Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, DTaras napisał:

Ano grunt był wyrabiany bo argumentował iż ludziki będą bronić przed nazistami. Tak telewizja zrobiła. Był mawet w niej film jak to czarnoskórego amerykańca ścigali... Duża część tych w czternastym wyzwolonych budowała nam rzeczywistość jako ukraińcy i chęci wracać nie mieli... Czy tam likwidowano? Możliwe. Gdybym złapał wrogiego cudaka przebranego w moje barwy miałbym prawo i obowiązek zaciukać. Czym jest posada dla urzędasa? Mundurem wszak. To i kogoś pewno poniosło.

Wschodnia Ukraina to byli przede wszystkim generyczni rosjanie i kulturowo i mentalnościowo i sporo z bezpośredniego pochodzenia.

Wybory prezydenckie Zelenkiego pokazały precedens a nie historyczne zaszłości. On miał jednakowo większość i we wschodniej i zachodniej Ukrainie stąd panika w moskwie i teraz ta wojna ale ja nie o tym

obiektywnie oceniając wschodnia Ukraina została w pełni zbudowana rosyjskimi wpływami i przeciętny ówczesny (2014r) wschodnioUkrainiec nie był antyrosyjski ale nie był też stricte antyukraiński i bez użycia siły na wsch Ukrainie o pomarańczowej rewolucji i tak by pozostał we wpływach janukowycz i świadomość społeczna w Ługańsku czy Doniecku była taka że siłowo Kijów się tam zainstalował a nikt nie lubi wobec niego siły to przynajmniej obojętnie przyjęto siłowe odreagowanie i sobie te ludziki mogły swobodnie poczynać bo były uznane za bardziej swojskie niż Ukraińskie jeszcze wtedy i już nigdy później (jak dotąd) oficjalne władze. W tamtej społeczności odezwał się swoisty duch sobiepaństwa a jak na tym wyszli to właśnie widać ale o tym żadna Hollandowa ani promoskiewska szczekaczka kulturowo propaganowa filmu nie zrobi i zbyt długo by mi zajęło pisać dlaczego

teraz porobiło się tak że nawet we wsch Ukrainie wszystko to co opanuje ukraińska armia zostanie wyczyszczone z ruskiego elementu po rzez czy to rejteradę zwaną ewakuacją w głąb rosji czy takie odwrócone Bucze których przecież nikt racjonalnie myślący nie wykluczy zwłaszcza że flagi czarno czerwone jednoznacznie świadczą o ludobójczych fascynacjach i po ukraińskiej stronie, oczywiście niepolitycznie nawet pisać po "tej stronie" nawet tego co już napisałem ale ... obiektywizm ponad wszystko

kacapy doskonale zdają już sobie sprawę że skopali temat i wyhodowali sobie być może ostatecznego likwidatora kacapskiej nacji a przynajmniej teren z którego on przyjdzie ale to nie teraz ani szybko bo takie rzeczy dzieją się bardziej pokojowymi metodami

ale to już inny temat a ja chciałem tylko wykazać że sposób w jaki Ukraina odwróciła promoskiewski trend już sam w sobie miał zarzewie pożaru jaki tam się teraz pali

czy był inny sposób? ni Ukraińcy wtedy ani ja teraz żeśmy takowego nie wydedukowali aby był prawdopodobnie wysoce możliwy

no; widzę żeście mi kupę postow do czytania nawrzucali zatem poczytam sobie ja ale poczytaliście se i wy :D po za tymi co scrollują co dłuższe :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
30 minut temu, DTaras napisał:

Możliwe. Gdybym złapał wrogiego cudaka przebranego w moje barwy miałbym prawo i obowiązek zaciukać

Noooo tutaj zdania uczonych są podzielone. Choć pewnie gdybym był na dalekim patrolu, to raczej nie wahałbym się ani chwili.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, mirro napisał:

Jest, jak jest. Obiektywizm w fabularnych produkcjach raczej się nie nie stosuje, bo nikt by tego nie oglądał.:lol:

