Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jak bym sensownie analizował w szkole dzieła polskiej literatury to by mnie z tej szkoły wylali i żadnej bym nie skończyl

z resztą powoli to znów wraca

już nie pamiętam kiedy opisałem przypadek wyznania nauczycielki Biologii iż nie wierzy w ewolucjonizm
"uczy" do dziś

Ewolucjonizm podważa stary testament w części stworzenie świata i dla analizujących  kłuci się z nauką kościoła .A w miarę upływu czasu coraz bardziej zbliżamy się do odkrycia "brakującego ogniwa " 

Opublikowano (edytowane)

co to miało być?
koniunkturalizm pseudonaukowy pod polskie współczesne realia czy na prawdę forsujesz pochodzenie człowieka z gliny a nie z węgla tlenu wodoru i paru jeszcze minerałów które składem nijak się mają do glinokrzemianów z których pono ulepiono pierwszego osobnika? co więcej - to małpa miała by od człowieka pochodzić i tak dalej w/g kreacjonizmu a nie na odwrót?
na jakim KUL-u jakiej teologii nie zaliczasz i se punktujesz po publicznych forach? ;) 

płaskoziemców tu już mieliśmy a teraz to?

a skoro polonistyki bronisz to co to ma być?!

35 minut temu, v11 napisał:

kłuci się

kłuci to co najwyżej są; a czym i w co to już szerszy temat

bo skoro "się" to... ortografia "doktorku" ortografia bo z kontekstu w zdaniu na pewno nie (wybaczalniejsza) składnia

zaś jeśli jakieś

1 godzinę temu, jacus napisał:

ksiegi jakubowe

ja miałbym polecić których słuchalem z audiobooków przy co nudniejszych pracach w polu to "księgi o Jakubie Wędrowyczu"
tam mniej abstrakcji jak u wielu współczesnych noblistow i - co gorsza - rządzicieli; choć Polipiuk i tak "pojechał' w absurd i surrealizm na całego ale te różne Tokarczuczki udowadniają że można jeszcze bardziej
Tylko Pilipiuk świadomie i celowo a te inne wierzą we własne... no... sie nie będę wyrażał

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jak czytasz to proponuję włączyć myślenie bo coś odwrotnie rozumujesz przeczytaj kilka razy może zrozumiesz mój przekaz .A nie mając się czego to czepiasz się duperel na które nikt nie zwraca uwagi 

Opublikowano
5 godzin temu, v11 napisał:

W szkole na polskim wam się jakoś nie spieszyło do analizowania dzieł polskiej kultury a tu nagle takie zainteresowania nie darmo powiadają że z wiekiem człowiek dziecinnieje 

Do wszystkiego trza dorosnąć. A na polskim też sie nie leniłem.:lol:

3 godziny temu, dysydent napisał:

forsujesz pochodzenie człowieka z gliny a nie z węgla tlenu wodoru i paru jeszcze minerałów które składem nijak się mają do glinokrzemianów z których pono ulepiono pierwszego osobnika?

Ooooo a taki skrzyp polny ma się dobrze i go Biblia nie interesuje. Chyba że to temn drugi osobnik oparty na krzemie?:lol:

Opublikowano
6 godzin temu, jacus napisał:

w zwiazku z tym ze znam kilka ksiazek naszej noblistki to sie wypowiem- to nie jest literatura najwyzszych lotow..specyficzna narracja. ksiegi jakubowe to trzeba miec duuuuzo wolnego czasu, 

ta nagroda to troszke na wyrost-tak jak nobel pokojowy dla obamy.

idzie dyszcz, idzie sikawica- tym razem od gor wiec nie wiadomo czy dojdzie..

I tu się z tobą zgodzę z tym że nagroda nie powinna wcale do niej trafić . Ta pani twierdzi że ciężko jej tworzyć bo PIS łamie prawa człowieka ale jak wyciągnęli dzieci z nędzy i dają emerytom o najniższych dochodach 13 , 14 tki to nie widzi .

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

I tu się z tobą zgodzę z tym że nagroda nie powinna wcale do niej trafić . Ta pani twierdzi że ciężko jej tworzyć bo PIS łamie prawa człowieka ale jak wyciągnęli dzieci z nędzy i dają emerytom o najniższych dochodach 13 , 14 tki to nie widzi .

