Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Tylko zapytał kto jest naszym Panem .

Widzę lubisz takie zagrywki z dominacją, poddaństwem a może nawet poniżaniem. Ale jak się bawisz, to Twoja sprawa. Mnie tam nic do tego. :lol:

Opublikowano
Dnia 28.10.2023 o 04:29, Tomasz0611 napisał:

@Desperado Ale jakie to smutne, że stadniny koni zarabiają na zbożach i mleku a nie na koniach ... Powinni zmienić nazwy, bo z koniami to nie ma już nic wspólnego ... PiSowcy zniszczyli wieloletnią genetykę na rzecz dojenia krów ... Mleko i zboża zdrożały, to mieli zyski w zeszłym roku, w tym roku potaniały to już zysków nie będzie ... Z linku który cytujesz :

gdybyś umiał czytać wyprzedali w 2015 najlepsze konie + embriony sprawa zajmuje się prokura ze hodowla genetyczna której miała prawo do genetyki tylko stadnina ......   

teraz geny ogólnie  dostępne to po co kupować  

Opublikowano
Dnia 27.10.2023 o 23:38, Roman176 napisał:

wyszło na jaw, że hodowla koni arabskich przestała być główną działalnością stadniny, bo od 2015 roku najwięcej zarabia na hodowli bydła i sprzedaży mleka. Ale i o krowy nikt nie dba, bo jak wynika z kontroli przeprowadzonej w zeszłym roku przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, przebywają one w "dramatycznie złych warunkach sanitarno-higienicznych, żywieniowych".

Tymczasem prokuratura po raz kolejny przedłużyła śledztwo w sprawie rzekomych nieprawidłowości za prezesury Marka Treli. Był on szefem stadniny w latach 2000–2016, kiedy ośrodek święcił triumfy. Kiedy rząd PiS objął władzę, Trela stracił stanowisko (stadnina jest podległa ministerstwu rolnictwa). Agencja Nieruchomości Rolnych złożyła zawiadomienie do prokuratury ws. możliwych nieprawidłowości, których rzekomo miał się dopuścić Trela.

Gazeta wzmiankuje raport "Dlaczego w stadninach koni arabskich była potrzebna dobra zmiana" byłego ministra rolnictwa Krzysztofa Jurgiela, w którym porusza temat zwolnienia w 2016 r. ze sprawowanych funkcji prezesów stadnin koni w Janowie Podlaskim i Michałowie - dokument przypomina, że na nielegalne procedery wskazywały akta CBA, NIK, Agencji Nieruchomości Rolnych i audytu zewnętrznego.

- Utrata kontroli przez państwo polskie nad stadninami doprowadziła m.in. do handlu na masową skalę zarodkami od najlepszych polskich klaczy. Np. w latach 2011-2013 jedna tylko stadnina z Belgii uzyskała drogą embriotransferu aż 10 źrebiąt od jednej wybitnej michałowskiej klaczy. Taki proceder to prosta droga do dewaluacji całej puli genetycznej, jaką dysponują polskie stadniny. Umowy dzierżawy najlepszych klaczy nie przewidywały często żadnych limitów, jeśli chodzi o pobieranie od nich embrionów - czytamy.

Jak informuje dziennik, zastrzeżenia budziła też finansowa strona handlu embrionami.

- Podawane do publicznej wiadomości wyniki aukcji w Janowie Podlaskim bywały fałszowane na tyle, że wybrani klienci kupowali konie, podpisując umowy na inne usługi. I tak uzyskana na aukcji cena obejmowała np. nie tylko wylicytowaną klacz, lecz także dwa embriony od innej klaczy, plus stanówkę cennym ogierem. "Umowy wiązane" udawały wyniki aukcyjne, co było manipulacją rynkiem - podaje "GPC". 

4 minuty temu, Roman176 napisał:

Dnia 28.10.2023 o 04:29, Tomasz0611 napisał:

mi się wydaje ze każdy wyborca z platformy ma coś z głową nie przyjmuje prawdy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, mirro napisał:

Widzę lubisz takie zagrywki z dominacją, poddaństwem a może nawet poniżaniem. Ale jak się bawisz, to Twoja sprawa. Mnie tam nic do tego. :lol:

W tym rzecz że nie lubię mieć pana .

Tylko odnośnie jak byłem wojski w Lublinie na Majdanku , to od pierwszych dni polubiliśmy się z kapitanem Błaszyńskim lub Blaszyńskim  były Polityczny a potem wychowawczy . Dowódca Batalionu  Major Smarzak i Dowódca jednostki  Major Winiarski . Były dobre czasy .

21 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Przekazałem dobrą wiadomość psom i kotu że mają 500 + na weterynarza będą leczyć się .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
33 minuty temu, galan99 napisał:

były Polityczny a potem wychowawczy . Dowódca Batalionu  Major Smarzak i Dowódca jednostki  Major Winiarski . Były dobre czasy .

Młodszy Winiarski czy starszy Winiarski? Bo było ich dwu. I na dodatek bracia.

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Młodszy Winiarski czy starszy Winiarski? Bo było ich dwu. I na dodatek bracia.