Jakby tak wymagać obiektywizmu od twórców amerykańskich, to nic by tam nie powstało. Wszelkie produkcje z cyklu zabili go i uciekł, nawet te gdzie na początku lecą napisy iż jest to oparte na faktycznych wydarzeniach, raczej nijak się mają do przebiegu samych wydarzeń. 

dla tego na prawdę dobrym scenarzystą jest ten który nie babrze się w politycznym gow..ie bezpośrednio a staje ponad wszystkim w pełnej fikcji i stąd wolę już Shreka, trylogie w/g Tolkiena czy takiego weźmy np Spielberga ale jeszcze zanim się dymem krematoriów obsmrodził no ale  wiadomo - z wiekiem i Spielberg głupieje ;)

Oczywiście koniecznie wspomnieć Mistrza Lema ale to już tak tylko formalnie bo to oczywiste

Stuprocentowa fikcja ale taka mistrzowska fikcja najczęściej jest bliższa prawdy niż wszystkie fabularyzowane dokumenty razem wzięte i tu rzeczywiście się rozumiemy... po całości

takie Hollandy, Wajdy czy już po żal się Boże Zanusii bez politycznej trampoliny co najwyżej bajki o krasnalu Halabale mogą do pustej sali opowiadać a tak się chociaż komitet noblowki uda zapędzić ;)

za jedno pokolenie nawet pies tego nie zechce oglądać
e tam pies, psy tego już dziś nie chcą :P xD

Zdarzy się fenomen jak Sienkiewicz czy Reymont co potrafi z Historii rzeczywistej zrobić fascynującą bajędę ale to jest już mistrzostwo którego genezy ja sam do końca nie pojmuję bo to projekcja marzeń w skali narodowej i pewnie dla tego jednostka nie jest w stanie ani przewidzieć sukcesu (literackiego w tych przypadkach) ani pojąć dlaczego akurat Ci a nie inni weszli na stałe do Historii Kultury narodowej jakiejś nacji

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

no patrz "każda kura swojej grzędy broni"
tylko czekać jakiej wrzutki z pokacapskich terenów typu - 'a Hermaszewski w kosmos z ruskimi poleciał' ;)

ja tylko czekam jak znów wypłynie dyżurny temat rozpirzenia pałacu kultury. Oprócz tego jakoś mało jest szczucia ciemnoty na reparacje i smoleńsk. Tego mi jak na razie w tym cyrku brakuje. 

Opublikowano
15 minut temu, Ulman napisał:

ja tylko czekam jak znów wypłynie dyżurny temat rozpirzenia pałacu kultury.

Yyyyyyy a to przypadkiem nie jest temat zarezerwowany dla młodego , gniewnego z PiS Pana Oskara Szafarowicza?:lol:

2 godziny temu, dysydent napisał:

Zdarzy się fenomen jak Sienkiewicz czy Reymont

Aaaa Ludlumy, Forsythy? Cała ta ekipa od political fiction, co to się zaczytywałem w młodości swojej?

Opublikowano
mirro napisał:

3 minuty temu, DTaras napisał:

Jak obiektywizm skoro fabuła z definicji ma prowadzić do z góry założonej sytuacji?

Jest prawda  uchodźcy, jest prawda strażnika SG, jest prawda żołnierza wywalonego do pilnowania płotu i jest prawda cywili obserwujących to z boku.

Te prawdy nigdy się nie spotkają. A prawda ekranu kinowego, to już osobna historia i szkoda się o nią kłócić.

No toć niema. Fabuła to historia ze szczęśliwym lub nie zakończeniem. Droga do niego ma być atrakcyjna dla wszystkich.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, mirro napisał:

Yyyyyyy a to przypadkiem nie jest temat zarezerwowany dla młodego , gniewnego z PiS Pana Oskara Szafarowicza?:lol:

Te ich młode kadry to nie dośc że maja głupie imiona, wygladaja na głupków to i pedalstwem zalatują.

