Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

chces sie zalapac na jakies ustawki ?? czy handel narkotykami cie interesuje ??

Owszem ale tylko kiedy będzie mógł zażywać🤣

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mirro napisał:

Owszem ale tylko kiedy będzie mógł zażywać🤣

Wpadka Rosatiego. Skrytykował Tuska za jego pomysły na walkę z inflacją

To są politycy , i oni będą rządzić być może na jesieni . ROSATI .

Stanisław Tyszka w 90 sekund miażdży socjalistyczną politykę pozostałych

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1493490207852995

Tylko z tego miażdżenia nie wiele wyniknie , bo ludziom , nie odbiorom  danych , bonusów a powiadają że nic nie będą dawać .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 godzin temu, galan99 napisał:

bo ludziom , nie odbiorom  danych , bonusów a powiadają że nic nie będą dawać .

Jakbyś emerytom włączył te wszystkie dodatkowe 13,14, 15 emerytury w comiesięczne wypłaty, to też im zabierzesz bonusy. Przynajmniej tak pomyślą.🤣 Pis mógł podnosić emerytury ale wolał dawać bonusy, No to teraz Polska już jedzie na bonusach.😂 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Jakbyś emerytom włączył te wszystkie dodatkowe 13,14, 15 emerytury w comiesięczne wypłaty, to też im zabierzesz bonusy. Przynajmniej tak pomyślą.🤣 Pis mógł podnosić emerytury ale wolał dawać bonusy, No to teraz Polska już jedzie na bonusach.😂 

to sprytne rozwiazanie-gdy podniesiesz komus o 10 % kto ma 1500 a 5 tysiecy to chyba jest delikatna roznica ?? a tak to kazdy zadowolony .ci co maja duzo i tak beda zadowoleni a ci co maja malo jeszcze bardziej- a i tak to nie oni beda splacac dlugi,co najwyzej odsetki..

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Edytowane przez jacus
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

pożyczek z MFW

??? to raczej MFW ma otwartą linię kredytową w NBP :) 

za rządów tuska polska otworzyła FCL w MFW, chociaż było to całkowicie zbędne,

linia ta została zamknięta przez pis

kosztowało to polskę 2mld zł, było to wyprowadzenie pieniędzy z polski (czekam na komentarze o złodziejstwie po :D )

Opublikowano (edytowane)

pierwszy lepszy artykuł obrazujący jak zniszczono wartość pieniądza i jak udowodniono że oszczędzanie jedynie naraża na stratę bo jeśli ktoś odłożył sobie wartość pracy z całego miesiąca minimalnego wynagrodzenia brutto gdy wynosiło 2 tys zł to w ciągu trzech lat pozostanie mu realnej wartości tylko połowa a przecież nie wszystko a się zrobić z kredytu bo istnieje ryzyko że choćby zdarzenia losowe np choroba pozbawią zdolności spłaty tego kredytu i trzeba odkładać na jakieś planowane inwestycje czy to czysto osobiste czy biznesowe

https://spidersweb.pl/bizblog/wysokosc-placy-minimalnej-w-2024/

na jaką kwotę a bardziej o ile procentowo skradziono ludziom z wyceny pracy przecież ich życia i tego co w tym życiu robią? śmiem twierdzić że tu straty ze złodziejstwa jakiego dopuszcza się państwo przyzwalając na inflację na swych obywatelach to nie jakieś śmieszne pojedyncze miliardy a biliony tych coraz bardziej śmieciowych złotych i nie przyjmuję argumentu że inflacja jest na praktycznie wszystkich walutach bo jedynie to dowodzi że złodziejstwo jest powszechne jak też nie przyjmuję argumentu że zyskują posiadacze kapitału materialnego tzw dosłownie - "posiadacze" bo statystycznie jest ich ułamek populacji a inflacja tylko ten stan konserwuje uniemożliwiając większości wyrwanie się ze spirali pogoni zarobkiem z pracy najemnej wyrwanie się z tego pościgu za inflacją.

zniszczenie pieniądza przekreśla wszystkie , powtarzam -WSZYSTKIE inne pozytywne poczynania rządów w obronie kogo i czegokolwiek bo to tylko obłuda i hipokryzja owa pomoc gdy złodziej z bilionów skradzionych rozdaje tylko miliardy a i to tylko dla tego aby go jego ofiary na strzępy nie rozdarły.

za każdy promil inflacji rządy powinny być karane jak zwykły fałszerz pieniędzy a nasz rząd nie promile a setki procent już zdołał w  swych kadencjach zniszczyć z wyceny naszej pracy i nic nie wskazuje aby kiedykolwiek zdołał przestać.

