Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może podaj datę i miejsce to jaką bramkę zrobimy😜

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

aż tak daleko pamięcią nie sięgam jak ty,dziadek który urodził się w 1884 roku umiał pisać na co mam dokument z jego podpisem.

I co w tym niezwykłego że zachowała się rudera której do tej pory nikt nie rozebrał, powód do dumy to mają ci których przodkowie urodzili się na Wawelu .Ja bym się wstydził przyznać że moja prababka pochodziła z czworaków, bo tam mieszkała biedota wiejska pogardzana i stojąca najniżej w hierarchii wiejskiej.A zaś jeśli chodzi o pańszczyznę w dobrach królewskich

Do niedawna w historiografii uważało się, że sytuacja chłopa w królewszczyznach była zwykle lepsza od tej w dobrach szlacheckich, gdyż wiele praw i przywilejów szlacheckich zwiększających pańszczyznę i inne obciążenia nie było stosowanych w królewszczyznach. Jednak najnowsze badania przeprowadzone nad procesem oddawania się w poddaństwo pokazują, że największym powodzeniem cieszyły się majątki szlacheckie składające się z jednej do kilku wiosek. W Wielkopolsce dotyczyło to 60% wszystkich wypadków oddawania się w poddaństwo, podczas gdy tylko 1% aktów dotyczył królewszczyzn. Być może więc powszechnie wypowiadane przez historyków sądy, że chłopom najlepiej powodziło się w królewszczyznach nie odpowiadają prawdzie[11].

dziadek urodzil sie w 1897-jego ojciec umial juz pisac- na testamencie sie podpisal .drugi pradziadek byl c-k marynarzem ,trzeci stolarzem- robil lodki do flisu, a czwarty sklep prowadzil

rudera ?? to zwykle mieszkania , poremontowane i zamieszkiwane do dzisiaj .

tak wyglada obecnie dwor

https://tarawolowice.pl/

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

mało realne by całe. jedynie cień jakiś. ki wuj pamięta nawet czwarte pokolenie.

nie znasz austriackiej biurokracji..

kazde urodzone dziecko bylo rejestrowane- przyjezdzal ojciec dziecka  z 2 pelnoletnimi swiadkami i ksiadz spisywal akt urodzenia.

jest cala kartoteka- syn tego i tej ,mieszkajacych pod tym numerem , swiadkowie to potwierdzaja- biurokracja to nie wymysl wspolczesny, wszystko oczywiscie po polsku spisane.

chyba wszystkie parafie maja juz zdigitalizowane akta .

43 minuty temu, witejus napisał:

Właśnie dlatego, bo tam podobnie kradli jak w PGRach

ziemie po dworze-znaczy jej resztki przejela rsp spod oswiecimia-jeszcze pamietam gdy jezdzili siac . 

a teraz gmina dostala pare zlotych na ziemie po pgr-owskie 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Kurna prawie trzy stowy od osoby lokal.

to i tak mloda płaci😁 , tak tradycyjnie 😁 , a teraz już od 400 za talerzyk z alkocholem to norma w WWL

• Haha 1
Opublikowano

no ta , parytety czy jakoś tak , ostatnio młodemu powiedziałem ze jak zabierze dziewczyne na radkę i bedzie chciała za siebie zapłacić to zeby od razu szukał kolejnej 😁

Opublikowano

niedawno bylem na takim weselu gdzie bylo 500 za osobe i gownooo bylo, za duzo ludzi ,za malo obslugi,za mala sala na taki tlum, 

mirro -mi mozesz napisac kiedy i gdzie brama-ja na pewno nie przyjade ..co innego lubelaki- bagaznika by na wodke braklo 😂

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

mirro -mi mozesz napisac kiedy i gdzie brama-ja na pewno nie przyjade

No tak, ale potem "gościniec" Ci będę musiał zawieźć. Pomysl w zasadzie dobry, bo może chrześniaka w tym Chrzanowie bym odwiedził.🤣

