Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no fistaszku jak porównując ciebie to potentat jestem  ... gdybyś konkurował zemną to ja ciebie zabije nie ty mnie 

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A z 2 albo 3 tygodnie już jak piwka nie wypiłem xD Za to po twoich tutaj wypocinach można wywnioskować, że nie trzeźwiejesz xD 

piwo piłem ostatni raz jak miałem 17 lat .. nie wypociny tylko czkawka ci się wróciła 

znajdź różnice ? 

sąsiad    ty 

ławka    Agro foto

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Roman176 napisał:

znajdź różnice ? 

sąsiad    ty 

ławka    Agro foto

Jedna, kolosalna. Ja na swoje piwko które wypiję raz na jakiś czas zarabiam sam, on pije za nasze podatki ... A że się narobiłem w maju, czerwcu i lipcu to teraz sobie odpoczywam ... I ja jeżeli już to biorę ziemię w dzierżawę od innych, a nie oddaję swoje pole komuś, bo wszystko przepiłem i nie stać mnie na nasiona i nawozy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Roman176 napisał:

no fistaszku jak porównując ciebie to potentat jestem  ... gdybyś konkurował zemną to ja ciebie zabije nie ty mnie 

Taaaaaa , potentat co lata kilometrami na jakieś gówniane kawałeczki dzierżaw po 3 hektary🤣  Pocieszaj się Romanek , pocieszaj dalej👍

To co napisałeś  doskonale świadczy jakim baranem i niedouczonym ciemniakiem jesteś.

11 minut temu, Roman176 napisał:

ja nie wiesz co to kapitalista ? ludzie posiadający znaczny kapitał (środki finansowe), zazwyczaj inwestujący go w jakieś przedsiębiorstwo 

Opublikowano
52 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jedna, kolosalna. Ja na swoje piwko które wypiję raz na jakiś czas zarabiam sam, on pije za nasze podatki ... A że się narobiłem w maju, czerwcu i lipcu to teraz sobie odpoczywam ...

błąd każdy etatowiec do ciebie dopłaca 

46 minut temu, Ulman napisał:

Taaaaaa , potentat co lata kilometrami na jakieś gówniane kawałeczki dzierżaw po 3 hektary🤣  Pocieszaj się Romanek , pocieszaj dalej👍

to fajne pola 3 hektary 

46 minut temu, Ulman napisał:

To co napisałeś  doskonale świadczy jakim baranem i niedouczonym ciemniakiem jesteś.

hmmm w Polsce większość gleb to piaski  ja mam dobre ty najlepsze   zobacz tych co piszą jak piaski przerzucają 

Opublikowano (edytowane)

Jakie gospodarstwa w Polsce są pozadłużane ile mogą mieć ha ?.   

Ile hektarów ma duże gospodarstwo?
Polsce jest rzeczywiście aktywnych rolników kryje się też w powierzchni gospodarstw. Z wyliczeń podanych przez ministerstwo rolnictwa wynika, że jest aż 637 tys.

1,35 mln gospodarstw rolnych w Polsce prawie milion to gospodarstwa do 10 hektarów, ok. 200 tys. – do 20 ha, ponad 100 tys. – do 50 ha i ok.
Z raportu Krajowego Rejestru Długów wynika, że w ostatnim czasie łączne zadłużenie rolników wzrosło o 6 proc. wynosi ok. 273 mln zł. Średnie zadłużenie gospodarzy to już 73 tys. zł. Jest ono najwyższe od ponad 6 lat. W jakich regionach jest najwięcej dłużników wśród rolników? Komu rolnicy najczęściej zalegają ze spłatą?

Te na pewno nie są zadłużone .

Ile jest małych gospodarstw rolnych w Polsce? 

1 Przeważnie za małe (drobne) gospodarstwa rolne uważa się gospodar- stwa o powierzchni do 5 hektarów użytków rolnych. Szacuje się, że ich liczba wynosi w Polsce ok. 760 tysięcy (Patrz - Szafrańska M., Żmi- ja J.

Następnie średnie gospodarstwa . Te gospodarstwa tez nie są zadłużone .

Średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego 2023

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaktualizowała dane dotyczące średniej powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w poszczególnych województwach w 2023 r.

Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w kraju w 2023 r. wynosi 11,42 ha – ogłosiła 18 września br. Agencja. Natomiast występują duże różnice pod tym względem w województwach (tabela). Prezentowane wyliczenia bazują na danych zadeklarowanych przez rolników we wnioskach o przyznanie płatności bezpośrednich za 2023 r.

Średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym w poszczególnych województwach (ha)

Województwo 2021 2022 2023
Dolnośląskie 17,79 18,00 18,16
Kujawsko-Pomorskie 16,83 17,01 17,29
Lubelskie 8,07 8,16 8,22
Lubuskie 22,75 23,03 23,18
Łódzkie 8,06 8,10 8,17
Małopolskie 4,22 4,28 4,31
Mazowieckie 8,85 8,90 8,94
Opolskie 19,50 19,66 19,86
Podkarpackie 5,03 5,10 5,14
Podlaskie 12,66 12,73 12,82
Pomorskie 19,97 20,16 20,35
Śląskie 8,32 8,45 8,49
Świętokrzyskie 5,94 6,00 6,05
Warmińsko-Mazurskie 23,55 23,63 23,88
Wielkopolskie 14,27 14,41 14,51
Zachodniopomorskie 32,58 32,80 32,99
Średnio 11,20 11,32 11,42

Gospodarstwa rolne .

Ile jest w Polsce rolników?

Odpowiedź na pytanie, czemu tak mało rolników ubiega się o dopłaty do nawozów i ile w Polsce jest rzeczywiście aktywnych rolników kryje się też w powierzchni gospodarstw. Z wyliczeń podanych przez ministerstwo rolnictwa wynika, że jest aż 637 tys.

W ostatnim roku średnie zadłużenie przypadające na jednego rolnika-przedsiębiorcę wzrosło z 66,4 tys. zł do 73 tys. zł. "Oznacza to, że pogarsza się sytuacja finansowa rolników, którzy już wcześniej mieli kłopoty ze spłatą zobowiązań. Aktualnym problemem producentów rolnych są natomiast wysokie koszty produkcji i spadające ceny skupu" - dodano.

Jak wskazują eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny skupu produktów rolniczych spadają szybciej niż ceny środków produkcji rolnej

Ile gospodarstw powyżej 50 ha?

34 tys. – powyżej 50 ha. Jak mówił, średnia powierzchnia gospodarstwa rolnego w Polsce

w Polsce 12 222 duże gospodarstwa rolne. Duże – czyli mające co najmniej 100 ha użytków rolnych. 12 tysięcy to z pozoru niewiele .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

No i niby w jaki sposób te dane świadczą o jakimkolwiek zadłużeniu?  Ty nie rozumiesz co jest napisane czy dopadła cię jakaś psychoza i na siłę chcesz udowodnić swoje wymysły?  

Małe gospodarstwa nie są zadłużone?  No pewnie że nie bo nic nie inwestują, nie biorą kredytów i jedno po drugim wymierają.

43 minuty temu, Roman176 napisał:

to fajne pola 3 hektary 

hmmm w Polsce większość gleb to piaski  ja mam dobre ty najlepsze   zobacz tych co piszą jak piaski przerzucają 

3 ha? Mam najmniejszą działkę 2 ha i tak mnie wkuuuwia że co jakiś czas mam chęć ją komuś wydzierżawić  a zaznaczę że to płaski foremny prostokąt.

Tu nie chodziło o gleby tylko o twoją definicję kapitalisty - ty chłopie nie masz pojęcia co znaczy kapitalizm tak samo jak nie masz pojęcia ze jesteś lewicowcem

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Ulman napisał:

No i niby w jaki sposób te dane świadczą o jakimkolwiek zadłużeniu?  Ty nie rozumiesz co jest napisane czy dopadła cię jakaś psychoza i na siłę chcesz udowodnić swoje wymysły?  

Małe gospodarstwa nie są zadłużone?  No pewnie że nie bo nic nie inwestują, nie biorą kredytów i jedno po drugim wymierają.

3 ha? Mam najmniejszą działkę 2 ha i tak mnie wkuuuwia że co jakiś czas mam chęć ją komuś wydzierżawić  a zaznaczę że to płaski foremny prostokąt.

Tu nie chodziło o gleby tylko o twoją definicję kapitalisty - ty chłopie nie masz pojęcia co znaczy kapitalizm tak samo jak nie masz pojęcia ze jesteś lewicowcem

obraz.png.e48ed2669376bb280e5ec2a9d5085afa.png

obraz.png.ec4e457208ec25c34ac639bddb446783.png

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)

@Ulman Nic na siłę gospodarstwa 50 ha do 100 ha mają długi i będą mieli z roku na rok .

