Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Komu kazał PIS sprowadzać? podaj no nazwę firmy lub nazwisko obywatela

że niektóre chłopy głupie i pazerne to tylko sami sobie winni, a teraz udają że słuchali Kowalczuka, ciekawe jakby mówił ,sprzedawajcie bo za dwa miesiące będzie zboże połowę tańsze czy też by go słuchali?

a tak to podwójnie obsrali sobie nogi , raz że nie sprzedawali gdy pszenica była 1500-1600 zł a skupy świeciły pustkami i wiatr hulał po hali, dwa że firmy nawiązały kontakty z ukraińcami i wystawiły fujarę na polskie zboże a PIS im tylko to umożliwił a nie kazał.

To była szydera z tych cystern co to celnicy mieli przymykać na nie oko. Wiadomo o co chodzi. Pis stworzył przyzwolenie i jak się okazuje choć pis nie chce ujawnić wszystkich firm korzystali z tego ludzie związani z pisem jak cedrob i wipasz. Kołaczyk też stwarzał warunki namawiając do nie sprzedawania polskich rolników. Tak otwarcie za Tuska rząd jednak nie działał przeciwko swoim obywatelom. Czy to kopalniom czy to rolnikom.

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Jacus, Tak z ciekawości... na kogo oddasz głos?

na tych co zawsze- chyba nietrudno sie domyslic..

ja nie farbowany lis jak wiekszosc z was..

46 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na PiS, bo to ukryta opcja PiSowska, najgorsze co może być ...

od rana pijesz ?? czy od wczoraj ?

45 minut temu, Pafnucy12 napisał:

No bo kto mu fundnie wycieczki autokarowe...?

a twoim zdaniem ile takie wycieczki moga kosztowac ?

podaj przykladowe ceny..az sie zdzwisz ze nawet ciebie by bylo na to stac.

30 minut temu, mysza103 napisał:

To do jakiej kategorii byś wsadził ludzi którzy kierowali orlenem za czasów PO , bo skoro każdy idiota , czy jakieś dziecko by takie zyski wypracowało , co co , ci z platformy byli jakimiś podludzmi , że tego nie potrafili wypracować ?, a ceny porównać z cenami w krajach zachodnich , to teraz to wychodzi korzystniej niż było przedtem . Jakim cudem tak było , przecież jak sami tego nie potrafili zrobić , to mogli zatrudnić jakiegoś idiotę i by im pokazał jak kierować taką firmą 

typowo pis-owski polmozg..przedawkowanie kurwizji...

Opublikowano
8 minut temu, witejus napisał:

Komu kazał PIS sprowadzać? podaj no nazwę firmy lub nazwisko obywatela

że niektóre chłopy głupie i pazerne to tylko sami sobie winni, a teraz udają że słuchali Kowalczuka, ciekawe jakby mówił ,sprzedawajcie bo za dwa miesiące będzie zboże połowę tańsze czy też by go słuchali?

a tak to podwójnie obsrali sobie nogi , raz że nie sprzedawali gdy pszenica była 1500-1600 zł a skupy świeciły pustkami i wiatr hulał po hali, dwa że firmy nawiązały kontakty z ukraińcami i wystawiły fujarę na polskie zboże a PIS im tylko to umożliwił a nie kazał.

100% racji sam byłem uczestnikiem takiego myślenia i się przyznaję i nikogo nie winę .Jednak mi lżej to przetrawić bo podpisałem kontrakty po cenie około 1450 ale z terminem i sprzedane w maju -łącznie z dopłatą wyjdzie 1640- 1670 więc to złagodzi mój "ból"

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubertuss napisał:

Z czym ty chcesz gonić zachód? Widać, ze oglądasz tvp. Twoja wiedza ekonomiczna jest równa zero. Dosłownie ZERO. Gonić to se możesz. Zarobki to jest coś co wypracowuje gospodarka latami a nie pis ustawowo. Doganianie zachodu z zarobkami metodą pis powoduje, że rośnie też inflacja i pracownik gówno z tego ma bo wszystko inne drożeje często szybciej niż zarobki. Popatrz sobie ile ta pani za te 1200 gdzie już wtedy płacono wyżej mogła kupić w 2015 roku a ile teraz. Siła nabywcza już nawet nie 500 plus a 800 plus jest dużo niższa niż była 5-00 plus w 2016 roku. Więc skończ  z już z tymi głupotami.

