Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, dysydent napisał:

żeby nie było że to @galan99 sam wymyślił to sprawdziłem i rzeczywiście

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-nowy-spot-lokalna-polka-pis-chce-zmian-w-sklepach,nId,7008586

i jeszcze parę linków bym znalazł

i żeby mi nikt nie zarzucał że ja od siebie jakieś konfabulacje antypisowskie wymyślam

przecież takie pomysły jak wyżej to jawny dowód że to gospodarczy debile (oczywiście z pominięciem @galan99-ego bo On też tylko skopiował a jedynie nie podał źródła)

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/pis-oglosilo-nowy-konkret-program-lokalna-polka/e78htrt,79cfc278

PiS ratuje jest zbawieniem dla rolnictwa bo ja wymyślił to nie ja to spaniały PiS , co dopłaca do pszenicy bo byłby  koniec gospodarstw , tak uratował przed plajtą .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

SLD rządziło miało was gdzieś PO rządziło miało was gdzieś PSL to samo a teraz też PIS ma was gdzieś  więc to jest tradycja państwa jak kto myśli że po wyborach 

Donald na białym koniu czy Jarek na kocie odmieni wasz los to jesteście godni pożałowania 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, galan99 napisał:

no dobra dobra, przecież nikt nie ma pretensji że informujesz o faktach jak najbardziej prawdziwych a tu nie ma prowizji autorskich to i podawanie źródeł nieobowiązkowe

jak mają czelność pomysłodawcy podobnych kretynizmow jak ingerowanie w wolność gospodarczą w tym przypadku handlu wyzywać brukselskie rządy unijne od lewactwa?

przecież podobne pomysły to sama esencja lewactwa i rodem wprost z najczerwieńszej komuny

no zaprzecz że nie
Przecież nawet tzw KOMUNISTYCZNA partia Chin czegoś takiego nie forsuje w Chinach, jedynie w Korei Pn można doszukać się podobnego

@v11 na lepsze nikt nie odmieni oprócz nas samych, na gorsze może byle łajza której damy nazbyt dużo władzy; np powie co, od kogo a nawet po ile mamy kupować i co i dla kogo i po ile wolno nam sprzedawać, w jakim opakowaniu i w jakiej lokalizacji geograficznej. Co mamy jeść (choćby podatek na cukier z ostatnich pomysłów tych "prawicowców") i ile, do jakiego Boga się modlić lub nie modlić do  żadnego i w jakich domach mamy mieszkać a w jakich nam nie wolno, .....
to się nie może dobrze skończyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

mirro-robimy biznes ??? ja daje adres a ty reszte.. za drobe 10 % zostaniesz lokalna malopolska firma i rynek paromilionowy dla ciebie   

W zasadzie pomysł jest. Oczywiście nie nowy, bo parę takich firm już w zyciu widziałem, tzn wynajęta na zadupiu rozlatująca się stodoła i ciężarówki zawracające w błocie na podwórku aby symulować wyjazd towaru z tego adresu, Kontrakty dla Biedronek, Lidla, podwykonawcy paczkujący ziemniaka niewiadomego pochodzenia w ładne torebki. 

Żaden rolnik nie jest partnerem dla sieci sklepów, Promocje a raczej wielkość towaru który musisz dostarczyć w niższej cenie sprawia brak opłacalności tego procederu, W czasie promocji klienci wożą wózkami, Po promocji sprzedaż siada i zamówienia ze strony sklepów też. 

Lokalna spółka - śmiechu warte.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

PiS ratuje jest zbawieniem dla rolnictwa bo ja wymyślił to nie ja to spaniały PiS , co dopłaca do pszenicy bo byłby  koniec gospodarstw , tak uratował przed plajtą .

Chyba odsunął w czasie. Pewnie niezbyt długo, ale zawsze te pół roku.

1 godzinę temu, v11 napisał:

SLD rządziło miało was gdzieś PO rządziło miało was gdzieś PSL to samo a teraz też PIS ma was gdzieś  więc to jest tradycja państwa j

W zasadzie nikt nie wymaga aby za bardzo się interesowali ( bo wiadomo że spie,,dolą), ale też trochę zapobiegliwości by się przydało.

Opublikowano
18 minut temu, mirro napisał:

W zasadzie pomysł jest. Oczywiście nie nowy, bo parę takich firm już w zyciu widziałem, tzn wynajęta na zadupiu rozlatująca się stodoła i ciężarówki zawracające w błocie na podwórku aby symulować wyjazd towaru z tego adresu, Kontrakty dla Biedronek, Lidla, podwykonawcy paczkujący ziemniaka niewiadomego pochodzenia w ładne torebki. 