Też masz długi tylko ile to może być ?.

Nie stać cię na kombajn dziwne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Na szczęście nie mam i obym nie miał.

Ale ja się rozwijam powoli swoim tempem na tyle na ile budżet pozwala

Opublikowano (edytowane)

Masz plantacje różne nie tylko same zboża .

Są rolnicy ponabierali ziemi mają 180 ha i wh...j długu na maszyny a ten rok je...e ich konkretnie , kuku zawaliło pszenica nędza . Dopłaty trzeba ludziom poddawać za Dzierżawy .

Za nawóz nie oddali wszyscy jeszcze na krechę ponabierali .

Ile jest gospodarstw co mają buraki i wszystkie nawozy i opryski na krechę nabrane z cukrowni .

Na drugi rok,  ile będzie rolników na drogach krzyczeć że plajtują mają długi wszystko będzie widać . W całym kraju sami się pokarzą ile ich będzie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
23 godziny temu, Roman176 napisał:

kupiłeś te ogniwo ? 

Nie , inaczej to zregeneruje

Opublikowano

Po co ty się tak oszukujesz i swoje gamoniostwo usprawiedliwiasz?  Nie będzie absolutnie żadnej fali bankructw mimo ze tak byś chciał .  Mógłbyś w ten sposób usprawiedliwić to że przez całe życie nic nie zrobiłeś i dobrze że jesteś mały bo gdybyś sie dorobił to pewnie byś zbankrutował🤣.  Oszukuj się dalej jeśli ci to pomaga ale dobrze by było gdybyś raz na jakiś czas załapał kontakt z rzeczywistością. 

32 minuty temu, galan99 napisał:

@Ulman Nic na siłę gospodarstwa 50 ha do 100 ha mają długi i będą mieli z roku na rok .

Też masz długi tylko ile to może być ?.

Nie stać cię na kombajn dziwne .

A co ty rozumiesz pod pojęciem długi bo trzeba by od tego zacząć.

Kombajn?  A po cholerę mi kombajn ?  Kupić coś dużego żeby robota szła to by trzeba wydać pewnie ze 200 tys.  Kupić padlinę za 100 to będę się pierdzielił w żniwa 2x dłużej niż powinienem.  Tydzień pokoszę a przez 51 tygodni będę grata omijał? Nie widzę w tym żadnego sensu tym bardziej że nie mam żadnego problemu z usługami. Mam sprawdzoną ekipę i nawet przy problemach z pogodą do mnie przyjadą w pierwszej koleności bo mogą skosić 2x wiecej hektarów dziennie jak na małych działeczkach. Moim zdaniem jak się  nie ma co najmniej 100-120 ha  rocznie do koszenia to szkoda sobie głowę zawracać kombajnem. U nas nadal pokutuje chore przyzwyczajenie z czasów komuny że nawet na paru hektarkach trzeba mieć wszystkie maszyny włącznie z kombajnem. To są bzdury.     

Opublikowano

Kurna, ale news.

W budynku Naczelnego Sądu Administracyjnego ktoś kradł prąd.

Znaleziono koparki kryptowalut🤣🤣🤣

Będą dochodzić kto i od kiedy to robił.

No bo przecież nagły wzrost rachunków o kilka czy kilkanaście tysięcy nikogo na państwowym wikcie nie zdziwi.🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Kurna, ale news.

W budynku Naczelnego Sądu Administracyjnego ktoś kradł prąd.

Znaleziono koparki kryptowalut🤣🤣🤣

Będą dochodzić kto i od kiedy to robił.

No bo przecież nagły wzrost rachunków o kilka czy kilkanaście tysięcy nikogo na państwowym wikcie nie zdziwi.🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

Ja mam lepszego.

W USA w kilku stanach(jeden okręg co do stosowania sor) przywrócono stosowanie chloropiryfosu. Jakieś tam mądre laboratoria powiedziały że on wcale nie je taki zły(bynajmniej nie stosowanie go powoduje więcej strat niż pożytku).

Niedługo popchną glifosat na 10 lat, to może za jakiś czas będzie można ponownie używać dursbanu(na legalu).

