Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odnośnie czarnej porzeczki. Na razie żaden zakład skupujący większe ilości się jeszcze nie otworzył. Dopiero za tydzień cena będzie bardziej realna. Teraz pomniejsze zakłady chcą coś ugrać. 

9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Czarna porzeczka 2zl/kg, czerwona 0.50gr/kg gdy jest nieurodzaj porzeczki, gdzie jest koncern spożywczy Sasina @galan99 @Mariusz2903 ?? 

Czarnej jest, ale czerwonej nie ma nieurodzaju.

Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:

Może i społeczeństwo w większości nie chce ale pis ich ściga i to setkami tysięcy. A MSW wydaje rozporządzenia by im wizy szybciej dawać. I nie mniej jak 400 tys rocznie

30 tyś pracuje dzisiaj wyliczyli agencja lewiatan  

12 godzin temu, hubertuss napisał:

Mówisz, ze Kaczyńskiego do tego ściągania Niemiec zmusza ciekawe?  A może to znowu wina Tuska, że pis ich setkami tysięcy do PL ściąga?

zobacz polsat informacje było dzisiaj kłamstwo tuska obalone 

7 godzin temu, Ulman napisał:

Nie wiem na cholerę ci to ale jak chcesz to masz Informacje o ruchu Germany dzisiaj - ruch drogowy w czasie rzeczywistym - ViaMichelin

Gdzie i po co mam stawać bo znowu bełkoczesz i nie rozumiem

i wszystko jasne dajcie sobie buziaka z Bieńkowską nadajecie się 

16 godzin temu, jahooo napisał:

Wizy wydaje się miedzy innymi studentom z zagranicy, na przykład medycyny. W Lublinie jest ich co roku conajmniej 1000 na wszystkich rocznikach. Poza tym, w tej liczbie wiz, są też czasowe - na miesiąc czy dwa. Nie wspomnę już o turystach czy biznesmenach przyjeżdżających do naszego kraju.  Wbrew pozorom, liczba może robić wrażenie tylko na niezorientowanych w temacie.

A o pracownikach z tajlandii, turcji, indii czy innych kierunków już nie wspomnę

po co to pisałeś a było tak ciekawie .... ta tuskmania 

Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ale podobno rozmiar nie ma znaczenia 🤔

ma , lepiej niech baba nie pier**li i nie powiela ze lubią dużego bd stękała ze boli nie do końca ... mam kolegi w pracy co go kobieta zostawiła bo sex to udręka dla niej był  ...

daj mi dziewice a ją ro***bie jak tupolew brzozy 

14 minut temu, Ulman napisał:

Co jest dla ciebie jasne gamoniu?

wszystko wkleiłeś aktualna można sprawdzić 10 lat do wstecz  krajowym zarządzie dróg skrótu sobie poszukaj wchodzisz tam i planujesz  trasę i jedziesz bez korków 

wiec binkowska jak wiesz zrobiła was w uja jak ty sam siebie 

Opublikowano

Masz z tym jakiś problem? Skoro piszesz że..... 

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

można sprawdzić 10 lat do wstecz  krajowym zarządzie dróg skrótu sobie poszukaj wchodzisz tam i planujesz  trasę i jedziesz bez korków 

...... to chyba sam sprawdzałeś i znasz link na który się powołujesz

Opublikowano

.

W 2013 roku odnotowano w Niemczech 415 tys. korków, które razem liczyły 830 tys. km długości. Najwięcej korków było w landzie Nordrhein-Westfalen, który obejmuje przede wszystkim Zagłębie Ruhry – aż 29 procent ze wszystkich zatorów powstało właśnie tam. Drugie miejsce zajęła Bawaria z 15-procentowym udziałem, natomiast trzecią pozycję otrzymało 11-procent wygenerowane w Baden-Württemberg (okolice Stuttgartu). Najsprawniej jeździło się natomiast w byłym NRD – w pięciu wschodnich landach odnotowano zaledwie 7 procent ze wszystkich 415 tys. korków.

