Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, mirro napisał:

Od śliwki, przez zieleninę po truskawki. A już chcą truskawkę na nowy rok kontraktować dostawy. W tym roku w lutym widziałem truskawkę z szypułką mrożoną w Polsce jako odpad z Francuskich marketów.

truskawki mrozone z egiptu to norma czy wyjatek ??? widzialem takie pudelko..

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, dysydent napisał:

no to może jakieś cła wyrównawcze? Zawsze to łatwiej przepchnąć w Brukseli jak sztywny zakaz
Jeszcze jak by zagonił Tego co ta krzyczał o znakowaniu pochodzenia produktów niech bierze i znakuje.. no jak Mu tam? Kołodziejczak? gzie On teraz? ach tak - kampanią polityczną wyborczą zajęty

to zboże co tranzytem otrzymuje zwrot cła przy wyjeździe a to co zostanie w kraju... nnno dobra, niech se cło rząd zatrzyma na socjale więcej bedzie (o! albo na dopłaty dla polskich rolników; zamiast z kedytów) a wysokość cła do cen rynkowych unijnych minus te - jak piszesz ok 400 i będzie że Ukrainie nikt tu niczego nie blokuje a tylko zabrania dumpingu żywnościowego uprawiać

Swołoczy nie wystarczy że umożliwiamy tranzyt więc powinno się iść na ustępstwa😁. Wprowadźmy zorganizowany skup upadlińskiej pszenicy po 400 pln bo niezgodna ze standardami UE. Każdy skup ma przedstawić dokumentację że tyle ile z upadliny kupił, tyle wywiózł do portów po 800pln Jak sie nie będzie zgadzać to kara w wysokości 500pln/t. Jak są w potrzebie to mozemy pomóc ale na naszych warunkach. Jak sie nie podoba to -  paszoł won job wasza mać,  i  wysyłajcie sobie ze swoich portów. 

Ot sk***ysyny coraz bardziej bezczelne Ukraina ma propozycję dotyczącą zboża. Państwa graniczące, w tym Polska, są przeciw (agrofoto.pl)

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
dysydent napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

Robi się to i nazywa się to radar artyleryjski. Ruch to też emisja a emisje systemu zaklócania wyłapać idzie tylko, że nikomu się nie przyśnilo przerobić moździerz lub rakietowe 122 mm na szybujące pociski z opcją odprowadzania na źródło emisji. Już niedługo jak sądzę.

nie bardzo rozumiem ... wszak broń autonomiczna już jest tylko ta nie jest w ofercie ot tak do kupienia nawet na zamówienie.
Systemy samonarowadzające po sygnaturze podczerwieni to już szkopy na V próbowali montować, po sygnaturze mikrofal może kiedyś, teraz za dużo źródeł - nazwę - przypadkowych i wystarczy po polu mikrofalówki otwarte poustawiać i uruchomić na wabia aby taki pocisk zgłupiał i walnął w pierwszą najbliższą.
O wyborze celu jeszcze musi decydować operator bo ta AI to na razie i długo jeszcze przereklamowana i zachłystują się nią tylko ci co nie mają o temacie żadnego pojęcia.

Cel ma być zapisany jeszcze przed wystrzałem bo później w ogólnym szumie już trudno korektę czymkolwiek wysłać by nie zginęła w tym szumie a algorytmy omputerowe.. no jeszcze duuużo za głupie aby były zdolne odróżnić zagłuszarkę od mikrofalówki zwłaszcza takiej tandetniejszej co "sieje" częstotliwościami w tak szerokim paśmie co jak by kucharz o nich wiedział to na sto metrów by do takiej nie podszedł :P