Przez 30 lat płace zamrażano, ponieważ było to na rękę właścicielom kapitału, który zainwestował w naszym kraju. Po prostu każda złotówka zainwestowana w pracownika zwracała się kilkanaście razy w stosunku do 2-3 na zachodzie Europy

I uwierz mi, nikt z wlasnej, nieprzymuszonej woli nie podniesie pensji nawet o złotówkę, jesli nie wymusi tego państwo. A ty wierzysz w propagandę, że wzrost płac przekracza wzrost produktywności

A dlaczego tak jest ? Ponieważ pracownik był tańszy niż maszyna i automatyzacja. Po prostu nieopłacało się inwestować z zwiększenie produktywnosci, poniewaz pracownicy wychodzili taniej. Jak za faraonów - zamiast budować drogi dźwig, zatrudniano na umowę zlecenie więcej ludzi i oni za pomocą lin wciągali ciężar.

Teraz to się zmienia i normalizuje. Dodatkowo, kryzys demograficzny i ucieczka siły roboczej za granicę zmusza pracodawców do powolnego, ale nieodwracalnego podnoszenia cen

Czy to ma wpływ na inflację ? A czym jest inflacja ? To podnoszenie cen produktów ponad realny wzrost ich wartości. Pracownik kosztuje 10% więcej, ale w to miejsce fabryka podnosi cenę swoich produktów o 20%, bo założyła sobie, że zysk zwiększy o 15%.

Wszyscy mają w tym interes , aby była inflacja - poza tymi, którzy mają nadwyżki finansowe w gotówce

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Kołaczyk też stwarzał warunki namawiając do nie sprzedawania polskich rolników. Tak otwarcie za Tuska rząd jednak nie działał przeciwko swoim obywatelom. Czy to kopalniom czy to rolnikom.

Jak dostanę resztę dopłat do sprzedanego zboża to jestem z nimi rozliczony z lekką górką 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jahooo napisał:

Przez 3 lat płace zamrażano, ponieważ było to na rękę właścicielom kapitału, który zainwestował w naszym kraju. Po prostu każda złotówka zainwestowana w pracownika zwracała się kilkanaście razy w stosunku do 2-3 na zachodzie Europy

I uwierz mi, nikt z wlasnej, nieprzymuszonej woli nie podniesie pensji nawet o złotówkę, jesli nie wymusi tego państwo. A ty wierzysz w propagandę, że wzrost płac przekracza wzrost produktywności

A dlaczego tak jest ? Ponieważ pracownik był tańszy niż maszyna i automatyzacja. Po prostu nieopłacało się inwestować z zwiększenie produktywnosci, poniewaz pracownicy wychodzili taniej. Jak za faraonów - zamiast budować drogi dźwig, zatrudniano na umowę zlecenie więcej ludzi i oni za pomocą lin wciągali ciężar.

Teraz to się zmienia i normalizuje. Dodatkowo, kryzys demograficzny i ucieczka siły roboczej za granicę zmusza pracodawców do powolnego, ale nieodwracalnego podnoszenia cen

Czy to ma wpływ na inflację ? A czym jest inflacja ? To podnoszenie cen produktów ponad realny wzrost ich wartości. Pracownik kosztuje 10% więcej, ale w to miejsce fabryka podnosi cenę swoich produktów o 20%, bo założyła sobie, że zysk zwiększy o 15%.

Wszyscy mają w tym interes , aby była inflacja - poza tymi, którzy mają nadwyżki finansowe w gotówce

Chyba ci mózg zamrozili. Człowieku co za brednie wypisujesz? Pracuję od 20 lat w prywatnej firmie co roku jak nie dwa razy do roku podwyżka plus 13 i 14. Za Kaczyńśkiego jak pierwszy raz rządził za Tuska co roku też były. CO ty bredzisz? Kto i co zamroził? I jak tu nie napisać o wyborcy pisu, ze jest głupi. Wymyślasz jakieś dyrdymały. Płace były zamrożone ale w budżetówce a to nie jest żaden prywatny kapitał a w urzędach i tak ich na upychane, że jak byś zwolnił po jednym z każdego pokoju to urząd by dalej działał.

Wszyscy mają interes poza nami obywatelami. 

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

a nie ma tak źle małpując mateuszka kupiłem 35 000 obligacji inflacyjnych i aż tak nie boli 

6 minut temu, hubertuss napisał:

Ale mnie nie interesuje po ile kto sprzedał czy wyczuł rynek czy stracił. Ja piszę o tym, ze pisowski rząd otwarcie działał przeciwko polskiemu obywatelowi.