Udział poszczególnych landów w łącznej długości korków wskazuje, że wszędzie osiągają one mniej więcej te same długości. Wyniki były tutaj bowiem prawie identyczne z wynikami z pierwszej kategorii – w Nordrhein-Westfalen kierowcy utworzyli 27-procent z 830 tys. km korków. W Bawarii było to 18 procent, w Baden-Württemberg 13 procent, natomiast we pięciu wschodnich landach łącznie tylko 7 procent.

Opublikowano

gdybyś studiował ciamciaramcia to byś wiedział ze 

To właśnie w Niemczech powstał pierwszy nowoczesny system autostrad na świecie. Chwalić się jest czym, ale nie ma kim: przez budowę infrastruktury drogowej Adolf Hitler pobudzał gospodarkę i walczył z bezrobociem. W tym rządowym programie pracę znalazło ok. 100 tys. robotników. Tutejsze autostrady są siłą napędową potężnej gospodarki – Kiedy po zjednoczeniu kraju ruszyła budowa szybkich dróg w byłej NRD

Opublikowano (edytowane)

Daj ten link.

Hitler miał takie same urojenia jak PIS - narodowy socjalizm, tylko on nie kłamał ciemnocie że jest prawicą.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
5 godzin temu, Roman176 napisał:

daj mi dziewice a ją ro***bie jak tupolew brzozy 

Roman ja rozumiem tam pod ziemią rozrywek wam brakuje , ale bez przesady erotomanie 🙆

Opublikowano

Tam ciemno, nikt nie pomoże to niewiadomo co koledzy robią romanowi.

Ulman napisał:

Ale jak to w 2022? Cały rok tam korki były? Daj ten link to sobie sprawdzę 10 lat wstecz.

Tam są dwie blokady na mapie. No i to okolice Dortmundu i Feankfurtu. Przelotówki czyste. Nic Roman nie znalazł o tunelu pod Świną? Wygląda, że jeszcze czegoś nie skończyli bo się korkuje. Czyżby otwarcie na pałę?

Roman176 napisał:

https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/004330

Co Ty mi tu Roman za śmieci podrzucasz? Pytanie było proste...

Opublikowano
11 godzin temu, Roman176 napisał:

30 tyś pracuje dzisiaj wyliczyli agencja lewiatan  

zobacz polsat informacje było dzisiaj kłamstwo tuska obalone 

Kto to obalił? Politycy pisu twierdząc, że co? Że z tych 136 tys przyjechało do pracy tylko 30 tys? A reszta co złożyła wnioski dostała wizę i się rozmyśliła? To po co je składali i nie przyjechali? Po co MSZ pisze w rozporządzeniu, ze ma być wydawanych minimum 400 tys wiz rocznie dla w większości muzułmanów? Ja rozumiem, ze są potrzebni pracownicy ale po co te brednie. Po co pis z jednej strony ściąga do pracy robotników takich samych jak ci co kiedyś do Francji przyjechali a których dzisiaj dzieci i wnuki demolują ulice. A z drugiej strony straszy tymi co ich ce UE nam ewentualnie kiedyś dać.

Opublikowano
47 minut temu, hubertuss napisał:

Kto to obalił? Politycy pisu twierdząc, że co? Że z tych 136 tys przyjechało do pracy tylko 30 tys? A reszta co złożyła wnioski dostała wizę i się rozmyśliła? To po co je składali i nie przyjechali? Po co MSZ pisze w rozporządzeniu, ze ma być wydawanych minimum 400 tys wiz rocznie dla w większości muzułmanów? Ja rozumiem, ze są potrzebni pracownicy ale po co te brednie. Po co pis z jednej strony ściąga do pracy robotników takich samych jak ci co kiedyś do Francji przyjechali a których dzisiaj dzieci i wnuki demolują ulice. A z drugiej strony straszy tymi co ich ce UE nam ewentualnie kiedyś dać.

https://konkret24.tvn24.pl/polityka/pis-z-tych-osmiu-krajow-muzulmanskich-nikt-nie-dostal-polskiej-wizy-pracowniczej-msz-nieprawda-7188709

Może warto przeczytac ze zrozumieniem

• Haha 1
Opublikowano
43 minuty temu, jahooo napisał:

Ja to wszystko rozumiem, tylko nie o to tu chodzi. Sprawa jest prosta. Nie ważne czy ktoś przyjechał legalnie, czy przypłynął na pontonie, zawsze może mu odjebać i coś wywinie. "Wytrawny" terrorysta i tak wybierze bezpieczniejszą drogę, kanał przerzutowy jak zwykły człowiek. To czy będą to ludzie"zweryfikowani" (bo i kto ma ich tam weryfikować) nie ma znaczenia. I tak część przyjeżdża bez konkretnego celu a tylko aby posadzić tu dupsko i zobaczyć na co można liczyć.