Niema problemu bo sterowanie dronami odbywa się na pasmach i częstotliwościach innych niż grzanie rosołu. Zagłuszanie rejestruje te sygnały i się dopasowuje. Trzeba przecież pozwolić działać własnej łączności. Zatem i zagłuszanie jest możliwe do wykrycia. Wyrzucenie granatu przeciw WRE z 80 mm moździerza na dopale rakietowym powinno pozwolić mu osiągnąć puap powyżej zasięgu małych stacji, rozpoznać i uderzyć. Wspomniane 122 mm bez problemu to zrobi. Drużyna droniarzy rozpozna rejon krytyczny w czasie pracy to są już pierwsze gridy. Resztę powinien sobie poradzić opadający pocisk. Teraz pociski naprowadza się na sygnatury, także foto. Nie bez powodu ruskie malowali na miejscach postojowych samoloty. Internety się śmiały a ja się zastanawiałem - co oni mogą wiedzieć.

dysydent napisał:

Zawsze to łatwiej przepchnąć w Brukseli jak sztywny zakaz

Z Rumunami jakoś się umówili - ale tam niema wyborów...

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Niema problemu bo sterowanie dronami odbywa się na pasmach i częstotliwościach innych niż grzanie rosołu. Zagłuszanie rejestruje te sygnały i się dopasowuje. Trzeba przecież pozwolić działać własnej łączności. Zatem i zagłuszanie jest możliwe do wykrycia. Wyrzucenie granatu przeciw WRE z 80 mm moździerza na dopale rakietowym powinno pozwolić mu osiągnąć puap powyżej zasięgu małych stacji, rozpoznać i uderzyć. Wspomniane 122 mm bez problemu to zrobi. Drużyna droniarzy rozpozna rejon krytyczny w czasie pracy to są już pierwsze gridy. Resztę powinien sobie poradzić opadający pocisk. Teraz pociski naprowadza się na sygnatury, także foto. Nie bez powodu ruskie malowali na miejscach postojowych samoloty. Internety się śmiały a ja się zastanawiałem - co oni mogą wiedzieć.

wiem, jak się stroi naprowadzanie rakiet OPL, dobra makieta i rakieta stracona

są już drony zwalczające drony - szukają pasywnie źródeł sygnału mobilnego z kamer, rozpoznają stream wideo, który zazwyczaj jest słabo albo wcale nie szyfrowany

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

znaczy dziś, wczoraj... gdzieś teraz czy jeszcze wcześniej jak ten korytarz morski wod terytorialnych na statkami obgadali?
Na razie jestem trochę do tyłu z newsami no może o za tymi z AF bo siewy wykopki i jeszcze ogon żniw cebulowych na kupę się nałożyły to i tak że dziś miałem jaiś wolniejszy dzień. NNo może jutro bo ma lać to se zaległości netowych wieści nadrobię bo telewizora nie mam czynnego a radio to wiadomo, albo szczujnia odrzucająca po pięciu minutach albo reklamy i playlista dziesięciu kawałków w kółko odtwarzana z kompa w tzw redacji to już wolę swoje playlisty z jakiego pena lub karty tego co mi się podoba a nie co mi wcisną jakieś radia badziewia

@mirro co do tego "stop" na kolei to może i dobrze że się upubliczniło, może w końcu wezmą się za budowę jakiejś nowocześniejszej komunikacji w tym molochu

na durnowate nikomu przydatne RCB kasa jest a na cyfryzację kolei nie ma?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

tajemnica jest wtedy, jak wie o niej jedna osoba, jak wie dwie - to jest to informacja publiczna

poza tym sposoby walki elektronicznej biorą się wykorzystania powszechnie dostępnych informacji

sekretem powinno być to, jak konkretnie działa dany sprzęt, jego algorytmy i oprogramowanie

bo że rakiety powietrze-powietrze naprowadzane są na przykład na źródło ciepła - to nie jest żadna tajemnica

natomiast - jak to działa w tej rakiecie - już tak

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

@mirro co do tego "stop" na kolei to może i dobrze że się upubliczniło, może w końcu wezmą się za budowę jakiejś nowocześniejszej komunikacji w tym molochu

Sprawa się rypła, bo wyszło na jaw że tam nie cyfrówka a zwykłe radio nadal. Oczywiście Panu Ministrowi Adamczykowi to nie przeszkadzało że komunikacja jest jaka jest, bo nikt się zbytnio kolei do niej nie dobierał, I mogło tak by być jeszcze długo a potem przyszłaby kolej dużych prędkości i pewnie dalej by tak było, aż do momentu kiedy trza by ogłosić żałobę narodową z powodu katastrofy. 