A ja mam gdzieś obywateli nie patrzę im do kieszeni mnie interesuje moja i zapewniam że mam nad czym myśleć 

Niedorajdy i pół niedorajdy nie mogą generować takich zysków jak inni poświęcający czas i ryzyko na pracę 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Chyba ci mózg zamrozili. Człowieku co za brednie wypisujesz? Pracuję od 20 lat w prywatnej firmie co roku jak nie dwa razy do roku podwyżka plus 13 i 14. Za Kaczyńśkiego jak pierwszy raz rządził za Tuska co roku też były. CO ty bredzisz? Kto i co zamroził? I jak tu nie napisać o wyborcy pisu, ze jest głupi. Wymyślasz jakieś dyrdymały. Płace były zamrożone ale w budżetówce a to nie jest żaden prywatny kapitał a w urzędach i tak ich na upychane, że jak byś zwolnił po jednym z każdego pokoju to urząd by dalej działał.

Pracuję 30 lat w dużej firmie z kapitałem zagranicznym. Gdyby nie podwyżki płacy minimalnej - zapewne żadna siła nie zmusiłaby pracodawcy zatrudniającego ponad 10 tys ludzi w całym kraju do podwyżki choćby o złotówkę.

Nie ma 13, 14, nie ma nawet premii dla pracowników, zostały tylko dla dyrektorów. Tak działa prywatny, zagraniczny biznes, gdy nie ma kagańca. 

Przy oficjalnej inflacji na poziomie ponad 10% zarząd zaproponował podwyżkę funduszu płac o 4% na następny rok, gdzie tyle pochłonie podwyżka dla tych, co nie będą łapać się na widełki z najniższej krajowej i trzeba im dołożyć

To, że ty pracujesz w jakiejś w miarę normalnej firmie - to jest margines na rynku

Opublikowano

Znajomy acz rozgarnięty pracownik (ciężki do zastąpienia )zaproponował kiedyś że jest już zmęczony i rozmyśla nad zmianą pracy (kilka lat temu) od tego czsu pracodawca sam co jakiś czas proponuje mu podwyżke 

Opublikowano
Przed chwilą, v11 napisał:

Znajomy acz rozgarnięty pracownik (ciężki do zastąpienia )zaproponował kiedyś że jest już zmęczony i rozmyśla nad zmianą pracy (kilka lat temu) od tego czsu pracodawca sam co jakiś czas proponuje mu podwyżke 

widzisz - w normalnej firmie może i tak jest, ale nie tam, gdzie nadal hasło "na twoje miejsce czeka 100 pod drzwiami na ulicy"

Opublikowano
52 minuty temu, v11 napisał:

Jak mogli generować zysk jak ze wschodu wozili bez podatku 30% paliw z akceptacją rządu 

to już nie z zachodu 🤣 pisowska logika ci się pomięszała 🤣

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jahooo napisał:

Pracuję 30 lat w dużej firmie z kapitałem zagranicznym. Gdyby nie podwyżki płacy minimalnej - zapewne żadna siła nie zmusiłaby pracodawcy zatrudniającego ponad 10 tys ludzi w całym kraju do podwyżki choćby o złotówkę.

Nie ma 13, 14, nie ma nawet premii dla pracowników, zostały tylko dla dyrektorów. Tak działa prywatny, zagraniczny biznes, gdy nie ma kagańca. 

Przy oficjalnej inflacji na poziomie ponad 10% zarząd zaproponował podwyżkę funduszu płac o 4% na następny rok, gdzie tyle pochłonie podwyżka dla tych, co nie będą łapać się na widełki z najniższej krajowej i trzeba im dołożyć

To, że ty pracujesz w jakiejś w miarę normalnej firmie - to jest margines na rynku

Kto ci każę tam pracować ?.

Wam pisiorom wydaje się że ktoś was tam trzyma i trzeba na siłę podbijać inflację kosztem wszystkich

2 minuty temu, v11 napisał:

kolego za czasów przed 2015 nie napisałem czy nie czytasz? z zachodu lewizny cysternami nie przywieziesz bo tam nie ma mafii

Już się nie wymiguj zwyczajny pisior jesteś

Opublikowano

a to nie wiedziałem bo wydawał mi się najrozsądniejszy -a co tam namotał 

2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Gość całkiem spoko, do czasu złapania na fałszowaniu dokumentów.

2 minuty temu, racyl napisał:

Kto ci każę tam pracować ?.

Wam pisiorom wydaje się że ktoś was tam trzyma i trzeba na siłę podbijać inflację kosztem wszystkich

Już się nie wymiguj zwyczajny pisior jesteś

A lepiej pisior czy nieudacznik nie potrafiący się dostosować ?

