Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2023

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Like 3
  • Thanks 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Za samą flagę? Coś pierdzielisz Pan...

Wicherku

Edytowane przez Pafnucy12
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, PawePrz napisał:

Tak samo jak ta pszenica ze wschodu ..., Ok może część.

Przecież oni by tu nawet tygodnia nie zostali bo u nas beżowego widać na kilometr a w Berlinie czy Paryżu są całe tłumy ich ziomków. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

GMO i Monsanto na Focusie.To samo jest na UA

Edytowane przez marcin19071980
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

Nie ma nic lepszego dla Polski niż słaba Rosja

I nie tylko dla Polski.

2 godziny temu, Takeda napisał:

dojąc USA

Chciałbyś wydymać kraj który na kapitalizmie i wolności zbudował swoją potęgę, kiedy sami jako naród jeszcze 30 lat temu byliśmy komunistami a trochę ponad 100 lat temu niewolnikami?? To tak jak byś chciał wydymać cały Red-light district w Amsterdamie w pojedynkę w tydzień.

2 godziny temu, bezbarwny napisał:

@Ulman, a jak zaszeregować pracowitego przygłupa? Ma być bogaty, czy biedny? A co ze zdolnym, ale leniwym? Biedny ma być, czy bogaty? 

To jest za trudne pytanie dla ludzi którzy uważają że Polska najlepiej jak opuści UE, kobieta ma tylko stać przy garach i dawać mężowi oraz rodzić a czarnosukienkowi to nasze najlepsze dobro narodowe. Na szczęście tym ostatnim się interes już sypie w Polsce.

2 godziny temu, Meg5 napisał:

To co przez ostatnie lata rządów ,pokazał PIS I PO ,wystarczy ...jak dla mnie PO powinno dostać bilet w jedną stronę do Niemiec , a PIS na Ukrainę ...a i PSL jak na,, gumę do żucia ,, przystało ,niech  przyklei się do obojętnie jakiego buta . 

To na kogo?? Konfa ze swoim dychotomicznym podejściem do polityki czy Szymonka z przygłupim uśmiechem?? Przecież to jeszcze większa nędza niż PO czy PiS.

1 godzinę temu, Takeda napisał:

no sory, ale gówno prawda, to, że konfa ustami Mentzena i Bosaka (złodziej i malwersant pieniędzy z własnej fundacji) obecnie mówi tylko o gospodarce (to nie istotne, że mowią w większości sensownie), to jednak światopogladowo zamordyzm większy niż PiS, taki Braun to swoją żonę i córkę by oddał do łoża biskupowi. O takim otwarcie brunatnym Winnickim to szkoda gadać. W kofie wolność jest tylko gospodarcza, reszta poza gospodarką to do kościoła, boziu amen, zakaz aborcji nawet gdy "potworek" albo z gwałtu, nazistowskie KKK jeśli chodzi o kobiety, no sory to średniowiecze

Ale spora część naszego narodu to nadal zahukany chłop pańszczyźniany.

1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

a jak jacuś myslisz ze twoi platformersi by do tego importu nie doprowadzili ?

Na pewno dogadaliby się już dawno z UE w sprawie $$$ z KPO i nie robili sobie by zdjęć z nijaką Le Pen która siedzi w Putina portfelu.

1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

jak nie, jeszcze paru kolorowych z białorusi by wpuscili 

Twoja d&pa że tak się o tych kolorowych martwisz??

• 0
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kaszlak79 napisał:

Na pewno dogadaliby się już dawno z UE w sprawie $$$ z KPO i nie robili sobie by zdjęć z nijaką Le Pen która siedzi w Putina portfelu.

Twoja d&pa że tak się o tych kolorowych martwisz??

nie żebym bronił teraz pis ale nawet jak by się dogadali to po za jaką cene ? po drugie nie wiem czy bym poczuł ten przypływ gotówki na własnej skórze 😁

Wybacz ale co ma moja d... do ciapaków szturmujących naszą granice ?

Edytowane przez robercikj100
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, Ulman napisał:

Przecież oni by tu nawet tygodnia nie zostali bo u nas beżowego widać na kilometr a w Berlinie czy Paryżu są całe tłumy ich ziomków. 

O ile zachód nauczony wcześniejszymi doświadczeniami nie wymyśliłby że Polska ma ich utrzymywać lub trzymać siłą nawet.

Część chciałaby tu zostać bo mniejsza konkurencja;)

• 0
Opublikowano
45 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Za samą flagę? Coś pierdzielisz Pan...