Oskar-Szafarowicz-Rodzice1.jpgPamiętacie Edmunda Jannigera? Zmężniał i znalazł nową pracę. Tak teraz wygląda była gwiazda PiS-u

Edytowane przez Ulman
  • Haha 2
Opublikowano

Jeszcze dołóż aktywiszcze i rzecznicze i będzie komplet🤣

9 minut temu, Ulman napisał:

Te ich młode kadry to nie dośc że maja głupie imiona, wygladaja na głupków to i na pedalstwo wyglądają. 

Oskar-Szafarowicz-Rodzice1.jpgPamiętacie Edmunda Jannigera? Zmężniał i znalazł nową pracę. Tak teraz wygląda była gwiazda PiS-u

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, v11 napisał:

Odpisał bym ale po co podbijać atmosferę 

to dawaj.. 

1000 lat drang nach osten jakos w pare lat poszlo  w las..

poznaj polske-szlakiem bojowym najwyzszego prezesa-

w bialymstoku szlakiem pochodu I majowego..

w lodzi- szlakiem dwoch takich co ukradli ksiezyc.

w warszawie -mieszkanie wktorym z balbina spal do poludnia i teleranka nie zobaczyl.

w krakowie - rynku glownego na wawel-niestety ostatni etap na piechote..

w gdansku- mur ktory przeskoczyl w 1980 r.nie mylic z murem pod bialowieza.

wycieczki do odessy chwilowo niedostepne.

Opublikowano

Jakby u mnie takie aktywiszcze startowało to dla jaj idę na to to głosować 

2 minuty temu, jacus napisał:

to dawaj.. 

mowa srebrem a milczenie złotem -obiecałem zbytnio nie prowokować 

Opublikowano
mirro napisał:

15 minut temu, Ulman napisał:

ja tylko czekam jak znów wypłynie dyżurny temat rozpirzenia pałacu kultury.

Yyyyyyy a to przypadkiem nie jest temat zarezerwowany dla młodego , gniewnego z PiS Pana Oskara Szafarowicza?

2 godziny temu, dysydent napisał:

Zdarzy się fenomen jak Sienkiewicz czy Reymont

Aaaa Ludlumy, Forsythy? Cała ta ekipa od political fiction, co to się zaczytywałem w młodości swojej?

Tylko jak żem ostatnio na tę okolicę spoglądał z góry to PeKiN jakiś taki niepasujący. Możnaby coś innego tam ustawić.

Opublikowano
10 minut temu, v11 napisał:

Jakby u mnie takie aktywiszcze startowało

Jesteś binarny?  

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Jesteś binarny?  

Każdy z nas jest binarny jak pisze w Internecie ;) 

@Pafnucy12 kod binarny to podstawa przesyłania informacji cyfrowej. ;) 

Opublikowano
23 minuty temu, v11 napisał:

Jakby u mnie takie aktywiszcze startowało to dla jaj idę na to to głosować 

mowa srebrem a milczenie złotem -obiecałem zbytnio nie prowokować 

tu nikt miekkim wujem nie byl robiony..

9 minut temu, v11 napisał:

Nie wiem pod co to coś zakwalifikować bo to nie wiadomo krzyżówka czego ale obstawiam że przejdzie Krakowiaki to też jajcarze i zagłosują 

ja na nia czy niego zaglosuje-dla rozrywki..lepiej nie bedzie ale za to smieszniej..

i mnostow ludzi tak zrobi- ci ktorzy beda oczywiscie wiedziec ..

jeszcze niech ja pare razy pokaza  wkurwizji i mandat ma pewny..

choc nawet nie pamietam jak sie nazywa 😂,ostatnie miejsce na liscie ? znajde.

Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, jacus napisał:

ja na nia czy niego zaglosuje-dla rozrywki.

swój na swego zagłosuje

4 minuty temu, Roman176 napisał:

a te aktwiszcza z twojej miejscowości co to za stwór

ni pies ni wydra ...

z wyglądu tłuste babsko

Edytowane przez witejus
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v