Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przerwałem podcinanie agrestu i kawę piję. A z czego konkretnie Cię szkolą?

Jak doić dopłaty czy może Ty z ramienia kontrolerów i jak doić rolnika?

Opublikowano

jak doic doplaty i siac straczkowe,,

kiedym mialem pare krzakow agrestu- najpier zwykly potem  wysokopiennny ale zlikwidowalem. potem porzeczki, czasmi u kogos sprobuje , chociac zadko widac w ogrodkach. 

Opublikowano

jedzie i saletra. 

I ja się dołożę dla grupy azoty 😉

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, DTaras napisał:

Hydrauliką się zajmij. Montażem. Wystarczą kwity z naszego cechu i jazda. Nie przerobisz roboty

na parobka mnie chcesz wysłać skoro jakichś kwitów wymagasz?
co akurat w wolnym czasie między poważniejszymi zleceniami to robimy wyjazdowo może nie po całej unii ale po bogatszej tzn północnej jej części tylko akurat nie hydraulikę a wykończeniówkę co skomplikowańszych inwestycji wymagających uzbrojenia informatycznego, znaczy hydraulikę też ale to się zwykle zleca tambylcom bo tarabanić się ze swoimi "fachowcami" to drożej niż miejscowi a o papiery z cechów to my ... nie pytamy bo nam nie płaci nikt za "erudycję" pracowników co o jakość i gwarancję za zlecenie i "certyfikuje" się delikwenta po dwu trzeh dniach próbnych własnym systemem niepisanych ocen według trzystopniowej skali profesjonalizmu.
czasem się czepiamy podwykonawstwa czasem zlecenie na siebie, czasem jako polska firma haracze w Polsce oddająca i to preferujemy ale czasem nie da rady i trzeba się opodatkować w miejscu zlecenia.
Każda próba wypłynięcia na szersze wody na zachodzie tzn zwiększenie zasięgu firmy, samodzielności; ogólnie - lepszego wbicia się w rynek kończy się "życzliwą" sugestią typu takiej jaką właśnie mi tu wciskasz czyli - jako parobków naszych firm, usługobiorców to my tu was bardzo chętnie ale sami to wy sobie samodzielne firmy może u siebie ;)

dużo by na ten temat ale wiadomo o co chodzi a szczegóły prawne to już właśnie widzimy jak z KPO sobie poczynają bo Kaczyński chciał Niemców na polskich parobków zatrudniać to otrzymał zakamuflowane pytanie - a czy masz waści za co i czy rozumiesz kto ma prawo trzymać w tym unijnym bajzlu za mordę i kto tu może być czyim parobkiem? bo jeśli waści takich praw nie rozumiecie to jesteście ... no... no .. jacy ? a no n i e p r a w o r z ą d n i
przecież bykami to wypisano a Kaczyński dorzucił od siebie dyktatorskich zapędów rzeczywiście z demokracją na bakier i tak to stary kawaler bezdzietny potrafił wylać dziecko z kąpielą
kwestia dociec czyje to dziecko było i na stołki spowrotem przywołać
tylko teraz "dziecku" z taką krnąbrną przeszłością będzie trudniej bo ostrzegło zbyt wcześnie  o porażce tresury na pokorę i może mieć aspiracje wysadzić z posady tresera

z kolei

a i Galmeta tam sprzedasz

a co to i Galmeta nie wpuścili z własną siecią dystrybucji na tereny starej unii i tylko w Poznaniu i przysiółkach ma własną sieć że Im szukasz dilerów detalicznych? (ale w Szwecji może by i przeszło tak że kto wie czy nie znalazłeś ;) )

chyba dalej nie muszę kawałków dalszych posta cytować i rozkładać na czynniki pierwsze bo już rozumiesz... żeśmy się nie zrozumieli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacus napisał:

ja juz jestem w trakcie szkolenia unijnego -spod zamoscia wiedze swiatlowodem pobieram

a tam co że akurat spod Zamościa?
Sitno czy z czegoś  o czym nie wiem?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a czemu nie- tylko kilka odr-ow robi szkolenia on-line, mazowiecki oddzial co prawda za darmo a lubelski za flaszke[25] ale nie mieli odpowiedniego tematu.

mam bojler galmet-u to jakis grzech albo nie daj bog blad ??

