Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Takeda napisał:

czyli rozumiem, że jebać system solidarnościowy bo na tym teraz to polega. chcesz, żeby twoje pieniądze były twoje, ewentualnie dla twojej rodziny. tak?

no to też ja bym chciał by moje składki i podatki nie szły na ciebie, czyli zero dopłat czy to do ha, czy to do zakupu sprzętu, czy to do krusu czy to paliwa rolniczego itd

nie , nie rozumiesz - odkładasz jakąś pulę na swoje konto, jeśli odłożysz tyle "punktów", że stać cię na lepsze warunki czy lepszego specjalistę, to możesz do niego pójść, jeśli nie, korzystasz z poziomu "podstawowego"

zamiast iść prywatnie, mógłbyś swoje fundusze posiadane na koncie zdrowotnym przeznaczyć na wizytę u tego samego lekarza co "prywatnie" - z kasy chorych, bo odprowadzasz większe podatki i składki, a stan twojego konta w kasie chorych pozwala na wizytę u droższego lekarza

byłoby to to samo, co w tej chwili, tylko likwidowałoby system opieki "prywatnie" i mobilizowałoby do płacenia podatków i składek, bo obecnie ile nie zapłacisz, i tak zazwyczaj w nagłych przypadkach musisz wyłożyć kasę i iść prywatnie

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Pytanie było ogólne, ponadto są jeszcze warunki takie jak system pracy. Jest ciągły, półciągły i nieciągły. Są wyjątki co wspomniałeś, jest conajmniej 35 godzin odpoczynku w tygodniu i nie mniej niż 11 na dobę. Do pracy uczęszczają także matki nieletnich do 4 roku życia. Norma to posiadanie na trzy zmiany czterech brygad. Jako że to pytanie ogólne i zadane do hubertusa to proszę w art. 129 zastąpić liczbę 40 liczbą 32 to okaże się co z tego wylezie i dlaczego to kampania wyborcza. To je raz. Dwa to system czasu pracy równoważny to jest art 135 i tam dopuszczalne jest wydłużenie zmiany do 12 g na dobę w rozliczeniu 1 miesiąca nie 4. 12 godzin na dobę to z automatu daje już 12 odpoczynku przy czym jest haczyk - dojazd do pracy.

no jak już tak się bawimy to nie musi być 35h, bo przy pracy zmianowej można to skrócić do 24h, tak samo jak można tydzień roboczy wydłużyć do 48h. do tego zarządzający w imieniu właściciela zakładu może nie mieć opcji nadgodzin,  dochodzą zakłady w systemie pracy ciągłej, czy zaspokajające istotne potrzeby ludności, awarie, katastrofy typu pożar, zalanie itp można dużo żonglować czasem pracy by być w zgodzie z przepisami. ewentualnie dobrze płacić i można dużo rzeczy olać bo papier cierpliwy i wszystko zniesie

7 minut temu, jahooo napisał:

nie , nie rozumiesz - odkładasz jakąś pulę na swoje konto, jeśli odłożysz tyle "punktów", że stać cię na lepsze warunki czy lepszego specjalistę, to możesz do niego pójść, jeśli nie, korzystasz z poziomu "podstawowego"

zamiast iść prywatnie, mógłbyś swoje fundusze posiadane na koncie zdrowotnym przeznaczyć na wizytę u tego samego lekarza co "prywatnie" - z kasy chorych, bo odprowadzasz większe podatki i składki, a stan twojego konta w kasie chorych pozwala na wizytę u droższego lekarza

byłoby to to samo, co w tej chwili, tylko likwidowałoby system opieki "prywatnie" i mobilizowałoby do płacenia podatków i składek, bo obecnie ile nie zapłacisz, i tak zazwyczaj w nagłych przypadkach musisz wyłożyć kasę i iść prywatnie

ale co by się zmieniło? i jakim cudem według ciebie. Skąd nagle w systemie byłoby więcej pieniędzy? No przecież, że nie ze składek krus rolnika bo to śladowe ilości.  problem jest w tym ile nfz przyznaje limitów na działania, to że swego czasu po upadku komuny sztucznie ograniczono możliwości studiowania zawodów medycznych by zachować 'prestiż" zawodu, do tego niechęć by nostryfikować dyplomy imigrantom. 

zobacz sobie dentystów, od lat jest to praktycznie prywatna służba, bo nfz daje takie limity lub tylko na takie działania, że nawet nie raz szkoda się za to brać. 

• Średnio koszt leczenia jednego pacjenta to ok. 2,6 tys. zł.

• Z danych wynika też, że 80% budżetu na świadczenia i leki jest przeznaczane na potrzeby zdrowotne 20% najbardziej potrzebującej populacji.

