Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że tak powinno być tym bardziej że w życiu już podatków odprowadziłem kilkaset tyś (ale nie zarabiasz nie płacisz) a na dodatek jestem abstynentem więc pijaństwa nie nawiedzę .A co są winne dzieci  patologi swego losu co jest winien emeryt KRUS który jedynie dorobił się garba i symbolicznej emerytury i porównać to z emeryturą sędziego który nigdy nie dołożył złotówki do dochodu państwa 

Niestety emeryci i "patologia" w obawie przed utratą 500+ 13,14  zagłosuje na PIS .Opozycja miała szanse to zrobić przed 2015 a nie pier**lić nima i ni bedzie -nie musieli od razu 500+ mogli zacząć od 200+ a nie podwyżki wynagrodzeń kilkanaście zł i to się po latach mści 

A opozycja wiarygodność zbudowała na tym że obiecali że nie podniosą wieku emerytalnego a podnieśli i oni są wiarygodni ? Jakbym musiał   głosować to wolę konfederację choć to na granicy upośledzenia psychicznego 

Edytowane przez v11
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

to wlasnie jest najwiekszy problem- tych co biora jest wiecej niz tych co daja..

miliony ludzi zyje z pracy innych..

Jacus, Tak z ciekawości... na kogo oddasz głos?

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, mysza103 napisał:

Po prawdzie to po to został powołany żeby jak najwięcej kasy zarobił , to tak samo jak byś go u siebie zatrudnił i co rok by ci na czysto wypracował powiedzmy że  1 mln zł , to raczej byś go nie zwolnił , i powierzył to stanowisko komuś kto by coś zarobił na plus , a może i nawet nie , to logiczne że tu jest biznes i ja takiego Obajtka bym jak najbardziej zatrudnił , gdyby mi miał wypracowywać na czysto 10 razy tyle niż inni , 

Akurat kierując Orlenem monopolistą każdy idiota by zarobił wystarczy powiedzieć pracownikom by podnieśli ceny. Oczywiście w dużym uproszczeniu. Dziecko tam byś posadził i by ten zysk wypracowało. Chodzi o to, że Obajtek to w zasadzie polityk pisu. Który w imieniu pisu nas doił. Ja bym Obajtka jak najbardziej nie zatrudnił bo ten człowiek nic nie potrafi. W kwestii zarządzania oczywiście bo karierowicz z niego niezły.

Dali by go do jakiejś kopalni niech by tam pokazał klasę i wypracowywał zyski bez dotacji państwowych czy do innego upadającego zakładu. A tu proszę kieruje monopolista i z niego wielki menadżer.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Akurat kierując Orlenem monopolistą każdy idiota by zarobił wystarczy powiedzieć pracownikom by podnieśli ceny. Oczywiście w dużym uproszczeniu. Dziecko tam byś posadził i by ten zysk wypracowało. Chodzi o to, że Obajtek to w zasadzie polityk pisu. Który w imieniu pisu nas doił. Ja bym Obajtka jak najbardziej nie zatrudnił bo ten człowiek nic nie potrafi. W kwestii zarządzania oczywiście bo karjerowicz z niego niezły.

A kto BP SHEL itd zabraniał importować paliwo z zachodu -chyba to https://www.autocentrum.pl/paliwa/ceny-paliw/zagranica/

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Mieli trzeba było rzucić 5 ha i krus i iść na etat.

Trzeba było wstąpić do PIS i zostać Łobajtkiem 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, witejus napisał:

Widać że nie skalałeś się pracą na etacie

Ani inną 😁 

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Akurat kierując Orlenem monopolistą każdy idiota by zarobił wystarczy powiedzieć pracownikom by podnieśli ceny. Oczywiście w dużym uproszczeniu. Dziecko tam byś posadził i by ten zysk wypracowało. Chodzi o to, że Obajtek to w zasadzie polityk pisu. Który w imieniu pisu nas doił. Ja bym Obajtka jak najbardziej nie zatrudnił bo ten człowiek nic nie potrafi. W kwestii zarządzania oczywiście bo karjerowicz z niego niezły.