Wicherku

No może nie za samą flagę  bo flaga  była z czarnym kirem co widać na wcześniej zamieszczonym zdjęciu , ten glina z tyłu tak idzie jakby chciał podciąć człowieka gdyby ten uciekał  

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, PawePrz napisał:

O ile zachód nauczony wcześniejszymi doświadczeniami nie wymyśliłby że Polska ma ich utrzymywać lub trzymać siłą nawet.

Część chciałaby tu zostać bo mniejsza konkurencja;)

Mniejsza konkurencja w jakim znczeniu?

• 0
Opublikowano (edytowane)

A nawet jakby uciekali to ile zdążyliby dobrego zrobić zanim dotarliby do następnej granicy? Czasami lepiej nie przekonywać się na własnej skórze co by było gdyby.

5 minut temu, Ulman napisał:

Mniejsza konkurencja w jakim znczeniu?

W ogólnym znaczeniu, np w  tym co robią tam, niech sobie każdy dopowie po swojemu.

Edytowane przez PawePrz
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Jedz sobie i zobacz, poza tym skoro wiesz ilu jest tam

10 minut temu, PawePrz napisał:

a w Berlinie czy Paryżu są całe tłumy ich ziomków.

To powinieneś chyba wiedzieć co robią?🤔

Wróćmy do cen pszenicy i polityki z tym związanej;D

Edytowane przez PawePrz
  • 0
Opublikowano

Pieprzysz kolego bzdury n podstawie zastraszania cie przez PIS kilkoma filmikami z rozrabiajacymi beżowymi. Równie dobrze można zmontowć kilka filmów  o agresywnych małolatach w Polsce i twierdzić że wszyscy tacy są.  Jedno jest pewne - PIS skutecznie ciemnotę zatraszył a to klucz do tego by była posłuszna. Twierdzenie że wpuszczenie nawet kilku tysięcy beżowych cywilów może zagrozić bezpieczeństwu kraju jest dla kompletnych debili. Jeśli kraj nie jest na to przygotowany to aż strach pomyśleć co by było gdyby wjechało do nas kilka tysięcy uzbrojonych.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie chodziło mi o bezpieczeństwo kraju, bo  żeby je zakłócić musieliby mieć coś więcej niż kamienie. Chodziło mi tylko o poszczególne jednostki. Idzie Ci np 20 nie przejmujących się obowiązującymi zasadami życia społecznego i moralnego, rozumiesz o co mi chodziło? Kraju nie podbija ale np jedzenie jakieś zdobyć potrzebuja.

Więc nie wyjeżdżaj z obrażaniem innych ludzi

Edytowane przez PawePrz
  • 0
Opublikowano
41 minut temu, robercikj100 napisał:

nie żebym bronił teraz pis ale nawet jak by się dogadali to po za jaką cene ? po drugie nie wiem czy bym poczuł ten przypływ gotówki na własnej skórze 😁

Wybacz ale co ma moja d... do ciapaków szturmujących naszą granice ?

Jak byś jechał wyremontowaną za tą kasę drogą to byś odczuł.

W kwestii kolorowych myślałem że masz na myśli tęczowych - mea culpa. Osobiście do ciapaków nic nie mam, ch&jem może być każdy.

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, PawePrz napisał:

Nie chodziło mi o bezpieczeństwo kraju, bo  żeby je zakłócić musieliby mieć coś więcej niż kamienie. Chodziło mi tylko o poszczególne jednostki. Idzie Ci np 20 nie przejmujących się obowiązującymi zasadami życia społecznego i moralnego, rozumiesz o co mi chodziło? Kraju nie podbija ale np jedzenie jakieś zdobyć potrzebuja.

Więc nie wyjeżdżaj z obrażaniem innych ludzi

UPAińców wpuścili bez żadnej kontroli kilka milionów i też chodzą grupami, pijani i jeszcze im się wszystko należy. Nie czujesz się przez to zagrożony?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Mowa była o tamtych. I łatwo było to powstrzymać. 

A ci to chyba chociaż dokumenty mieli?  A co by było jakby Polska zamknęła granicę? Chcę Ci się opisywać możliwe scenariusze?

Nie wiem, nie widuje takich, jedynie pracujących w delegacji.

Edytowane przez PawePrz
  • 0
Opublikowano

co to za różnica czy ci czy inni?  Te parę tysięcy beżowych by dokładnie zewidencjonowali  i łatwiej byłoby ich upilnować bo by się wyróżniali. Tu wpuścili kilka milionów z jakimiś tam dokumentami ale dziesiątki lub setki tysięcy bez niczego bo przecież wojna i dokumenty im poginęły. Wpuszczali wszystkich jak leci tylko nie straszyli nimi ciemnego ludu - ot cała różnica.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Kto by zewidencjowal? Parę tysięcy? Jakby weszli przybyli by następnie pewnie.

Co kolega by z nimi zrobił? 

