Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

29715 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, marek15261 napisał:

Pszenica po 720zł!!! to trzeba być filantropem czyli dokładać do swojej pracy.

A skąd brać pieniądze żeby dokładać?

Skandal.

to świadczy o stabilności cen płodów rolnych!

12 lat temu też tyle kosztowała - pamiętam dokładnie!

Zobacz jak możesz sobie wszystko zaplanować. Jaka inna branża ma taki komfort?!

• Like 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, panczo1922 napisał:

Ha, ha, ha.

A ile 12 lat temu kosztował diesel?

To napisz jeszcze ile zarabiasz sprzedając plon z 1 hektara pszenicy czy żyta.

Bo wg mnie trzeba dołożyć minimum  2000zł.

A skąd brać?

Jakieś pomysły?

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ja nie odpowiem, ale tu na forum są tacy co twierdzą że 3 tysie zostaje z palcem w d*pie.

A jak tyle nie osiągasz coś fajtłapa i lepiej oddaj ziemię w dzierżawę!

Edytowane przez panczo1922
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, marek15261 napisał:

Ha, ha, ha.

A skąd brać?

Jakieś pomysły?

Ha ha ha co ty tam odpieralasz w tej pszenicy ze 2000 zł w plecy?? 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, witejus napisał:

Po raz pierwszy od wielu lat powiedział prawdę

Raczej użycie AI

30 minut temu, marek15261 napisał:

Ha, ha, ha.

A skąd brać?

Jakieś pomysły?

Jeśli to nie dane z d**y to poproszę o rozpiskę jak Ci to wyszło. Czekam

• 0
Opublikowano
36 minut temu, Tomek90 napisał:

Ha ha ha co ty tam odpieralasz w tej pszenicy ze 2000 zł w plecy?? 

Już fachowo odpowiadam, wg .Wielkopolskiej Izby rolniczej, koszt uprawy 1 hektara pszenicy wynosi ok. 7500zł 8000zł a ty za ile uprawiasz hektar za 2000zł:)

A plony mam 8-9 ton, czyli średnio 8,5 tony x 880 (cena z dzisiaj Młyn Jelonki) = 7480zł czyli jeszcze żeby wyjść na ZERO brakuje.

A ja za darmo nie chcę robić, trzeba z czegoś żyć.

28 minut temu, STIG13 napisał:

Raczej użycie AI

Jeśli to nie dane z d**y to poproszę o rozpiskę jak Ci to wyszło. Czekam

A kolega to za 2000zł hektar uprawia przy pełnej ochronie?:)

To napisz koszty.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Skoro już powołujesz się na WIR to według ich kalkulacji za listopad 2023 to -885,40 zł. To skąd bajka o 2000?

Azot kupiony po 4k koszt na ha 1800 zł. Wieloskładnik - 0 zł. Materiał siewny kwalifikat 500. Opryski załóżmy tysiąc bo nie mam ochoty szukać faktur. Zbiór przewóz, ciężko powiedzieć ile przyjąć dla swojego sprzętu. Uprawa prosta bezorka. w sumie niech wyjdzie 4000 - 4500. Nie wliczana amortyzacja, podatek ale i dopłaty. Plon wachał się od 8 do 12. Wożę teraz po 800 zł. 

Edytowane przez STIG13
  • 0
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, marek15261 napisał:

Już fachowo odpowiadam, wg .Wielkopolskiej Izby rolniczej, koszt uprawy 1 hektara pszenicy wynosi ok. 7500zł 8000zł a ty za ile uprawiasz hektar za 2000zł:)

A plony mam 8-9 ton, czyli średnio 8,5 tony x 880 (cena z dzisiaj Młyn Jelonki) = 7480zł czyli jeszcze żeby wyjść na ZERO brakuje.

A ja za darmo nie chcę robić, trzeba z czegoś żyć.

A kolega to za 2000zł hektar uprawia przy pełnej ochronie?:)

To napisz koszty.

Ha ha ha ja wiem za ile uprawiam, a Ty nie wiesz bo bierzesz czyjeś koszty do kalkulacji. Wymagasz oddemnie moich kosztów, nie podając własnych twierdząc ze masz 2000 w plecy? 

