Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

To i tak pikuś co dokładają do kopalń i ZUS... 🤭

do kopaln juz chyba przestali. 

do zus-u -mam nadzieje ze nie dozyje kiedy ta piramida sie zawali.... widzicie co sie dzieje we francji ?? 

ogarek wrocil razem z seanem - przypadek ?? moze oni sobie razem zyja ? 🤣

sniegu dosypalo.

Opublikowano
Ulman napisał:

No ale co ty Romanie drogi miałeś na mysli zapisując tą jakże zacną i głeboką myśl?  Jaki to związek przyczynowo skutkowy ta myśl wyraża? Może to warte jakiegoś Nobla albo Pulitzera chociaż.

2 godziny temu, Roman176 napisał:

słońca niema  wiatr nie wieje wiec wypad stąd

To nie są proste sprawy a i traumę trzeba potem zapić. Trzeba wejść w umysł Romana... Urażona duma niedocenianego ale i skrzywdzonego górnika nie pozwala wyzwolić się duszy i powiedzieć wprost iż domaga się szacunku oraz ma władzę zaprzestać wungel fedrować czym sprawi iż przy braku słońca i wiatru to jego znojem, potem i pylicą pędzony prąd przestanie być i spowije nas ciemność, zimno i brak dostępu do agrobłoto...

Opublikowano

tylko czy Roman nie ma racji , czy europa jest zdolna przez 10-15 lat całkowicie zrezygnować z węgla ? To jest załozenie oparte na energi z gazu Niemcy poszukują wodoru chyba podpisali porozumienie z Norwegią na brudny wodór i z Algerią , ja dalej nie wierze żeby w ciągu 10 lat Polska pozyskała pierwsze KW z elektrowni atomowej , bez gazu z rosji nie ma co liczyć na stabilizacje cen a wiatraki jak wieje to można pozyskać nawet 30 % potrzebnej chwilowo energi , w okresie swiątecznym własciciele wiatraków dostali odszkodowanie za to żeby wyłączyć turbiny bo była nadwyżka w sieci  pewnie wodór by przyjął ten prąd tylko to tez nie takie proste 

Opublikowano

Gaz masz teraz tańszy niż przed wojną a ceny energii wysokie .

To czy ceny energii będą niskie czy wysokie to kwestia polityczna.

Będzie atom tak samo będzie drogo bo powiedzą że po tyle chodzi na giełdzie. Tania energia z atomu dla klienta to jest zwyczajnie robienie głupków z ludzi

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, jarecki napisał:

tylko czy Roman nie ma racji , czy europa jest zdolna przez 10-15 lat całkowicie zrezygnować z węgla ? To jest załozenie oparte na energi z gazu Niemcy poszukują wodoru chyba podpisali porozumienie z Norwegią na brudny wodór i z Algerią , ja dalej nie wierze żeby w ciągu 10 lat Polska pozyskała pierwsze KW z elektrowni atomowej , bez gazu z rosji nie ma co liczyć na stabilizacje cen a wiatraki jak wieje to można pozyskać nawet 30 % potrzebnej chwilowo energi , w okresie swiątecznym własciciele wiatraków dostali odszkodowanie za to żeby wyłączyć turbiny bo była nadwyżka w sieci  pewnie wodór by przyjął ten prąd tylko to tez nie takie proste 

w tej sprzeczce o węgiel @Roman176 zajął niewłaściwe stanowisko obrońcy państwa gdzie tak samo jest ofiarą polityków i całej reszty darmozjadztwa w tym i związkowego jak i ofiarami są odbiorcy tego węgla. Siłowe windowanie cen paliw kopalnych przez akcyzy, podatki na tyle było skuteczne przy tych paliw względnym dostatku że naczepiało się do tych podatków pasożytów które uzależniły się od tego całego systemu. Gdyby wynagrodzenie górnika było bodaj 40% udziału w kosztach do ceny detalicznej to i górnicy by mogli kokosy zarabiać i paliwa były by wielokrotnie tańsze tylko nie było by z czego socjalu dotować a przede wszystkim utrzymać zbędnej nadbudowy darmozjadów tylko przerzucających po stokroć te same papierki we młynie raka biurokracji gdzie ten rak - śmiem twierdzić - kilkakrotnie przerósł swą masą żywiciela.

przy okazji zatrzymało to rozwój technologiczny ale ten temat przy innej okazji i jedynie link że jest dostrzegany a przekombinowanie społecznego subwencjonizmu jest głównym o ile nie jedynym tego powodem
https://spidersweb.pl/2023/01/dlaczego-postep-zwolnil.html?utm_source=newsshowcase&utm_medium=gnews&utm_campaign=CDAqDwgAKgcICjDJqKAJMIyYcDCV5ZUB&utm_content=rundown

24 minuty temu, racyl napisał:

Będzie atom tak samo będzie drogo bo powiedzą że po tyle chodzi na giełdzie. Tania energia z atomu dla klienta to jest zwyczajnie robienie głupków z ludzi

to też prawda wszak musi być za co utrzymać tych którzy nigdy nic od siebie nie dadzą i tu długa lista której nawet nie zamierzam zaczynać bo wielokrotnie zbyt długa i to też osobnego wpisu wymaga

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

przed wybuchem wojny rosjanie wstrzymali dostawy gazu a nie europa ograniczyła zakupy to po pierwsze , w kryzysie jak ceny saletry kosztowały 800 zł dwa lata temu gaz kosztował  8-10 euro za mwh  ,  w linku jest wykres cen tylko trzeba kliknąc okres max .https://pl.tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

cena gazu ziemnego na giełdzie w USA dziś jest niższa niż średnia z ostatnich 5 lat, a cena zaczęła rosnąć koło czerwca-lipca 2021, gdy Rosja zaczęła ciąć dostawy

Opublikowano

a miałem podgląd w linku wyzej na rynek europejski i tu jest zdecydoawnie drozej                 Dysydent , wydaje mi się ze teraz nowiniki techniczne przyjdą  z chin lub z indi , 

Opublikowano
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Widzę że ci wali dekiel.... Bo ja cały czas tu jestem... 😂😂😂

wali w dekiel temu ktory zablokowal mozliwosc sprawdzenai czy jest atualnie aktywny czy nie, 

po co to zrobiles  ?? 

2 godziny temu, DTaras napisał:

To nie są proste sprawy a i traumę trzeba potem zapić. Trzeba wejść w umysł Romana... Urażona duma niedocenianego ale i skrzywdzonego górnika nie pozwala wyzwolić się duszy i powiedzieć wprost iż domaga się szacunku oraz ma władzę zaprzestać wungel fedrować czym sprawi iż przy braku słońca i wiatru to jego znojem, potem i pylicą pędzony prąd przestanie być i spowije nas ciemność, zimno i brak dostępu do agrobłoto...

wiesz jak wyglada praca na kopalni ??  znasz  kogos kto pracuje na kopalni i opowiadal ci co sie tam dzieje.

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

w davos wcoraj prezes energi juz na 25 r zapowiedzial powstanie elektrowni atomowej , a orlen codziennie sie reklamuje-nawet w tvn- ze inwestuje w energie atomowa...

Ta nowa reklama Orlenu w radio kończy się stwierdzeniem że dzisiaj możemy kupić za płacę minimalną 2 razy tyle paliwa co kiedyś. Tak jakby Orlen obniżył ceny paliw albo Orlen podniósł płacę minimalną.😂

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

wali w dekiel temu ktory zablokowal mozliwosc sprawdzenai czy jest atualnie aktywny czy nie, 

po co to zrobiles  ?? 

Czlowieczku bo jest taka opcja w ustawieniach... Wiec z niej korzystam od zawsze żeby takie pajace łamały sobie pusta główkę... 🤭

Opublikowano
2 godziny temu, DTaras napisał:

To nie są proste sprawy a i traumę trzeba potem zapić. Trzeba wejść w umysł Romana...

Cytując poetę.🤣

"Oddział już zamknięty jest
Lecz jeśli chcesz, wyważyć możesz drzwi
Oddział już zamknięty jest
Lecz możesz do nas wejść i z nami być"

Opublikowano
jarecki napisał:

srednia cena gazu sprzed wybuchu wojny to 20 euro a wczoraj kosztował 60 euro za mwh

Aaale wojny na Ukrainie czy na ceny gazu? Bo to nie ten dam czas...

jarecki napisał:

a miałem podgląd w linku wyzej na rynek europejski i tu jest zdecydoawnie drozej                 Dysydent , wydaje mi się ze teraz nowiniki techniczne przyjdą  z chin lub z indi , 

Nowinki tak sobie. Masówka nowinek w ich wersji owszem. Chiny to wielki popularyzator z (często) wyebanem na trwałość i ograniczoną inwencją.

Opublikowano
31 minut temu, jacus napisał:

wiesz jak wyglada praca na kopalni ??  znasz  kogos kto pracuje na kopalni i opowiadal ci co sie tam dzieje.

A co to kogo obchodzi? Jak im nie pasuje to niech zmienią robotę. Nikt ich tam nie trzyma a oni nikomu łaski nie robią ryciem pod ziemią.

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Nie każdy jest takim dziadem jak wyborcy PIS. 

Ci mądrzejsi wyszli na głupków , Czarnecki wiedział że upadnie i kasę z lokat pobrał na obligacje które po upadku Getin Banku są warte 0 czyli oszukał ich podwójnie .

Opublikowano

Co sądzicie o załamaniu na rynku zbóż w PL ? bambry twierdzą że to wina Kowalczyka bo kazał trzymać zboże no i oczywiście wina importu z UA a co jeśli nie będzie na wiosnę komu sprzedać i cena spadnie na 700 zł za pszenicę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v