To do jakiej kategorii byś wsadził ludzi którzy kierowali orlenem za czasów PO , bo skoro każdy idiota , czy jakieś dziecko by takie zyski wypracowało , co co , ci z platformy byli jakimiś podludzmi , że tego nie potrafili wypracować ?, a ceny porównać z cenami w krajach zachodnich , to teraz to wychodzi korzystniej niż było przedtem . Jakim cudem tak było , przecież jak sami tego nie potrafili zrobić , to mogli zatrudnić jakiegoś idiotę i by im pokazał jak kierować taką firmą 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Po prawdzie to po to został powołany żeby jak najwięcej kasy zarobił , to tak samo jak byś go u siebie zatrudnił i co rok by ci na czysto wypracował powiedzmy że  1 mln zł , to raczej byś go nie zwolnił , i powierzył to stanowisko komuś kto by coś zarobił na plus , a może i nawet nie , to logiczne że tu jest biznes i ja takiego Obajtka bym jak najbardziej zatrudnił , gdyby mi miał wypracowywać na czysto 10 razy tyle niż inni , 

Widzisz, to jest właśnie kwadratura koła - gigantyczne zyski Orlen związane z utrzymywaniem wysokich cen paliw, które są nośnikiem energii dla gospodarki, jak również wysokich cen nawozów - przekładają się na problemy z wysoką inflacją.

Wysoka inflacja zubaża społeczeństwo (w dłuższej perspektywie, krótkofalowo jest korzystna dla rządu i budżetu). To już się odbiło czkawką w budżecie, bo w przychodach z VAT jest zapaść.

Tak, że te 13 miliardów dodatowego zysku Orlen oznacza 60 miliardów dodatkowej dziury budżetowej

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mysza103 napisał:

To do jakiej kategorii byś wsadził ludzi którzy kierowali orlenem za czasów PO , bo skoro każdy idiota , czy jakieś dziecko by takie zyski wypracowało , co co , ci z platformy byli jakimiś podludzmi , że tego nie potrafili wypracować ?, a ceny porównać z cenami w krajach zachodnich , to teraz to wychodzi korzystniej niż było przedtem . Jakim cudem tak było , przecież jak sami tego nie potrafili zrobić , to mogli zatrudnić jakiegoś idiotę i by im pokazał jak kierować taką firmą 

Ci z platformy po prostu tak nie doili obywateli. A baryłka była jednak za Tuska droższa. Cena paliwa w PL to nie zdolności zarządzających koncernami bo wtedy jeszcze były dwa. A wola polityczna zrozum to. Nie wiem co ci tam korzystniej wychodzi. Ale zarobki na zachodzie wiadomo jakie.

5 minut temu, v11 napisał:

Jak mogli generować zysk jak ze wschodu wozili bez podatku 30% paliw z akceptacją rządu 

Piszesz o ruskim węglu za pisu gdzie nasz leżał na hałdach? Heheheh.

4 minuty temu, jahooo napisał:

Widzisz, to jest właśnie kwadratura koła - gigantyczne zyski Orlen związane z utrzymywaniem wysokich cen paliw, które są nośnikiem energii dla gospodarki, jak również wysokich cen nawozów - przekładają się na problemy z wysoką inflacją.

Wysoka inflacja zubaża społeczeństwo (w dłuższej perspektywie, krótkofalowo jest korzystna dla rządu i budżetu). To już się odbiło czkawką w budżecie, bo w przychodach z VAT jest zapaść.

Tak, że te 13 miliardów dodatowego zysku Orlen oznacza 60 miliardów dodatkowej dziury budżetowej

Głupki popierające pis tego nie rozumieją Soboń z pisu powiedział wyraźnie 1 % inflacji to 4,7mld do budżetu. Pis po prostu bazuje na nie wiedzy swoich wyborców którzy nic nie rozumieją i tykają tylko propagandowy kit.

Głupki biją brawo dla świetnego menadżera Obajtka który z ich kieszeni wyciąga więcej na paliwo a to, ze wyciąga więcej powoduje, że głupki płacą też więcej za wszystko inne bo jest inflacja. A na końcu z głupków się cieszy pis bo ma więcej kasy z której może głupkom odpalić jakiś ochłap na plusy czy nastki które spowodują, że głupki zapłacą jeszcze więcej na kolejne plusy czy nastki.

• Like 1
Opublikowano

Jako małorolnego rozumiem twoje postrzeganie świata - w hrubieszowie miałem znajomego kierownik zmiany celników przed 2015 mieli odgórnie nakazane puszczanie cystern a z czym ?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Z zbożem technicznym co je pis kazał sprowadzić a naszym rolnikom mówił, żeby swoje trzymali?😄

Lepiej już być świadomym świata małorolnym niż głupkiem wierzącym w pis.