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A o tym, że na zimę nie będziesz mógł zaorać już ci powiedzieli ?? xD 

o tym to od dawna wiem-juz nawet w tym roku nie zaoralem. ja z 15 lat param sie uprawa bezorkowa- nie wszedzie i nie zawsze, ale tamgdzie sie da i ma to uzasadnienie.... 

u nas ziemie miejscami takie ze szkoda paliwa na orke..

choc mam swiadomosci ze to w moim terenie -przy tych ziemiach i opadach -bzdura i wieksze straty niz pozytek. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacus napisał:

o tym to od dawna wiem-juz nawet w tym roku nie zaoralem. ja z 15 lat param sie uprawa bezorkowa- nie wszedzie i nie zawsze, ale tamgdzie sie da i ma to uzasadnienie.... 

u nas ziemie miejscami takie ze szkoda paliwa na orke..

Ale bezorkowo na zimę też gołej gleby nie będziesz mógł zostawić ;) 

Opublikowano

nie ma przymusu wejscia  w ekoschematy- zreszta ja ma wiekszosc dzierzaw,wiec srednio na tym strace, a wlascicele pewnie nic.. reszte przepisze na sasiada i zejde ponizej 10 ha ornego.

Opublikowano
29 minut temu, jacus napisał:

mówisz?
może się poprawili i masz jeszcze z czasów "niemowlęctwa" firmy gdy się uczyli?

28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

a chwasty mogą  być?
skoroś w temacie tego kursu

Opublikowano
dysydent napisał:

Hydrauliką się zajmij. Montażem. Wystarczą kwity z naszego cechu i jazda. Nie przerobisz roboty

na parobka mnie chcesz wysłać skoro jakichś kwitów wymagasz?
co akurat w wolnym czasie między poważniejszymi zleceniami to robimy wyjazdowo może nie po całej unii ale po bogatszej tzn północnej jej części tylko akurat nie hydraulikę a wykończeniówkę co skomplikowańszych inwestycji wymagających uzbrojenia informatycznego, znaczy hydraulikę też ale to się zwykle zleca tambylcom bo tarabanić się ze swoimi "fachowcami" to drożej niż miejscowi a o papiery z cechów to my ... nie pytamy bo nam nie płaci nikt za "erudycję" pracowników co o jakość i gwarancję za zlecenie i "certyfikuje" się delikwenta po dwu trzeh dniach próbnych własnym systemem niepisanych ocen według trzystopniowej skali profesjonalizmu.
czasem się czepiamy podwykonawstwa czasem zlecenie na siebie, czasem jako polska firma haracze w Polsce oddająca i to preferujemy ale czasem nie da rady i trzeba się opodatkować w miejscu zlecenia.
Każda próba wypłynięcia na szersze wody na zachodzie tzn zwiększenie zasięgu firmy, samodzielności; ogólnie - lepszego wbicia się w rynek kończy się "życzliwą" sugestią typu takiej jaką właśnie mi tu wciskasz czyli - jako parobków naszych firm, usługobiorców to my tu was bardzo chętnie ale sami to wy sobie samodzielne firmy może u siebie ;)

dużo by na ten temat ale wiadomo o co chodzi a szczegóły prawne to już właśnie widzimy jak z KPO sobie poczynają bo Kaczyński chciał Niemców na polskich parobków zatrudniać to otrzymał zakamuflowane pytanie - a czy masz waści za co i czy rozumiesz kto ma prawo trzymać w tym unijnym bajzlu za mordę i kto tu może być czyim parobkiem? bo jeśli waści takich praw nie rozumiecie to jesteście ... no... no .. jacy ? a no n i e p r a w o r z ą d n i
przecież bykami to wypisano a Kaczyński dorzucił od siebie dyktatorskich zapędów rzeczywiście z demokracją na bakier i tak to stary kawaler bezdzietny potrafił wylać dziecko z kąpielą
kwestia dociec czyje to dziecko było i na stołki spowrotem przywołać
tylko teraz "dziecku" z taką krnąbrną przeszłością będzie trudniej bo ostrzegło zbyt wcześnie  o porażce tresury na pokorę i może mieć aspiracje wysadzić z posady tresera

