Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

ogarek -a o czym ja pisze ???? 

Ty zrozumiałeś ze pisałeś głupoty i tera się nie przyznajesz do tego co pisałeś a wszyscy to czytali 🤣🤣🤣🤣

zaraz napiszesz ze to był żart.. tak samo robiłeś w innym temacie gdzie pisałeś totalne bzdury ....

Tak to jest z głupkiem który udaje że posiada tajemno wiedzę a jest zwykłym nieukiem który coś plecie a potem usilnie szuka poparcia w necie a jak połapie się  pisał głupoty i nikt tego nie poprze to udaJe ze on tego nie pisał ...totalne dno zacofanica z zadupia który jedyny nawóz jaki zna to saletra ...🤭

Czlowieczku niczego się nie dorobiłeś i się nie dorobisz bo nimosz  rozumu ..😜

O czym można rozmawiać z człowiekiem który doprowadził ziemie do ruiny i ma 2 tony owsa na 2 klasie ? poka te swoją kukurydzę czlowieczku ....

Ty tylko chlapiesz ozorem a rolnictwo u ciebie to  zacofanie totalne i dno ....To typowe dla takich pomylonych co zostali w tyle ...🤷‍♂️

Poka cokolwiek toć taki postęp i wielki świat pod tym Krakowem ...poka ten zacofany złom i te nędzę na polu profesorze 🤣🤣🤣🤣🤣

Ja nie czytam pomylonych profesorków co bioro w łapę zeby promować wynalazki z torebki czy karnisterka na które ty się złapałeś ...😜

Nie muszę sobie potem wmawiać ze działa i czekać aż naleci 2 tony z  ha 🤭

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

w domu wszyscy zdrowi ??

najpier przeczytaj dokladnie co pisze a potem komentuj..
te 2 tony owsa to bylo na dzierzawie- IV klasa z jednej strony il,nawet dzisiaj woda stoi a z drugiej piasek. cale lata siali pszenice albo pszenzyto, 

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Większość tego co nowe powstaje z inicjatywy prywatnych przedsiębiorców... A ten cały profesorek o którym tu wspominasz to zwykły biznesmen, za darmo tych gospodarstw nie prowadzi... 

Od lat stosuje mocznik w uprawie zbóż jarych i kukurydzy i lepszego nawozu nie widze ;) w ozimych też szedł póki był ten bez inhibitora, dawało się saletrę, za tydzień mocznik i był koniec zabawy z azotem. 

Kukurydza na początku ma i tak azot z polidapu i polifoski, a potem się aktywuje ten z mocznika i leci 13-15t mokrej z ha w zależności od roku i działki. 

W QQ w połowie marca pod włókę siarczan magnezu i sól potasowa, przed uprawa mocznik i polifoska i w podsiewacz polidap i spokój z nawozami. 

bez inhibitora jest nadal dostepny- poglownie siac ??  zobacz na tabelke jakie sa sa straty...

jeszcze raz - ja tez sieje mocznik przed siewem, ale wiem ze moze uszkadzac siewki i sieje wczesniej- kto nie wie ten sieje przed samym siewem -

w artykule to jest wyraznie napisane

1 godzinę temu, DTaras napisał:

yyyy z artykułu wychodzi, że każden powinien się nad nowym mocznikiem zastanowić we własnym zakresie bo przez inhibitor ureazy może ziemia nie cierpi ale w krytycznych momentach właściwego azotu kukurydzy może braknąć... Nima w artykule wytrycha. Może trzeba lać na ściernisko?

Sam żeś, @jacus , się do burzy też dołożył... ojj figlarz-kuglarz z Ciebie

tepie glupote... 

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

bez inhibitora jest nadal dostepny- poglownie siac ??  zobacz na tabelke jakie sa sa straty...

jeszcze raz - ja tez sieje mocznik przed siewem, ale wiem ze moze uszkadzac siewki i sieje wczesniej- kto nie wie ten sieje przed samym siewem -

w artykule to jest wyraznie napisane

Siałem pogłównie na pszenżyta w okresie 20-30 marca bezpośrednio przed spodziewanym deszczem aby uniknąć strat.

Bez inhibitora jest nadal dostępny mocznik kazachstański, dostajesz kartkę w sklepie, że tylko do rozpuszczania, ale granula gruba jak w naszej polifosce i spokojnie da się go rozsiewaczem rozrzucić.

Sieję mocznik 4-5 dni przed siewem i nie zauważyłem uszkadzania siewek ...

Opublikowano

jeszcze w niedziele zapowiadali caly tydzien deszczu-a jeszcze ani kropla nie spadla. wiec to ryzykowna sprawa. poglowne to rsm albo saletra..w tym wypadku cena nie robi cudow.

ja do opryskow, oczywiscie, mam iranski. bardzo gruby -chyba taka maja technologie.