Opublikowano (edytowane)

Teraz też doją mafie doi i pis. Jak by nie patrzeć doją bardziej. I chętnych do dojenia przybywa. Takiej skali na jaką wyprowadzaj pieniądze poza budżet ludzie pisu wcześniej nigdy nie było. Przywołując tu Obajtka żaden prezes nigdy wcześniej nie remontował swoich pałacyków za kasę fundacji Orlenu to się nikomu nie śniło i nikt przedtem się nie odważył.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

państwa działają jak struktury mafijne czy to się komu podoba czy nie a zależności i względem siebie pozycje członków tych struktur wcale nie zależą od jakiejś abstrakcji zwanej sprawiedliwością co od pozycji jaką osiągnął dany osobnik w tej strukturze właśnie ze złamaniem zasad ktore (najczęściej) sam innym narzuca.

jaka jest analogia tzw aparatu tzw sprawiedliwości w państwie do czego/kogo w mafii?

jeśli trafnie odpowiesz sobie na to pytanie to zrozumiesz dlaczego pasożyt zawsze będzie miał lepiej niż żywiciel

1 godzinę temu, v11 napisał:

emeryt KRUS który jedynie dorobił się garba i symbolicznej emerytury i porównać to z emeryturą sędziego który nigdy nie dołożył złotówki do dochodu państwa

rolnik, pracownik dowolnej wytwórczej profesji jeśli spóźni się z jakąś czynnością to zawali cały proces produkcji i wszystko straci lądując w nędzy np robale zeżrą plon na polu bo dwa dni za późno opryskał
a spróbuj wyegzekwować jakąś np zaległą płatność od kontrahenta drogą prawną to nawet jeśli masz sprawę z góry wygraną możesz nie dożyć wyroku wobec ślamazarności i nieudacznictwa aparatu "sprawiedliwości" a jednak jest jak opisujesz

elaborat bym musiał aby odpowiedzieć i uzasadnić i załóżmy że to zrobiłem to główny wniosek definiujący już mafijną opresyjność państwa gdy haracz zwany podatkiem przekracza pewien próg dobrowolności bo czym innym jest podatek na wydatki społecznie (w tym dla podatnika) użyteczne a czym innym podatek który kreuje jeszcze konkurencję dla podatnika np wydawany na subwencje czy refinansowane w biznes nazbyt wysokie emerytury hersztów mafii państwowej do których sedziów jak najbardziej można zaliczyć zwłaszcza gdy uchylanie się od podatków spenalizowano na równi ze zbrodniami np zabójstwem czy bodaj oszustwem biznesowym

też by się zdał referat wyjaśniający ostatnie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
5 minut temu, hubertuss napisał:

Ci z platformy po prostu tak nie doili obywateli. A baryłka była jednak za Tuska droższa. Cena paliwa w PL to nie zdolności zarządzających koncernami bo wtedy jeszcze były dwa. A wola polityczna zrozum to. Nie wiem co ci tam korzystniej wychodzi. Ale zarobki na zachodzie wiadomo jakie.

Piszesz o ruskim węglu za pisu gdzie nasz leżał na hałdach? Heheheh.

No wiadomo że zdecydowanie wyższe są na zachodzie , ale to było od zawsze , i teraz musimy ich gonić z zarobkami , a za platformy pani w biedronce zarabiała 900-1200 zł /miesiąc , a teraz zarabia pewnie x 3 więcej . To teraz wyobraż sobie że w tej chwili paliwo by było po 6 zł , a zarabiałbyś 1200-1500 zł , bo wówczas gdzie by nie było,  to podnoszenie płac było zamrożone dla zwykłych ludzi , a tylko jednostki się bogaciły kosztem właśnie np.  takich pań z biedronki  które tyrały za ok 1000zł miesięcznie 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, hubertuss napisał:

Z zbożem technicznym co je pis kazał sprowadzić a naszym rolnikom mówił, żeby swoje trzymali?😄

Komu kazał PIS sprowadzać? podaj no nazwę firmy lub nazwisko obywatela

że niektóre chłopy głupie i pazerne to tylko sami sobie winni, a teraz udają że słuchali Kowalczuka, ciekawe jakby mówił ,sprzedawajcie bo za dwa miesiące będzie zboże połowę tańsze czy też by go słuchali?