Z jakiej nędzy? 

Zobacz ile emeryt może kupić za to dziś i wcześniej ..

Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

I tu się z tobą zgodzę z tym że nagroda nie powinna wcale do niej trafić . Ta pani twierdzi że ciężko jej tworzyć bo PIS łamie prawa człowieka

Oczywiście że jak krytykuje PiS, to żadnej nagrody nie powinna dostać.:lol:

7 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Zobacz ile emeryt może kupić za to dziś i wcześniej ..

Ale czego? Leków, węgla czy prądu?:lol:

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Ale czego? Leków, węgla czy prądu?

Można zsumować...

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał:

głupia krytyka przynosi odwrotny skutek i też się zgodzę - żadnych nagród

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Oj tam, oj tam...

Przed chwilą, mirro napisał:

Swoje , owszem.:lol:

Opublikowano
40 minut temu, mirro napisał:

Ale czego? Leków, węgla czy prądu?:lol:

Kurna, za leki od urologa ojciec nie płaci to istny paradais😁

Opublikowano

Ja oczekiwałbym uspokojenia sytuacji geopolitycznej.

Wraz z tym przyjdzie uspokojenie rynków i kołnierzyki więcej się natrudzą by wywołać panikę na rynku.

Tak mi się na tą chwilę wydaje.

No i by na świecie panowało prawo i sprawiedliwość🤭 tylko to dziwnie brzmi w kontekście naszej polityki🤣🤣🤣😁😁😁🤭

Opublikowano
19 minut temu, v11 napisał:

Panowie czego od kogo oczekujecie  proszę wyliczyć bo wy chcecie a nie wiecie czego -to ze kasy to już wiem ale poza tym ?

Nie ma  na dzień dzisiejszy żadnej partii ani z niej rządu, który dogodzi rolnikom, może jedynie zaszkodzić. Wszelkie oczekiwania to są mrzonki, które będą wielkim rozczarowaniem.

• Like 1
Opublikowano

No też odpowiem.

Nie pchania naszego narodu w kolejną wojnę światową.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, v11 napisał:

Panowie czego od kogo oczekujecie  proszę wyliczyć bo wy chcecie a nie wiecie czego -to ze kasy to już wiem ale poza tym ?

ja z kasy chętnie zrezygnuję byle moich (już pełnoletnich "pozapińcetlusowych" dzieci) nie obżerały podatkami darmozjady różnej maści na państwowych urzędniczych synekurach, na emeryturach za zmarnowane życie w marnotrawnej komunie po której schedę rozsprzedano na doraźne przeżeranie na różne pomostówki i inne machlojki w których uwłaszczyły się ekskomunistyczne kacyki a ich pomioty mienią się fundamentem elity i już tylko jedno pokolenie brakuje aby "frak pasował" i rzeczywiście Polska będzie miała elity z rodów kacapskich zdrajców bo ci co mieli ... deklarowali kraj zdekomunizować już teraz na kredyt kupują sobie głosy populistycznym rozdawnictwem za elekcyjne głosy w swoich szeregach konserwując pokomunistycznych dekowników których nawet już sami od siebie nie są w stanie odróżnić.
Dobrze to się na pewno nie skończy bo patrz na Grecję. Oni tam już nic nie mają swojego z naprawdę istotnego kapitału bo albo Niemcy przejęli albo egzotyczne żółtki i czort wie kto jeszcze