Mnie tam jest dobrze nie narzekam 

I to mnie ma urazić pisior nie ma opcji 

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, v11 napisał:

Racja ale odniosę się tylko do egzekucji należności -Przy dopełnieniu formalności (FV nie budząca wątpliwości wyrok w e-sądzie jest w ciągu 3 tygodni (tak było)) niedawno .Problemem w ściąganiu należności jest chęć utrzymania kontaktów z wierzycielem -bo co zrobię jak go pozwie? a on nie kupi więcej (ja sprzedam innemu ale mam przewagę ilościową bo i tak wywożą samochody i to dziesiątki kursów a nie kilka przyczep po kilka ton Tak że w tym się nie zgodzę chyba że sprzedający wniesie sprzeciw -tylko jak go uzasadni ? nie bo nie jak jest na straconej pozycji 

nie o ten kierunek rozważań mi chodziło bo nie o kwestie techniczne co o strukturalne.

zbyt silne państwo wobec swoich obywateli to wtedy po pierwsze mówimy o państwie opresyjnym a funcjonariuszach tego państwa o uprzywilejowanych nie za ich zasługi a pozycję.
Z natury uprzywilejowanych jest mniej niż dyskryminowanych i aby siła łączna dyskryminowanych tym kacykom nie zagrażała muszą coś "biedocie" zaoferować bo inaczej system ci dyskryminowani rozwalą
z kolei by komuś dać trzeba zwiększyć opresję wobec tych którym jest co zabrać i mamy tu akademicki przykład "państwa PiS". Oczywiście potrzebna jest propaganda aby mydlić oczy pospólstwu że to dla jego dobra podczas gdy jest to dla ugruntowania pozycji aparatczyków koncentrujących się nie na modernizacji państwa a obronie własnej w nim pozycji i mamy to co mamy. Państwo tak skutecznie ograniczyło swobody gospodarcze prywatne że nie ma już komu w pełni zagosodarować tej niszy z sektora prywatnego i państwo sądzi że musi samo przejąć miast powinno odpuścić opresyjności np pierwszeństwo zaspokajania długów kontrahentów przed budżetowymi no ale skąd weźmie państwo na socjal (ja i emerytury o niego zaliczam() ... i dużo by jeszcze i w/g mnie dobrowolnie system się nie naprawi stąd wojny bo inaczej się nie da

raz osiągniętej pozycji nawet najuczciwszy i świadomy swego pasożytnictwa osobnik dobrowolnie się nie zrzeknie bo to sprzeczne z samą Naturą i instynktem istot żywych
są wyjątki ale statystycznie nieistotne

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Do czego ty chcesz się dostosować jak twój byt i przyszłość zależy od tego kto wygra wybory i rzuci ci ochłapa którego i tak zje inflacja 🤣

Opublikowano

trzeba było powiedzieć że zastępujesz mareczka na tym forum 😂. wiesz co sobie możesz zrobić z ta jałumużną .

Dzisiaj ludzie ograniczeni umysłowo nie wiedzący skąd sie biora pieniądze w budżecie popierają PIS. Nikt normalny nie popiera

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, racyl napisał:

Do czego ty chcesz się dostosować jak twój byt i przyszłość zależy od tego kto wygra wybory i rzuci ci ochłapa którego i tak zje inflacja 🤣

Mój byt zależy od moich decyzji i jak w ewolucji dostosowania się a jednostki niedostosowujące wymierają albo socjal 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, jahooo napisał:

To, ze pracujesz w takiej czy siakiej firmie to nie oznacza, że płace były zamrożone w firmach prywatnych i tyle w temacie. Pisałeś głupoty i już.

13 minut temu, v11 napisał:

kolego za czasów przed 2015 nie napisałem czy nie czytasz? z zachodu lewizny cysternami nie przywieziesz bo tam nie ma mafii

Coś ci się pomieszało od tego wszystkiego. Pisowski przekaz był ,ze z zachodu. A celnicy może berbeluchy się opili i ci nagadali bajek. Karuzele vatowskie działały w Europie. I żadna mafia do tego niepotrzebna. Mało tego karuzele vatowskie działały i pewnie działają również zapis. Brat komendanta granatnika w jednej był.

7 minut temu, v11 napisał:

Cała opozycja jak żebraki wyciąga ręce po jałmużnę pisiorów i jeszcze szczeka 

Wyciągają po pieniądze które im pis zabrał z podatków. Znowu się nie orientujesz. Pis nie ma swoich pieniędzy w budżecie oni mają i wydają nasze pieniądze a nie ich.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, v11 napisał:

Mój byt zależy od moich decyzji i jak w ewolucji dostosowania się a jednostki niedostosowujące wymierają albo socjal 

Od decyzji czy złożyć wniosek czy nie ?😂. Jaka to jest ewolucja PIS-owska jak dopłacają do nieudacznictwa 😂

To zdanie miałoby sens gdyby każdy zarabiał i płacił za siebie a nie ktoś pracował na ciebie

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Podpisywał listę obecności na komisji, na której nie był. Niby nic.

to wszyscy jesteśmy przestępcami bo nie jeden tak był na szkoleniu chemizacyjnym -cy ktoś zaprzeczy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v