Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To powiedzą w Polsce wybitni rolnicy że to nie prawda zbierają 1 tonę .

6 mil ha na Ukrainie po 6 ton wystarczy to w Polsce na piachach ile zbierają co ja powiadam tez zbierają po 7 ton .

Polska .

Struktura użytkowania ziemi w Polsce przedstawia się następująco: użytki rolne zajmują obszar 18 418 tys. ha, co stanowiło 58% powierzchni kraju – z czego grunty orne zajmują 14 048 tys ha (76,3 % użytków rolnych), łąki 2 350 tys ha (12,8%), pastwiska 1 693 tys ha (9,2%), sady 296 tys ha (1,6%).

Jak to się ma do 6 mil ha a to nie wszystko bo tylko 70 % a jeszcze jest 30 % nie uprawiane na Ukrainie .

Uwaga strzelam.

Wedle powyższego mamy 2,33 razy więcej???🤣

Opublikowano

to pokazuje jak uwaznie czytacie posty..

to chyba ziemia ktora jest we wladaniu ukraincow a nie wielkich holdingow.. 

na ukrainie uprawia sie niewiele ponad 41 milionow ha..

Opublikowano (edytowane)

Jak to się ma do 6 mil ha co są we władaniu wielkich holdingów zachodnich korporacji . Będzie przybywać kapitalistów zachodnich na Ukrainę są ogromne inwestycje poczynane . Przywłaszczą sobie wszystko co jest za darmo niczego nie dawali a lud wypędzą z ich ziemi i gdzie przybędą do Krakowa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

To powiedzą w Polsce wybitni rolnicy że to nie prawda zbierają 1 tonę .

6 mil ha na Ukrainie po 6 ton wystarczy to w Polsce na piachach ile zbierają co ja powiadam tez zbierają po 7 ton .

Polska .

Struktura użytkowania ziemi w Polsce przedstawia się następująco: użytki rolne zajmują obszar 18 418 tys. ha, co stanowiło 58% powierzchni kraju – z czego grunty orne zajmują 14 048 tys ha (76,3 % użytków rolnych), łąki 2 350 tys ha (12,8%), pastwiska 1 693 tys ha (9,2%), sady 296 tys ha (1,6%).

Jak to się ma do 6 mil ha a to nie wszystko bo tylko 70 % a jeszcze jest 30 % nie uprawiane na Ukrainie .

Zależy kogo bierzesz dane pod uwagę i tak oficjalnie Ukraińcy twierdzą że obsiewają 10,5 mln ha i wtedy im wszystko pasuje czyli 4 t/ha, jednak właśnie jak napisał kol @jacus Bank Światowy liczy ponad 40 mln ha i w tym momencie całe ukraińskie obliczenia i statystyki biorą w łeb, bo  gdzie w takim razie jest plon z brakujących co najmniej 20 mln ha !!!!!!!, lada dzień bedzie podsumowanie zbiorów w krajach byłego ZSRR, w zeszłorocznym podsumowaniu średnie plony oszacowano na Ukrainie na poziomie 2,2t/ha i to raczej  sa wiarygodne dane, potwierdza to bezpośredni eksport zbóż z Ukrainy w poprzednim sezonie

Opublikowano (edytowane)

Bank Światowy liczy ponad 40 mln ha i w tym momencie całe ukraińskie obliczenia , na poziomie 2,2t/ha . jak teraz wzrosną do 4 ton na 40 mil bo zachodni kapitalista będzie obsiewał nie Ukraiński . To jak będzie ?.

W Polsce tak będzie zostaną same molochy od  1000 ha .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Bank Światowy liczy ponad 40 mln ha i w tym momencie całe ukraińskie obliczenia , na poziomie 2,2t/ha . jak teraz wzrosną do 4 ton na 40 mil bo zachodni kapitalista będzie obsiewał nie Ukraiński . To jak będzie ?.

