Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 godzin temu, Ulman napisał:

chyba się od galana czymś zaraziłeś😂

A ja myślę że stoję z boku i nie angażując się w żadną opcję obserwuje i wyciągam wnioski

Opublikowano

Tak troszkę Historii .

Operacja Wschód: Jak w 1939 r. Polska chciała się bronić przed ZSRR

W 1939 r. Polacy byli przygotowani do wojny. Tyle że nie do tej, która wybuchła. Jeszcze na początku 1939 r. polscy sztabowcy koncentrowali się na planach walki z najgroźniejszym, jak im się wydawało wrogiem, Związkiem Radzieckim. Plan wojny na wschodzie był dopracowany w szczegółach: rozmieszczenie wojsk, uzbrojenie jednostek, ufortyfikowanie, operacje taktyczne, kontruderzenia. W przeciwieństwie do mglistego scenariusza zakładającego agresję ze strony III Rzeszy.

https://www.onet.pl/informacje/newsweek/rocznica-17-wrzesnia-czy-polska-byla-gotowa-na-atak-zsrr/lyexxdm,452ad802

Opublikowano

Nie mogłem się powstrzymać by tego tematu nie poruszyć .

Tak na PiS narzekają skoro wzoruje się na Niemcach i to jest źle .

Niemcy mieli ambitniejszy pomysł na bloki niż Morawiecki. Sprawdziłem, jak im poszło

Jeśli PiS znów wygra wybory, chce rewitalizować wielką płytę. Plan jest ambitny – fotowoltaika, docieplenia, nowe parki, windy, garaże... Można się tu wzorować na Niemcach, którzy wszystko to już zrobili, a nawet poszli znacznie dalej. Zaczęli dobudowywać do komunistycznych bloków nowe, nowoczesne piętra. Pojechaliśmy na "modelowe" osiedle zobaczyć, jak poszło.

Berlin może kojarzyć się z fantastycznymi muzeami, parkami czy zabytkami. Nie każdy jednak wie, że miasto jest pełne osiedli mieszkaniowych z wielkiej płyty. Tyczy się to głównie wschodniej części miasta, która znajdowała się niegdyś w NRD,

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/niemcy-mieli-ambitniejszy-pomysl-na-bloki-niz-morawiecki-sprawdzilem-jak-im-poszlo/syglrjg

Gdyby premier Morawiecki odwiedził Buch w Berlinie, zobaczyłby nie tylko "dobudówkę", ale też idealny przykład rewitalizacji osiedla z wielkiej płyty.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

polscy sztabowcy koncentrowali się na planach walki z najgroźniejszym, jak im się wydawało wrogiem, Związkiem Radzieckim. Plan wojny na wschodzie był dopracowany w szczegółach: rozmieszczenie wojsk, uzbrojenie jednostek, ufortyfikowanie, operacje taktyczne, kontruderzenia.

Gówno byli przygotowani. Pieprzona ekipa bawiła się znkomicie. A jak ktoś mówi o kontruderzeniach, to jest popierdolony i szkoda go słuchać. Facet nie zastanawia się nawet jakie zasoby należy zgromadzić i do jakiej sytuacji taktycznej doprowadzić aby wykonać kontruderzenie. Cały front bierze w tym udział, 

14 minut temu, galan99 napisał:

Tak na PiS narzekają skoro wzoruje się na Niemcach i to jest źle .

Tiaaaaa dostawienie windy do ściany to za***ista rewitalizacja,

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Gówno byli przygotowani. Pieprzona ekipa bawiła się znkomicie. A jak ktoś mówi o kontruderzeniach, to jest popierdolony i szkoda go słuchać. Facet nie zastanawia się nawet jakie zasoby należy zgromadzić i do jakiej sytuacji taktycznej doprowadzić aby wykonać kontruderzenie. Cały front bierze w tym udział, 

Tiaaaaa dostawienie windy do ściany to za***ista rewitalizacja,

Polscy planiści przewidywali z rosją (mówię o lata 30 XX wieku) wojnę manewrową, szacując, że wróg będzie uderzał na 2-3 kierunkach strategicznych, a wtedy będzie to można wykorzystać do kontruderzeń na kierunkach , gdzie nasycenie sił przeciwnika będzie mniejsze. Na szczęscie, nie dane było zweryfikować tych planów w praktyce.

