Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Pogłównie azot stosuję tylko w zbożach ozimych( do niedawna mocznik bez inhibitora i saletra, teraz tylko saletra) , truskawkach i bobie, ale tam to wgl inne reguły gry i mocznika z zasady się nie stosuje, jedynie niewielkie dawki dolistne do stymulacji wzrostu, ale to rzędu max 5kg/ha w 400l wody, kiedyś dodawało się 1kg na opryskiwacz aby poprawić wchłanianie oprysków wgłębnych, układowych i systemicznych, ale teraz są aminokwasy i algi ;) 

W ostatnią sobotę spadło u mnie 30mm ;) I od tej pory nie nadawali u mnie opadów co się sprawdza ;) 

to ja dzisiaj dolistnie 225 kg na 6,5 ha razem z grzybowka i siarczanem

Opublikowano (edytowane)

@Ulman jaki by agregat nie był jeśli kto zafujarzył np na glinie lu ciężkiej rędzinie gdy wiezchnia warstwa pola była wilgotna to w tym tygodniu niczym nie doprawi... no może jaką glebogryzarką czy czym aktywnym aby w grudę nie siać na takich glebach
mamy gliny to wiem, Jeśli kto zasuszy grudy to dopiero po deszczu a ten pono w nast tyg

ze dwa lata temu coś ze trzy tyg przez taki błąd opóźniliśmy ze szwagrem siew fasoli bo każdy myślał że drugi świeżą orkę zabronował ciężką broną zaraz o zaoraniu i dopiero po trzech dniach wiatrów "suchowiei" takich jak np dzisiaj my się dopiero zgadali że żaden xD młotkiem trudno zaschniętą "cegielnianą " glinę rozbić

dopiero jak polało zwykły kultywator z wałkami i się rozsypało no i już nie poszedł jasiek a czerwona bo wczesna... (nwm)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Chyba dążymy do tej samej konkluzji. Nie ma ziemi której nie można dobrze uprawić tylko są ludzie którzy kaleczą rzemiosło. Obstawiam że jacuś ma jakiś kultywatorek który ma zakrzywione zęby  wywalające mokre ze spodu. Potem to zasycha i musi jeździć 5x jakimiś bronkami żeby to urobić. Mam kawałek rędziny i wiem że gdybym coś takiego zrobił to byłby taki sam syf.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Ulman napisał:

kaleczą rzemiosło.

no można tak to też nazwać bo na tych glinach np w  tym roku w czas zabronowane po zimie tak że trzeba było celować plus minus sześć godzin gdy już nie błoto        jeszcze nie skała i rozsypała się wierzchnia warstwa na gruzełki pół cm i mniejsze i ta warstwa z 5cm chroniła głębsze przed wysychaniem że przed siewem agregat w miesiąc po tej bronie to była tylko formalność aby na właściwej głębokości fasolę siewnik umieścił a bardziej to dla wymieszania saletrzaku startowo ze 150 kilo/ha jaśkowi fasoli danego bo siewnik by dał radę i w to tylko zabronowane

rzecz w sumie nie zasługuje na takie opisy bo trywializm i oczywistość ale jak tak poprzypominam to za młodu kilku lat trzeba było aby się takich oczywistości nauczyć

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

co on może uprawić połamanym zetorem i  sprzętem z poprzedniej epoki 🤭drugie to orze jakieś bagna ilaste ponoć mady wislane 😜4

placek a ten mocznik co siales to ten co wolno czy  ten co szybko trza siać 🤔😜

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

rzecz w sumie nie zasługuje na takie opisy bo trywializm i oczywistość ale jak tak poprzypominam to za młodu kilku lat trzeba było aby się takich oczywistości nauczyć

Ty się nauczyłeś ale nie wszystkim było to dane

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

gdybys widzial jakie bryly sa u nas miejscami- nawet agregatem czynnym nie masz po co wjezdzac. 

bo u was to wszystko inaczej i niespotykane... taki dziwna część kraju... takie zadupie... pewno i psy d*pami szczekają?

sorki, wybacz, ale tak ostatnio wydziwiasz, ze się czytać tego nie da... nie byłeś przeziębiony ostatnio, albo coś?

Opublikowano

ogarek- gdzie ten parobek zeby ci kaftan zawiazal ??

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Jakim agregatem na wiosnę uprawiasz? 

uprawowym .

