Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie mają gdzieś a tylko nie bardzo już mają czym pomagać
Ukraina sądzi że Polska już więcej nie jest w stanie pomóc to zaczynają olewać i cwaniakować i spirala powoli zaczyna się nakręcać
i tam i tu zaczynają przeważać emocje

spokojnie; kacapy ostudzą

Opublikowano
33 minuty temu, dysydent napisał:

na razie to sam Zelensky broni interesów oligarchów choćby z tym zbożem a przecież to oligarchia umiejscowiła Ukrainę w tym miejscu i sytuacji gdzie jest teraz.
Bardzo łatwo uwierzyć w swe "ojcostwo narodu" zwłaszcza w warunkach wojny o egzystencjalne przeżycie tego narodu a tu już tylko krok do dyktatury.

konsultowałeś to z Beatkom ? 

Beata Szydło skomentowała słowa Wołodymyra Zełenskiego

Opublikowano (edytowane)

nie

wiedziałem to pierwszy już wiele lat temu

a swoją drogą "hodowcy" takiego weźmy Obajtka (by niżej już nie szukać) mają czelność zarzucać oligarchizację komukolwiek jeszcze?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

ciebie i wielu innnych -slusznie,smierdzicie onucami z daleka..

rydzyk wyczul biznes bedzie uczyl studentow z azji i afryki 🤣

Oszczał właśnie takich jak ty, co to im pomagali i robili z nich Bogów bo walczą z Putinem, a oni odwdzięczyli się wam nazywając was ruską onucą i dali w podziękowaniu embargo na kapustę, cebulę, pomidory i jabłka ...

Opublikowano
2 minuty temu, Roman176 napisał:

o Ukraińcach i ich zachowaniu ... ze są niewdzięczni 

a Ich stać na jakąkolwiek dla nas interesująco wymierną wdzięczność?

no chyba że potrafili byśmy na Nich tak zarobić jak to robią np Francuzi
https://www.wrp.pl/trwa-zawierucha-wokol-zakazu-importu-tymczasem-ceny-zboz-ida-mocno-w-dol/

"Silny popyt na pszenicę widoczny jest ze strony Chin, które w sierpniu zaimportowały 840 tys. ton tego zboża, co oznacza wartość o 58% wyższą r/r. Spora część zaopatrzenia pochodzi z Francji."

czy aby na pewno nie jest to reeksport ukraińsich zbóż?

czy my potrafimy tak jak kiedyś Holendrzy a teraz (wydaje się że też) Francuzi?
Pytanie retoryczne w obliczu tytułowej "zawieruchy" i naszych poczynań

no tak - port/terminal w Świnoujściu na razie nawet fundamenty jeszcze nie ... wytyczone

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że miałem rację i to od samego początku.

Akurat tu Morawetzky ma rację żeby przestać się z nimi pie....lić. Niestety coś mi mówi że niebawem te dwa żydki się dogadają i wszyscy dostaniemy po d*pie.

Dnia 18.09.2023 o 17:11, Ulman napisał:

Jak tak kozaczą to zamknijmy granice dla ich miodu, drobiu , jajek, malin czy co tam jeszcze przywożą. Na nich działają argumenty siły

Dnia 16.09.2023 o 16:22, Ulman napisał:

Tak to jest jak się stepowej swołoczy chce pomóc. Nie dość że nie podziękują to mają coraz bardziej roszczeniowa postawę a już sie zanosi na to że będą na nas skarżyć do instytucji międzynarodowych.  Nie powinniśmy tego draństwa żałować bo oni nas na wołyniu nie żałowali i nigdy żałować nie będą. Jak nie potrafią uszanować to ogłosić neutralność , wstrzymać wszelką pomoc i niech sami sie z ruskimi napierniczają. Niedawno było że mieszkaniowy kredyt 2% z dokładaną kasą z naszych podatków ma być również dla upadlińców. A z jakiej racji ja się pytam? Czemu ja na to draństwo mam płacić? Niech grzecznie zapieprzają, wynajmują mieszkania i dają nam zarobić a nie my mamy do nich dokładać. Już kilka miesięcy temu Braun mówił o zatrzymaniu ukrainizacji Polski i coraz więcej ludzi sie przekonuje że to nie była fanaberia.

zaraz małopolski upaiński kochaś coś napisze 😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

ruski sam sobie udowodnił że nie jest taki gieroj jak jeszcze przed wojną z Ukrainą myślał, ani nie ma sprawstwa technologiczno naukowego na planecie ani zasobów ludzkich a terytorium i jego zasoby to za mało aby

i - zdaje się - kwestią czasu gdy wyciągnie wnioski że owa klata dobrze jeśli mu się na jego własny łeb nie zawali bo będzie coraz to mocniej napierana z zewnątrz.