z kolei

a i Galmeta tam sprzedasz

a co to i Galmeta nie wpuścili z własną siecią dystrybucji na tereny starej unii i tylko w Poznaniu i przysiółkach ma własną sieć że Im szukasz dilerów detalicznych? (ale w Szwecji może by i przeszło tak że kto wie czy nie znalazłeś ;) )

chyba dalej nie muszę kawałków dalszych posta cytować i rozkładać na czynniki pierwsze bo już rozumiesz... żeśmy się nie zrozumieli

Założenie działalności specjalizowanej tam tego wymaga. Poliski Miszcz może to zrobić już po zdobyciu papiurów Mistrza z cechu i to da się nostryfikować. Potem se możesz zatrudnić nawet i górników... Taki to miało wydźwięk ode mnie i taki problem rozpoznałem. Galmeta wziąłem pierwszego z brzega jako spolszczonego Nibe (tak coś mi się kojarzy) bo przecież u Niemca to Steibel, Siemens, AEG na pierwszym planie choć to tak sobie Niemieckie... No w każdym razie jak Niemce mają siano i mają blisko to im po drodze zatem jest i niemiecka Skoda a i Polskie firmy tam pracują. Niema co utyskiwać i o to mi głównie szło...

dysydent napisał:

29 minut temu, jacus napisał:

mówisz?

28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

a chwasty mogą  być?

Kuchwa - Kospel. Może być? Tylko że to wewnątrz Panasonic to i marketing u Niemca gorszy... Kociołki elektryczne za to ok.

Opublikowano (edytowane)

co do jednego się zgadzam że nie ma sensu mieć za złe innym że lepiej sobie poradzili niż my a nawet wskazane jest to uznać wobec nich samych i co najwyżej wskazać że widzimy jak wykorzystują zdobytą pozycję

certyfikata zawodowe zaś to pretekst do ew dyskryminacji na własnym rynku wobec tych których sobie na tym rynku nie życzymy i jest to powszechnie stosowane w  ..ujni  stąd moja wcześniejsza konkluzja że liczenie na mechanizmy rynkowe to droga do sromotnego rozczarowania także i w tej "lepszej" starej unii

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

mówisz?

a chwasty mogą  być?

pierwszy wytrzymal ponad 10 lat,drugi prawie tyle a trzeci mam dopiero 2 lata.

mam w zapasie sprawna grzalke z tego pierwszego, bo w drugim 2 razy wymieniana padla.

34 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale to nie jest ekoschemat a wymóg podstawowy ;) 

musze przeczytac przepisy-czy znowu bedzie tak jak z kurami ??

Opublikowano
20 minut temu, dysydent napisał:

co do jednego się zgadzam że nie ma sensu mieć za złe innym że lepiej sobie poradzili niż my a nawet wskazane jest to uznać wobec nich samych i co najwyżej wskazać że widzimy jak wykorzystują zdobytą pozycję

certyfikata zawodowe zaś to pretekst do ew dyskryminacji na własnym rynku wobec tych których sobie na tym rynku nie życzymy i jest to powszechnie stosowane w  ..ujni  stąd moja wcześniejsza konkluzja że liczenie na mechanizmy rynkowe to droga do sromotnego rozczarowania także i w tej "lepszej" starej unii

nie ma żadnych "mechanizmów rynkowych", to tylko w Polsce po 19189 roku miała działać "niewidzialna ręka rynku" a rząd miał się do niczego nie wtrącać, aby zagraniczna konkurencja wykończyła wszystko u nas w kraju

za granica swoich się wspiera, a obcych zwalcza, nie ma żadnej "rynkowej" gry

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jahooo napisał:

a rząd miał się do niczego nie wtrącać,

gorzej - rząd potworzył te wcześniej przeze mnie wspomniane strefy ekonomiczne dla równiejszych na tym rzekomo równym rynku a nie wiem czy nie wylądował bym w sądzie gdybym zaczął opisywać to co  wiem z percepcji jak toto działało i - zapewne - nadal działa aby przewagę na rynku mieli c i co powinni mieć a nie co do zasady najlepsi

z resztą to nie jedyny mechanizm fałszujący wolny rynek ale encyklopedię to nie tutaj na temat sztucznego sterowania gospodarką metodami fasadowo wolnorynkowymi

tylko teraz pytanie kogo chwali ten brytol? czy te mechanizmy protekcjonistyczne unijne czy pisopodobnych orbanów i innych pragnących te mechanizmy rozdrobnić na pojedyncze państwa wewn unii?
https://tvn24.pl/swiat/wielka-brytania-przecietny-brytyjczyk-bedzie-biedniejszy-niz-przecietny-polak-do-2030-roku-twierdzi-lider-partii-pracy-6780356

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

musze przeczytac przepisy-czy znowu bedzie tak jak z kurami ??

Raczej nie będzie tak jak z kurami ;) 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/obowiazek-zostawienia-80-proc-pokrywy-glebowej-na-zime-wymusi-przeprowadzenie-orki-wiosennej,125969.html

Ogólnie, jak komuś się nie chce czytać, 80% pól w gospodarstwie w okresie od 1 listopada do 15 lutego będzie musiało być pokryte uprawami ozimymi, trawami, międzyplonami, ścierniskiem lub mulczem. Jak tego się nie spełni, to dopłaty bezpośrednie będą wynosić 0zł/ha ... Czesi mają od 1 lipca do 1 października, więc będą mogli bez problemu sobie zaorać na zimę ... A nasze durnie sobie umyślili termin zimowy ...

W przypadku kukurydzy ten durny przepis będzie powodował namnażanie się omacnicy zimą ... Bo jak nawet zostawisz zmulczowane resztki na zimę, to będą one musiały leżeć do połowy lutego i omacnica będzie miała piękną stołówkę ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Raczej nie będzie tak jak z kurami ;) 

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/obowiazek-zostawienia-80-proc-pokrywy-glebowej-na-zime-wymusi-przeprowadzenie-orki-wiosennej,125969.html

Ogólnie, jak komuś się nie chce czytać, 80% pól w gospodarstwie w okresie od 1 listopada do 15 lutego będzie musiało być pokryte uprawami ozimymi, trawami, międzyplonami, ścierniskiem lub mulczem. Jak tego się nie spełni, to dopłaty bezpośrednie będą wynosić 0zł/ha ... Czesi mają od 1 lipca do 1 października, więc będą mogli bez problemu sobie zaorać na zimę ... A nasze durnie sobie umyślili termin zimowy ...

W przypadku kukurydzy ten durny przepis będzie powodował namnażanie się omacnicy zimą ... Bo jak nawet zostawisz zmulczowane resztki na zimę, to będą one musiały leżeć do połowy lutego i omacnica będzie miała piękną stołówkę ...

z linka jeszcze bardziej przerażające od tych durnot z orką jest przeświadczenie autora artykułu niejakiego macieja sochy
cyt -"...Jakieś regulacje prawne trzeba przyjąć, takie mamy czasy, że każdą dziedzinę życia trzeba zamknąć w jakich ramach..."

no typowy pokomunistyczny pomiot tylko mógł coś takiego napisać

a przepisy na dozwoloną ilość oddechów na minutę też chcesz pisać pomiocie socha macieju? podmieniłem nazwisko na imię bo może w rodzinie u niego nie wszyscy to zbrodniarze

no qwa bez kolejnej rewolucji się nie obejdzie

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, Ulman napisał:

Skąd ty tego nadpobudliwego idiotę wziąłeś?  Chyba go podłapałeś bo tak samo rozchwiany emocjonalnie jak i ty, no i głosi tezę że prawdziwie mądry jest pospolity głupek,  co ci zawsze bardzo pasowało bo leczyło choć trochę  twoje kompleksy.🤣

gość jest lepiej wykształcony jak ty ...  w życiu cos osiągnął cieki  pracą nie co ty 