24 minuty temu, Ulman napisał:

Chyba dążymy do tej samej konkluzji. Nie ma ziemi której nie można dobrze uprawić tylko są ludzie którzy kaleczą rzemiosło. Obstawiam że jacuś ma jakiś kultywatorek który ma zakrzywione zęby  wywalające mokre ze spodu. Potem to zasycha i musi jeździć 5x jakimiś bronkami żeby to urobić. Mam kawałek rędziny i wiem że gdybym coś takiego zrobił to byłby taki sam syf.

kurna przyjedz w przyszlym roku i pokaz co potrafisz 😂

cos pisales o gleboznawstwie-wiesz co to sa gleby minutowe ?? ciezkie ily ?? 

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

bo u was to wszystko inaczej i niespotykane... taki dziwna część kraju... takie zadupie... pewno i psy d*pami szczekają?

sorki, wybacz, ale tak ostatnio wydziwiasz, ze się czytać tego nie da... nie byłeś przeziębiony ostatnio, albo coś?

przyjedz i zobacz ... w czym problem ,bier motur i rano bedziesz , pozwiedzasz, cieplo sie zrobilo to smogu nie ma, 

to tepienie glupoty i nieuctwa..

Opublikowano
8 minut temu, Bogdan_ja napisał:

oni smrodem oddychają to pewnie przy truty trochi 🤣

Nie nabijaj się.

To zapach cywilizacji postępu i rozwoju.

Na wschodzie tego nie znacie, to nie zrozumiecie.

Chyba tak to leciało😜

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

przyjedz i zobacz .

kto wie, kto wie... chętnie bym Cię poznał...

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Ulman napisał:

Ty się nauczyłeś ale nie wszystkim było to dane

a no nie dane
popatrz jak stare dziadki starsze ode mnie co powinny być bardziej doświadczone z racji wieku "wyrobili" pole pod cebulę
no i weź tu tak posiej aby cokolwiek sensownie powschodziło jak masz siewnik bez jakichkolwiek doprawiaczy i tylko gołe zespoły wysiewające na gładkich kółkach przed i za redlicą a pole w suchej grudzie chyba jak opisałeś tym "grajberem" zryćkane na mokro i za głęboko że wałki z tyłu nic więcej nie mogły na te kluski poradzić jak pociąć w kopytka xD

bym nie ciągnął wątku ale tak przy okazji @mirro zobacz co z tych trzyletnich nasion wyszło
No i weź tu promuj profesjonalizm :D

nawet zamierzałem po wał gładki jechać przed siewem ale i z osiem km i tylko 40 ar no i te nasiona tak że na przypał

no i chyba będzie wypał

IMAG0395.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

Tworzy gospodarka tylko jak tu zrobić aby eksterminować polityków?

Znaczy się ja wiem jak to zrobić, tylko kiedy napiszę to mogą mnie odwiedzić smutni panowie.🤣

Opublikowano
8 minut temu, jacus napisał:

kurna przyjedz w przyszlym roku i pokaz co potrafisz 😂

cos pisales o gleboznawstwie-wiesz co to sa gleby minutowe ?? ciezkie ily ?? 

Mam kilkanaście hekatarów czegoś takiego i wiem że można sobie z tym poradzić tyko trzeba wiedzieć co się robi.

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

bym nie ciągnął wątku ale tak przy okazji @mirro zobacz co z tych trzyletnich nasion wyszło
No i weź tu promuj profesjonalizm :D

Rządki widać.

Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał:

wiesz co to sa gleby minutowe

co to? o Paniach na godziny to słyszałem, ale o glebach na minuty to nie...

Opublikowano
2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

placek ma agregat uprawowy🤭 ...coś czuję że to zwykły drapak 😜

i talerzówkie  boneta ma 🤣🤣🤣

też tak uważam. Najpierw wyciągnie mokrego gluta a potem walczy z bryłami😆

• Haha 1
Opublikowano

ogarek-mowisz ze ciebie to juz tylko strach moze przeleciec ??? ja na ciebie dobre i to...

onuca-nagle sobie przypomnial ze ma ily ale ledwo pare dni temu same czarnoziemy mial...

9 minut temu, Agrest napisał:

Nie nabijaj się.

To zapach cywilizacji postępu i rozwoju.

Na wschodzie tego nie znacie, to nie zrozumiecie.

Chyba tak to leciało😜

przyjedz do krakowa na jesien wiosne czy zgnila zime... 

Opublikowano
6 minut temu, witejus napisał:

Po pijaku głosował?

W jego przypadku trzeźwość wcale nie oznacza ogarnięcia tematu.🤣Zrób z dresa europosła.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v