Analitycy NFZ porównali też wiek i płeć pacjentów z kosztami ich leczenia. Z analizy wynika, że najwięcej środków na leczenie NFZ wydaje na pacjentów w grupach:

• 0-4 lata
  • 60-64 lata
  • 65-69 lat
  • 70-74 lata.
Opublikowano

ja mówię o likwidacji NFZ i płatności klient-lekarz ewentualnie klient-szpital, a nie wydzielanie kroplówki przez NFZ, to zupełnie różne systemy

między 20 a 50 rokiem życia większość odkładałaby fundusze na leczenie w późniejszym wieku, mając świadomość, że od tego, ile odłożysz kasy, takie będziesz miał świadczenia zdrowotne, wiele osób przestałoby unikac płacenia składek, ba, myślę że zdecydowałoby się na dodatkowe pakiety

Opublikowano
46 minut temu, jahooo napisał:

między 20 a 50 rokiem życia większość odkładałaby fundusze na leczenie w późniejszym wieku,

Jak między 20 a 50 rokiem życia niektórzy sie nie wyleczą, to 50 nie przekroczą. A wtedy po ciula mu pieniądze na później.😂

Opublikowano
22 minuty temu, mirro napisał:

Jak między 20 a 50 rokiem życia niektórzy sie nie wyleczą, to 50 nie przekroczą. A wtedy po ciula mu pieniądze na później.😂

statystycznie wówczas chorują mniej i mogą odkładać

Opublikowano

CO do 4 x 10 godzin tygodnia pracy. Oczywiście wymagało by to zmiany otoczenia prawnego i innych przepisów. Ale ja tego nie wprowadzam tego nie obiecuję więc tak do końca nie wiem o co tam chodzi. 

Natomiast misterny plan pisu zrzucenia całej winy na ujnie odnośnie zboża pali na panewce. Bo pis krzyczy ujnia winna ujnia winna. A Janusz Kowalski mówi ale tam Wojciechowski komisarz rolnictwa z pisu winny. ładnie się kopią po kostkach. Wojciechowski faktycznie znikł.

Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

Urszula pogodzi szybko .

Powie jedno tak , NIE MOŻNA BLOKOWAĆ GRANICY .

Aaaaaa to pewnie przyjedzie i powie to rolnikom. 🤣

• Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, hubertuss napisał:

CO do 4 x 10 godzin tygodnia pracy. Oczywiście wymagało by to zmiany otoczenia prawnego i innych przepisów. Ale ja tego nie wprowadzam tego nie obiecuję więc tak do końca nie wiem o co tam chodzi. 

Natomiast misterny plan pisu zrzucenia całej winy na ujnie odnośnie zboża pali na panewce. Bo pis krzyczy ujnia winna ujnia winna. A Janusz Kowalski mówi ale tam Wojciechowski komisarz rolnictwa z pisu winny. ładnie się kopią po kostkach. Wojciechowski faktycznie znikł.

Podejrzewam że Wojciechowski to może dokladnie tyle samo co były,, prezydent Europy''

Opublikowano
Przed chwilą, ws71 napisał:

Podejrzewam że Wojciechowski to może dokladnie tyle samo co były,, prezydent Europy''

Może tyle, na ile pozwala mu rozum. A jak widać na wiele go nie stać. Miał czas zajmować się tu ustawą o SN a swoją działkę piznął odłogiem. 🤣

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, galan99 napisał:

Pewnie ze mam , kobieta powinna tyle samo zarabiać co facet , a nie kiedy kobieta i więcej od faceta .

A dlaczego tak uważasz?

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
11 minut temu, ws71 napisał:

Tak to sobie tłumacz. Komisarz ds rolnictwa nic nie może faktycznie. Minister nic nie może 6 jego vice ministrów nic nie może. Tak to sobie tłumacz.

Opublikowano
17 minut temu, hubertuss napisał:

Tak to sobie tłumacz. Komisarz ds rolnictwa nic nie może faktycznie. Minister nic nie może 6 jego vice ministrów nic nie może. Tak to sobie tłumacz.

Wbij sobie do głowy dopóki rozwój wydarzeń bedzie korzystny dla wiekszości krajów starej unii nikt palcem nie kiwnie, podam Tobie przykład Węgier którzy w połowie lutego zaczeli kombinować i opóźniali rozładunek, przeładunek wagonów ze zbożem[tłumaczyli sie problemami logistycznymi], Ukraińcy podnieśli wrzask że Węgry blokuja coś ok 4 tys wagonów , w ciągu tygodnia problem został rozwiązany po interwencji Unii, mimo że Orban jest lepszym politykiem niż nasi

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

dobrze że choć ty jeden nie osioł i tak wszystko potrafisz mądrze wyjaśnić. w dodatku nikogo nie obrażając, nie ubliżając....

to są komentarze a nie ja pisałem 

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby

kosz za 3 punkty  

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

A dlaczego tak uważasz?

bo jeśli kobieta zajmuje takie same stanowisko i wykonuje tą samą pracę to powinna zarabiać tyle samo co facet. Niestety problem jest taki, że większośc "mężczyzn" to mizoginiści, w cudzysłowie bo to dla mnie chłopaczki w krótkich portaskach a nie ludzie na poziomie i dorośli faceci. Od Andrew Tate przez Bosaka po Ziobrę. O JKM nie wspomnę bo to dodatkowo idiota.