złodzieje to komplement dla marnotrawców i nazywanie polityków nieudolnych gospodarczo złodziejami tylko im pochlebia że przynajmniej kraść potrafią bo rzeczywistość pokazuje że i tego nie
co nie? @nie ;)

zatem gdyby to był jeden tych

1 godzinę temu, nie napisał:

komentarze o złodziejstwie

ten mój post to jeszcze nie było by tak źle bo przynajmniej ukradzione by zachowało wartość, podczas gdy ukradziono i zniszczono że nie ma nic do ew odzyskania

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

pierwszy lepszy artykuł obrazujący jak zniszczono wartość pieniądza i jak udowodniono że oszczędzanie jedynie naraża na stratę bo jeśli ktoś odłożył sobie wartość pracy z całego miesiąca minimalnego wynagrodzenia brutto gdy wynosiło 2 tys zł to w ciągu trzech lat pozostanie mu realnej wartości tylko połowa a przecież nie wszystko a się zrobić z kredytu bo istnieje ryzyko że choćby zdarzenia losowe np choroba pozbawią zdolności spłaty tego kredytu i trzeba odkładać na jakieś planowane inwestycje czy to czysto osobiste czy biznesowe

https://spidersweb.pl/bizblog/wysokosc-placy-minimalnej-w-2024/

na jaką kwotę a bardziej o ile procentowo skradziono ludziom z wyceny przecież ich życia i tego co w tym życiu robią? śmiem twierdzić że tu straty ze złodziejstwa jakiego dopuszcza się państwo przyzwalając na inflację na swych obywatelach to nie jakieś śmieszne pojedyncze miliardy a biliony tych coraz bardziej śmieciowych złotych i nie przyjmuję argumentu że inflacja jest na praktycznie wszystkich walutach bo jedynie to dowodzi że złodziejstwo jest powszechne jak też nie przyjmuję argumentu że zyskują posiadacze kapitału materialnego tzw dosłownie - "posiadacze" bo statystycznie jest ich ułamek populacji a inflacja tylko ten stan konserwuje uniemożliwiając większości wyrwanie się ze spirali pogoni zarobkiem z pracy najemnej wyrwanie się z tego pościgu za inflacją.

zniszczenie pieniądza przekreśla wszystkie , powtarzam -WSZYSTKIE inne pozytywne poczynania rządów w obronie kogo i czegokolwiek bo to tylko obłuda i hipokryzja owa pomoc gdy złodziej z bilionów skradzionych rozdaje tylko miliardy a i to tylko dla tego aby go jego ofiary na strzępy nie rozdarły.

za każdy promil inflacji rządy powinny być karane jak zwykły fałszerz pieniędzy a nasz rząd nie promile a setki procent już zdołał w  swych kadencjach zniszczyć z wyceny naszej pracy i nic nie wskazuje aby kiedykolwiek zdołał przestać.

złodzieje to komplement dla marnotrawców i nazywanie polityków nieudolnych gospodarczo złodziejami tylko im pochlebia że przynajmniej kraść potrafią bo rzeczywistość pokazuje że i tego nie
co nie? @nie ;)

a w czajnach to wypłaty dla urzędników są w kryptoszmalu... Takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - można prześledzić jej pochodzenie od powstania przez: gdzie aktualnie się pojawia po: odmowę realizacji transakcji i konfiskatę. Jak nasi wpadną na ten pomysł to dopiero będzie ciekawie...

Opublikowano
hubertuss napisał:

Te 68 tys wagonów to ile składów? No i czy to jest możliwe czasowo wliczając rozładunek... Wydaje mi się dużo ale czy za dużo to niewiem...

mirro napisał:

2 godziny temu, galan99 napisał:

W dzisiejszych czasach trzeba  mieć ale , SZACUNEK LUDZI ULICY ... 

W dzisiejszych czasach to trza mieć w pierwszej kolejności szacunek do samego siebie. To upraszcza postrzeganie świata.

Jeżeli chodzi o mnie to mam szacunek dla dziewczyn ulicy.

galan99 napisał:

Men 2023 .

A rower elektryczny to też objaw zniewieścienia? Bo ja wolę plecak i dwa nlawy wieźć na takim bajku niż 8 kilosów z buta targać....

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

Te 68 tys wagonów to ile składów? No i czy to jest możliwe czasowo wliczając rozładunek... Wydaje mi się dużo ale czy za dużo to niewiem.

