Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jarosław może się tłumaczyć, ze miał na nokii podgląd z przemówienia Putina i to o nim była opinia. Biden łapał punkty dla siebie. Były dyskusje o potrzebie posiadania NATO i się okazało, że to przydatne. Teraz by trzeba się w takie cuś organizować. Putin na haju nadał sens wielu sprawom. Teraz zajął się np animacjami dla idiotów i organizuje im na stadionie wieczorek zapoznawczy.

Opublikowano
9 godzin temu, agromatik napisał:

Kacapom chyba umknęło że czasy kiedy można było uzyskać przewagę technologiczną stosując typowe mechaniczne rozwiązania w postaci dźwigienek, cięgiełek, kłębków mieszaniny materiałów czy filcu przeszły do historii. 

Mówią Tobie coś nazwiska Ciołkowski, Korolow, czy pierwsza na świecie zastosowana masowo skrzynia biegów typu powershtit, do tego jako pierwsi na świecie byli w stanie  uzyskać i obrabiać tytan  na skalę przemysłową tylko system i podejście państwa do indywidualnych ludzi to jest tragedia

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, ws71 napisał:

Dlatego napisałem że system był wredny dla ludzi i to niezależnie czy za Carów, czy komunistów

Bo zawsze przedkładało się przynależność partyjną i poglądy polityczne nad fachowość i wiedzę. PIS robi obecnie dokładnie to samo. Nawet tłumaczy chyba swoich wzięli do roboty w TVPis bo takiego kaleczenia tłumaczeń to chyba nie ma nawet telewizji regionalnej.  Takie głąby niewiele potrafią ale podczepili sie pod partię żeby się załapać na robotę. Nikt ich  nie wyrzuci bo sekta swoich się nie pozbywa a oni sami nie odejdą bo takich durni nikt nie zatrudni. Układ idealny.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.02.2023 o 19:21, Roman176 napisał:
Dnia 21.02.2023 o 00:34, Ulman napisał:

W którym akapicie i którym miejscu jest w twoim linku napisane o braku paszy ? 

lulu ty jakiś nie medialny czytasz ogóle coś ?

Dnia 21.02.2023 o 21:44, Ulman napisał:

Odnosiłeś się do tego linku więc teraz nie kłam zaprzańcu.

Ten poniżej podałeś pierwszy raz więc nie mogłeś się się wczoraj do niego odnieść.

lulu pisałeś ze jak mało kto zna Holandie jak ty to nie możliwe  ja ci linku je a ty idiota ... my gadamy o faktach a nie o linkach !!

legły twoje teorie w gruzach 

Dnia 21.02.2023 o 00:21, Ulman napisał:

Ale żeś pojechał🤣 Holandie to ja znam lepiej niż ty Polske mmo że jeździłeś 100 tys km rocznie.🤣 Nie ma tam i nigdy nie było jakichkolwiek istotnych braków wody od ostatnich 30 lat. Brak wody u nich, to jak wysokie stany u nas. 

Dnia 20.02.2023 o 16:59, Pafnucy12 napisał:
Dnia 20.02.2023 o 16:57, Roman176 napisał:

Chodzi o to, że po wybuchu wojny Unia Europejska zniosła ograniczenia w handlu żywnością z Ukrainą, aby krajowi zaatakowanemu przez Rosję ułatwić handel i zapobiec głodowi w Afryce.

ale nie zmusiła pisu do wpuszczania trucizny do kraju.

i wygra platforma i na pewno się postawi bd lepiej ...  bd wyskoczy biejkowska biznes to biznes i wy***rdalaj a ześ głupi  

Edytowane przez Roman176
Opublikowano

Czy był to Trump czy teraz Biden, wizyta wygląda tak samo, przyjechał biały pan do kolonialnej czarnej wioski z garścią paciorków i naród klęka. Jak tak ma wyglądać wstawanie z kolan to lepiej leżeć ryjem w błocie.