Edytowane przez damian303
Hh
Opublikowano

Gdańsk kupił niemieckie autobusy elektryczne po 4 mln zł za sztukę. Teraz ma problem

Miały jeździć 300-400 km na jednym ładowaniu, a jeżdżą nawet tylko 200 km. To wszystko zmienia. Kupione przez Gdańsk elektryczne autobusy niemieckiego producenta nadają się obecnie tylko do uzupełniania ruchu w czasie korków, a nie regularnego obsługiwania linii. Miało być zielono i eko za niemałą cenę, a w rezultacie i tak jeżdżą starsze diesle Solarisa.

Autobusy piękne i nietanie, mają tylko parę felerów. Za dużo nie pojeżdżą na jednym ładowaniu, no i kierowcy nie włączają ogrzewania
  • Haha 1
Opublikowano

@jahooo bo z tym zasięgiem elektryków to jak z podawaniem spalania przez producentów aut spalinowych ... W idealnych warunkach, przy stałej, nie za wysokiej prędkości może i osiągniesz deklarowane spalanie 5,5l/100km ale jak pojedziesz w miasto gdzie ciągle rozpędzasz się i hamujesz to na stacji okazuje się, że spaliłeś 9-9,5l/100km ...

Opublikowano

Podatnik zapłaci. Nic się nie stało,  Polacy nic się nie stało...

Nawet gdyby był to zasięg 400km ci wiadomo że będzie zmienne w zależności od warunków to gdzie tu głowa to kupić. Wyjedzie bezpiecznie na 4 trasy,  max 5 i do zajezdni. Kierowca nawet  dniówki może nie wyrobić.

Powinni jeszcze elektryczny holownik do nich w pakiecie kupić.

Opublikowano (edytowane)

A jak tam Izera, za to też podatnik płaci, chyba jakoś teraz mieliśmy jeździć pierwszymi samochodami z tej fabryki xD Póki co jakiekolwiek elektryki w tym kraju to kompletny bezsens, gdy energię elektryczną produkuje się z węgla ... Do tego emisja przy produkcji tego badziewia i wychodzi, że w naszym kraju w żaden sposób to nie jest ekologiczne ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
20 minut temu, jahooo napisał:

Gdańsk kupił niemieckie autobusy elektryczne po 4 mln zł za sztukę. Teraz ma problem

Miały jeździć 300-400 km na jednym ładowaniu, a jeżdżą nawet tylko 200 km. To wszystko zmienia. Kupione przez Gdańsk elektryczne autobusy niemieckiego producenta nadają się obecnie tylko do uzupełniania ruchu w czasie korków, a nie regularnego obsługiwania linii. Miało być zielono i eko za niemałą cenę, a w rezultacie i tak jeżdżą starsze diesle Solarisa.

Autobusy piękne i nietanie, mają tylko parę felerów. Za dużo nie pojeżdżą na jednym ładowaniu, no i kierowcy nie włączają ogrzewania

Są kraje które już  tego doświadczyły, u nas jeszcze dużo kasy zmarnują zanik się czegoś nauczą 🤦‍♂️

Pomyślcie co w zimie by było  gdyby temperatura spadnie i sprawność aku😄

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Co wy tacy przeciwni tym elektrykom? Po wawie dużo elektryków się kręci. 

Tylko to w żaden sposób nie jest ekologiczne w naszym kraju ... Sama produkcja tych akumulatorów, ich późniejsze składowanie + "brudny" prąd z węgla w Polsce sprawia, że to w żaden sposób nie jest ekologiczne. No może jedynie na + że ta emisja brudu jest poza miastem w elektrowni a nie w centrum miasta ...

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, 6465 napisał:

Co wy tacy przeciwni tym elektrykom? Po wawie dużo elektryków się kręci. Autobusy,kurierzy no i osobuwek dużo.

Każda marka ma już w ofercie elektryki. 

Po wawie niech sobie jeżdżą, 🙂

7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko to w żaden sposób nie jest ekologiczne w naszym kraju ... Sama produkcja tych akumulatorów, ich późniejsze składowanie + "brudny" prąd z węgla w Polsce sprawia, że to w żaden sposób nie jest ekologiczne. No może jedynie na + że ta emisja brudu jest poza miastem w elektrowni a nie w centrum miasta ...

Dokladnie miałem to napisać.

Plus taki że spalin w mieście mniej, nic wiecej. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Jest jeszcze większa bzdura. Coraz więcej miast robi bus pasy którymi  mogą jeździć elektryki. Skutek jest taki ze drogi są zwężone o jeden pas i więcej spalinówek stoi I kopci 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v