Opublikowano (edytowane)

tylko że jak państwowe olewajła się wezmą za cyfryzację komunikacji na kolei to będzie jak z tym RCB. pół dnia po ulewie jak się już wypogodzi to dopiero przychodzi ostrzeżenie, często jakieś zdarzenie w ogóle nie zauważone  a kasa idzie

typowe jak ten jąkaty co dziurawy most zobaczył i chciał ludzi ostrzegać

zobaczył jakiegoś chłopinę i krzyczy
- pa!... pa!.. dziu!... dziu! ojojoj

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

tylko że jak państwowe olewajła się wezmą za cyfryzację komunikacji na kolei

Ja też się obawiam że odpier**lą jakiś numer.  W zasadzie mogliby wziąć coś z Radmora. Tylko czy ktoś się zgodzi na radio z modułem krypto jak w wojsku?

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

jest ty tam mieszkasz to 

jak możesz??

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Ja też się obawiam że odpier**lą jakiś numer.  W zasadzie mogliby wziąć coś z Radmora. Tylko czy ktoś się zgodzi na radio z modułem krypto jak w wojsku?

jak znam życie, wcisną coś amerykanie swojego

Opublikowano
2 minuty temu, mirro napisał:

to Radmor jeszcze coś produkuje?

no w sumie i za komuny Oni specjalizowali się raczej w sprzęcie profesjonalnym w tym i dla armii
a nie wiedziałem, no dobre i to

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Już wszyscy wiedzą, że to kit wyciągnięty z kontekstu ale głupi są co pisowi wieża. Posłuchaj co mówią wojskowi co to opracowywali. To co mówi Błaszczak to brednie nie temu ta mapa służyła to jest mały wycinek tego planu a Błaszczak w swej nie skończonej głupocie oskarżył Wojsko Polskie że oddało by pół kraju. bez walki.

Pisowi pali się pod tyłkami z tymi wizami i emigrantami i desperacko się ratują publikując tajne dokumenty i kłamiąc.

PS Duda chyba ma inna mapę bo mówił, że do Żagania mieli oddać.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
jahooo napisał:

tajemnica jest wtedy, jak wie o niej jedna osoba, jak wie dwie - to jest to informacja publiczna

poza tym sposoby walki elektronicznej biorą się wykorzystania powszechnie dostępnych informacji

sekretem powinno być to, jak konkretnie działa dany sprzęt, jego algorytmy i oprogramowanie

bo że rakiety powietrze-powietrze naprowadzane są na przykład na źródło ciepła - to nie jest żadna tajemnica

natomiast - jak to działa w tej rakiecie - już tak

Znajomość zasady pozwala ograniczyć negatywne skutki i o to @mirro wi idzie. Nie wszyscy muszą to umieć.

Mariusz2903 napisał:

Oddać... naprawdę tak to odbierasz czy ślepo idziesz w kampanię?

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

PS Duda chyba ma inna mapę bo mówił, że do Żagania mieli oddać.

Panu Prezydentowi (oby Allach miał go w opiece) raczyło bylo się pochrzanić z tym Żaganiem, Bo to Niemcy z gen Romlem i Afrika Korps tam ćwiczyli.:lol:

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Panu Prezydentowi (oby Allach miał go w opiece) raczyło bylo się pochrzanić z tym Żaganiem, Bo to Niemcy z gen Romlem i Afrika Korps tam ćwiczyli.:lol:

Może jemu się z Żyrzynem pomyliło :D

• Haha 1
Opublikowano
mirro napisał:

4 minuty temu, dysydent napisał:

tylko że jak państwowe olewajła się wezmą za cyfryzację komunikacji na kolei

Moduł nie musi być jak w wojsku a sygnał stop mógłby iść razem z zasilaniem elektrowozu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v