Żaden rolnik nie jest partnerem dla sieci sklepów, Promocje a raczej wielkość towaru który musisz dostarczyć w niższej cenie sprawia brak opłacalności tego procederu,

A to czego market nie sprzeda rolnik poprzez pośrednika zobowiązuje się odebrać 

• Thanks 1
Opublikowano
33 minuty temu, mirro napisał:

Też widziałem kilka takich firm, ale to głównie zioło, albo jakiś chemik miał dziuplę, mniemam, że zysk wielokrotnie większy niż wałki z pyrami za grosze

Opublikowano

Każda sieć handlowa woli umowę na dostawę z jednym podmiotem -nawet gdyby wolnorynkowo towar był tańszy -towar ma być jednorodny dostarczony w ilości i czasie zapisanym w umowie  .Nierealne jest aby poszczególne markety podpisywały umowy z kilku regionalnymi  dostawcami

Opublikowano (edytowane)

jak nakitwaszą przepisów skąd ma pochodzić warzywo a skąd nie może to markety oleją handel świeżymi warzywami bo jakiż to ma udział w ogólnym obrocie? 
Najgorzej jak trafi się jakiś lokalny nieurodzaj a z zewn nie będzie można przywieźć takiej np cebuli, do tej pory by cenami nie spadła poniżej dychy jak by nie import, nno może już by spadała ale dopiero od początku września ...
Aż takie debile nie są i te pomysły o sterowaniu handlem badylarskim to kit wyborczy a nie sensowne analizy czy ... cokolwiek sensownego

z resztą nawet jak by co to Bruksela to zastopuje bo łamie to zasadę swobodnego przepływu towarów a czego jak czego ale "wypierpolu" z ujni to pisiory boją się najbardziej a że se szczekają? i tak dobrze wiedzą że karawana ma wyebane na przydrożne pieski bo one nie na karawanę a na pokaz dla swego podwórka jazgot robią by pokazać że choć cokolwiek potrzebne

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Grozić mogą ale podstawy prawnej nie mają :) Tak jak mówił Syriusz Wolski to otwarcie granicy było dobrym gestem dla ukrainy a nie umową dwukierunkową tak więc ukraińcy  niech spadają na drzewo ,problemem mogą być PiSowcy którzy po wyborach wrócą do otwierania granicy jak rok wcześniej z byle powodu . 

Postawa ukraińców jest jak w dowcipie gdzie pan Franek wychodzący z kościoła co tydzień wrzucał żebrakowi 100 zł i tak sytuacja trwała miesiacami aż pewnego razu wychodząc z kościoła rzucił żebrakowi tylko 20 zł ,żebrak z pretensjami dlaczego zawsze było 100 zł a teraz tylko 20 zł ??? Pan Franek zaczał się tłumaczyć że wysłał syna na studia ... wtem mu przerywa żebrak z pretensjami -ALE DLACZEGO NA MÓJ KOSZT :) 

Komisja Europejska „wypłaci polskim rolnikom odszkodowanie za nic moim zdaniem, to był naprawdę blef ze strony polskich rolników”-  mówi Kaczka 

jak nie wyzywają rolników od świń to teraz sugerują że byli oszustami  i blefowali wyłudzając  odszkodowania -  jak się czują teraz 117 tys rolników którzy złożyli wnioski o dopłaty do zbóż ??? Ukraińcy twierdzą że wyłudziliście dopłaty do zbóż !!!!!

Edytowane przez marks50
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

onuca- dzwon do wolodii zeby przsypieszyl ofensywe , zapytaj go czemu nie spalil ukriankiego zboza na pniu..

taka lokalna lada ot od paru lat u nas jest powszechna w lewiatanach i delikatesach centrum-w sumie to jeden wlasciciel marki- kazdy sklep ma lokalne produkty miesne- w tym jestesmy mocni, swini nie zobaczysz ale masarni pelno.. w kazdej ladzie masz produkty lokalne od paru producentow-w gminie jest ponad 15 masarni..takze w biedronce mozna kupic kielbase z paru wytworni.

a wiecej to niby czym mamy handlowac- krow brak,swin, brak,warzyw brak, kurczaki moze by na pare dni w tygodniu byly.

o wino gronowe by bylo lokalne..

Ponad 93 proc. produktów spożywczych oferowanych przez sieć pochodzi od polskich dostawców – odpowiada Biedronka w komentarzu dla Business Insidera. - Sieć Biedronka zawsze na pierwszym miejscu stawia polskie produkty od polskich dostawców. Każde 9 na 10 produktów w Biedronce ma polskie pochodzenie – przekonują przedstawiciele firmy.

Edytowane przez jacus
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, marks50 napisał:

Postawa ukraińców jest jak w dowcipie gdzie pan Franek wychodzący z kościoła co tydzień wrzucał żebrakowi 100 zł i tak sytuacja trwała miesiacami aż pewnego razu wychodząc z kościoła rzucił żebrakowi tylko 20 zł ,żebrak z pretensjami dlaczego zawsze było 100 zł a teraz tylko 20 zł ??? Pan Franek zaczał się tłumaczyć że wysłał syna na studia ... wtem mu przerywa żebrak z pretensjami -ALE DLACZEGO NA MÓJ KOSZT :) 

Tak to z upadlińcami jest . Zaprosiliśmy ich do stołu , nakarmiliśmy a swołocz wstała , beknęła i nawet "dziękuje" nie usłyszeliśmy i nie usłyszymy. Draństwo zawsze było i będzie draństwem.

