Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@jacus ile wtedy ludzi żyło w Polsce ?? Nie da się wykarmić tego świata bawiąc się w trójpolówki i inne pierdoły ... Tym bardziej, że my mamy być ekologiczni, a UPAdlińcy sobie stosują GMO i dawno zakazane na terenie UE ŚOR. Smacznych truskawek i malin z tiofanatem metylowym, chloropiryfosem itp bo tam jest to normalnie dozwolone ... Mamy być eko, to niech tylko towar eko ma prawo wjeżdżać do UE.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, marcin19071980 napisał:

Za 4 lata zwiększa konieczność ugorowania do 20% i wtedy zacznie się płacz prawdziwy.

Mnie to wali osobiście. Chyba że za brak ugorowania wsadzą mnie do więzienia.🤣

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, marcin19071980 napisał:

Za 4 lata zwiększa konieczność ugorowania do 20% i wtedy zacznie się płacz prawdziwy.To co teraz zrobili z dopłatami to wyczucie gruntu.Nikt nie protestował i wielu poleciało jak muchy do g....

przecież nie każdy musi brać dopłaty. Kto powie, że ugór jest więcej wart niż uprawa

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał:

przecież nie każdy musi brać dopłaty. Kto powie, że ugór jest więcej wart niż uprawa

No wiem że nie trzeba ich brać i to jedyny plus.Ale jak poczyta się temat o dopłatach to włos się jeży.Nic tylko kombinują jak tu coś spier..... we własnym gospodarstwie.

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano

Premier Morawiecki wizytował Polskę: Zajechał do małej wioski z dala od dużych miejscowości. Popatrzył sobie, z ludźmi pogadał, na koniec pyta - a jakie tu macie problemy u siebie? Mamy tylko dwa problemy panie premierze, powiedział Sołtys - jeden to taki, że my tu w ogóle lekarza nie mamy. Ach tak, zatroskał się premier, postaram się pomóc; wyjął telefon, w klawisze postukał i mówi: Tu premier, jestem w wiosce takiej to a takiej, oni tu lekarza wcale nie mają, można im pomóc jakoś? Tak, naprawdę? Na jutro będzie? O, doskonale, zaraz przekażę. Jutro będzie tu lekarz do Waszej dyspozycji, mówi premier mieszkańcom. A jaki macie ten drugi problem, pyta? Drugi nasz problem jest taki, mówi Sołtys, że my tu w ogóle zasięgu nie mamy...

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

z agrotechnicznego tylko ignorant tak powie a ugorowanie może nie przymusowe a "sugerowane" wymyślono w ostatnich czasach po to aby zniwelować nadprodukcję żywności nie degradując gruntów np zalesieniem na wypadek gdy ta nadprodukcja się skończy

kwestią oceny tylko czy już mamy bilans dodatni czy ujemny aby owe ugory podtrzymywać czy nie

tam wcześniej pisaliście o sałacie no i socjalizm stara się dbać by tej salaty było w sam raz bo jeśli za dużo to spadek cen zniszczy wszystkich sałaciarzy i w ońcu salaty nie będzie wcale

taka socjalistyczna wersja wolnego rynku który wolny jest tylko miejscami

gdyby choćby i ta Ukraina była na tyle stabilnym i wiarygodnym dostawcą że nie zawiedzie nigdy to czort brał rodzime rolnictwo jeśli nie potrafi konkurować z ukraińskim i chyba coraz więcej urzędasów unijnych zaczyna wierzyć że Ukraina może takim zapleczem być

no ja tutaj obawami bliżej jestem poglądów @Ulman-a a i ostatnio urzędasy chyba też. Nie wolno polegać na takim kraju bo w Historii nie raz zawodził  mamy jednak to jakieś tam przyzwolenie na ochronę przynajmniej teoretyczną unijnego rolnictwa choćby i kosztem wyższych cen żywności

pozostaje tylko pytanie - jak szybko jednak urzędasy uwierzą że Ukraina może jednak być wiarygodnym zapleczem żywnościowym Europy to w/g mnie będzie wiadomo kiedy i do Europy zawita głód ;)

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

PIS otworzył puszkę pandory będą adwokatem ukrainy

Pis nie potrafi wyciągnąć ręki bez wypinania tyłka. I tym razem też tak właśnie się ustawił.🤣

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Pewnego razu idąc jednokierunkową uliczką w małym miasteczku

IMG_20230430_093628_HDR.jpg

A ja często słyszę że Tusk nie dość że nic nie da to jeszcze odbierze , ta drożyzna jest ale jest praca i ludzi i tak stać kupować .