Z tego co wiem to przenieśli go do Zamościa do jednostki . 

Ten co był dowódcą maił wąs , obaj byli w stopniu Majora .

Tak samo było 2 braci Hybć jeden z braci był uczulony na pajęczynę  .

Opublikowano

Hybć jeden został Generałem.

Poligony w Nowej Dębie 8 poligonów , były  za***iste , rozmowa z Sławoj Leszek Głódź , Puzon z Hrubieszowa . Były czasy teraz młodzi nic nie wiedzą .

leci program Nasi w mundurach TO JAKIEŚ JAJA SOBIE ROBIĄ .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Puzon z Hrubieszowa .

A ten to był agent niewąski.

7 minut temu, andrzej78 napisał:

Tak wygląda wolności słowa i demokracja ?

Ja im dobrze życzę. 

• Like 1
Opublikowano

o janowie juz słyszałem jakis czas temu, że sprzedają zarodki na potęgę. jakaś klacz została wypożyczona do hiszpanii, a oni z niej wyciągneli zarodki. co z tego,ze konie byly okraglutkie, jesli wartosc linii genetycznej po kradziezy zarodkow spadla do wartosci ujezdzonego wierzchowca. podobno cos uratowano, ale w niewielkim procencie. obecna sytuacja to rykoszet, zwyklego sabotazu, albo po prostu chamstwa i brania pod stolem. kto bedzie zainteresowany zakupem ogiera , jesli w hiszpanii z tej linii maja kilka klaczy??? z tego co wiem, to nigdy nie sprzedawano w janowie klaczy z najwartosciowszych linii. do czasu.... publikacja suchych cyfr jest zwyklym oszczerstwem, w sumie oszustwem. niestety, sprzedac jest latwo, ma sie natychmiast przyplyw gotowki, dzika reprywatyzacja. po jakims czasie odbija sie to czkawka, bo powinnismy dbac o swoje. byc moze, bymo by mniej na poczatku, ale za to na dluzsza skale przynioslo by wymierna korzysc. to samo dotyczy stadniny. wartosc w takiej instytucji nie maja konie, zwierzeta, ale ich genetyka. obecnie praktycznie rozprzedana :((((

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, MariuszDe napisał:

A Węgrzy stracili jednego sprzymierzeńca (Polskę) a zyskali drugiego (Słowacja)

jaby nie bylo slowacja przez wieki byla czescia wegier.. to raczej nie bedzie dlugi sojusz -maja zatargi narodowsciowe do dzisiaj, wegrzy na slowacji sa spora mniejszoscia.

4 godziny temu, Roman176 napisał:

mi się wydaje ze każdy wyborca z platformy ma coś z głową nie przyjmuje prawdy 

wyborca pis-u przewaznie z wyksztalceniem podstawowym ma zupelnie odwrotnie,cos 67 % po podstawowce i psychiatryku jeszcze wiecej..

4 godziny temu, galan99 napisał:

W tym rzecz że nie lubię mieć pana .

Tylko odnośnie jak byłem wojski w Lublinie na Majdanku , to od pierwszych dni polubiliśmy się z kapitanem Błaszyńskim lub Blaszyńskim  były Polityczny a potem wychowawczy . Dowódca Batalionu  Major Smarzak i Dowódca jednostki  Major Winiarski . Były dobre czasy .

Przekazałem dobrą wiadomość psom i kotu że mają 500 + na weterynarza będą leczyć się .

szwagier sluzyl na majdanku gdzies  w 90/91 r. jak nie wyrzucil chusty to zobacze.

Opublikowano (edytowane)

W jednych rękach jest wiele władzy można z ludźmi zrobić co tylko się chce  wyrzucić jak psa , kazać prosić na kolanach . 

Życie nie zna litości .

Ciekawe ile ludzi starci pracę przez zielony ład Unii, przez kilka następnych  lat.

Podobał mi się ten serial .

Janusz Tracz pogrywa z pracownicami ze szwalni

https://www.facebook.com/watch?v=605622047856055

Edytowane przez galan99
Opublikowano
55 minut temu, mirro napisał:

Ja im dobrze życzę.

no teraz ktoś też musi kontrolować tę nową/starą władzę a prominentna ekipa pisowskich mediów pasuje do tego jak ulał byle tylko nie uzurpowała sobie wyłączności na prawdę z automatu bo nie ma nieomylnych. Stracili wiarygodność już dawno temu a ostatnio do tego stopnia że nikt obiektywny ich w ogóle nie słuchał nawet wtedy jak miewali rację. Kto wie czy nadsłużalczy propagandziści to nie główny powód regresu PiSu w ostatnich wyborach?

Opublikowano
6 minut temu, marulekk napisał:

To prawda z tymi podatkami??

received_1411394226477450.jpeg

toć to nawet średnio nie o inflację wzrost 

wszyscy chcą 800 ,15stych emerytur, wzrostu wynagrodzeń, ale to wszystko jest złudne. 

mamy tylko coraz grubsze portfele na te same produkty, a i to chyba ktoś nam podjada niepostrzeżenie 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v