Niech mi wytłumaczą zwłaszcza pisowczyki np. @galan99, świat się zaczyna zbroić i będzie to robił dalej, na tym idzie zarobić jak zawsze na wojnie. Tacy Czesi potrafią za holenderskie i amerykańskie pieniądze remontować i modernizować czołgi dla ukrainy, a nasza władza usilnie stara się zlikwidować Bumar-Labędy jedyne miejsce w Polsce które jest przygotowane by w jakimkolwiek stopniu budować od podstaw czołgi. Zamiast rozwijać produkcję Krabów, eksportować, dawać licencje itp, władza wybiera zrobienie w Polsce montowni  Koreańskich zamienników.

Uważam Jacka Bartosiaka za megalomana, ale jego ocena klasy polityczniej jest trafna, założyli marynarki i krawaty, ale to nic nie zmienia gdyż chłopcy nadal biegają w krótkich portaskach i starają się udawać mężów stanu. 

JuZ nie chcę wymagać za dużo, ale chociażby 20-30 letni horyzont, w USA czy Niemczech władza się zmienia, ale jest ciągłość w linii politycznej, administracja Bidena jeszcze zaostrzyła kurs gospodarczy względem Chin, Niemcy po wyborach z nową władzą, nadal realizują cyniczną politykę dbania o własny kraj, a u nas jak zwykle gówno.

Los co chwile rzuca Polsce okazje, a tu lipa jak zwykle.

Na kryzysie na granicy białoruskiej szło wydębić  setki milionów od UE czy Norwegii, na tymczasowe przejściowe obozy, na wyżywienie itp, rozwinięcie infrastruktury, ba rozbudowanie całego biznesu uchodźczego. A tak zamiast dobrego PR za free, wyszedł polski zamordyzm na scenie międzynarodowej

Wojna na ukrainie to też kolejna szansa, a my zamiast na niej korzystać czy to gospodarczo czy politycznie my tracimy, taki Adenauer po 13 latach rządzenia w RFN dzięki cynizmowi i pragmatyzmowi odbudował je i dał podwaliny pod mocarstwowość. 

W ustawie o obronie ojczyzny jest zapisane, że nawet najmniejszy radny bezradny jest z niej zwolniony, tak się politycy zabezpieczyli, a od innych wymagają daniny krwi, chociaż jak to w Orbie mówili, może to i lepiej bo nie stać nas na ściąganie naszych polityków w razie wojny z Rumunii.

Tak samo zamiast panicznie bać się imigrantów to należy wyławiać przydatne jednostki dla gospodarki (kierowcy, budowlańcy, informatycy, lekarze stolarze itp, tak tacy też uciekają do nas), albo dla wojska 20 lat służby za dach nad głową, szkołę i normalne życie dla dzieci żołnierza i ten czarny czy islamski żołnierz będzie się za ten kraj bił bo wie za co, a tego co zdobył ciężką służbą łatwo nie odda ani nie zdradzi. Tak sobie prosperity w latach 90 budowali Niemcy, na barkach gastarbeiterów z Polski czy byłej Jugosławii, także z Turcji, mamy ten komfort, że możemy ominąć ich błędy w tej dziedzinie, by zamiast gett nastąpiła asymilacja.

A u nas jak zwykle wszystko bogoojczyźniane, klękanie przed antypolskim klerem (tak bo historycznie nie licząc kilkunastu prostych wiejskich proboszczów którzy ginęli chociażby w hitlerowskich obozach,kościół jako instytucja działa cały czas antypolsko, nie darmo kraje które się rozliczyły swego czasu z kościołem i złamały jego potęgę są bogatsze niż te które tego nie zrobiły), machanie szabelką na świat i inne głupoty.

Oczywiście to nie wszystko wina PiSu, jednak o ile po 89r. Polska mimo zmiany władz to był taki hipopotam, powoli ale jednak wynurzał się z bagna, to teraz jednoznacznie hipopotam zawrócił i idzie z powrotem w to bagno, a większość obywateli tego kraju z pieśnią na ustach temu wtóruje.