17 września pokazał, że założenia były skądinad słuszne, działania RKKA były nieporadne, mimo nasycenia bronią pancerną i silnym w porównaniu do naszego lotnictwem, była to w większości zbieranina słabo dowodzona i bez morale.

aby kontratakować, trzeba mieć rezerwy ludzkie i w sprzęcie, a my nie mamy zapasów dla planowanej mobilizacji alarmowej, a co mówić o jednostkach zapasowych - obecnie

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

szacując, że wróg będzie uderzał na 2-3 kierunkach strategicznych, a wtedy będzie to można wykorzystać do kontruderzeń na kierunkach , gdzie nasycenie sił przeciwnika będzie mniejsze.

Co innego kontruderzenie a co innego kontratak. Ludzie opamiętajcie się. Trza se najpierw określić cele w jakim zostanie to coś wykonane a potem wyjdzie czy to natarcie, kontruderzenie, kontratak. Można se też rozpoznanie bojem zrobić jak się ni ma rozpoznania. I najlepiej stanąć na jego czele żeby z okrzykiem huraaaa lecieć na oślep.

To zapytam prościej. Po kija się wykonuje i na jakie siły i środki kontruderzenie, czyli uderzenie wyprzedzające?

3017_parada-wojskowa.jpg

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Mirro, ponoć nawet wszystkie hełmy z kevlaru ukrom oddaliśmy a nasi teraz w blaszanym nocniku na głowie chodzą.

Jesteśmy totalnie rozjebani. Mało tego chcą nas na siłę wciągnąć w wojnę

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Nie można za dużo napisać Polska armia to dziecinada wyposażona w zabawki jak przyjdzie co do czego to będą sp***dalać aż kurz się wzniesie do wojaczki trzeba zaciętości i charakteru 

Opublikowano

dawaj poczytamy-znaczy wieczorme teraz tylko przerwa na obiad i akcja ziemniaki czec dalsza.. z polowa plonu z tamtego roku...

4 godziny temu, v11 napisał:

A ja myślę że stoję z boku i nie angażując się w żadną opcję obserwuje i wyciągam wnioski

nie rob tego wiecej-myslenie ci wyraznie szkodzi..🤣

4 godziny temu, v11 napisał:

Tylko czekać na powtórkę -obawiają się białorusi rosji a dopier**lą nam ukraińcy jak im się uda z ruskimi za jakiś czas 

znowu wnioski wyciagasz bledne. po wuj im ta polska wschodnia..ukraina wymiera jeszcze szybciej niz polska..

Opublikowano
25 minut temu, Agrest napisał:

Mirro, ponoć nawet wszystkie hełmy z kevlaru ukrom oddaliśmy a nasi teraz w blaszanym nocniku na głowie chodzą.

Szok, że w ogóle było co oddać. Dziwne, że sami tego nie rozszabrowali wcześniej... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tak to jest jak się stepowej swołoczy chce pomóc. Nie dość że nie podziękują to mają coraz bardziej roszczeniowa postawę a już sie zanosi na to że będą na nas skarżyć do instytucji międzynarodowych.  Nie powinniśmy tego draństwa żałować bo oni nas na wołyniu nie żałowali i nigdy żałować nie będą. Jak nie potrafią uszanować to ogłosić neutralność , wstrzymać wszelką pomoc i niech sami sie z ruskimi napierniczają. Niedawno było że mieszkaniowy kredyt 2% z dokładaną kasą z naszych podatków ma być również dla upadlińców. A z jakiej racji ja się pytam? Czemu ja na to draństwo mam płacić? Niech grzecznie zapieprzają, wynajmują mieszkania i dają nam zarobić a nie my mamy do nich dokładać. Już kilka miesięcy temu Braun mówił o zatrzymaniu ukrainizacji Polski i coraz więcej ludzi sie przekonuje że to nie była fanaberia.

zaraz małopolski upaiński kochaś coś napisze 😆

Opublikowano

ty jako ukrainiec zdrajca co mozez innego pisac za judaszowe rubelki ..

tacy jak ty musza udawac prawdziwych polaow -ja nie musze i taka jest miedzy nami roznica.

mozg ci sie zagotowal od udawania.. probujsz zgrywac pana a jestes zwykla smierdzaca onuca. pasikonikiem z zadupia.😂, nawet na kuca nie masz papierow 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Czemu ja na to draństwo mam płacić?

