Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Dokładnie tak jak piszecie a na przyszły rok podwyżki płacy minimalnej do 4000

Chłopie. Mam się cieszyć z tego że zabierają dwa razy więcej ale dadzą 5zl.

Wolisz żeby więcej Ci ukradziono, ale za to cukierek dostać? 

Opublikowano
51 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Chłopie. Mam się cieszyć z tego że zabierają dwa razy więcej ale dadzą 5zl.

Wolisz żeby więcej Ci ukradziono, ale za to cukierek dostać? 

Większość emerytów i słabo zarabiających zaciera ręce , ty z tych bogatych to ci teraz źle .

Opublikowano
25 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Większość emerytów i słabo zarabiających zaciera ręce , ty z tych bogatych to ci teraz źle .

Sprawdź może ile mogli kupić za emeryturę np 10 lat temu, a ile teraz.

Nie mają się z czego cieszyć.

A ja też biedny...

Opublikowano

Komisja do spraw wpływów rosyjskich powoli się formuje , mam nadzieję że trochę brudów na urzędników brukselskich wypłynie , jeszcze nie działa a PE już neguje i straszy sankcjami . Członkowie komisji jednak mogą się bać procesów ze strony eurokratów .

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

mam nadzieję że trochę brudów na urzędników brukselskich wypłynie

I myślisz że to komu zaszkodzi? ja nie mam złudzeń na ten temat po tym co ostatnio się dzieje z łapownikami z PE.

Opublikowano

Ta komisja tyle stwierdzi co i smoleńska. Czyli nic, a kupa kasy na to pójdzie.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Dokładnie tak jak piszecie a na przyszły rok podwyżki płacy minimalnej do 4000 zł , emerytury o 12% , 800 + , podwyżki dla nauczycieli , budżetówki . Minimalna stawka godzinowa w przyszłym roku niespełna 30 zł .

Teraz napiszcie coś o propozycjach opozycji ?

Ale ty głupi jesteś. CO ci z tej minimalnej jak dalej można zatrudniać na śmieciówki. Ogłoszenie 800 plus nie spowodowało żadnego wzrostu poparcia dla pis. Po prostu idiomów którzy w to wierzą nie przybywa a ubywa. To samo z tymi podwyżkami emerytur. Ludzie już widzą, że to psuty pieniądz maja niby coraz wiesze sumy a kupić mogą za to coraz mniej. A nauczycielom z tej nagrody wyjdzie może po 60 zł na miesiąc na pewno zagłosują za to na pis heheh. Ludzie już nie wierzą wpis wyborców może tylko ubywać przybywać już nie będzie pisowi.

5 minut temu, witejus napisał:

I myślisz że to komu zaszkodzi? ja nie mam złudzeń na ten temat po tym co ostatnio się dzieje z łapownikami z PE.

Ta greczynka i jeszcze kilku chyba siedzi. Choć sprawy dokładnie nie śledzę.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
35 minut temu, hubertuss napisał:

Ale ty głupi jesteś. CO ci z tej minimalnej jak dalej można zatrudniać na śmieciówki. Ogłoszenie 800 plus nie spowodowało żadnego wzrostu poparcia dla pis. Po prostu idiomów którzy w to wierzą nie przybywa a ubywa. To samo z tymi podwyżkami emerytur. Ludzie już widzą, że to psuty pieniądz maja niby coraz wiesze sumy a kupić mogą za to coraz mniej. A nauczycielom z tej nagrody wyjdzie może po 60 zł na miesiąc na pewno zagłosują za to na pis heheh. Ludzie już nie wierzą wpis wyborców może tylko ubywać przybywać już nie będzie pisowi.

Ta greczynka i jeszcze kilku chyba siedzi. Choć sprawy dokładnie nie śledzę.

Czyli po przegranych wyborach przez PIS ceny spadną a pensje i minimalna nie będą wzrastać i dalej jak będzie ? Mniejsza inflacja bo mniej pieniędzy puszczą niż PIS to na to samo wychodzi .

Opublikowano

normalnie gejusze ekonomi 🤣

zróbmy se chociaż 2 tyś euro skoro to żaden problem rządowi, a i nawet 4 i wstańmy z kolan i zacznijmy hitlerowcow sprowadzać do zbioru truskawek i do opieki nad starszymi. 

Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Czyli po przegranych wyborach przez PIS ceny spadną a pensje i minimalna nie będą wzrastać i dalej jak będzie ? Mniejsza inflacja bo mniej pieniędzy puszczą niż PIS to na to samo wychodzi .