Może przyjść czas, że ten kraj będzie płonąć i patrząc na ostatnie 300-400 lat historii i tego, że nadal nic się nie zmienia powiem tak, a niech k**wa płonie.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Roman176 napisał:

lulu pisałeś ze jak mało kto zna Holandie jak ty to nie możliwe  ja ci linku je a ty idiota ... my gadamy o faktach a nie o linkach !!

legły twoje teorie w gruzach 

i wygra platforma i na pewno się postawi bd lepiej ...  bd wyskoczy biejkowska biznes to biznes i wy***rdalaj a ześ głupi  

.......i znowu pijacki bełkot? U ciebie to najwyraźniej kolejna flacha legła w gruzach i pewnie ty tez zaraz legniesz.🤢  Walisz wódę czy jakieś śląskie bełty?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

Jako wybitny idiota z wielkimi osiągnieciami na tym polu, będziesz na podstawie jednej  wiadomości kreował sobie obraz całości. Nie mam pretensji - jesteś ułomny , rozumiem to.  A co do postrzegania i rozumienia świata to pozostań przy bizonie z hydrostatem. To twój poziom i tego się trzymaj. 

• Haha 1
Opublikowano
ws71 napisał:

Mówią Tobie coś nazwiska Ciołkowski, Korolow, czy pierwsza na świecie zastosowana masowo skrzynia biegów typu powershtit, do tego jako pierwsi na świecie byli w stanie  uzyskać i obrabiać tytan  na skalę przemysłową tylko system i podejście państwa do indywidualnych ludzi to jest tragedia

Nooo tacy byli świetni, że im Amerykańce podsuneli do wykradania plany zepsutego wahadlowca, który został wiernie wytworzony. Buran poleciał raz i o maly włos się nie rozpadł...

Opublikowano

Jakub Wiech: Jak Pan ocenia postać prezydenta Bidena przez pryzmat ostatnich 12 miesięcy?

Dr Witold Sokała, wicedyrektor Instytutu Stosunków Międzynarodowych i Polityk Publicznych Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach: Przyznam się, że nie jestem specjalnym fanem amerykańskich Demokratów. Natomiast z mojej pozycji konserwatywnego liberała, muszę powiedzieć, że Joe Biden zdał egzamin. Nie da się ukryć, że w okresach poprzednich miewał kiepskie momenty. W dodatku, u Bidena wiek robi swoje. Ale z wiekiem u tego polityka przyszło też ogromne doświadczenie – to chyba dlatego Biden dobrał sobie niezłą ekipę wykonawczą do zajmowania się pewnymi sprawami 24 godziny na dobę. To jest Antony Blinken, a także bardzo sprawny w misjach dyplomatycznych szef CIA William J. Burns. To nie sam prezydent w Stanach Zjednoczonych prowadzi tę politykę. To drużyna, która on stworzył, którą nadzoruje, którą chroni własnym ciałem, jak trzeba. Uważam, że Joe Biden robi to, co jest optymalne dla Stanów Zjednoczonych, ale przy okazji jest to także optymalne dla nas i dla Ukrainy.

A jak może odbierać go Rosja?

Biden postawił na Rosji krzyżyk. Moim zdaniem on już wie, że gra w scenariusz doprowadzenia do jej spektakularnego upadku – ale jeszcze nie teraz. Prawdopodobnie dlatego, że Amerykanie muszą zbudować sobie wywiadowcze, wojskowe, polityczne i gospodarcze zdolności do zarządzania kryzysem w Rosji. Kryzysem, który może przerodzić się w kolejną Wielką Smutę. Amerykanie chcą być aktywnym jej uczestnikiem, chcą mieć narzędzia do zarządzania tą sytuacją, oczywiście głównie pod kątem bezpieczeństwa nuklearnego, ale nie tylko. A takich zdolności nie zyskuje się z dnia na dzień. Sądzę, że decyzja o pokierowaniu sprawą w taki sposób zapadła w amerykańskich elitach jesienią ubiegłego roku. Dlatego też jeszcze przez ładnych parę miesięcy będziemy widzieli kontrolowanie pomocy dla Ukrainy na tyle, żeby Ukraina tej wojny nie przegrała, bo to byłaby przegrana Stanów Zjednoczonych i na to Biden nie pozwoli. Natomiast Amerykanie pozwolą Ukrainie wygrać, kiedy będą gotowi na skutki tego zwycięstwa. Ukraina płaci za to niestety krwią i zniszczeniami, ale per saldo – choć to może zabrzmieć strasznie – to jest także w jej interesie, bo gdyby wygrała dzisiaj, a rosyjska smuta potoczyłaby się bez kontroli, to długofalowe straty, także dla samych Ukraińców, mogłyby być jeszcze bardziej bolesne.