A ja często słyszę że Tusk nie dość że nic nie da to jeszcze odbierze , ta drożyzna jest ale jest praca i ludzi i tak stać kupować .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

A ja często słyszę że Tusk nie dość że nic nie da to jeszcze odbierze , ta drożyzna jest ale jest praca i ludzi i tak stać kupować

nnooo za komuny pracowanie (oficjalnie zaksięgowane) było wręcz obowiązkowe a tak kupowaliśmy i też mimo drożyzny że aż kartki trza było wprowadzać bo i wszyscy pracowali i pieniędzy to sam walizkami woziłem (jak mi 11 mln zł za buraki wypłacili w "świerczewskich" :D) że aż wszystko skończyło się że wszystko było bo i praca i  pieniądze i producja szła a tylko jakoś towarów nie było a te co były to najgorszy szajs jaki jeszcze mieścił się bodaj w nazwie tego czym mial być

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Mariusz2903 napisał:

ta drożyzna jest ale jest praca i ludzi i tak stać kupować .

Ewidentnie musisz iść w politykę. 🤣Tam upatruj sukcesów. Tylko pamiętaj że drożyzna jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

@jacus ile wtedy ludzi żyło w Polsce ?? Nie da się wykarmić tego świata bawiąc się w trójpolówki i inne pierdoły ... Tym bardziej, że my mamy być ekologiczni, a UPAdlińcy sobie stosują GMO i dawno zakazane na terenie UE ŚOR. Smacznych truskawek i malin z tiofanatem metylowym, chloropiryfosem itp bo tam jest to normalnie dozwolone ... Mamy być eko, to niech tylko towar eko ma prawo wjeżdżać do UE.

Czego ludzie nie mogą pojąć , że żywności ma nie starczyć  dla wszystkich i żywność ma być droga . Takie są założenia NOWEGO ZIELONEGO ŁADU .

Opublikowano
43 minuty temu, racyl napisał:

Tusk nic nie będzie dawał to i nic nie zabierze

Jak nic nie będziesz miał, sory gołą d...e będziesz miał, to nic ci nie zabierze😝

1 godzinę temu, jacus napisał:

wiesz co to byla trojpolowka w dawnych czasach ????

przeciez ugorowanie gruntow ma tradycje wielowiekowa , wtedy tez ludize sie mylili ??

przez lata w ue tyz byla koniecznosc ugorowania..

W dawnych czasach chłopi orali wołami lub babami, chodzili w lnianych sukmanach i łapciach z łyka, mamy się do tego wracać?

Opublikowano
Dnia 28.04.2023 o 21:47, jacus napisał:

do energylandi ?? nieiwele wiecej niz 30 

zgaduje ze byles  z rodzicami kiedys i ci sie nie spodobalo.

przeczytaj dokladnie stenogramy ostatnich minut lotu- 

Dokładniej do czego mam się ustosunkować w tych stenogramach ?

Co do tego gdzie byłem, co robiłem, i.t.d. nie mam zamiaru wypowiadać się na ten temat. Tylko jedna osoba wie na forum kto kryje się pod dsbh i tak zostanie.

Dnia 29.04.2023 o 11:11, jacus napisał:

juz w tamtym roku psychol pisal ze do konca roku, bedzie nowa jerozolima na ukrainie- jakos nie widze tego?

Many ? W zasadzie narzekałeś ostatnio, że ktoś cię zgłosił do moderatora. Pokaż ten post za który many wyleciał przez ciebie z forum.

5 godzin temu, racyl napisał:

do prywatnych sklepów ludzie i tak przyjdą więc oni nie muszą niczego przeceniać a biorą towaru tyle ile moga sprzedać

Od pewnego czasu sprawdzam termin ważności niektórych produktów.

5 godzin temu, jacus napisał:

dzisiaj niedziela handlowa a wy w domu zamiast na jarmaku ???

Są ciekawsze rzeczy do robienia w niedzielę niż łażenie po sklepach, chyba że po piwo ale to można kupić na stacji paliw.  Zresztą pracownik sklepu też człowiek i należy mu się odpoczynek.

5 godzin temu, racyl napisał:

Handlarz nie wyrzuci ci towaru bo go kupił a jak sprzeda taniej to ludzie to pamiętają

Wyrzucić nie wyrzuci ale cenę może obniżyć. Zresztą w zależności od produktów, co dostawa to nowa cena, nie tylko ta wyższa ale też niższa.

3 godziny temu, dysydent napisał:

tak się tworzą związki handlowo gospodarcze bo Niemcy mają do zaoferowania technologię i jak na warunki własnego kraju mają jej nadpodaż gdy Ukraińcy mają do  zaoferowania poligon do wykorzystania tej technologii, komercyjnego wykorzystania i tylko razem są w stanie.... tak obrazowo - jeden ma zapałkę a drugi czerkadło i z czystego prawa grawitacji wcześniej czy później się dogadają nawet jeśli się nie muszą lubić.

a co my mamy do zaoferowania? bo z punktu widzenia tamtych jak na razie jesteśmy postrzegani jako ten co gaśnicą wymachuje

ująłem tu bardzo dużo przenośniami no ale albo przenośnie albo posty kwalifikujące się na audiobooka :)

Swego czasu Polak wymyślił metodę utylizacji azbestu. Polska nie była jednak nią zainteresowana i patent kupiła chyba Francja. W skrócie. Mamy zdolnych ludzi, tylko kto inny z nich korzysta.