Jak będzie czas pokaże ale pis sobie zapracował na to co ma. czyli prawdopodobnie na przegrane wybory i utratę władzy. Tak samo jak po zapracowało sobie na to w 2015 roku. Pis w 2015 roku obiecywał wiele zmian. Pomijam już zrównanie dopłat do Niemieckich czego nie mamy a jest ich obniżenie. Ale zapowiadał walkę z korupcją kumoterstwem złodziejstwem. A mamy to wszystko nasilone bardziej niż kiedyś  Na dodatek cała polityka społeczna zatoczyła koło współczynnik ubóstwa wrócił do tego z 2015 roku. Ludzie mogą kupić mniej za 800plus niż za 500plus w 2016. Ludzie to widzą. Ludzie widzą, że sumy maja większe a stać ich na mniej niż w 2015.

Opublikowano
12 minut temu, hubertuss napisał:

Jak będzie czas pokaże ale pis sobie zapracował na to co ma. czyli prawdopodobnie na przegrane wybory i utratę władzy. Tak samo jak po zapracowało sobie na to w 2015 roku. Pis w 2015 roku obiecywał wiele zmian. Pomijam już zrównanie dopłat do Niemieckich czego nie mamy a jest ich obniżenie. Ale zapowiadał walkę z korupcją kumoterstwem złodziejstwem. A mamy to wszystko nasilone bardziej niż kiedyś  Na dodatek cała polityka społeczna zatoczyła koło współczynnik ubóstwa wrócił do tego z 2015 roku. Ludzie mogą kupić mniej za 800plus niż za 500plus w 2016. Ludzie to widzą. Ludzie widzą, że sumy maja większe a stać ich na mniej niż w 2015.

Częściowo się z tobą zgadzam ale nadal nie wiem co ktoś inny zmieni , PO - złodziejstwo , kumoterstwo , korupcję spotęguje , Konfederacja jest nie przewidywalna , powrót lewicy mało prawdopodobny . Sam dobrze wiesz że punk widzenia zależy od punktu siedzenia , PIS w internecie może i przegrywa ale w dużych kręgach społeczeństwa nadal ma duże poparcie .

Do polityki idzie się dla pieniędzy i już tak zostanie , sam chciałbym zobaczyć jak to będzie gdy PIS by przegrał a 4 lata szybko polecą .

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

sam chciałbym zobaczyć jak to będzie gdy PIS by przegrał a 4 lata szybko polecą .

Będzie słuchać wycie, A to dla Polski znakomicie. :lol:

• Like 1
Opublikowano

Problem w tym, że pis podniósł złodziejstwo kumoterstwo i wyprowadzanie państwowych pieniędzy do poziomu dotąd nigdy i nigdzie w Polsce nie spotykanego. Za po psl nikomu do głowy nie przyszło by np z ministerialnego konta przelewać na fundacje swojej matki. Za po psl nikomu do głowy nie przyszło, że polityk może zasiadać w kilku radach nadzorczych na raz a jak nie on to jego rodzina. Za po psl jak ktoś jeden stołek pociotkowi załatwił to było wszystko teraz w pisie siedzą na kilku na raz. Grabież majątku państwowego po przez przelewy na fundacje poprzez darowizny dla fundacji należących do ludzi pis. Załatwianie po kilka stanowisk na raz to jedno Drugie to to, że to co oni dają to pieniądz bez wartości. Już tu było pokazywane, że w 2016 roku za 500 plus kupowało się więcej schabu czy piwa Harnaś niż w 2023 za 800 plus. I ludzie to widzą. Miało być pod każdym względem lepiej a jest gorzej. O rolnictwie to nawet nie ma co pisać bo to mieli się tutaj co dzień.

@Mariusz2903 Jak pis przegra to pierwsze co dowiecie się wszyscy jego wyznawcy z tvp jak kradli i oszukiwali. W końcu poznacie listę podmiotów sprowadzających zboże z UA której Telus nie chce ujawnić. Poznacie wiele innych wałków pisu. Pierwsze miesiące po wyborach beką dla was szokiem tvp będziecie się bali włączyć.

Opublikowano
7 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Czyli twierdzisz że PIS gnębi teraz bogatych?

