawy nie nabije

znam gospodarstwa które w ubiegłym roku zlikwidowały krowy mleczne bo miały być kokosy z produkcji roślinnej, gospodarstwa zadłużone po uszy, sporo też przeinwestowało bo przecież będzie z czego spłacać. pozostaje mieć nadzieję, że sytuacja się wyprostuje

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, mds212 napisał:

Badylarzy to wykonczy nowy system doplat :D

Tak jasne ja w tym roku biorę podstawowe a w przyszłym chyba podziękuję Unii za socjal w postaci dopłat.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mds212 napisał:

Myśl tak dalej.W tej branży nie zarabia się na górkach cenowych tylko na ciągłej sprzedaży.70gr za kapustę to nie jest zła cena..Pamiętam jak 200ton towaru na pole wróciło i pamiętam jak za 20ton ziemniaków żona sobie kurtkę kupiła.Ja się tym całe życie zajmuje.Ja dopłat nie potrzebuje i zapewne ostatni raz składam o nie wniosek bo nie mam zamiaru chodzić na postronku.Malo tego nigdy poza obszarowka nic z unii nie wziąłem więc mogą mi .....

• 0
Opublikowano

To juz nie bedzie nowych fyndow? :D

4 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Myśl tak dalej.W tej branży nie zarabia się na górkach cenowych tylko na ciągłej sprzedaży.70gr za kapustę to nie jest zła cena..Pamiętam jak 200ton towaru na pole wróciło i pamiętam jak za 20ton ziemniaków żona sobie kurtkę kupiła.Ja się tym całe życie zajmuje.Ja dopłat nie potrzebuje i zapewne ostatni raz składam o nie wniosek bo nie mam zamiaru chodzić na postronku

Przeciez chodziles na nim jzu 20 lat, teraz CI go tylko pociasniaja :D

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

Myśl tak dalej.W tej branży nie zarabia się na górkach cenowych tylko na ciągłej sprzedaży.70gr za kapustę to nie jest zła cena..Pamiętam jak 200ton towaru na pole wróciło i pamiętam jak za 20ton ziemniaków żona sobie kurtkę kupiła.Ja się tym całe życie zajmuje.

Nie tłumacz mu tego że raz z hektara kapusty jest kilka tysięcy a raz kilkadziesiąt bo zaraz będzie próbował swoich sił w biznesie badylarskim.

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Tigon napisał:

my to trzeba jeszcze podzielić na trzy cześć bo takiej rozbieżności cenowej jeszcze nigdy nie było miedzy południkowo-wschodnią ścianą a północą.

To znaczy? w przypadku pszenicy ok 100zł, pszenżyto droższe na południowym-wschodzie niż u nas ok 800zł netto

• 0
Opublikowano
7 minut temu, mds212 napisał:

To juz nie bedzie nowych fyndow? :D

Przeciez chodziles na nim jzu 20 lat, teraz CI go tylko pociasniaja :D

Na wszystko przychodzi kiedyś koniec i właśnie nadchodzi koniec dopłat.Ja w innej barwie zieleni gustuję.

3 minuty temu, szzone napisał:

Nie tłumacz mu tego że raz z hektara kapusty jest kilka tysięcy a raz kilkadziesiąt bo zaraz będzie próbował swoich sił w biznesie badylarskim.

Powodzenia mu życzę.Na kolanach wróci do swojej słomy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.