-------------------------

"Sueddeutsche Zeitung"

Arkady Kubickiego – są częścią historycznego Zamku Królewskiego na Starym Mieście, którego cały teren został doszczętnie zniszczony przez nazistów w czasie II wojny światowej, a następnie odbudowany dzięki datkom z kraju i za granicy.

"Guardian"

W tym tygodniu prezydent Joe Biden, który podczas swojej kadencji nie odwiedził jeszcze Paryża ani Berlina, złożył swoją drugą wizytę w Warszawie od czasu wybuchu wojny.

W zeszłym roku Biden dał Polsce to, o co od dawna prosiła (trzeba uczciwie powiedzieć, że to pis prosił bo inni byli obojętni lub nawet przeciwni; od początku kadencji pis  stawiał usa na pierwszym miejscu a nie niemców tak jak po): stałą bazę amerykańską na jej terytorium, gdzie siły amerykańskie liczą obecnie 10 tys. żołnierzy, a NATO utworzyło cztery nowe grupy bojowe w południowo-wschodniej Europie, podwajając swoje siły na wschodniej flance Sojuszu.

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Takeda napisał:

Czy był to Trump czy teraz Biden, wizyta wygląda tak samo, przyjechał biały pan do kolonialnej czarnej wioski z garścią paciorków i naród klęka. Jak tak ma wyglądać wstawanie z kolan to lepiej leżeć ryjem w błocie.

Niech mi wytłumaczą zwłaszcza pisowczyki np. @galan99, świat się zaczyna zbroić i będzie to robił dalej, na tym idzie zarobić jak zawsze na wojnie. Tacy Czesi potrafią za holenderskie i amerykańskie pieniądze remontować i modernizować czołgi dla ukrainy, a nasza władza usilnie stara się zlikwidować Bumar-Labędy jedyne miejsce w Polsce które jest przygotowane by w jakimkolwiek stopniu budować od podstaw czołgi. Zamiast rozwijać produkcję Krabów, eksportować, dawać licencje itp, władza wybiera zrobienie w Polsce montowni  Koreańskich zamienników.

Uważam Jacka Bartosiaka za megalomana, ale jego ocena klasy polityczniej jest trafna, założyli marynarki i krawaty, ale to nic nie zmienia gdyż chłopcy nadal biegają w krótkich portaskach i starają się udawać mężów stanu. 

JuZ nie chcę wymagać za dużo, ale chociażby 20-30 letni horyzont, w USA czy Niemczech władza się zmienia, ale jest ciągłość w linii politycznej, administracja Bidena jeszcze zaostrzyła kurs gospodarczy względem Chin, Niemcy po wyborach z nową władzą, nadal realizują cyniczną politykę dbania o własny kraj, a u nas jak zwykle gówno.

Los co chwile rzuca Polsce okazje, a tu lipa jak zwykle.

Na kryzysie na granicy białoruskiej szło wydębić  setki milionów od UE czy Norwegii, na tymczasowe przejściowe obozy, na wyżywienie itp, rozwinięcie infrastruktury, ba rozbudowanie całego biznesu uchodźczego. A tak zamiast dobrego PR za free, wyszedł polski zamordyzm na scenie międzynarodowej

Wojna na ukrainie to też kolejna szansa, a my zamiast na niej korzystać czy to gospodarczo czy politycznie my tracimy, taki Adenauer po 13 latach rządzenia w RFN dzięki cynizmowi i pragmatyzmowi odbudował je i dał podwaliny pod mocarstwowość. 

