Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ogólnie to ludzie psioczą na pis. tylko pewno coś znowu obiecają, a ludzie łasi na darmochę. a jeszcze tak jak pisałem. zupełnie nie ma alternatywy..

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacus napisał:

kurna -ile trzeba miec hektarow zeby zyc z samego rolnictwa ?? bez dorabiania i zony w pracy ???

15 ha spokojnie wystarcza, tylko nie zboża i leżenie na tapczanie przez 360 dni w roku, tylko np truskawka bób itp a zboża tylko jako płodozmian. 

W zeszłym roku wyszło mi na czysto 55tys z ha truskawki i 30tys z ha bobu. 

Samej kukurydzy bym musiał mieć z 60-65ha żeby ten sam dochód uzyskać. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

kurna -ile trzeba miec hektarow zeby zyc z samego rolnictwa ?? bez dorabiania i zony w pracy ???

Znam 15-20 ha. gospodarstwa z krowami, i się z tego utrzymują. Chociaż coraz mniej takich. 

Opublikowano
17 minut temu, Pafnucy12 napisał:

ogólnie to ludzie psioczą na pis. tylko pewno coś znowu obiecają, a ludzie łasi na darmochę. a jeszcze tak jak pisałem. zupełnie nie ma alternatywy..

To nie chodzi czy obiecają czy nie ? .

Jaką dasz gwarancję ludziom że jak nastąpi zmiana władzy , będzie lepiej .

Bo to co teraz obiecuje opozycja to wskazuje na to samo co jest .

Tylko jedno bo opozycja teraz obiecuje takie rzeczy że Lewica odcina się od PO .

A jak nie spełnią tego tylko będą co innego robić to co ludzie powiedzą , że co zostali oszukani ?.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, witejus napisał:

i przesiadywanie 365 dni na AF

Jeszcze z 2 tygodnie mnie tu będzie widać, a potem wrócę pewnie dopiero w połowie sierpnia xD od połowy kwietnia śledzę już tylko tematy dotyczące truskawki i bobu ;)

4 minuty temu, galan99 napisał:

To nie chodzi czy obiecają czy nie ? .

Jaką dasz gwarancję ludziom że jak nastąpi zmiana władzy , będzie lepiej .

Bo to co teraz obiecuje opozycja to wskazuje na to samo co jest . 

Gorzej już nie będzie, może być tylko tak samo albo lepiej, więc skoro nie da się gorzej niż PiS to warto spróbować czegoś innego. 

Opublikowano

Zawsze warto tylko jak to się powiada STRYJEK ZAMIENIŁ SIEKIERKĘ NA KIJEK .

Obawy zawsze pozostają dla ludzi starszych czy nie zabiorą , tego co dali obecni a czy ceny spadną na energię i podatki to nie wiadomo .

Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

Obawy zawsze pozostają dla ludzi starszych czy nie zabiorą , tego co dali obecni a czy ceny spadną na energię i podatki to nie wiadomo .

No i h*j z tego że dali, jak realna wartość emerytury w 2023 z tymi całymi 13 i 14 jest mniejsza niż w 2015, co znaczy tyle, że emerytowi w 2015 żyło się lepiej niż w 2023 ... Taki to dobry ten PiS-da ...

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jeszcze z 2 tygodnie mnie tu będzie widać, a potem wrócę pewnie dopiero w połowie sierpnia xD od połowy kwietnia śledzę już tylko tematy dotyczące truskawki i bobu ;)

Gorzej już nie będzie, może być tylko tak samo albo lepiej, więc skoro nie da się gorzej niż PiS to warto spróbować czegoś innego. 

Jaka odmianę truskawki masz?

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No i h*j z tego że dali, jak realna wartość emerytury w 2023 z tymi całymi 13 i 14 jest mniejsza niż w 2015, co znaczy tyle, że emerytowi w 2015 żyło się lepiej niż w 2023 ... Taki to dobry ten PiS-da ...

To co było jak powiadasz w roku 2015 to prahistoria .

Rok 2020 Covid rozjebał światowe gospodarki zielony ład . Od Chin się zaczęło w Chinach się skończyło tak się robi politykę .