Wagony to jedno, dochodzi jeszcze transport ciężarówkami, pod lokalnym skupem codziennie stało 8-10 samochodów na tablicach UA, a to tylko mały lokalny skup... 200 ton dziennie, 1400t przez tydzień... U nas średnie plony to 5t z ha, czyli tygodniowo zamiast kupować towar lokalnie z 280ha to zwozili z UA... 

Opublikowano (edytowane)

jest takie powiedzenie - "Pan Bóg dał towar i kupca  diabeł przysłał faktora"

można sparafrazować na - Pan Bóg dał urodzaj i stabilny rynek zbytu a diabeł podesłał importera

tylko żeby ten nasz tak gorliwie modlący się rząd miał być wysłannikiem diabła? no bo na to wychodzi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

modli sie pod figura a diabla ma za skora.

diabel ubral sie w ornat i ogonem na msze dzwoni.

swiadomie czy nie rzady pis-u doprowadzily do upadku kosciola. w jednym mail racje prezes- rzady pis-u to prosta droga do laicyzacji polski.

Opublikowano
22 minuty temu, DTaras napisał:

Jeżeli chodzi o mnie to mam szacunek dla dziewczyn ulicy.

oj to kosztowny szacunek

choć tu i do samego siebie za dobrze nie wygląda :P 

ja to tam wolę mieć nieufność do wszystkiego i wszyskich

z sobą włącznie

przynajmniej łatwiej stawki negocjować gdy druga strona wie o tej nieufności ;) ustępliwsza

Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

modli sie pod figura a diabla ma za skora.

diabel ubral sie w ornat i ogonem na msze dzwoni.

swiadomie czy nie rzady pis-u doprowadzily do upadku kosciola. w jednym mail racje prezes- rzady pis-u to prosta droga do laicyzacji polski.

Pasuje jak ulał do byłego pisowskiego marszałka

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, DTaras napisał:

a w czajnach to wypłaty dla urzędników są w kryptoszmalu... Takie rozwiązanie ma jeszcze jedną zaletę - można prześledzić jej pochodzenie od powstania przez: gdzie aktualnie się pojawia po: odmowę realizacji transakcji i konfiskatę. Jak nasi wpadną na ten pomysł to dopiero będzie ciekawie...

Oni tam eksperymentują z całkiem nową ideą pieniądza. Próbują przenieść "marność istnienia" (nic nie jest wieczne i się zużywa) w adekwatność marności miernika wyceny z góry założoną matematycz.... statystycznie

akurat kryptowaluty tego warunku nie spełniają i la tego ja uważam je za kolejną ślepą uliczkę w poszukiwania "pieniądza doskonałego" cokolwiek to znaczy choć ja sądzę że przynajmniej przeczuwam co znaczy i skoro taki żuczek szarak z podzamojskiej wioski... pewnie już blisko do zmiany roli i konstrukcji pieniądza jako takiego bo czas najwyższy

ale skoro jest jak piszesz (bo ja nie wiem jak skośnym tam płacą w urzędach) to żóltki nie wynajdą tego pieniądza bo błądzą i pewnie kto inny

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dysydent napisał:

choć tu i do samego siebie za dobrze nie wygląda  

Oj tam oj tam 😁 Tera jeste żonaty... ale szacunek pozostał, a ile się można dowiedzieć?? Byś był zaskoczony...

Opublikowano
4 godziny temu, nie napisał:

za rządów tuska polska otworzyła FCL w MFW, chociaż było to całkowicie zbędne,

linia ta została zamknięta przez pis

kosztowało to polskę 2mld zł, było to wyprowadzenie pieniędzy z polski (czekam na komentarze o złodziejstwie po :D )

Jakbyś trochę pomyślał w jakim celu była wtedy utrzymywana ta linia kredytowa, to może nie pisałbyś takich głupot. PiS gdyby choć trochę przewidywał skutki swoich działań, to nie zamykałby tej linii a teraz z niej korzystał, bo to były pieniądze na takie właśnie czasy. 

Opublikowano (edytowane)

znam ze trzy dziewczyny ulicy- co prawda emerytowane ale ze dwie jeszcze w stanie nadajacym sie do uzytku, z tego jedna za granica, druga ma meza i dziecko ,wiec wam koledzy nie pomoge-rokse zamkneli i widze ze macie problem 😂

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „-W lokalnym sklepiku, gdzie robię zakupy, ceny są takie, jak wtedy, gdy PiS doszedł do władzy! -Ale jak? Takie same? -No takie same! -Czyli jakie to ceny? -No takie żarówiaste, zazwyczaj żółty, samoprzylepne z jednej strony. Takie niby prostokąciki, ale jednak zaokrąglone. No takie same są, jak przed laty! kw jk.pl”

Edytowane przez jacus
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v