Zachodni kapitalista siedzi cicho i nie podskakuje ukraińskim oligarchom[bo jak podskoczy to nastąpi mały pożar , albo mały wypadek w bazie sprzetu rolniczego], 10 lat byłem tego światkiem w amerykańsko-duńskiej firmie, 60% najlepszych ziem należy do Ukraińców, Rosjan i tego nikt  i nic nie zmieni poza wojną domową, tam byle żule potrafią spalić plony jeżeli nie masz poparcia miejscowych notabli[za odpowiednią prowizję], wszyscy bez wyjątku się oplacaja tylko w przypadku zachodnich firm  to jest poziom władz centralnych.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ws71 napisał:

Zachodni kapitalista siedzi cicho i nie podskakuje ukraińskim oligarchom[bo jak podskoczy to nastąpi mały pożar , albo mały wypadek w bazie sprzetu rolniczego], 10 lat byłem tego światkiem w amerykańsko-duńskiej firmie, 60% najlepszych ziem należy do Ukraińców, Rosjan i tego nikt  i nic nie zmieni poza wojną domową, tam byle żule potrafią spalić plony jeżeli nie masz poparcia miejscowych notabli[za odpowiednią prowizję], wszyscy bez wyjątku się oplacaja tylko w przypadku zachodnich firm  to jest poziom władz centralnych.

Ukry to "kultura" wyrosła na bazie reguł tzw "złotej ordy" gdzie normą był haracz i czymś naturalnym, haracz należny temu kto najlepiej potrafił innym mordy poobijać a co cwańszym koniecznie łby poucinać za co nie miał kary a społeczny szacunek. Tam praca była traktowana jak coś gorszego społecznie i sienkiewiczowskie - "ten jest pan kto byle kupę zbierze" jest definicją całej azji któej ukry są takim samym pomiotem jak rosja. Znam i kacapów i ukrów i - zaręczam - wzajem siebie są warci i a nawet ukry to jeszcze większa dzicz niż tzw ruskie. Oni nigdy nie mieli etosu pracy, uczciwej zapłaty, szacunku dla solidności technologii czy organizacji społecznej opartej na sprawiedliwej ocenie jednostki a siła przymus i haracze dla nich jest najwartościowszą walutą i jedynym im znanym sposobem na bogactwo nic o siebie a tylko rozboj, wymuszenia na innych.
Doskonale to wie zachodnia Europa, doskonale wiedzą to jankesi i najdoskonalej powinniśmy to wiedzieć my. Azjatom współczesnym nie wolno dać przewagi bo niczego samodzielnie nie stworzyli co obecnie stanowi o sile i cywilizacji i jeśli ktoś wypomni starożytne Chiny to obecne Chiny są tylko nazwą tamtych a dlaczego to poczytajcie se Historię

