Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Roman176 napisał:

ty jesteś ograniczony i cofnięty umysłowo

a uzasadnisz?

Opublikowano

wałkowaliśmy to 

W 2018 roku na mapie Polski było 105 965 sklepów, rok później 101 303. W 2020 roku liczba placówek detalicznych spadła poniżej 100 tys., wynosząc 99 405 (spadek o 2 proc. względem 2019 roku) - wynika z raportu NielsenIQ.

W 2018 roku w Polsce działało 347 hipermarketów, w 2019 roku 342, a w ubiegłym roku 325.

Segment supermarketów w 2018 roku był reprezentowany przez 3963 placówek, a rok później przez 4147 sklepów. Rok 2020 zamknął się liczbą 4403 supermarketów, to o 256 punktów więcej rok do roku.

Dyskonty w 2018 roku było 4007, rok później 4140, a na koniec ubiegłego roku 4335 (o 195 więcej rok do roku).

W 2018 roku działało w Polsce 7008 dużych sklepów spożywczych (101-300 mkw.), w 2019 było ich 7071, a w 2020 ich liczba wyniosła 7150. 

Średnie sklepy spożywcze (41-100 mkw.) w 2018 roku były reprezentowane przez 27 021 punktów, rok później przez 25 914, a na koniec 2020 było ich 26 503.

33 221 - tyle małych sklepów spożywczych (do 40mkw.) działało w 2018 roku. Na koniec 2019 roku ich liczba wynosiła 30 463, a rok 2020 zamknął się liczbą 28 793 punktów (spadek rok do roku o 5 proc. i 1 670 placówek).

Źródło: Nielsen

smakuje wam gówno to smacznego 

Auchan Polska 127 sklepów. Auchan Rosja 230

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

Jaka władza, takie służby, jedni strzelają z granatnika w komendzie, inni powodują wypadki wioząc małoletnie kurefki do lasu a innym impreza z znajomymi miesza się ze służbą ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
32 minuty temu, jacus napisał:

I teraz wiem czym różni się wojsko od policji. Bo my swoich na polu walki ( czytaj impreza) nie zostawiamy. 🤣 Do dziś mam bliznę na żebrach, ślad po kolcach na bramie, przez którą przerzucałem kumpla przytaszczonego z imprezy. I do dziś nie wiem czemu nie polazłem normalnie przez biuro przepustek, tylko uparłem się na tą bramę.😂

Opublikowano
3 godziny temu, Roman176 napisał:

ale ty jesteś ograniczony i cofnięty umysłowo 

Znów cały dzień myślałeś nad tą błyskotliwą ripostą? Nieźle. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

a xuj z Glapińskim i Jego problemami
Kryzys już widać i to my szaraki najbardziej odczujemy.
Czy coś można zrobić aby - jak to mówią - dobrze się ustawić w tym wszystkim co się wokół dzieje?

coraz więcej odgórnego przymusu; a to jakieś strzelanki obowiązkowe a to domy muszą być przebudowane na bezemisyjne, ... długo by wymieniać i jak początek żywota miałem w  niewolniczych czasach tak zanosi się na takie same na koniec?

co poszło nie tak?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, dysydent napisał:

Kryzys już widać i to my szaraki najbardziej odczujemy.

Ale że co? Zieloną wyspą już nie będziemy tym razem?🤣

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Leszy napisał:

Pozwoliliśmy socjalistom obalić komunę, a ogólnie lewicy opanować demokracje. 

a mieliśmy jakąkolwiek prawdziwą prawicę na - zamiast?
w czasach po eksplozji demograficznej rządy prawdziwej prawicy jeszcze gorzej by się skończyły.
Prawica to patrzenie wstecz, tradycjonalizm, czyli monarchię mamy przywrócić i feudalne wielkopaństwo?

przewartościowały się znaczenia prawicy i lewicy, pomieszały i już lepiej dzielić na liberalizm i konserwatyzm a to co liberalne obecni konserwatyści nazywają lewactwem

niestety ale prostymi definicjami nie da się na moje pytanie odpowiedzieć bo wtedy to i ja bym potrafił

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

a mieliśmy jakąkolwiek prawdziwą prawicę na - zamiast?
w czasach po eksplozji demograficznej rządy prawdziwej prawicy jeszcze gorzej by się skończyły.
Prawica to patrzenie wstecz, tradycjonalizm, czyli monarchię mamy przywrócić i feudalne wielkopaństwo?

przewartościowały się znaczenia prawicy i lewicy, pomieszały i już lepiej dzielić na liberalizm i konserwatyzm a to co liberalne obecni konserwatyści nazywają lewactwem

niestety ale prostymi definicjami nie da się na moje pytanie odpowiedzieć bo wtedy to i ja bym potrafił

Nie potrzeba prawdziwej prawicy, i nie chodzi o wybór polityczny ale o nastawienie społeczne. Tak jak już dawno temu śpiewał może i ironicznie Staszczyk.

"Ufam im i wiem, że wybrałem swoją przyszłość Za rękę poprowadzą mnie do Europy

Tego właśnie nasze społeczeństwo oczekuje. By władza ich za rękę prowadziła. Zaś to wymaga kontroli, odgórnego przymusu itd. To jest takie ogólne myślenie lewicowe, i wszystkie partie polityczne mniej lub bardziej zaczęły to  głosić, by przetrwać na rynku politycznym. 

• Haha 2
Opublikowano
31 minut temu, mirro napisał:

Polska prawica wymarła jak ptak Dodo. 🤣

Widać mało lotna była😁

Opublikowano
41 minut temu, mirro napisał:

Ale że co? Zieloną wyspą już nie będziemy tym razem?🤣

chcemy się oderwać od dna, ale dno się obrywa

3 minuty temu, mirro napisał:

Galan niczego sie nie boi. No może tylko że asteroida piźnie Mu na baniak.🤣

to jej odda

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, Leszy napisał:

Znów cały dzień myślałeś nad tą błyskotliwą ripostą? Nieźle. 

nie myślałem ze nie wczoraj się urodziłeś .. 600 marketów powstało  ...  sklepy leżą tak było wszędzie jak byłem w górach świętokrzyskich po otwarciu biedronki wszystkie okoliczne sklepy zbankrutowały wina pisu ? obudź się jesteś już dorosły 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

W wojnie to już udział bierzemy, ale do prowadzenia operacji militarnych to by trzeba było mieć armię. Tymczasem mamy trochę jednostek defiladowych, całkiem niezłe służby specjalne i na tym koniec. Czy te skostniałe trepy w oficerskich epoletach potrafiłyby jakąś skuteczną operacje przeprowadzić? Jakoś mi się naprawdę to nie widzi.

9 minut temu, DTaras napisał:

I co tera? Może by lepiej przystąpić do tej porąbanej wojny? @Galan będzie wiedział co robić...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v