Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Minimalna kochany to w tym kraju 16,60zł netto na godzinę, ja płaciłem 20zł/h za robotę dla kogoś bez wykształcenia ... Jak ktoś sobie radził, to spokojnie te 20-25kg/h może zebrać, czyli 25-31,25 czyli nawet dwukrotność minimalnej, czy to za mało ??

To Ty w końcu płaciłeś od kilograma czy na godzinę ? Sadownicy płacą od zeszłego roku 20 zł za godzinę ale to trzeba być non stop zgiętym w pół przy spadach bo on przecież płaci za to.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dsbh napisał:

To Ty w końcu płaciłeś od kilograma czy na godzinę ? Sadownicy płacą od zeszłego roku 20 zł za godzinę ale to trzeba być non stop zgiętym w pół przy spadach bo on przecież płaci za to.

W truskawce od kilograma, na początku na godziny bo mało owoców jest i mało kto by dobił do tych 20zł/h, w bobie tylko na godziny. Spadów to u nas ręcznie już nie zbierają, maszyny są od tego xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, hubertuss napisał:

Pełna micha to ci co na pis głosowali. Na pełną michę a na fb konta nie mam  i nigdy nie miałem. Synkiem cię nie nazwę bo trochę wstyd.

No nie boś gówniarz do mnie, chyba że ta wasza partyjka chętnie by autanuzjowała starszych.    xD  Nie wasze doczekanie, że tak zapytam ty też szczepiony? no po co pytam jak wiem że też. :P

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
5 minut temu, dsbh napisał:

Teraz rozumiem ale nie oszukujmy się. Za 20 zł na godzinę teraz ciężko znaleźć pracownika szczególnie wśród młodych osób.

Skasować połowe socjalu to się zaraz znajdą

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, dsbh napisał:

Teraz rozumiem ale nie oszukujmy się. Za 20 zł na godzinę teraz ciężko znaleźć pracownika szczególnie wśród młodych osób.

A to ile mają na rękę w Dinach, Biedronkach czy Lidlach ?? Bo jak czytam to Dino od 3400 do 4100 brutto, czyli 21-26 brutto za godzinę czyli 16,50 do 19,50 netto na rękę za godzinę.

Nauczyciel tego najwyższego poziomu ma pensję podstawową 3500 netto, licząc to na 160 godzin etatu to 22zł/h, tylko ile trzeba się uczyć, u mnie brama otwarta nawet po podstawówce. Wystarczy, że odróżniasz czerwone od zielonego albo spleśniałego ...

Opublikowano (edytowane)

Marzy ci się pracownik za miskę ryżu? rób sam miernoto.   xD Najgorzej z chama zrobić pana.   :D

4 minuty temu, Ulman napisał:

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
8 minut temu, Desperado napisał:

Najgorzej z chama zrobić pana.   :D

Tu się z tobą zgodzę . PIS niepotrzebnie wmówił ciemnemu proletariatowi że są ważni i im sie w głowach popieprzyło. Zabrać socjal i zagnać roboty ten roszczeniowo socjalny element

Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Tu się z tobą zgodzę . PIS niepotrzebnie wmówił ciemnemu proletariatowi że są ważni i im sie w głowach popieprzyło. Zabrać socjal i zagnać roboty ten roszczeniowo socjalny element

Zagnać do prawdziwej roboty liberałów, to zaraz rura im zmięknie.

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, andrzej78 napisał:

A to kto ma się wziąć do roboty bo bezrobocie niskie .?

Kolejna głupota którą PiS niektórym wmówił ... Czy żona rolnika która siedzi w domu i jest ubezpieczona w KRUS , ale nic nie robi jest liczona jako bezrobotny ??

Opublikowano
Ulman napisał:

9 minut temu, Roman176 napisał:

daj spokój afera była a ty udajesz 

Afery są przez głąbów którzy coś gdzieś słyszeli ale nie wiedzą  co dokładnie. Znasz całą wypowiedź czy nie? 

Ulman. Ja znalazłem. Korwin tam popelnia błąd przy określeniu momentu fizycznej dojrzałości. Wydaje mu się, że skoro coś działa w prototypie to już jest gotowe. Prawda jest taka, że zdarzają się nastolatki (padło tam porównanie 12-13 latki do 19 tyki) gdzie wygląd wskazuje na coś innego niż jest w rzeczywistości. To nie jest kryterium w mojej ocenie i dobrze wbrew Korwinowi, że jest granica 15 lat. Sprawa dotyczyła karania pedofili. W innym przypadku zafiksował się na wieku pierwszej miesiączce. Facet, mam wrażenie nie pogodził się z własnym wiekiem ale to moje takie. W każdym razie przebarszczył zarówno Roman jak i Korwin

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Czyli typowy wyborca PiSu co 8 lat temu nic nie miał, ale dostał 500+ i teraz czuje się panem życia ...

Co ty chłopcze wiesz, jak w nogach śpisz, ja jestem w tym wieku że żadne 500 nigdy nie brałem, ale zawsze popierałem by dać ludziom te 500, zresztą mało dostałem tego niby socjalu w przeciwieństwie do ciebie, bo kredyciku nie miałbyś czym spłacać.   xD

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

bo kredyciku nie miałbyś czym spłacać.   xD

O i główny temat wraca, ktoś już mnie kiedyś o kredyty oskarżał. Otóż ponownie oświadczam, w życiu miałem tylko jeden kredyt na ziemię, po roku spłaciłem, więcej kredytów nie miałem ... Więc nie wiem, jak w ciągu roku za socjal spłaciłbym kredyt xD 

Opublikowano
jahooo napisał:

2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Nie rozumiem fenomenu kpo. Przecież to jest pożyczka która trzeba oddać z procentem. A tak się wszyscy tymi pieniędzmi podniecają jakbyśmy dostali je i nie musieli zwracać. 

cały myk polega na tym, ż eniemcy nam blokują kasę, którą w zasadzie już spłacamy

Niemcy? W naszym MSZ są Niemcy?

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

nie, trzymają łapę na kasie

Spokojnie, Tusk jedzie w przyszłym tygodniu do Brukseli i kasę z KPO przywiezie ;) 

Na złość PiSowi przywiezie ją w reklamówce z Biedronki xD 

• Haha 1
Opublikowano

A to nie poszło o to, że się nasze dyplomowane matoły w skrócie dyplomaty na coś zgodzili, następnie wywołali dyskusję tylko po to aby powiedzieć: "tera kukwa my, tak żekliśmy, tak bedzie i xuj... a wogóle to demokrację umiemy tylko my, bo tak i już" ??

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Kolejna głupota którą PiS niektórym wmówił ... Czy żona rolnika która siedzi w domu i jest ubezpieczona w KRUS , ale nic nie robi jest liczona jako bezrobotny ??

To to akurat od dawna tak działa. 

Ciekawe że żona przedsiębiorcy może być bezrobotną.

W KRUS jest wiele idiotycznych przepisów.

Opublikowano
34 minuty temu, Ulman napisał:

głód najlepiej pracy uczy 🙃

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v