Poczytajcie se historię o mongołach a w kontekście Ukrainy o owej złotej ordzie. tam współpraca była znana tylko ku rozbojom a nie umocnieniu zdobytego, budowie własnej cywilizacji o własne zasoby i rozum co o rabunek innych w najlepszym wypadu marże handlowe, i wprawdzie mamy inne już czasy to zalecał bym zbyt pochopnie Ukrainy do ujni nie wpuszczać przynajmniej zanim nie ugruntuje się tam władza zachodnich korporacji i już mniej ważne czy to będą polskie czy jankeskie no jako Polak wolał bym aby jak najmniej germańskich. Ukraina kulturowo nie ma nam nic do zaoferowania co nie było by z gruntu destrukcyjne, bandyckie a w skrajnym przypadku śmiertelnie niebezpieczne. Nawpuszczaliśmy uchodźców stamtąd i kwestią czasu gdy będziemy mieli bunty tych co już tu są bo praca jest dla nich największym upokorzeniem i jedynie sposobem na przeczekanie. Nie jest to co prawda nacja tych "oryginalnych" mongołów co wycinali w pień wszystkich którzy im pokłonu nie złożyli nawet jeśli by mogli być przydatni choćby jako niewolnicy ale system wartości tam jest zgoła inny od naszego a ani mongołowie ani północna i centralna azja niczego nie wniosła do współczesnej cywilizacji w dodatku niszcząc ową starożytną chińską i jeszcze parę innych.
Trochę i u nas te wpływy widoczne gdy siłę usiłujemy budować w oparciu o zdobycze technologii innych bez budowania własnej ale już wcześniej pisałem że obecni Polacy to w żadnej mierze genetyczni potomkowie Polaków przedrozbiorowych. Tamci wymarli bezpotomnie tak jak Ruś kijowska i tak jak rosja nie jest krajem słowiańskim genetycznie (oczywiście statystyka jakiś odsetek pozostawiła ale bez mocy sprawczej) l tak Ukraina nie jest tworem europejskim i wymaga innego traktowania od tego jak wzajem się traktują nacje Europy. Jeśli nie wychowamy ukrów na modłę europejską oni wychowają nas na azjatycką o ile oczywiście przeżyją obecne starcie z kacapami na co zalecał bym patrzeć beznamiętnie i czysto pragmatycznie. Ukraina wcale nie broni cywilizacji zachodniej, ona broni siebie samej jako pozostałości jeszcze innej ... trudno takie coś nazwać cywilizacją ale broni tradycji jasyrów, okupów, haraczy i rozbojów z czystkami etnicznymi choćby przykład Wołynia co kacapy na jakieś tam ekshumacje pozwoliły w Katyniu a ukry na Wołyniu? ... teraz jest ostatnia okazja na nich to wymusić bo później... później będą ważniejsze rzeczy na głowie o ile ta głowa nam pozostanie na karku bo zwycięzca wojny obecnej nie ważne czy będą to kacapy czy ukry będą naszym wrogiem aspirującym do przejęcia siłowego bo kupić niczego nie byli, nie są i nie będą w stanie tak jak jankesi swój kraj po większości sklecili (też zalecał bym poczytać czy pooglądać Historię)
Propaganda istnieje wszędzie i wcale ta nasza tzw zachodnia nie jest bardziej obiektywna od chińskiej, ruskiej czy dowolnej innej.
Aby stanąć ponad wszystkim trzeba poznać je wszystkie i porównać oraz zestawić kto i dla czego kit wciska bo najczęściej się okaże że głównie po to aby ukryć własne ułomności i innych zalety ...

długo? bo tak miało być. nie każdy ma to przeczytać a tym bardziej nie każdemu zalecam obejrzeć poniższe, bo oba filmy i długie i tendencyjne historycznie ale lepszych na ten czas nie znalazłem a w tych dwu jest kto wie czy nie zaszyta geneza czasów przyszłych tego tu polskiego (jeszcze) zakątka planety (bardzo często używam ostatnio wstawki "(jeszcze)" ale to temat na może kiedyś kolejnego tasiemca

masz dwie godziny? no to masz szansę zmienić/rozszerzyć sobie bodaj nieco postrzeganie świata a bodaj docenić przydatność jutuba

dwadzieścia pięć minut

półtorej godziny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nie dość że pisał długo , to jeszcze i oglądać ...zachęca....

A Japonia?

Opublikowano (edytowane)

Japonia to cywilizacja tak inna że jak z innej planety.
Trzęsienia ziemi, wulkany, monsuny, paktycznie same góry; tam zupełnie inaczej patrzy się na doraźność życia, jego ulotność i relacje jednostka/społeczność tam nieporównywalne z niczym innym na Ziemi. Tam solidność jest warunkiem przeżycia bo nie z politykami, przygłupawymi homo się dyskutuje a z samą Naturą a Tej kitu nie wciśnie
ale jak na jeden dzień tasiemców starczy ode mnie tak że Japonię szukajcie se sami

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pisz Pan pisz... Pańskie zdanie i tłumaczenie zawsze trafia do mnie...