Trzeba zrewidować podejście do demografii. To że zmniejsza się ilość Polaków jest nie do zatrzymania, Będzie nas mniej i ciul. Ludzie i tak uciekną z zabitych dechami wiosek a starzy tam zemrą. Te koła ratunkowe w postaci mamienia osiedlającymi się choćby Ukraińcami też nic nie dadzą. Tylko za tym tez musi pójść reforma świadczeń emerytalnych, Teraz wpadli na genialny pomysł aby tworzyć powiatowe centra seniora, Mają być tam lekarze, rehabilitanci i co tam jeszcze się zamarzy, czyli jeśli senior czeka na rehabilitację 2 lata to nagle znajdzie się i człowiek i zaplecze aby przystąpiła do niej z marszu. Nosz kuźwa czy to jest normalne?

Opublikowano
3 godziny temu, Ulman napisał:

Tak to jest jak się stepowej swołoczy chce pomóc. Nie dość że nie podziękują to mają coraz bardziej roszczeniowa postawę a już sie zanosi na to że będą na nas skarżyć do instytucji międzynarodowych.  Nie powinniśmy tego draństwa żałować bo oni nas na wołyniu nie żałowali i nigdy żałować nie będą. Jak nie potrafią uszanować to ogłosić neutralność , wstrzymać wszelką pomoc i niech sami sie z ruskimi napierniczają. Niedawno było że mieszkaniowy kredyt 2% z dokładaną kasą z naszych podatków ma być również dla upadlińców. A z jakiej racji ja się pytam? Czemu ja na to draństwo mam płacić? Niech grzecznie zapieprzają, wynajmują mieszkania i dają nam zarobić a nie my mamy do nich dokładać. Już kilka miesięcy temu Braun mówił o zatrzymaniu ukrainizacji Polski i coraz więcej ludzi sie przekonuje że to nie była fanaberia.

zaraz małopolski upaiński kochaś coś napisze 😆

Miesiące temu pisałem że Ukraińcy nam jeszcze podziękują tyle że siekier w marketach za mało "litośc i pomoc jest zbrodnią która musi być ukarana"i to nas czeka

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

Sam Wrocław wciąga nosem ten twój niby "najczęściej odwiedzany region przez turystów"   6 milionów turystów odwiedziło Wrocław w 2022 roku - Radio Gra Wrocław Radio Gra Wrocław - Moje Miasto Moje Radio • Wrocław 95,1 FM

a trójmiasto już kilka lat temu objeżdzało turystycznie ten urojony "najczęściej odwiedzany region przez turystów"🤣 

Ponad 3 miliony turystów w Gdyni - rp.pl

czekaj 5milionuw turystów  ile w Gdyni ? tylko milion mniej we Wrocławiu ? 

19 godzin temu, Roman176 napisał:

18 godzin temu, Ulman napisał:

Te miliony i miliardy które podajesz to możesz wciskać takim jak ty i inni pisowcy co sie w prostych cyfrach gubią. To już nie jest samozaoranie- to samozgłęboszowanie.🤣.           

I masz jeszcze  na deser małopolske gamoniu bezmyślny W 2022 roku Małopolskę odwiedziło prawie 17 mln turystów » Małopolska (www.malopolska.pl)   

buraczku 2022 była pandemia wszyscy wyjechali do gór albo nad morze 

przyjeżdża ludzi 2 razy tyle co mieszkańców to wiesz ... te twoje paragony sobie wsadź w d*pę  3mln Śląsk odwiedziło nas 5 mln wszyscy to abstynenci 

jeszcze raz poczytaj co ja napisałem do nas przyjeżdża się na imprezy a nie na turystkę do przemysłowego regionu idioto 

bo według mieszkańców to ty pochodzisz z alko regionu 

W tych województwach Polacy  piją najczęściej. Niepokojące dane

a propo 

Zakup trunków bezalkoholowych z podziałem na województwa:...

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Roman176 napisał:

Zakup trunków bezalkoholowych z podziałem na województwa:...

