Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Placek ze ty musisz tak zmyślać 🤔to jak chcesz zobaczyć czy nie 😁

Ty se tera za ciecia przy drzwiach to się dorobisz na najniższej krajowej 😁😁 No mam w banku więcej bo każda lokata to inne konto zakładajo 🤪

Ten to do pierdla niech się pakuje już ...wydali 5 miliard nic jeszcze nie powstało ...🤪

ogarek dla ciebie widze swietlana przyszlosc  wochronie-urzedy panstwowe przyjmuja takich ulomnych co maja nogi zdrowe ale w glowie pomieszane. panstwo dotakich doklada ponad 2 tysiace za etat.. jaka masz grupe ?? 01 czy 02 ??

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Kiedy Tusk zacznie rządy ? podaj datę .

Od połowy grudnia na pewno zacznie. A czy wcześniej to zależy od pana z pałacu ;) teraz po prostu daje czas na Radomskie i Camele xD

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

Kiedy Tusk zacznie rządy ? podaj datę .

toc ostatnie 8 lat podobno rządził 🤔

Opublikowano

3 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

A to bym musiał być takim nędzarzem jak ty ..mi nie brak drzwi pilnować 😁

masz manie przesladowcza i drzwii w domu pilnujesz ???? kto cie chce napasc- parobek i jego banda, czy inwalidzi ?? 

Opublikowano

Pytana w Programie 1 Polskiego Radia minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg, czy jest „dziura Morawieckiego", odpowiedziała, że „będzie dziura Platformy Obywatelskiej". – W tym czarnym scenariuszu widzę, że gdyby się tak zdarzyło, że opozycja przejmie władzę, to do ręki wezmą budżet – budżet złożony przez nasz rząd, przygotowany odpowiedzialnie. Powiedzą, że tam nie ma pieniędzy i zaczniemy słuchać, co trzeba Polakom zabrać – tłumaczyła i dodała, że „jedyną trudnością będzie to, że na straży tego będzie stał prezydent Andrzej Duda". Jednocześnie szefowa resortu rodziny dodała, że jeśli opozycja będzie „majsterkować przy zabieraniu programów społecznych, czy innych rzeczy", tu odniosła się także do CPK, to „jednak gwarantem tego, że ta Polska pójdzie w dobrym kierunku i będzie się rozwijać, jest pan prezydent".

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Pan prezydent to tyz dziurę będzie miał w budżecie 😁😁😁🤔😁

Trza będzie zwalniać ta armię półgłówkow

30 minut temu, jacus napisał:

masz manie przesladowcza i drzwii w domu pilnujesz ???? kto cie chce napasc- parobek i jego banda, czy inwalidzi ?? 

Widzę że szoku dostaniesz jak ta najniższa krajowa dostaniesz 😁

Popsute graty se naprawisz 😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
Dnia 25.10.2023 o 10:53, Tomasz0611 napisał:

Tak gruba kreska, bo nie znam do końca plonu i nie zapisywałem codziennie ceny. Znam końcowy wynik finansowy, a to chyba ważniejsze niż to, czy średnia wyszła 4,80 czy 5,20 za kilogram ... ;)

Nie chce robić gównoburzy ale skoro sprzedaż oddajesz na fakturę to tam masz chyba wyszczególnione kilogramy i cenę ?

Dnia 25.10.2023 o 22:05, racyl napisał:

395808619_122114067194052857_294879386398606343_n.jpg

Kto za to ekstra zapłaci ?

12 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Pierdel czeka na złodziejsko zmianę ...oj będzie się działo 🤪 

Pewny jesteś ? To kiedy to nastąpi i w jaki sposób ?

Widać będzie świetny kabaret na 4 lata.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dsbh napisał:

pracodawca o ile zaakceptuje prawo do pracy z wyższą wyceną w dni tzw "ustawowo wolne od pracy"
Podkreśliłem że "prawo" a nie obowiązek
Sam rynek zadecyduje czy ktoś chce pracować w dni wolne czy nie chce oraz czy chce zatrudniać po wyższych kosztach czy nie

a swoją drogą to zakaz handlu w niedziele jest dyskryminujący handel wobec innych profesji ale tak to już ma lewica że im bardziej walczy o równość tym większe nierówności z tego wychodzą aż kończy się to gułagami i ludobójstwem no bo co trzeba będzie robić z buntownikami którzy nie zechcą nie pracować w dni wolne? do gułagu i tam już strażnicy dopilnują kiedy kto ma nie pracować

absurdy? che, to dopiero początek bo teraz w Polsce do nazistowskiej lewicy dołączy lewica internacjonalna a te obydwie ... i narodowi socjaliści budowali obozy i internacjonalni gułagi wiele się między sobą nie różniące.
Dopiero jak się wzajem wymordują ideowcy religijni z antyreligijnymi to wtedy nie będzie komu dyskutować czy wolno pracować w określone dni a w określone nie wolno bo owa dyskusja tylko dowodzi że mamy masę debili wśród siebie i ponad sobą wszak tu nie ma o czym dyskutować jeśli każdy człowiek ma być wolny w tym i w wyborze czasu kiedy tyra a kiedy odpoczywa

zarówno zakaz jak i nakaz pracy jest patologią co do zasady bo mają wspólny mianownik - zniewolenie