jeśli dobrym gospodarowaniem nazywacie ten populizm obciążający długiem przyszłe pokolenia Polaków że we własnym kraju nic nie będą mieli niczego swojego bo jeszcze restytuuje się socjalizm gospodarczy upaństwawiając majątek powracając do systemu który przecież już raz zbankrutował - realnego socjalizmu tylko tym razem w najobrzydliwszej postaci bo socjalizmu narodowego a tu Historia pokazuje do czego ta dewiacja społeczna prowadzi; do izolacjonizmów międzynarodowych, zatorów gospodarczych i nieuchronnie krwawych wojen a nikt nie zaprzeczy aby już nie było wiadomo z kim i w imię czyich interesów bo przecież nie swoich tych wojen i tu wystarczy spojrzeć z kolei na Ukrainę gdzie oligarchia tak kraj zatrzymala w rozwoju że... z resztą widać a w Polsce oligarchia właśnie zaczyna się budować ochłapami darmochy przekupując opór instynktu samozachowawczego społeczeństwa obywatelskiego ktore mimo iż zaczęło kiełkować to juz chyba nieodwracalnie zduszono partyjniackim systemem politycznym że teraz ktory na stołek nie wlazie i tak to samo będzie kontynuował tylko oligarchów spośród swoich będzie tuczył

zatraciły znaczenie kryteria pracowitości, kompetencji zawodowych a już szczególnie uczciwości a zastąpiono je kryteriami klikowości układów politycznych i najlepsi wypadają z systemu gdy w silę rosną kreatury nic nie warte, podłe i zawistne a będzie tylko gorzej

to tylko tak pokrótce ale przyszłym pokoleniom Polaków już podłożyliśmy taką świnię że... szkoda słów

nie zadawaliście sobie pytania przyczyn depopulacj Polski? czy tak zachowują się nacje, społeczności które wierzą, ale tak na prawdę w lepszą przyszłość dla następnych pokoleń?

nie oczekuję aby kto czytał wszystko co choćby i tu pisałem ale cały czas powtarzam jak wiele bym chciał inaczej a że tak wiele że zawsze mnie za zbyt długie testy opieprzano no ale tyle syfu jest w polskim kraju że i tak krótko to ujmuję

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Mój ojciec pochodzi z pokolenia boomu po 1945 roku, rocznik 1950.

Mimo, że to były bardzo ciężkie czasy, ludzie wierzyli, że po wojnie będzie dobrze. Efektem tego był wysyp urodzeń.

W społeczeństwie nastawionym tylko na konsumpcję i wygodne życie, dziecko jest tylko obciążeniem. Dodatkowo, pokolenie , które weszło na rynek na początki lat 90-tych pokazuje, że ciężka praca nie popłaca, z samej pracy na etacie, mówię o tej uczciwej, z opłacaniem składek i podatków, ciężko wyżyć i się czegoś dorobić. A i widmo przyszłej emerytury raczej głodowe.

Nie dziwię się , że obecnie wchodzący na rynek pracy nie chcą tak pracować - tyrać po 12h na etacie płatnym za 8h. Oni chcą godziwie żyć, a nie wegetować jak ich rodzice. Z drugiej strony - nie mają misji budowy niepodległej Polski po PRL, jak im coś nie odpowiada, szukają sobie miejsca za granicą, widząc, ze w kraju porobiły się układy i układziki, które obowiązujące prawo mają za nic, albo tworzące prawo pod swoje partykularne potrzeby.

To trzeba wielu lat edukacji, że chodzenie na wybory i dokonywanie wyborów jest potrzebne, konieczne, oraz , że może przynieść efekt. Potrzeba także ludzi z pomysłem i inicjatywą, którzy będą chcieli ten marazm przełamać. Niestety, obecnie mamy powtórkę z tego, co działo się przed przewrotem majowym - marazm i kunktatorstwo, całkowitą degrengoladę w polityce. I nie widze szansy na szybkie poprawienie tej sytuacji.

Nikt z młodego pokolenia się nie garnie do polityki. Może poprawię - nikt rozsądny i pracowity, bo ci, co się garną to miernoty , które nigdzie inziej nie są w stanie przetrwać, a rąk sobie uczciwą praca nigdy nie skalali.

Opublikowano

Masz rację dzisiejsze młode społeczeństwo chce żyć nie ma celu bo rodzice sypią kasą i samochodami głowę mają zajętą co tam na mediach społecznościowych nie mają nawet motywacji do pracy 

Opublikowano

Nie wiem bo mój czas pracy normuję sobie sam organizuję sobie sam i dyscyplinuję się sam .I nie zwalam moich złych decyzji czy porażek na innych czy obojętne na jakich polityków bo do istniejącej sytuacji na którą nie mam wpływu musze się dostosować i ją zaakceptować  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v