2 godziny temu, Agrest napisał:

Na to usmany nie pozwolą.

Bruce Willis już raz asteroidę rozwalił. Z następną pójdzie łatwiej

Nie da rady. Willis jest ciężko chory i już nie pomoże.

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ukrainie jeszcze się odechce UE gdy do niej wejdzie. Jeżeli jednak będzie traktowana ulgowo to państwa Unii się zbuntują.

• Like 1
Opublikowano

miało być 3 mln mieszkań, są wille+ dla kolesi,
miało być megalotnisko, po 8 latach nadal jest pastwisko,
miał być przekop dla statków za miliard, jest dla jolek za dwa razy tyle,
przy okazji mieli wykopać 7 ton bursztynu, wykopali 17 kilo,
miało być milion samochodów elektrycznych, jest jedna makieta z dykty,
miała być elektrownia w Ostrołęce, jest wyburzanie tego co budowali przez długie miesiące,
miały być supernowoczesne promy, ktoś wywiózł stępkę na złom i z inwestycji klops,
500+ miało dać wzrost dzietności, jest najniższa od czasów wojny,
węgla miało być na 200 lat, na zimę trzeba było sciągać z Kolumbii na wpół jakiś piach,
miała być CZYSTA POLSKA, jest największe w UE trucie powietrza i śnięte ryby w rzekach,
sądy miały działać sprawniej, nawet krzywousty przyznał że sądy są zaorane,
miał być POLSKI ŁAD, takiego bajzlu nie było od lat,
w jednym DALI RADĘ, w korupcji politycznej wykonali 500% normy

Opublikowano

A co do upadliny to naprawdę trzeba się zastanowić nad zwrotem o 180 stopni. Jeśli tak sprawę stawiają. Powinni dziękować i cicho siedzieć a nie się panoszą coraz bardziej.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-ukraina-do-polski-ograniczenia-w-imporcie-zboza-sa-nie-do-pr,nId,6748480

Naiwnym było myślenie że ten najbardziej podły naród się zmieni. Za naście lat będzie jak dziś z żydkami. Największym zagrożeniem byli Polacy...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A @jacus nadal broni tu UPAdlińców, kto miał doczynienia z tym narodem to wie, że czy ruska czy upadlińska onuca śmierdzi tak samo ... My im czołgi, Rosomaki, 500+ dla ich uchodźców, a jak tylko chcemy trochę chronić naszą gospodarkę, to od razu na nas chcą wszędzie donosić ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Opublikowano
32 minuty temu, racyl napisał:

miało być 3 mln mieszkań, są wille+ dla kolesi,
miało być megalotnisko, po 8 latach nadal jest pastwisko,
miał być przekop dla statków za miliard, jest dla jolek za dwa razy tyle,
przy okazji mieli wykopać 7 ton bursztynu, wykopali 17 kilo,
miało być milion samochodów elektrycznych, jest jedna makieta z dykty,
miała być elektrownia w Ostrołęce, jest wyburzanie tego co budowali przez długie miesiące,
miały być supernowoczesne promy, ktoś wywiózł stępkę na złom i z inwestycji klops,
500+ miało dać wzrost dzietności, jest najniższa od czasów wojny,
węgla miało być na 200 lat, na zimę trzeba było sciągać z Kolumbii na wpół jakiś piach,
miała być CZYSTA POLSKA, jest największe w UE trucie powietrza i śnięte ryby w rzekach,
sądy miały działać sprawniej, nawet krzywousty przyznał że sądy są zaorane,
miał być POLSKI ŁAD, takiego bajzlu nie było od lat,
w jednym DALI RADĘ, w korupcji politycznej wykonali 500% normy

Cofnij się 33 lat wstecz i tak zacznij , wymieniać przez ten czas , jakie  były rządy i co mieli zrobić a nie zrobili ?. Powymieniaj będzie niezły ubaw .

Były lata inne , niż te od roku 2020 od Covida , świat się zmienia i będzie zmieniał , decyzje zapadły już na lata  co będzie wprowadzane .

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

a jak tylko chcemy trochę chronić naszą gospodarkę, to od razu na nas chcą wszędzie donosić ...

Mają do tego prawo, to z niego korzystają. A że nasi jak zwykle dali sie rozegrac jak dzieci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v