Nigdy wcześniej w Historii rosja nie była tak atrakcyjną zdobyczą jaką się stała w dobie coraz głębszych deficytów surowcowych i nigdy wcześniej nie miała tak potężnych wrogów tak żywotnie zainteresowanych zasobami tego molocha terytorialnego i jeśli nie zdoła zagospodarować swoich zasobów sama, a nie zdoła bo nie dość że już ma problemy populacyjne to jeszcze na polach Ukrainy giną jej ostatnie rezerwy jakie jeszcze miała, no sporo z rosji uciekło i jeszcze ucieknie przed kolejnymi falami mobilizacyjnymi a całej reszcie planety o to właśnie chodzi. Z wojny z Ukrainą rosja ma wyjść najsłabsza jak się da ale nie dla Ukrainy (who's care Ukraine)
Napoleonowi się nie udało, hitlerowi z hiro hito się nie udało; do trzech razy sztuka
Nie ważne czy zachód czy ktoś z tego BRICS zdominuje rosję ale cyrylica ma wątpliwą przyszłość w skali kolejnych wieków bo populacyjnie wymiera a że jeszcze sama wojny zaczyna to tym szybciej. Szkoda tylko że bardziej prawdopodobne tam "hieroglify" azjatyckie niż nasza łacina ;)

widzisz, a ja się zastanawiam, czy ukraina nie zrobi wolty w druga stronę, jak juz nie raz w historii, i w końcu nie pogodzi się z ruskimi, bo mają wspólny interes

jak widzą, że niemcy poza zajęciem tam ziemi, mają ich w du..., Polska jest za słaba na energiczną, długotrwałą pomoc, zresztą społeczeństwo juz tego nie wytrzymuje, USA podobnie jak niemcy - to czemu mają się prać z "braćmi rosjanami" ?

Polska broniła nie raz tych ziem przed rosją, a  w końcu sami z własnej woli poszli w ramiona cara, który w końcu spacyfikował sicz i zaorał ukrainę na kilka wieków

Opublikowano (edytowane)

tym razem sprawy z rosją za daleko zaszły i jeśli już to... no właśnie - coraz bardziej zaczyna pasować Turcja

w sumie nic nowego bo Historia zna już i ten "precedens"

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

tym razem sprawy z rosją za daleko zaszły i jeśli już to... no właśnie - coraz bardziej zaczyna pasować Turcja

widzisz, w czasie wojny krymskiej francja i anglia były przeciwnikami rosji, co nie przeszkodziło im później razem stanąć przeciwko niemcom - to tylko polityka

Opublikowano
Ulman napisał:

Oczywiście że miałem rację i to od samego początku. Akurat tu Morawetzky ma rację żeby przestać się z nimi pie....lić. Niestety coś mi mówi że niebawem te dwa żydki się dogadają i wszyscy dostaniemy po d*pie.

Ty to byś tylko gnój pod pszenicę woził, i narzekał na Ukraińców nawet gdyby oddali z wdzięczności wszystkie czołgi w złocie... Tak jak mirro napisał: Rosja musi zostać ale na tyle osłabiona aby Ukraina wróciła do granic. Krym tak naprawdę to już powinien być jak Hong Kong bo jest i od jednych i od drugich zależny... Wiesz jak się wojna w Korei zaczęła? Jaki miała przebieg i jak się skończyła? To dość zabawny splot razem z obecnymi wydarzeniami.

dysydent napisał:

Tylko, jak wspomniałem wcześniej... ale generalnie się zgadzam. Trzeba uważać ma Indie mimo, że oni zajęci dojeniem.

Opublikowano
44 minuty temu, dysydent napisał:

no tak - port/terminal w Świnoujściu na razie nawet fundamenty jeszcze nie ... wytyczone

Niemcy chciały zakazać budowy 

Projektu nie powstrzymały niemieckie protesty. Berlin obawia się utraty znaczenia portu w Hamburgu, który miał obsługiwać cały Bałtyk

https://energia.rp.pl/gaz/art38954441-terminal-w-swinoujsciu-budzi-protesty-niemiec

te niemieckie qurwy wszystko im przeszkadza u nas zablokowali pogłębianie odry 

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

@mirro ile jeszcze uciągniesz?

Przyszły rok pokarze. Generalnie wyjścia są dwa. Albo będę spał na kasie, albo w pizdu trza się zwijać.

Opublikowano
5 minut temu, theta napisał:

czas zgasić światło

a wymiana żarówki nie wystarczy?

w sumie to mamy teraz średniowieczne łuczywo i byle podmuch a samo zgaśnie bo - zdaje się - już się kończy dopalać.

Opublikowano

wielu z was przydalaby sie powtorka z 17 IX 39 r.  

historia nic was nie nauczyla wiem moze nahajka by to zrobila..durnie.

dzisiaj ma byc forum polsko -ukrainskie w onz-cie..

3 godziny temu, DTaras napisał:

Takie tam, szturchanki. Zaraz będą znów najlepsze psiapsiuły.

3 godziny temu, DTaras napisał:

Erdoganu zrobiło się za ciepło i chce do Unii. Takie były przebłyski odkąd można tam na dowód smyrnąć. To teraz pada pytanie - brać czy nie brać? Kogo? Ja bym kombinował z obydwoma...

Jest pewna konkurencja albowiem w zależności od odchyłów od jedynie słusznej linii raz to Onet a raz Interia jest niemiecka...

onet-to krakowska firma a interia sb-ecka 🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Oczywiście że miałem rację i to od samego początku.

Akurat tu Morawetzky ma rację żeby przestać się z nimi pie....lić. Niestety coś mi mówi że niebawem te dwa żydki się dogadają i wszyscy dostaniemy po d*pie.

tylko kto mi dom bd sprzątał za 800zł miesięcznie .. Polak na pewno nie 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
2 godziny temu, Roman176 napisał:

pierwsza ofiara niemieckich mediów się już znalazła 

Ty to już jesteś ofiarą wszystkiego. To są oficjalne doniesienia medialne co Zalensky robi w USA na tym szczycie. Media bez względu na kapitał własnościowy poza szczujnią pokazują jego postepowanie wobec dudusia. Właśnie jesteśmy świadkami jak polityka pis wobec UA prowadzona przez pis w pozycji na klęczki przynosi fiasko.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v