Opublikowano

Podłość i manipulacja — tak o nowym spocie Platformy Obywatelskiej mówią obserwatorzy sceny politycznej. PO chciała przedstawić premiera Mateusza Morawieckiego jako prorosyjskiego polityka. Wycięła więc fragment jego wypowiedzi z konferencji prasowej. Problem w tym, że premier cytował Donalda Tuska, mówiąc o jego prorosyjskim rządzie. http://bit.ly/3jRindD

https://www.facebook.com/watch?v=899367134549381

Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

niedawno bylem na takim weselu gdzie bylo 500 za osobe i gownooo bylo, za duzo ludzi ,za malo obslugi,za mala sala na taki tlum, 

mirro -mi mozesz napisac kiedy i gdzie brama-ja na pewno nie przyjade ..co innego lubelaki- bagaznika by na wodke braklo 😂

Co masz do lubelaków ? To z twojego krakowa jest długopis i popychadło kaczyńskiego. I jeszcze ta baba co jej się należało i należy ciągać po sądach tyle lat kierowcę seicento

2 godziny temu, mirro napisał:

Kuźwa a tu trza zbierać na wesele, bo młody mi się będzie żenił niedługo.🤣

dopiero co do średniej szkoły przecież poszedł

Opublikowano (edytowane)

Wspomnień czar - koniec kartek na mięso 1989 rok

https://www.facebook.com/watch?v=697739665165057

Wspomnień czar - giełda samochodowa, maluchy rarytasem na rynku, auta za dolce i bony, kradzieże aut 1989 rok

https://www.facebook.com/watch?v=752370886072630

NASZE WIRY. Strona o wsi w gminie Komorniki i okolicach

Premierem był Mazowiecki .

Wspomnień czar - drożyzna na wsi 1989 rok

https://www.facebook.com/watch?v=465278932343143

Wspomnień czar - polowanie na paliwo w Poznaniu 1989 rok

https://www.facebook.com/watch?v=508589531172355

Jakie czasy są lepsze tamte czy , obecne .

Teraz żyje się ja w bajce .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

dziadek urodzil sie w 1897-jego ojciec umial juz pisac- na testamencie sie podpisal .drugi pradziadek byl c-k marynarzem ,trzeci stolarzem- robil lodki do flisu, a czwarty sklep prowadzil

Spory przekrój społeczny ;) Jeden z moich pradziadków był krawcem z własnym zakładem. Dziadek się w mieście urodził, a po wojnie trafił na wieś aby zostać chłopem, czy tam rolnikiem jak to się mówiło już wtedy. Ciekawostka historyczno rodzinna. 

Opublikowano

na poczatku XIX w senat rzeczypospolitej krakowskiej wprowadzil bezwzgledny zakaz osiedlania zydow na terenie kraju- wiec ktos musial robic rzeczy ktore robili oni gdzie indziej wiec sklepy,karczmy,rzemioslo bylo w prawie calosci w rekach polakow.

1 godzinę temu, racyl napisał:

Co masz do lubelaków ? To z twojego krakowa jest długopis i popychadło kaczyńskiego. I jeszcze ta baba co jej się należało i należy ciągać po sądach tyle lat kierowcę seicento

dopiero co do średniej szkoły przecież poszedł

adrian to krakowiak w 1 pokoleniu-zadne z jego rodzicow nic nie mialo wspolnego z krakowiakami zachodnimi, tak samo brozka.

sasiada mam lubelaka i wystarczy 🤣, w lubelskim bylem raz w zyciu przejazdem z siedlec przez lublin do tarnowa. szwagier ma siostre pod swidnikiem- kurna nie pamietam jaka wies z kolonia w nazwie -popatrzylem na mape chyba wilczopole ale nie jestem pewien

Opublikowano
mirro napisał:

Tiaaaaa i pół Afryki wzięło sobie tę mądrość do serca i za***rdala do Europy aby nie umrzeć w biedzie.🤣

To jest ich kuźwa wina bo dają sie dymać komu popadnie. W Afryce jest wszystko włącznie z ciąglym wyliczaniem innemu, że ma za dużo i się nie dzieli to trzeba mu zabrać... Jak w jednym z europejskich krajów.

mirro napisał:

Mała bramka, mało wódki. Duża brama dużo wódki.🤣

Skoro tak sprawę stawiasz zrobi się wrota i wigilię wesela w plenerze. Tylko gdzie?

Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

-kto to bedzie ogladal

masz lepsze zajęcie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v