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak wiceministrem rolnictwa jest Janusz Kowalski to nic z tego dobrego wyjść nie może ...

hmm znasza jakiegoś lepszego ? wszyscy się nadają jak @Ulman z niego rolnik żniwa siedzi od rana do wieczora na forum

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.02.2023 o 14:49, Roman176 napisał:

Wprowadzenie pakietu Fit for 55 wpłynie na redukcję emisji z transportu pasażerskiego w Polsce nawet o 70 proc. do 2050 r. - stwierdzono w raporcie Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Zwrócono uwagę, że emisje w sektorze transportu wzrosły o prawie 220

to tam uj 

Chiny, Indie i USA to bodajże 60% światowej emisji CO2, UE to chyba 10%, więc tak naprawdę to gówno daje, rozumiem przesłanki, wymuszenie modernizacji i rozwoju technologii by może przyszłościowo tak szybko Europa nie oddała  wątpliwej już przewagi technologicznej nad większością krajów. Jednak czarno widzę koszty i potencjalne zyski dla szarych obywateli. 

a inna sprawa lansowanie pomp ciepła itd, gdy wszystko będzie na prąd to tego tylko plastikowy wirtualny pieniądz to jak nic można wprowadzić tanio despotyzm hydrauliczny.

Gdyby Polska inwestowała w szybką sieć kolejową i wymusiła przewóz tranzytowy koleją w myśl tego mitycznego tiry na tory, a nie jak u nas tory na tiry to by wzrostu takiego nie było, dodatkowo transport zbiorowy leży, a jak gdzieś są połączenia autobusowe to często taniej wychodzi jeździć samemu, mam w domu na 5 domowników 4 auta bo mniej nie idzie mieć by dojechać do pracy jak każdy jedzie w inną stronę i o różnych godzinach.

No i dodatkowo infrastruktura państwowa, a przewoźnicy prywatni, bo PKP było jest i będzie patologią jak większość tego co jest państwowe i nie może upaść.

A w 2050 to bym się bardziej martwił o to, że będziemy zdychać z pragnienia, bo już mamy na łeb tyle wody pitnej co Egipcjanie, a będzie tylko gorzej, bo śnieżnych zim nie widać, a liczyć, że jakiś porządny wulkan to odmieni na chwilę to.....

Zamiast lotniska CPK, czy przekopu mierzei dla jachtów to państwo powinno inwestować w nowoczesne szybkie koleje (tutaj też można pięknie UE rozegrać), zbiorniki retencyjne by zabezpieczyć bilans wodny, dodatkowo umożliwiłoby to stabilizacje poziomu wód w rzekach i zrobienie ich żeglownymi Odra, Wisła, Warta i spajająca to Noteć plus kilka innych rzek umożliwia stworzenie świetnego transportu śródlądowego brać przykład z Niemiec czy Francji brać od nich co dobre do tego ze 3 elektrownie atomowe i można olać normy C02

No ale na to trzeba mieć szeroki horyzont myślowy i to na  dziesięciolecia, a nie od wyborów do wyborów, a po nas choćby pustynia.

Nosz k**wa mój dziadek wsiadał na barkę i po 2 tygodniach był w Holandii bez mała 100 lat temu

Edytowane przez Takeda
  • Thanks 1
Opublikowano

Może i ci prywatni busiarze by jeździli inaczej, gdyby zgodnie z zapowiedziami, transport publiczny był realizowany zgodnie z potrzebami mieszkańców, a starostwa jakoś rozsądniej opiniowały rozkłady jazdy, a za ich nie przestrzeganie (na przykład brak busa w sobotę, mimo  że jest na rozkładzie, kara i to słona), poza tym w rozkładzie powinny być busy na przykład rano , żeby do jechać do pracy i z tej pracy wrócić, a nie 15:02 ostatni bus z miasteczka - ni w kij ni w oko, w soboty - brak, w niedziele - brak, szkoła ma wolne - brak

a potem narzekanie, że ludzie mają w domach 3-4 samochody na 3-4 dorosłe osoby 18+

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v