Picie bezalkoholowego to jak walnięcie ślepaka, alkoholika nie wyleczysz, ale poznasz po tym, że byle co, byle z kieliszka/kufla xD Piwo bezalkoholowe to jak hamburger z kotletem sojowym, mało co ma wspólnego z swoją nazwą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
55 minut temu, v11 napisał:

Miesiące temu pisałem że Ukraińcy nam jeszcze podziękują tyle że siekier w marketach za mało "litośc i pomoc jest zbrodnią która musi być ukarana"i to nas czeka

Wielu sobie z tego zdawało i zdaje sprawę. Ale to jest pasé.  Onucą śmierdzi...

Za to co się odpierdala na szczytach władzy i jak rozbroiło się Polskę, plus ujawniło newralgiczne dane w medialnych paplaninach , pluton egzekucyjny powinien na dwie zmiany robić

Opublikowano (edytowane)

Zełensky zapowiada „cywilizowany” odwet na Polsce za wprowadzenie zakazu import zbóż z Ukrainy .

Ma poparcie , Urszuli i jest tak ważny jak wróci Tusk będzie Ukraina też przyjacielem Polski i Unii .

Jak by tego mało było jakie cudowne zmiany nawrócenie .

Niech żyje wolność i swoboda .

Na wniosek Komisji Europejskiej podczas ostatniego posiedzenia Rady Unii Europejskiej zdecydowano, że kraje członkowskie nie muszą już wdrażać Europejskiego Zielonego Ładu, w tym także najbardziej kontrowersyjnego i najbardziej uderzającego Europejczyków po kieszeniach pakietu Fit for 55.

Decyzję taką podjęto po tym, jak trzy renomowane instytuty badawcze z Niemiec, Holandii i Szwecji przygotowały wspólny raport ma temat przyczyn zmian klimatycznych. Z raportu wynika, że przyczyną globalnego ocieplenia nie jest wzrost stężenia w powietrzu gazów cieplarnianych, takich jak dwutlenek węgla czy metan. Naukowcy jako przyczynę zmian klimatycznych na Ziemi wskazali aktywność Słońca.

– Europa straciła wiele pieniędzy na walkę ze zmianami klimatu. Teraz się wycofuje ze swojej niewłaściwej polityki. Lepiej późno przyznać się do błędu, niż brnąć w niego dalej – powiedział w wywiadzie z węgierską telewizją Geza Kovacs, doradca premiera Wiktora Orbana.

Wiemy już, że Unia Europejska wycofuje się z dyrektywy o emisjach przemysłowych i rozporządzenia metanowego, którego skutkiem byłoby zamknięcie wszystkich kopalni węgla w Polsce, zostanie zlikwidowany podatek od emisji dwutlenku węgla, nie zostanie wprowadzony tzw. ETS2 ani zakaz ogrzewania paliwami kopalnymi, nie będzie przymusu instalowania paneli fotowoltaicznych na dachach wszystkich domów i nie zostaną zakazane samochody spalinowe. Niestety to wszystko to prima aprilis.

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, mikad napisał:

Dobra, ale podobno materiałów agitacji wyborczej nie można usuwać i co będzie jak jakaś menda poda zrywającego do sądu w trybie wyborczym.

żadnych ... żadnej bilbordozy w tym wyborczej nie wolno umieszczać nigdzie bez zgody właściciela/gospodarza posesji/miejsca i jeśli samorząd jest bezpośrednim zarządcą szkół publicznych to burmistrz miasta ma prawo nakazać a wręcz obowiązek usunięcie jakiejkolwiek chały czy to reklamowej czy propagandowej z terenu takiej szkoły, to że Ten akurat pominął całą procedurę i sam usunął to co najwyżej wystawić Mu premię za nadgodziny
Z resztą wysoce prawdopodobne, że owa szkoła jest lokalem wyborczym (większość na prowincji jest w szkołach) a wtedy to i przepisy ordynacji wyborczej nakazują usuwanie wszelkich form agitacji...

zapewne w tym przypadku (kto podąży za cytatem ten pozna jakim) dojdzie do jakiejś ugody i nawet przeprosin za błąd sztabu wyborczego bo nie wyobrażam sobie aby było inaczej bo wtedy niech szlag trafi i takie partie i kraj który sobie pozwala na śmietnik z przestrzeni publicznej dla tego zalecam dokumentowanie przypadków nachalnej agitacji politycznej i dowolnej innej w miejscach do tego jednoznacznie nie przeznaczonych i piętnowanie takich przypadków niezależnie jakiej opcji politycznej czy firm są sprawką

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v