5 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Komisja do spraw wpływów rosyjskich powoli się formuje , mam nadzieję że trochę brudów na urzędników brukselskich wypłynie , jeszcze nie działa a PE już neguje i straszy sankcjami . Członkowie komisji jednak mogą się bać procesów ze strony eurokratów .

To ta komisja tak sie rozpędziła że będzie badać wpływy nie tylko w Polsce ale w całej UE? Mają rozmach skurwiesyny😆

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Podajcie receptę na lepsze rządzenie po przegranych wyborach przez PIS .

Uprościć przepisy , wyrzucić na pysk co najmniej połowę urzędników, zmniejszyć socjal o 80% a jak ktoś nie pracuje to nie dawać ani grosza. Realnie obniżyć podatki o 30-50% i wyzbyć się paranoi by robić biznes z każdym jeśli będzie to korzystne.  

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Częściowo się z tobą zgadzam ale nadal nie wiem co ktoś inny zmieni , PO - złodziejstwo , kumoterstwo , korupcję spotęguje , Konfederacja jest nie przewidywalna , powrót lewicy mało prawdopodobny .

Lewica  nie musi wracać bo rządzi przez ostatnie dwie kadencje.

Coraz więcej ludzi zauważa to o czym wiem od dawna Napięcie na linii Polska - Ukraina rośnie. Polacy są zmęczeni (agrofoto.pl)

Opublikowano
10 godzin temu, Ulman napisał:

Ty nie udajesz, głupka,  ty naprawde nie rozumiesz co czytasz. Jeśli  nie potrafisz się odnaleźć w najprostszych liczbach to jesteś partnerem do dyskusji dla szescioklasisty lub innych pisowców.

Jako żeś tluman to od początku wyjaśniam.

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/deficyt;budzetu;wyniosl;26;mld;351;1;mln;zl;donald;tusk;musi;znalezc;38;miliardow;zlotych;oszczednosci,182,0,1601462.html

danych wynika, że po lipcu dochody budżetu wyniosły 162 mld 586,1 mln zł, czyli 58,5 procent zapisanego w budżecie na ten rok planu wynoszącego 277 mld 782,2 mln zł.

szósta klasa jestem 

10 godzin temu, Ulman napisał:

Dochody w lipcu nie mogły wynieść 162 mld skoro na cały rok miały osiągnąć 277 mld

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, 6465 napisał:

A niech badają tylko w czynie społecznym a nie za naszą kasę.

za swoje najlepiej...

7 godzin temu, witejus napisał:

Ubowcy i sbecy faktycznie nie mają się z czego cieszyć😜

inni też, sprawdź tzw koszyk zakupów.

21 minut temu, Roman176 napisał:

szósta klasa jestem 

nikt nie zaprzecza...

@Mariusz2903

tak z ciekawości... można wiedzieć z czego żyjesz? czemu tak bronisz rozdawnictwo pisu?

czy nie bardziej fajne pieniądze zarobione, a nie dostane z łaski złodzieja?

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Roman176 napisał:

oszołomie 

...nos se wytrzyj... a nie . tego już nie wytrzesz... 🤭

kurna sam napisał, a później ...sie przezywa... :D

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
19 godzin temu, Roman176 napisał:

a może pomyśl ze dochody w lipcu wyniosły ...  i a wydatki co daje ...   ? 

dlaczego nie mogę sobie go użyć np na chleb ?  

18 godzin temu, Roman176 napisał:

lipcu dochody budżetu wyniosły 162 mld 586,1 mln zł, czyli 58,5 proc. zapisanego w budżecie na ten rok planu wynoszącego 277 mld 782,2 mln zł.
Z kolei wydatki wyniosły 188 mld 937,2 mln zł (58,1 proc.) z zakładanych na ten rok 325 mld 287,4 mln zł.

MF: deficyt budżetowy w lipcu wyniósł 26 mld 351,1 mln zł

tyle ile pis ma w rok tyle miała platforma w miesiąc 

20 minut temu, Roman176 napisał:

https://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/deficyt;budzetu;wyniosl;26;mld;351;1;mln;zl;donald;tusk;musi;znalezc;38;miliardow;zlotych;oszczednosci,182,0,1601462.html

danych wynika, że po lipcu dochody budżetu wyniosły 162 mld 586,1 mln zł, czyli 58,5 procent zapisanego w budżecie na ten rok planu wynoszącego 277 mld 782,2 mln zł.

szósta klasa jestem 

Szósta klasa to byłby komplement.

Czy dla ciebie "w lipcu" i " po lipcu" oznacza to samo?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v