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

onuca- dzwon do wolodii zeby przsypieszyl ofensywe , zapytaj go czemu nie spalil ukriankiego zboza na pniu..

taka lokalna lada ot od paru lat u nas jest powszechna w lewiatanach i delikatesach centrum-w sumie to jeden wlasciciel marki- kazdy sklep ma lokalne produkty miesne- w tym jestesmy mocni, swini nie zobaczysz ale masarni pelno.. w kazdej ladzie masz produkty lokalne od paru producentow-w gminie jest ponad 15 masarni..takze w biedronce mozna kupic kielbase z paru wytworni.

a wiecej to niby czym mamy handlowac- krow brak,swin, brak,warzyw brak, kurczaki moze by na pare dni w tygodniu byly.

Ponad 93 proc. produktów spożywczych oferowanych przez sieć pochodzi od polskich dostawców – odpowiada Biedronka w komentarzu dla Business Insidera. - Sieć Biedronka zawsze na pierwszym miejscu stawia polskie produkty od polskich dostawców. Każde 9 na 10 produktów w Biedronce ma polskie pochodzenie – przekonują przedstawiciele firmy.

Tak, że biznasa nie będzie bo póki co nikt nie określił jak bardzo to ma być lokalne...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

Bo oni liczą że jak sprzedadzą kilo polskiego maku (milion ziarenek) to mogą sprzedać 100 000 artykułów zagranicznych -i to by się zgadzało

2 godziny temu, marks50 napisał:

Grozić mogą ale podstawy prawnej nie mają :) Tak jak mówił Syriusz Wolski to otwarcie granicy było dobrym gestem dla ukrainy a nie umową dwukierunkową tak więc ukraińcy  niech spadają na drzewo ,problemem mogą być PiSowcy którzy po wyborach wrócą do otwierania granicy jak rok wcześniej z byle powodu . 

Komisja Europejska „wypłaci polskim rolnikom odszkodowanie za nic moim zdaniem, to był naprawdę blef ze strony polskich rolników”-  mówi Kaczka 

jak nie wyzywają rolników od świń to teraz sugerują że byli oszustami  i blefowali wyłudzając  odszkodowania -  jak się czują teraz 117 tys rolników którzy złożyli wnioski o dopłaty do zbóż ??? Ukraińcy twierdzą że wyłudziliście dopłaty do zbóż !!!!!

A co lewizny nie było -dobrze że z ARiMR dzwonili co chwilę ile mam w magazynie bo teraz byłbym w kolejce na kibel .A znajomki punktów skupowych co nie odkupywali i ponownie nie sprzedawali =koniowi na ucho 

Takie nudle to Pinokiowi na nos można wieszać 

Edytowane przez v11
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

Ponad 93 proc. produktów spożywczych oferowanych przez sieć pochodzi od polskich dostawców – odpowiada Biedronka w komentarzu dla Business Insidera. - Sieć Biedronka zawsze na pierwszym miejscu stawia polskie produkty od polskich dostawców. Każde 9 na 10 produktów w Biedronce ma polskie pochodzenie – przekonują przedstawiciele firmy

no to dzisiaj nawieźli mi do domu z "biedry" i bananów, i herbatę parę cytryn do tej herbaty i kawę no i trochę chleba i bułek, cukier i trochę pieprzu do pomidorów (te mamy swoje) bo się był skończył zatem skoro 90%  pochodzi z Polski to z czego oni tę herbatę i kawę robią no banany - sądząc po smaku - to może i z plastiku a te cytryny to pewnie te 10%? bo pieczywo i cukier jak by nie liczył tych 90% nie wyczerpuje.
jakimż trzeba być durniem aby obiecywać że 2/3 produktów spożywczych może pochodzić w Polsce z rodzimej produkcji a już kompletnym idiotą aby w takie obietnice uwierzyć

Opublikowano

Dysydent, ale dostawca nie musi tego sam produkować... 🤷‍♂️

Opublikowano (edytowane)

konsument ma wierzyć nie rolnik nie mylić .

PROSZĘ DA SIĘ DA JEST SUKCES JEST .

RPP zaskoczyła obniżką stóp. Złoty gwałtownie traci na wartości

Tego nikt się nie spodziewał. Rynek oczekiwał, że w środę RPP może obniżyć stopy procentowe o 0,25 pkt proc. Jednak rada zaskoczyła i dokonała znacznie większej obniżki, aż o 0,75 pkt proc. Po tej decyzji gwałtownie osłabił się złoty.

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/rpp-zaskoczyla-obnizka-stop-zloty-gwaltownie-traci-na-wartosci/6fn481m

Edytowane przez galan99
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

no fakt @Pafnucy12. co ja bardziej jak to się ma do tych niby wymogów jakie nam tu handlowi mają obiecują narzucić jak na nich zagłosujemy ... cie

bo ja nie zamierzam.
Jedna banda komuchów gospodarczych na jedno życie jak dla mnie wystarczy

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v