a tak to podwójnie obsrali sobie nogi , raz że nie sprzedawali gdy pszenica była 1500-1600 zł a skupy świeciły pustkami i wiatr hulał po hali, dwa że firmy nawiązały kontakty z ukraińcami i wystawiły fujarę na polskie zboże a PIS im tylko to umożliwił a nie kazał.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, mysza103 napisał:

No wiadomo że zdecydowanie wyższe są na zachodzie , ale to było od zawsze , i teraz musimy ich gonić z zarobkami , a za platformy pani w biedronce zarabiała 900-1200 zł /miesiąc , a teraz zarabia pewnie x 3 więcej . To teraz wyobraż sobie że w tej chwili paliwo by było po 6 zł , a zarabiałbyś 1200-1500 zł , bo wówczas gdzie by nie było,  to podnoszenie płac było zamrożone dla zwykłych ludzi , a tylko jednostki się bogaciły kosztem właśnie np.  takich pań z biedronki  które tyrały za ok 1000zł miesięcznie 

Z czym ty chcesz gonić zachód? Widać, ze oglądasz tvp. Twoja wiedza ekonomiczna jest równa zero. Dosłownie ZERO. Gonić to se możesz. Zarobki to jest coś co wypracowuje gospodarka latami a nie pis ustawowo. Doganianie zachodu z zarobkami metodą pis powoduje, że rośnie też inflacja i pracownik gówno z tego ma bo wszystko inne drożeje często szybciej niż zarobki. Popatrz sobie ile ta pani za te 1200 gdzie już wtedy płacono wyżej mogła kupić w 2015 roku a ile teraz. Siła nabywcza już nawet nie 500 plus a 800 plus jest dużo niższa niż była 5-00 plus w 2016 roku. Więc skończ  z już z tymi głupotami.

A przypominam, ze są śmieciówki i w małych miastach w prywatnym sklepie kobieta może pomarzyć o tym 3 razy więcej.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

państwa działają jak struktury mafijne czy to się komu podoba czy nie a zależności i względem siebie pozycje członków tych struktur wcale nie zależą od jakiejś abstrakcji zwanej sprawiedliwością co od pozycji jaką osiągnął dany osobnik w tej strukturze.

jaka jest analogia tzw aparatu tzw sprawiedliwości w państwie do czego/kogo w mafii?

jeśli trafnie odpowiesz sobie na to pytanie to zrozumiesz dlaczego pasożyt zawsze będzie miał lepiej niż żywiciel

rolnik, pracownik dowolnej wytwórczej profesji jeśli spóźni się z jakąś czynnością to zawali cały proces produkcji np robale zeżrą plon na polu bo dwa dni za późno opryskał
a spróbuj wyegzekwować jakąś np zaległą płatność od kontrahenta drogą prawną to nawet jeśli masz sprawę z góry wygraną możesz nie dożyć wyroku wobec ślamazarności i nieudacznictwa aparatu "sprawiedliwości" a jedna jest jak opisujesz

elaborat bym musiał aby odpowiedzieć i uzasadnić i załóżmy że to zrobiłem to główny wniosek definiujący już mafijną opresyjność państwa gdy haracz zwany podatkiem przekracza pewien próg dobrowolności bo czym innym jest podatek na wydatki społecznie (w tym dla podatnika) użyteczne a czym innym podatek który kreuje jeszcze konkurencję dla podatnika np wydawany na subwencje czy refinansowane w biznes nazbyt wysokie emerytury hersztów mafii państwowej do których sedziów jak najbardziej można zaliczyć zwłaszcza gdy uchylanie się od podatków spenalizowano na równi ze zbrodniami np zabójstwem czy bodaj oszustwem biznesowy

Racja ale odniosę się tylko do egzekucji należności -Przy dopełnieniu formalności (FV nie budząca wątpliwości wyrok w e-sądzie jest w ciągu 3 tygodni (tak było)) niedawno .Problemem w ściąganiu należności jest chęć utrzymania kontaktów z wierzycielem -bo co zrobię jak go pozwie? a on nie kupi więcej (ja sprzedam innemu ale mam przewagę ilościową bo i tak wywożą samochody i to dziesiątki kursów a nie kilka przyczep po kilka ton Tak że w tym się nie zgodzę chyba że sprzedający wniesie sprzeciw -tylko jak go uzasadni ? nie bo nie jak jest na straconej pozycji 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v