Wojna na Ukrainie to wszystko wywróciło się cały ład jaki, był do roku 2020 .

Niemcy czekają na Tuska jaki mają w tym cel ?.

To co Tusk obiecuje jest nie  realne do spełnienia , skąd on weźmie kasę na to wszytko skoro obiecuje , że wszystko będzie taniej ?.

• Haha 2
Opublikowano
Przed chwilą, galan99 napisał:

To co Tusk obiecuje jest nie  realne do spełnienia , skąd on weźmie kasę na to wszytko skoro obiecuje , że wszystko będzie taniej ?.

Z tych banków w których PiS jeszcze nie zdążył wziąć kredytu na swoje obietnice xD 

• Haha 2
Opublikowano

przed chwila sialem owies na polu gdzie pare lat temu byly truskawki i maliny- pare lat zarobili troche, potem przyszla susza , choroby ,na koniec rozwod i po biznesie..

jednego roku to nawet beczkowozem strazackim polewali, oczywiscie pilnowanie w nocy-jedyna plantacja w okolicy.

w poludnie sialem tam gdzie byl bob i czosnek-troche za maly areal mieli -weszly choroby i robactwo, chcialem sie zamienic nawet, ale wola czosnek z agentyny czy meksyku, teraz z hiszpanii sprowadzaja.

a murzynka czyli zenga -zengana[czy jakos tak] jeszcze sadza ??

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

a murzynka czyli zenga -zengana[czy jakos tak] jeszcze sadza ??

A co to za odmiana, nie znam takiej xD Oczywiście to ironia, ale u mnie w gospodarstwie od co najmniej 25 lat nie uprawiamy Zengi. Stara, historyczna odmiana, o której po prostu trzeba zapomnieć.

6 minut temu, gregor1284 napisał:

Co z tego najbardziej w smaku przypomina stare odmiany?

Jeżeli coś ci to pomoże, to u mnie dżemy obecnie robimy tylko i wyłącznie z Verdi, przyjemna w smaku odmiana, i co najważniejsze w przetworach, normalnie wybarwia się w środku na czerwony kolor, a nie wszystkie odmiany deserowe tak mają.

6 minut temu, jacus napisał:

jednego roku to nawet beczkowozem strazackim polewali, oczywiscie pilnowanie w nocy-jedyna plantacja w okolicy.

To tylko mówi o poziomie tej uprawy ... Uprawa truskawki bez porządnego systemu nawadniania taśmami kroplującymi jest w obecnych czasach bez sensu. Od podlewania na lisć wszystko spleśnieje i oddajesz na skup za 3zł/kg zamiast na deser za 8-9zł/kg ... Truskawka musi mieć cały czas wodę, tydzień będzie miała za sucho i zamiast 25t z ha zbierasz 18-20t/ha, i zamiast kasy jest bieda ...

Opublikowano

Ciekawy komentarz z internetów:

Węgrzy postrzegają procesy geopolityczne dziejące się dzisiaj w Europie i mają wyobrażenie jak będzie wyglądać UE za lat kilkanaście. A sprzedać swoją narodową tożsamość za jakieś pieniądze darowane w testamencie po nieboszczyku dla jednych państw może to być nęcące, ale dla Węgrów wydaje się marnym posunięciem. Przede wszystkim chodzi o jego stronę estetyczną. Ukraina i jej produkcja rolna, handel oraz zyski opanowane są przez ponadpaństwową oligarchię to dla wsi węgierskiej oraz bezpieczeństwa żywnościowego kraju podstawowe zagrożenie i konkurencja, którą trzeba co najmniej regulować, a najlepiej eliminować korzystając z okazji. Większość Węgrów już wie, że pod pretekstem „pomocy Ukrainie” ponadpaństwowe korporacje próbują zdobyć kontrolę nad rolnictwem ich kraju - kontrolę całkowitą, bezwarunkową i nieobjętą nadzorem społeczeństwa obywatelskiego. Prawo do zachowania zdrowia obywateli bez reklam środków leczniczych gwarantuje także prawo do zapewnienia im zdrowej żywności. Próby promocji lekarstw i genetycznie zmodyfikowanej żywności oraz pozbawienia nas naturalnych pokarmów należy potępić i ujawnić, nie możemy pozwolić na to, aby takie zamiary uszły komuś na sucho. Tymczasem w Polsce pozbywamy się broni i jednocześnie pozwalamy likwidować własne rolnictwo. A przecież kraj, który nie jest samowystarczalny żywnościowo nie może liczyć się jako poważny podmiot międzynarodowy! Polska narodowa oraz węgierska ludowa polityka żywnościowa wymaga natychmiastowego zamknięcia granic dla importu i tak zwanego „tranzytu” z Ukrainy. Nie dajmy się truć i nie pozwólmy się zagłodzić.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Ulman napisał:

Nigdy nie dałem nawet grosza. Frajerzy niech płacą

No jak to nie dałeś na Ukrainę? Oczywiście, że dałeś, wszyscy dali czy chcieli czy nie  już o to Morawiecki  ze swoją mafią zadbał.  nie idzie funkcjonować we wszystkim w szarej strefie by tego uniknąć.

Pomyśleć, ile mogliśmy zarobić na tym konflikcie, a rząd oddał więcej za darmo niż Ukraińcy czy Amerykanie śmieli by prosić, bez Polski ta wojenka skończyłaby się juz pewnie najdalej w sierpniu zeszłego roku. A my jak zwykle nic, ani od wschodu ani od zachodu nie uzyskaliśmy.

Nosz jprdl gdyby w Polsce w takim czasie rządziła osoba pokroju Merkel, czy Thatcher ze swoją ekipą to byłyby kokosy z którejś strony konfliktu, te dwie panie miały w polityce większe cohones niż cała zjednoczona prawica z opozycją na dokładkę.

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Ale jakoś nierealne obietnice PiSu ci nie przeszkadzają, a tą część co zrealizowali goląc społeczeństwo i zadłużając kraj czy to obligacjami czy kreacją pustego pieniądza nawet pochwalasz. Przecież PiS sam wprowadza to o co oskarża opozycję. Ta partia ma klarowny plan wywodzący się ze starożytności. Rzymianie już nas podbili, teraz PiS chce być dożywotnio tą elitą która za zgodą i pod opieką Rzymian doi resztę narodu, oddając dziesięcinę mocodawcom. Te przepychanki które teraz nam prezentują to jest walka o podział zysków z dojenia szarego Kowalskiego.

Jestem przekonany tak w 70%, że w przypadku wygrania 3 kadencji i trochę sprzyjających okolicznościach to PiS będzie partią która wprowadzi euro do Polski i na 100% jestem przekonany, że większość judaszowych pisiorów będzie wtedy to pochwalać. Kwestia jak rozstrzygnie się konflikt z Rosją i walka o dominację z Chinami jaką przeprowadza USA. A że maksymalnie jakiegoś przełomu doczekamy się w ciągu 4-5 lat to się wyrobią żoliborskie cfaniaki

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

kaczyzm tak jak komunizm buduje swoja wladze na miernotach, przebierancach, obludnikach, przestepcach..

przed wojna bylo 20 tysiecy  komunistow , wojne przezylo mniej niz polowe i w ciagu roku zrobilo sie setki tysiecy .

Opublikowano

Ja bym powiedział, że nawet miliony. Ale im się nei dziwię. Wielu komuna omamiła na początku dając szkoły pracę jakiś status społeczny na które przed wojną jako np chłopi nie mogli liczyć. Wielu miało w d dalsze wojowanie mieli tego dość i przyjęli tę komunę. Ale, że ludzie się dają nabrać po doświadczeniach prl u i popierają socjalizm to mnie najbardziej zastanawia.

Opublikowano

to przeciez ci sami ludzie co budowali komunizm ?? urodzeni w latach 40-50-60 sa podpora kaczyzmu, dusza niewolnika sie nie zmienia. 

gdzie pis ma najwieksze poparcie tam gdzie jeszcze niedawno sld ,,

ci co glosowali na adriana dekade temu glosowali na kwacha...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v