Kto by zewidencjowal? Parę tysięcy? Jakby weszli przybyli by następnie pewnie.

Co kolega by z nimi zrobił? 

Chodzi o z UA

• 0
Opublikowano
36 minut temu, Wicherek napisał:

No może nie za samą flagę  bo flaga  była z czarnym kirem co widać na wcześniej zamieszczonym zdjęciu , ten glina z tyłu tak idzie jakby chciał podciąć człowieka gdyby ten uciekał  

Nie stetety na targach amatorki nie przysłali , musimy ostrożniej informować o strajkach bo wywiad czuwa :) . Nawet przytaczane radio z Kielc jak i inne media stosują technikę by oczernić rolników , już od samych tytułów "rolnicy zablokowali wejście kowalczykowi na targi " potencjalny słuchacz wyciagnie wnioski że rolnicy odmówili Kowalczykowi demokratycznego prawa do zwiedzania targów , ale nikt nie zauważy że skoro nie wpuścili to jak się znalazł w środku ??? skoro nie był wpuszczony na targi ??? Nadal socjotechnika i tyle . Prawda była taka że Kowalczyk normalnie wszedł na targi , zaczął zwiedzanie a po gwizdkach bardzo szybko opóścił halę przez nikogo nie blokowany -raczej to SOP blokowł rolników . Kowalczyk uciekł do pawilonu prasowego i tam dopiero został zablokowany ale nie to że nie mógł "wejść na targi " nie mógł najwyżej wyjść ale i to nie do końca też zgodne bo nie zamierzał wychodzić a wręcz zapraszał rolników do środka . media maja za zadanie oczernić rolników dlatego trzeba analizować ich wypociny bo będą przeinaczać faktów że ktoś niezorientowany nie zrozumie kontekstu . To my mamy byc tymi złymi co niby polityke uprawiaja według Fogla a nie walczą o swoje .  Naprawdę zaczynam odnosić wrażenie że ten Pis to stado wyszkolonych małp , ten przytaczany przez mnie Fogiel przeczył że nie trzeba robić zdjęcia przy nawożeniu ??? Oni sami tworzą przepisy o potem wypieraja ze świadomości że coś takiego jest .To jest straszne bo jeszcze przeżyje mniej o te 200 zł w nawożeniu ale jeśli oni tak działają w kwestii wojny , obronności .... to naprawdę się boję że ta moja deklaracja obrony granicy :)  to jedyna "tarcza rakietowa " jaka Polska posiada :) . '

Z nowości to potwierdzam że pryzmat "sprywatyzował" sobie publiczną ulice Nowa w Hrubieszowie i postawiono znaki o zakazie monitorowania , widać popelinę bo znak na drewnianym paliku jak informacja o "niedeptaniu trawnika " :)  nie mniej taka informacja istnieje . Zajechałem dziś sprawdzić tą informacje bo niby policja obstawia ta ulicę ale nie widziałem ani jednego patrolu .

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak to kto? Służby na przejściu granicznym. Nawet jakby przyszli następni to by się zrobiło to samo. Potem specjalne połaczenie kolejowe Terespol - Świecko i po kłopocie. Propaganda PISowska opowiada o powstaniu z kolan, silnym państwie, sprawnym aparacie bezpieczeństwa a tu strach na cały kraj bo parę tysięcy nie uzbrojonych chce przejechać tranzytem na zachód. Jeśli to ma zdestabilizować lub zagrozić bezpieczeństwu kraju to nie jest to państwo z dykty i kartonu tylko zielska i gałęzi.

Tak samo pare lat temu pisowcy paranoicy zabronili wjazdu 100 ruskim motocyklistom jadacym do Niemiec. To jest tak smieszne że aż żałosne 

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, Kaszlak79 napisał:

Jak byś jechał wyremontowaną za tą kasę drogą to byś odczuł.

W kwestii kolorowych myślałem że masz na myśli tęczowych - mea culpa. Osobiście do ciapaków nic nie mam, ch&jem może być każdy.

Może tak. Do mojej posesji nie tak mi nie podciągnął asfaltu więc zostaje najwyżej jakaś ekspresówki cz autostrada do której b trzeba dojechać z kilkaset kilometrów. 

A póki co to na horyzoncie trzeba piec zmieniać, niedługo samochody spalinowe znikną, z oprysków to zostaną chyba tylko jakieś badziewie biologiczne. Więc ja bardziej widzę tu minusy niż plus z tych pieniedzy. 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Ulman napisał:

Wpuszczali wszystkich jak leci tylko nie straszyli nimi ciemnego ludu - ot cała różnica.

Ponawiam pytanie, co powinni zrobić z tymi z Ua? Co byś zrobił gdyby od Ciebie to zależało?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.