W ustawie o obronie ojczyzny jest zapisane, że nawet najmniejszy radny bezradny jest z niej zwolniony, tak się politycy zabezpieczyli, a od innych wymagają daniny krwi, chociaż jak to w Orbie mówili, może to i lepiej bo nie stać nas na ściąganie naszych polityków w razie wojny z Rumunii.

Tak samo zamiast panicznie bać się imigrantów to należy wyławiać przydatne jednostki dla gospodarki (kierowcy, budowlańcy, informatycy, lekarze stolarze itp, tak tacy też uciekają do nas), albo dla wojska 20 lat służby za dach nad głową, szkołę i normalne życie dla dzieci żołnierza i ten czarny czy islamski żołnierz będzie się za ten kraj bił bo wie za co, a tego co zdobył ciężką służbą łatwo nie odda ani nie zdradzi. Tak sobie prosperity w latach 90 budowali Niemcy, na barkach gastarbeiterów z Polski czy byłej Jugosławii, także z Turcji, mamy ten komfort, że możemy ominąć ich błędy w tej dziedzinie, by zamiast gett nastąpiła asymilacja.

A u nas jak zwykle wszystko bogoojczyźniane, klękanie przed antypolskim klerem (tak bo historycznie nie licząc kilkunastu prostych wiejskich proboszczów którzy ginęli chociażby w hitlerowskich obozach,kościół jako instytucja działa cały czas antypolsko, nie darmo kraje które się rozliczyły swego czasu z kościołem i złamały jego potęgę są bogatsze niż te które tego nie zrobiły), machanie szabelką na świat i inne głupoty.

co do imigrantów to się nie zgodze , ci którzy przeszli to w większosci są juz na zachodzie , tworzenie obozów to są tylko same problemy , dawne pokolenie Turków , emigranci z bałkanów , Polacy , jechali na zachód do roboty , afrykanie nie mają w genach ciężkiej pracy .

• Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, DTaras napisał:

Nooo tacy byli świetni, że im Amerykańce podsuneli do wykradania plany zepsutego wahadlowca, który został wiernie wytworzony. Buran poleciał raz i o maly włos się nie rozpadł...

To się dowiedz kto miał główną rolę przy budowie samolotu wszechczasów SR-71, nie da sie wiernie czegoś odtworzyć [ w jakim sensie zepsutego] ze względu na system metryczny w USA i Europie [Sowieci doskonale zdawali sobie z tego sprawe po akcji kopiowania B-29 w latach 40-tych] Jezeli dobrze kojarzę  to NASA do dziś korzysta z usług rosyjskich rakiet to transportu na miedzynarodowa stację kosmiczną[ciekawe dlaczego skoro sa tacy dobrzy]

• Like 1
Opublikowano

a ty pojedz wogole 😂 a nie siedz na swoim zadupiu.ty nawet dziadem nie jestes..byles kiedykolwiek gdziekolwiek ??

.samolotow to sie codziennie naogladam jak tylko mam ochote, posiedze na balkonie i co 2 minuty bede widzial kolejny.

dziecko drogie ja mam autostrade blizej niz lotnisko-pare km blizej ale zawsze. gdy wystatujesz to jedziesz a czas szybko mija, 20 godzin ?? chyba z twojej wsi.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jacus napisał:

a ty pojedz wogole 😂 a nie siedz na swoim zadupiu.ty nawet dziadem nie jestes..byles kiedykolwiek gdziekolwiek ??

Jaśnie Pan spod Krakowa się odezwał xD Ja tam wolę wsiąść na 2 kółka i oglądać nasz piękny kraj, a nie tłuc się autokarem do Wenecji ;) I jak już jeżdżę to nie jakieś tam autostrady, bo co to za frajda ekrany oglądać, dużo lepiej pojeździć drogami wojewódzkimi, nieraz na naprawdę fajne atrakcje mozna trafić ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v