1 godzinę temu, dsbh napisał:

a no Polsat już powyrzucał z anteny zawodowych kabareciarzy bo pewnie ocenił że nie wytrzymają konkurencji z tą różnokolorową gawiedzią co będzie teraz usiłowała rządzić

mamy najlepszy choć i najkosztowniejszy kabaret w Historii nowożytnej Polski - obecnie wybrany parlament
szkoda tylko że kabarety się robi dla abstrakcyjnych jaj a ten nasz będzie miał realnie wymierne i wcale nieśmieszne bo wręcz opłakane rzeczywiste skutki

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, sakala napisał:

Pytana w Programie 1 Polskiego Radia minister rodziny i polityki społecznej Marlena Maląg, czy jest „dziura Morawieckiego", odpowiedziała, że „będzie dziura Platformy Obywatelskiej". – W tym czarnym scenariuszu widzę, że gdyby się tak zdarzyło, że opozycja przejmie władzę, to do ręki wezmą budżet – budżet złożony przez nasz rząd, przygotowany odpowiedzialnie. Powiedzą, że tam nie ma pieniędzy i zaczniemy słuchać, co trzeba Polakom zabrać – tłumaczyła i dodała, że „jedyną trudnością będzie to, że na straży tego będzie stał prezydent Andrzej Duda". Jednocześnie szefowa resortu rodziny dodała, że jeśli opozycja będzie „majsterkować przy zabieraniu programów społecznych, czy innych rzeczy", tu odniosła się także do CPK, to „jednak gwarantem tego, że ta Polska pójdzie w dobrym kierunku i będzie się rozwijać, jest pan prezydent".

395958073_757870499686988_325757545554138154_n.jpg.5b437c4165bb30ace4768071c8f22011.jpg

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, dsbh napisał:

Nie chce robić gównoburzy ale skoro sprzedaż oddajesz na fakturę to tam masz chyba wyszczególnione kilogramy i cenę ?

Raz na kilka dni wystawiam fakturę, żeby codziennie nie wystawiać. A tak wystawi się fakturę zbiorczą i z głowy. 

31 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tak będzie Tomasz siedział jak kwiat truskawek zmarznie a Tusk mrozowego nie da

😁😁😁

Tomasz przykryje włókniną a nie czeka na dziadowe mrozowe. Dziadowi Rysiowi kwiatki zmarzną a Tomasz zbiera owoce xD Za PiSu też nie liczyłem na ochłapy mrozowe, bo co to jest nawet te 5tys mrozowego do ha, gdy tracisz plon o wartości 250.000 ?? A włóknina kosztuje 5.800 na ha, starcza na 2-3 lata i nie marzną kwiatki. Musiałbym być taki jak ty, żeby liczyć na mrozowe zamiast zabezpieczyć plon xD

56 minut temu, racyl napisał:

A tak będzie wyglądał Richard na kombajnie jak wszystko wysuszy a Tusk suszowego nie da xD

Opublikowano (edytowane)

Ja już mam większość maszyn zamortyzowanych w poprzednich latach, to do 150.000 z ha może ci zostać na czysto. Wszystko zależy od plonu i ceny sprzedaży, podana kwota dotyczy tego sezonu i uprawy w gruncie, żadnych tuneli, jedynie część plantacji przykryta folia aby lekko przyspieszyć zbiór.

Opublikowano

Tomek, stop!

25t po 4,5 to 112,5tys. Minus 50tys koszt produkcji zbioru...🤭

Znowu się zapętlisz i nie będzie można tego logicznie wytłumaczyć w połączeniu z poprzednimi postami🤭

Opublikowano (edytowane)

Jak plantatorzy z Czerwińska zamiast mieć 3-4-5 ha zadbanej plantacji plonujacej 35-45t/ha mają 20ha plantacji plonujacej 20-25t/ha to im się nie opłaca ... Koszt ŚOR, włókniny, pielenia, sadzonki, ściółkowania na ha jest niezależny od plonu ...

2 minuty temu, Agrest napisał:

Tomek, stop!

25t po 4,5 to 112,5tys. Minus 50tys koszt produkcji zbioru...🤭

Znowu się zapętlisz i nie będzie można tego logicznie wytłumaczyć w połączeniu z poprzednimi postami🤭

45t x 4.5 kochany, a może 4.8 musiałbym wszystko policzyć  ;) a jak pisałem wcześniej wiele kosztów jest niezależnych od plonu ...

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, dsbh napisał:

Pewny jesteś ? To kiedy to nastąpi i w jaki sposób ?

O  ku...a co on pier....i . On teraz Posoł no kurna kto go teraz aresztuje chyba że prywatnie nie posłowi .

2 godziny temu, racyl napisał:

To droga do ciebie ?.

395958073_757870499686988_325757545554138154_n.jpg

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v