Opublikowano (edytowane)

Pogłównie azot stosuję tylko w zbożach ozimych( do niedawna mocznik bez inhibitora i saletra, teraz tylko saletra) , truskawkach i bobie, ale tam to wgl inne reguły gry i mocznika z zasady się nie stosuje, jedynie niewielkie dawki dolistne do stymulacji wzrostu, ale to rzędu max 5kg/ha w 400l wody, kiedyś dodawało się 1kg na opryskiwacz aby poprawić wchłanianie oprysków wgłębnych, układowych i systemicznych, ale teraz są aminokwasy i algi ;) 

W ostatnią sobotę spadło u mnie 30mm ;) I od tej pory nie nadawali u mnie opadów co się sprawdza ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

To chyba zależy jaka ziemia bo mocznik i jego wpływ na wschody jest opisany nie tylko w jednym miejscu. Dobra już. Mnie to dotyczy niewiele a jacus to gałgan 😁

Opublikowano
11 minut temu, jacus napisał:

Kukurydzę się najlepiej sieje w glebę świeżo uprawioną która lekko obeschła. Dlatego większość robi wszystko na raz, aby rozsiać i uprawić przed samym siewnikiem.   

Opublikowano

u mnie na ciezkich glebach to sie zaraz z wiosny po razie przejedzie, potem mocznik i drugi raz agregat albo brony , i przed samym siewem  agregat. na ciezkich glebach to w sam raz a czasami malo- na wiosennej orce to wesolo nieraz maja na swiezych dzierzawach.

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/warszawa-radom-traci-polaczenia-ekspert-lotnisko-skazane-na-porazke/1lp63x3,07640b54?utm_aureus=otodwrkbog%2C7f316722-c644-4057-8cd3-6a41ead391ef

gdy sobie jezdze po polu i sie nudze to nim zrobie pare przejazdow to widze wiecej ladujacych samolotow niz za tydzien  w radomiu..............

Opublikowano (edytowane)

tepie glupote... 

swoją głupotę tępisz 🤣🤣🤣🤣

w domu wszyscy zdrowi ??

najpier przeczytaj dokladnie co pisze a potem komentuj..
te 2 tony owsa to bylo na dzierzawie- IV klasa z jednej strony il,nawet dzisiaj woda stoi a z drugiej piasek. cale lata siali pszenice albo pszenzyto, 

A 2,5 tony  na jakiej klasie miałeś ...I co tam się stanelo 🤭😂😂😂😂😂

To jak woda stoi to suszy nie było 🤭

Kurla co za nędza umysłowa 

• Haha 1
Opublikowano

Jacusiowi się pojebało jak nietrzeźwemu Romanowi. Pewnie przeczytał o tym że mocznik z inhibitorem można dać późną jesienią i zadziała na wiosnę a nie odwrotnie🤣 Agrii sprzedaje taki mocznik od ponad 5 lat i jakoś ludzie się nie połapali  ze nie dziala😆 Sam dałem na część pszenicy mocznik i w porównaniu z saletrą efekt przyszedł 10-14 dni później. Nic dziwnego że z taką  wiedzą  klepie biedę w małopolskim dziadowie.

Opublikowano (edytowane)

placek uprawia cztery razy pole przed siewem aby wywołać max  suchoty ...Potem się cieszy że niby  zapobiegł uszkodzeniu siewki  ... w czasie suchoty to każdy naWoz szkodzi ...ot pojecie durnia który sam robi żeby  na maxa sucho było ...🤣

doczytał ze może uszkadzać a nie doczytał ze jak gleba przesuszona ...I przesusza aby uszkodziło ...ot cyrk ...🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
3 godziny temu, jacus napisał:

u mnie na ciezkich glebach to sie zaraz z wiosny po razie przejedzie, potem mocznik i drugi raz agregat albo brony , i przed samym siewem  agregat. na ciezkich glebach to w sam raz a czasami malo- na wiosennej orce to wesolo nieraz maja na swiezych dzierzawach....