10 minut temu, STIG13 napisał:

Skoro już powołujesz się na WIR to według ich kalkulacji za listopad 2023 to -885,40 zł. To skąd bajka o 2000?

pier**li 3 po 3. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 3
  • 0
Opublikowano
16 minut temu, STIG13 napisał:

Azot kupiony po 4k koszt na ha 1800 zł. Wieloskładnik - 0 zł. Materiał siewny kwalifikat 500. Opryski załóżmy tysiąc bo nie mam ochoty szukać faktur. Zbiór przewóz, ciężko powiedzieć ile przyjąć dla swojego sprzętu. Uprawa prosta bezorka. w sumie niech wyjdzie 4000 - 4500. Nie wliczana amortyzacja, podatek ale i dopłaty. Plon wachał się od 8 do 12. Wożę teraz po 800 zł. 

To nie bajka, trzeba zarabiać a nie dokładać.

Brawo dla kolegi za dociekliwość ale musisz przyznać że jest STRATA a nie zysk.

Tak sobie zaokrągliłem żeby ładnie wyglądało:)

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Macie z mojego gospodarstwa to żadna tajemnica.

Koszt uprawy pszenicy wyszedł 4300 zł , policzone wszystko z wyjątkiem amortyzacji  i pracy własnej.

Średni plon to 7 ton czyli mamy koszt tony 614 zł.

• 0
Opublikowano
19 minut temu, Tomek90 napisał:

Ha ha ha ja wiem za ile uprawiam, a Ty nie wiesz bo bierzesz czyjeś koszty do kalkulacji. Wymagasz oddemnie moich kosztów, nie podając własnych twierdząc ze masz 2000 w plecy? 

pier**li 3 po 3. 

Tylko nie pier++li 3 po 3 trochę kultury i ogłady.

I później przez takich jak TY jest nienawiść na wsi.

Jak nie umiesz pisać z kulturą to nic nie pisz.

• 0
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, panczo1922 napisał:

w 1996 udało mi się sprzedać pszenicę po 720 zł.Na wiosnę staniała do 570 i to był szok dla rolników. Paliwo było po 1,35 zł, saletrzak 350 zł,Dzierżawa od Agencji 180 kg pszenicy za 1 ha 4 klasa ziemi

Edytowane przez pinochet
  • Sad 1
  • 0
Opublikowano
26 minut temu, marek15261 napisał:

Tylko nie pier++li 3 po 3 trochę kultury i ogłady.

I później przez takich jak TY jest nienawiść na wsi.

Jak nie umiesz pisać z kulturą to nic nie pisz.

A jak to inaczej nazwać skoro bierzesz przychód z własnych ton pszenicy, koszta z kogoś wyliczeń i mówisz ze masz ujemny zysk? 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, Tomek90 napisał:

A jak to inaczej nazwać skoro bierzesz przychód z własnych ton pszenicy, koszta z kogoś wyliczeń i mówisz ze masz ujemny zysk? 

A wiesz co to jest skrót myślowy?

Prawdziwemu rolnikowi nie trzeba wszystkiego tłumaczyć jak małemu Jasiowi w podstawówce!!!

Ceny w całej Polsce są zbliżone. Jeśli ktoś ma zysk np. 300-400zł z hektara to jest żaden zysk za rok.

Nie mamy przecież tysiące hektarów, tylko po klikanaśćie czy kilkadziesiąt.

,,Ujemny zysk" to jakieś nowe określenie w rolnictwie? Nie prościej napisać  strata.

Zarabiając małp nie kupimy nowej maszyny. Proste. A pracować za darmo czy pół darmo to żadna sztuka.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, marek15261 napisał:

To nie bajka, trzeba zarabiać a nie dokładać.

Brawo dla kolegi za dociekliwość ale musisz przyznać że jest STRATA a nie zysk.

Tak sobie zaokrągliłem żeby ładnie wyglądało:)

Każde gospodarstwo ma totalnie inne koszty, a kosztorysy wykonane przez WIR to można sobie cytować jako ciekawostkę, na moim przykładzie to według nich do trzody chlewnej dokładam od 10lat z paru miesięcznymi okresami gdzie ta produkcja była rentowna,ciekawe z czego się w takim razie utrzymuję??. Dla 400 ha gospodarstwa przy płonie pszenicy ok 6 t czysty zysk wynosił 1000zl t(koszt pracowników , dzierżawy,amortyzacja sprzętu wszystko odliczone)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez dominikl95
      witam czy można sprzedawać legalnie nadwyżki warzyw z własnego ogródka? Aby nie mieć problemów z urzędem skarbowym
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v