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, dysydent napisał:

Propaganda istnieje wszędzie i wcale ta nasza tzw zachodnia nie jest bardziej obiektywna od chińskiej, ruskiej czy dowolnej innej.

Nasza wcale nie jest zachodnia, tylko judeo-chrześcijańska.:lol:

A tu wybitny przykład tego.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

co do Japonii to czy nie mieli jednak szczęścia że podbili ich jankesi a nie hordy mongolskie już jako ... z resztą wyszukajcie sobie jak sama Natura uratowała japońców przed mongolską (alias chińską) dziczą i skąd na prawdę wzięła się nazwa - "神風"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

co do Japonii to czy nie mieli jednak szczęścia że podbili ich jankesi a nie hordy mongolskie j

Podbijanie metodą na bombę atomową zawsze wydawało mi się bardziej humanitarne.:lol:

Opublikowano (edytowane)

przez to nie mogą sobie pozwolić na słabość bo sami wykuli miecz od którego zginą zaraz po tym jak im się bodaj raz noga powinie

wiedzą to doskonale

@mirro czyżbyś wiedział coś więcej o tym z linka z twittera?

dla mnie dosyć uciążliwe poodkopywać ten syf za jaki uważam i szajs-zbuka i tego ćwierkacza bo ... no widzę co mi na kompie to świństwo wyrabia jak odblokuję
jedno i drugie, już jedno google wystarczy z jankesko-żydowskiej propagandy abym miał sporą wątpliwość co do swojej własnej obiektywności no ale - trzeba przyznać - google jest twórcą przytłaczającej większości z funkcjonalności współczesnego internetu po tej stronie kurtyny bo ani Beidou ani yandex tu już za dobrze nie działają oblokowane i od zewn i wewn

o i pomyliłem chiński system satelitarny z Baidu (chiń. 百度) , no nie da się wszystkiego co o literki spamiętać

chm - też temat na tasiemca

może kiedyś ale nie wiem bo było by to za bardzo niebezpieczne i dla mnie i dla AF (nawet w "hyde parku")

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał:

Podbijanie metodą na bombę atomową zawsze wydawało mi się bardziej humanitarne.:lol:

japończycy przez kilka wieków zmagali się z próbami podboju, konsolidacja kraju wzięła z się właśnie z potrzeby walki z przeważającymi siłami przeciwnika

wcześniej były po prostu klany składające się z mieszkańców kilku wiosek gdzies w górskiej dolinie, które zaczęły się łączyć w księstwa i większe jednostki

należy też zauważyć, że japończycy dosć powszechnie wporwadzili edukację w czasie, gdy w europie nawet szlachta nie zawsze potrafiła czytać i pisać

gdyby nie okres izolacjonizmu, nie wiadomo, gdzie dziś by byli

podobny problem mają chuny, które zawsze w okresach większego rozwoju popadają w okres samozachwytu, zamykając się na świat zewnętrzny, kontestują swoje osiągnięcia, a świat idzie do przodu, chńczycy zaś budzą sie w letargu, gdy ich kraj zostaje podbity

dziś obserwuje się ten sam etap rozwoju u nich - są zamknięci na świat zewnętrzny, powszechna cenzura, zwykły obywatel nie tylko nie orientuje się, co się dzieje na świecie, ale nawet u nich w kraju

prowadzi to do recesji i rozpadu kraju

Opublikowano
24 minuty temu, dysydent napisał:

dla mnie dosyć uciążliwe poodkopywać ten syf

A nie, ja Ci nie każę kopać się przez Twitera. Tylko zwracam uwagę na nasze krajowe bagienko prawno-służbowe, Oczywiście w kontekście krzewionych judeo-chrześcijańskich wartości. Połowa komentarzy na Twiterze raczej nijak się ma do rzeczywistości, bo nieprawdopodobne, ale parę może rzucić jakieś światło na wypadek.

Opublikowano
44 minuty temu, dysydent napisał:

- "神風"

Jak to będzie po polsku 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v