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Takeda napisał:

bo jeśli kobieta zajmuje takie same stanowisko i wykonuje tą samą pracę to powinna zarabiać tyle samo co facet. Niestety problem jest taki, że większośc "mężczyzn" to mizoginiści, w cudzysłowie bo to dla mnie chłopaczki w krótkich portaskach a nie ludzie na poziomie i dorośli faceci.

portasie gdyby tak płacić równo kobietą to nikt by ich nie zadrudnił warunki fizyczne gadają same za siebie widziałeś kiedyś kobietę na kolanach kładącą bruk ? zbrojarza w górnictwie budowlanka wlewki asfalty produkcje mat budowlanych oto odp 

może w biurze tak ale nawet w motoryzacji jest podobnie 

16 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ale tak, wiem, nie popieram Jarosława zawsze dziewicy, to wg ludzi wierzących w TVPiS muszę popierać Tuska. Nie popieram ani Tuska ani Kaczyńskiego.

ja popieram rudego niepokalanego Niemca przypadkiem zabłądzonego ojczyźnie polski 

16 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ale tak, wiem, nie popieram Jarosława zawsze dziewicy, to wg ludzi wierzących w TVPiS muszę popierać Tuska. Nie popieram ani Tuska ani Kaczyńskiego.

ja popieram rudego niepokalanego Niemca przypadkiem zabłądzonego ojczyźnie polski 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Rząd zamierza zlikwidować podatek od czynności cywilnoprawnych przy zakupie pierwszego mieszkania na rynku wtórnym - poinformował w piątek minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

bardzo dobry pomysł 👍

• Haha 2
Opublikowano
8 godzin temu, ws71 napisał:

Ukraińcy podnieśli wrzask że Węgry blokuja coś ok 4 tys wagonów , w ciągu tygodnia problem został rozwiązany po interwencji Unii, mimo że Orban jest lepszym politykiem niż nasi

No troszkę bidulek sam się zakiwał i wyjścia innego nie miał. 🤣 Z jednej strony Ukraina, z drugiej pieniążki z Unii, z trzeciej jego obywatele , awładzę jednak wypadałoby utrzymać🤣

5 godzin temu, nie napisał:

poinformował w piątek minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

Pan Minister zdaje się zrobił Panu Kowalczykowi Henrykowi troszkę pod górkę w sprawie zboża.🤣 Jak kreowany na następcę Prezydenta Andrzeja Dudy, chyba jednak jest bardziej partyjny, niż rozsądny,🤣

Opublikowano
7 godzin temu, nie napisał:

Rząd zamierza zlikwidować podatek od czynności cywilnoprawnych przy zakupie pierwszego mieszkania na rynku wtórnym - poinformował w piątek minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

bardzo dobry pomysł 👍

Dobry pomysł to byłby likwidacja podatku od każdego zakupu domu, mieszkania samochodu i innych wartościowych rzeczy

Wystarczy że człowiek już raz zapłacił podatek jak zarabiał na to

Nie ma się z czego cieszyć , częściej ludzie zmieniają samochody niż mieszkania i jakoś nikt im nie chcę znieść podatku

• Like 1
Opublikowano

NATO jest powiększone .

Kiedyś sami zatrzymali ZSRR, dziś dołączają do NATO. Oto ich armia

Turecki parlament ratyfikował wniosek Finlandii o przyjęcie do NATO, co oznacza, że Pakt Północnoatlantycki już za moment oficjalnie powiększy się o kolejny kraj. Wstąpienie Finlandii do NATO będzie wyraźnym wzmocnieniem możliwości obronnych sojuszu, w siłach zbrojnych tej nacji znajdziemy bowiem mnóstwo nowoczesnego wyposażenia.

Wejście Finlandii w struktury NATO jest niewątpliwym wzmocnieniem możliwości obronnych sojuszu. Przecież już w czasie II wojny światowej tej kraj pokazał, że potrafi skutecznie przeciwstawić się agresji ze strony większej i lepiej wyposażonej armii. Gdy w listopadzie 1939 r. radziecka armia zaatakowała Finlandię, wydawało się, że ZSRR szybko poradzi sobie z przejęciem jej terytorium. Po trzech i pół miesiącach zaciętych walk, w których trakcie Związek Radziecki poniósł dotkliwe straty, oba kraje podpisały ostatecznie zawieszenie broni.

https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/kiedys-sami-zatrzymali-zsrr-dzis-dolaczaja-do-nato-oto-ich-armia/t52kbkr

BOLSZEWIA OTOCZONA , PRECZ Z CZERWONĄ ZARAZĄ NA WIEKI .

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v