U siebie to bym sobie pustynie błędowska stworzył tyloma przejazdami. 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, nie napisał:

kiedyś będzie, ale to dziesiątki lat, więc raczej funkcji wykładniczej tutaj nie zobaczysz;  (cena chleba zależy od wielu czynników: ceny pszenicy, ceny energii, wysokości wynagrodzenia pracowników, itd.)

co do twojego skrzywienia :) nt. złotego - to w stosunku usd/pln nic nadzwyczajnego się nie dzieje 

to że funkcji wykładniczej dążącej do nieskończoności nie zobaczę to ja wiem bo historia zna przypadki paranoi gdy rano jajko kosztowało tyle ile wieczorem pół i bardzo szybko system taki się wali i gospodarka cofa się do rozliczeń barterowych po za które wypada większość społeczeństwa; ta utrzymująca się z pracy najemnej i szybko wojny i rewolucje eliminują kretynów którzy do takiego stanu dopuścili przy okazji eliminując tych najsłabszych, najgłupszych a ci co pozostają dobrze wiedzą jak zarządzać walutą aby spełniała swoją rolę i stan szybo uzdrawiają.

moja paranoja czy tam - jak nazywasz - skrzywienie wobec planowego niszczenia waluty zaplanowaną inflacją wynika z obawy o los tych najsłabszych którym grozi eksterminacja gdy jednak ta "kontrolowana inflacja" wymknie się spod kontroli i nie ogranicza się moja obawa/"skrzywienie" tylko do złotówki bo pal licho taki kraik jak Polska i gdy w samej Polsce komunistom się gospodarka zawaliła to otoczenie było stabilne i było się czym podeprzeć aby ustabilizować sytuację po głupkach komunistach. Teraz ogłupiała większa część planety i nadpodażą pieniądza ryzykuje globalny krach a co za tym idzie - wojny, nędzę ludobójstwo i ... złotówka mi zwisa bo skoro rząd mojego kraju olał to cóż po moich obawach? gdyby tylko polska waluta szmaciała to czort z Polską jeśli głupia i co najwyżej do reszty ten kraj utraci jakikolwiek majątek tzw narodowy i większość ta najemna najwyżej nadal będzie wyrobnikami u obcych może z niższym niż obcy wynagrodzeniem ale i tak godziwym i w godziwej walucie

tylko ogłupienie inflacjogenne jest szersze na planecie niż kiedykolwiek pamiętam wcześniej było i teraz znikąd ratunku i o ile komuchom się upiekło bo se małe ognisko rozpalili w zdrowym lesie i było czym gasić i komu
teraz płonąć zaczyna cały las a pilnowanie aby tylko przelicznik złotego nominalnie do euro czy dolara się utrzymywał jako tako na tym samym poziomie to tylko pilnowanie aby się wolniej nie paliła własna część lasu od reszty i tym którzy teraz zniszcz wartość własnej waluty los takiej pobłażliwości nie okaże

to że nic nadzwyczajnego się nie dzieje w relacjach kursowych do najistotniejszych walut na planecie oznacza tylko tyle że poziom zacofania z jakim weszliśmy pozostaje co najmniej bez zmian bo miarą siły gospodarki państwa jest siła waluty tego państwa i skoro tak doganiamy świat to złoty powinien drożeć względem walut tych doganianych a jakoś nie widać

żadna to pociecha nadążanie za stadem które zdąża w przepaść i nie wiem co jest większym "skrzywieniem" czy świadomość zagrożenia czy stadna bezmyślność?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

gdyby trzymano się reguł owego "new deal" nie było by żadnych problemów bo i przypięcie pieniądza do jakiegoś zasobu materialnego tworzyło zatory popytowe... podażowo popytowe gdy były ręce do pracy, wytworzenia potrzebnych dóbr i było zapotrzebowanie na te dobra oraz była wydolność środowiska, zasoby na tych dóbr wytworzenie a brak przelicznika np kruszcu blokował przepływy, pola leżały odłogiem (choćby pod parkami magnatów lub "terenami łowieckimi"  obok był głód

pieniądz fiducjarny teoretycznie jest samoregulującym się system płatniczym gdyby tylko emisję tego pieniądza ograniczono twardo do kredytu czysto gospodarczego rynkowego a nie rozszerzono emisję o boczny kanał socjalnych jałmużn politycznie motywowanych czy jeszcze bardziej marnotrawne utrzymywanie siepaczy systemu który im bardziej chory tym więcej tych siepaczy potrzebuje a to przecież bezproduktywne trutnie darmozjady

już pisałem ile to Polska "zyskała" na inwestowaniu w żołdactwo zwłaszcza w ostatnich dwu wiekach Historii

kolejny raz polityka zniszczyła, polityka i politycy tylko niszczą, nigdy tworzą. Tworzy gospodarka tylko jak tu zrobić aby eksterminować polityków? problem jest na tyle trudny bo koniecznym było by wszystkich jednocześnie na całej planecie.
Utopia? zadem dobro powszechne też jest utopią

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

U siebie to bym sobie pustynie błędowska stworzył tyloma przejazdami. 

gdybys widzial jakie bryly sa u nas miejscami- nawet agregatem czynnym nie masz po co wjezdzac.  facet wczoraj zboze sial w miejscach gdzie woda stala, podeszwa plozna to na 20 cm jest-glebiej nie ma sensu orac -zolty il wychodzi,tam zawsze byly laki i nikt nigdu nie oral tego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v