Pieprzenie o zagrożeniu terrorystycznym już do mnie nie przemawia. 

• Like 1
Opublikowano

jeżeli ktoś nie rozumie jaka jest różnica między przyjeżdzającym legalnie do pracy, żeby zarabiać pieniądze a przyjeżdzającym nielegalnie, po zasiłek i następnie przewiezionym siłą (niemcy mają w tym praktykę) w miejsce , w którym nie chce przebywać - to jest po prostu głupi

a prymitywnej wypowiedzi fałszywego tuska to nawet nie warto komentować

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Ja to wszystko rozumiem, tylko nie o to tu chodzi. Sprawa jest prosta. Nie ważne czy ktoś przyjechał legalnie, czy przypłynął na pontonie, zawsze może mu odjebać i coś wywinie. "Wytrawny" terrorysta i tak wybierze bezpieczniejszą drogę, kanał przerzutowy jak zwykły człowiek. To czy będą to ludzie"zweryfikowani" (bo i kto ma ich tam weryfikować) nie ma znaczenia. I tak część przyjeżdża bez konkretnego celu a tylko aby posadzić tu dupsko i zobaczyć na co można liczyć.

Pieprzenie o zagrożeniu terrorystycznym już do mnie nie przemawia. 

Prawda. Niestety pisiorki albo już widzą, że zostali oszukani i zapierają się nogami i rękami przed prawdą albo po prostu nie rozumieją jak ich się oszukuje. Z punktu widzenia potencjalnych zagrożeń którymi do nie dawna straszył pis nie ma tu żadnej różnicy. CI co przypłynęli nielegalnie tez mogą chcieć pracować tak jak ci co to niby do pracy przyjechali mogli chcieć tylko tu przyjechać. A nikt ich nie pilnuje mogą się poruszać po okolicy i łatwo uciec. 

2 godziny temu, jahooo napisał:

md2OAgF0T8DKAjQ1fGvWFHS4sXzVDKBG.jpg

No i co z tego muru jak przez niego przechodzą. Forsa wyrzucona w błoto. Mur stoi blisko granicy i służby BY plus uchodźcy mają do niego bezpośredni dostęp. Ludzie przechodzą wiem bo mieszkam nie daleko.

1 godzinę temu, nie napisał:

jeżeli ktoś nie rozumie jaka jest różnica między przyjeżdzającym legalnie do pracy, żeby zarabiać pieniądze a przyjeżdzającym nielegalnie, po zasiłek i następnie przewiezionym siłą (niemcy mają w tym praktykę) w miejsce , w którym nie chce przebywać - to jest po prostu głupi

a prymitywnej wypowiedzi fałszywego tuska to nawet nie warto komentować

Zapytaj Francuzów oni na pewno rozumieją. Przed laty ściągali do pracy tak jak teraz pis i zamykali ich w enklawach tak jak robi pis pod Płockiem. Francuzi na pewno cię zrozumieją. Teraz mają problem z ich dziećmi i wnuczkami. 

A jak tam emigranci powinni być nam bliscy kulturowo jak kiedyś mówił pis czy to już nie aktualne?

Opublikowano
24 minuty temu, hubertuss napisał:

Ludzie przechodzą wiem bo mieszkam nie daleko.

Dodaj że rozmawiałeś z tym Ibrahimem co 7 dni pod wodą płynął, rzeczką o szerokości metra i pół metra głębokości😆

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Tak to jest z wami ppisiorami, wypieranie prawdy. Przechodzą i tyle. Nie muszą płynąć idą przez wierzch lub podkopem. A potem ludzie mieszkający we wsiach kilka km od granicy słyszą jak helikopter lata całą noc i spać nie daje to wiadomo że przeszli bez rozmowy z nikim. No i media tez podają.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v