Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Roman176 napisał:

nie pisz jak prostak wszyscy nie jeżdżą luksusami i mercedesami są fiaty i jak pisałeś ople

A ile z produkcji Mercedesa to ta "klasa luxus"?🤣 Przecież to ułanek ich produkcji. Reszta to zwykłe pojazdy, dla zwykłych ludzi.

Opublikowano (edytowane)

Zwykły człowiek to powinien jeździć polonezem albo bizonem z hydrostatem i pracować w panstwowym zakładzie albo PGRze

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, dysydent napisał:

tylko akurat w Polsce mamy zapaść gospodarczą że drugie miejsce od końca na całej planecie... no może będzie nieco lepiej bo nie wszyscy jeszcze wyniki opublikowali za miniony i bieżący kwartał ale mamy pierwszy warunek na jak najlepszej drodze; grozi nam poważny krach gospodarczy najbardziej od ponad już coś koło czterdziestu lat a to już przestaje być śmieszne

ha , a ile krajów w europie ma wiekszy wzrost  niz polski w tej ,, zapasci gospodarczej '' ?

3 godziny temu, alfa napisał:

Tylko każdy woli claasa czy mchale nawet w kredyt i ja spłacać niż jechać polska technologia co po drodze się sypie i co na pole dojedziesz wracać trzeba bo już awaria a większego ciągnika strach czepiać   . A kogo już naprawdę nie stać to woli uzywana zachodnia jak za te same pieniądze polskie świństwo nowe . I jeszcze jaką cenę chcą za te polskie badziew .

Też bym wolał jeść sery francuskie i włoskie czy szynke parmeńską , na szczescie polskich chlopów cześć społeczeństwa jeszcze nie stać na to ale któż wie może co bedzie za kilka lat .  😁

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
11 minut temu, jarecki napisał:

ha , a ile krajów w europie ma wiekszy wzrost  niz polski w tej ,, zapasci gospodarczej '' ?

Taaaa, jeszcze wierzysz w te bajki ?? Za Tuska też zieloną wyspą byliśmy xD 

Opublikowano (edytowane)

Jak zagłębisz się w to, skąd ten wzrost PKB to wtedy się dowiesz, czy jest zapaść gospodarki czy nie ;) Bo wzrost PKB da większa produkcja jaboli dla żuli i większa produkcja nowoczesnych technologii ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

nie wiem czy są już dane dokładne o składowych ale za wzrost odpowiadała w znacznej czesci wzrost konumpcji wewnętrznej a tu spory wpływ miał wzrost imigrantów a teraz ta konsumpcja juz nie rosnie , teraz jak wojna by się skończyła i by 1 mln ukrainców wróciła do swego kraju to spadek pkb jest pewny , oprócz konsumpcji spadku to i budowlanka odczuje bo któż te mieszkania wynajmie .

• Like 1
Opublikowano

Żeby te kary były tylko za takie rzeczy jak turów albo sprzeciwianie się sprzedaży nowych samochodów po 2035r albo fiskalizacji sprzedaży na allegro, olx powyżej 8 tys lub płatności gotówką do 20 tys .

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

nie wiem czy są już dane dokładne o składowych ale za wzrost odpowiadała w znacznej czesci wzrost konumpcji wewnętrznej a tu spory wpływ miał wzrost imigrantów a teraz ta konsumpcja juz nie rosnie , teraz jak wojna by się skończyła i by 1 mln ukrainców wróciła do swego kraju to spadek pkb jest pewny , oprócz konsumpcji spadku to i budowlanka odczuje bo któż te mieszkania wynajmie .

Ukryj wynajmą

Opublikowano

Rolnicy nie chcą , tak samo inne kraje ale UNIA NIE UGIĘTA IDZIE W ZAPARTE , KTO TAK NACISKA ?.

Od pola do stołu – pod górkę i pod wiatr w ślepy zaułek

Realizacja sztandarowej strategii Zielonego Ładu straciła impet, bo nie znajduje poparcia ani rolników, ani rządów krajów członkowskich, ani samego komisarza UE ds. rolnictwa. Mimo to Komisja Europejska rezygnować nie zamierza – wynika z tajnego dokumentu, który ujawnili dziennikarze.

Ryzyka polityczne dławią unijny plan budowania Zielonej Europy, a wdrażanie sztandarowej dla rolnictwa strategii „Od pola do stołu” napotyka opór ze wszystkich stron. Mimo diametralnej zmiany sytuacji geopolitycznej i zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnościowego, Komisja Europejska nie zamierza jednak zbaczać z obranej drogi. Mało tego – chce forsować swój plan jak najszybciej, nim nadejdą kolejne eurowybory.

https://www.agrofoto.pl/fakty/od-pola-do-stolu-pod-gorke-i-pod-wiatr-w-slepy-zaulek,128274.html?fbclid=IwAR0sf-l-P7l8yS8lDIPqWc48geyCcHN_y_nYo3zZo5ovt7k80s2swqNNPVo

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Budowlanka to już się zatrzymuje ...

Stanęły ceny bo kredyt za drogi ale są nadal na tak wysokim pułapie że rozpoczęcie budowy to samobójstwo .

Z tego co słyszałem to styropian już coś staniał , stal i drewno tartaczne ale np. cement ma jeszcze do góry pójść .

Opublikowano (edytowane)

Ja bym się z tego Kołodziejczaka tak nie śmiał. Bo chyba już gorszych niż Jurgiel i Kowalczyk ministrów to za bardzo nie było. Koleś jest ze wsi rolnik tak jak Sawicki czy Ardanowski. Na pewno lepiej kuma niż Kowalczyk czy Jurgiel.

Edytowane przez hubertuss
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jarecki napisał:

ten polski wzrost oby tylko na razie ale się zes..ał i mamy recesję a nie wzrost w ostatnich miesiącach.
Ja żadnego wzrostu nie widzę innego po za wzrostem cen przy spadającym popycie i już pierwszymi oznakami spadku produkcji a że ceny szybciej rosną niż spada produkcja to sobie mogą żonglować cyferkami jak to im nadal rośnie.

już choć by takie rolnictwo; jeszcze tego nie widać ale ten rok na pewno będzie spadek produkcji bo mało prawdopodobne aby pogoda była jeszcze bardziej sprzyjająca jak w ubiegłym a nawożenie na pewno spadło.
nawet wydobycie tak pożądanego węgla spadło w Polsce i to w czasach wyjątkowej koniunktury to co będzie gdy koniunktura wróci do normalniejszych poziomów?
budownictwo i wiele innych branż które utraciły wiele z konkurencyjności przez windowanie kosztów pracownika jak np meblarstwo (obiecywał Premier pomóc i "pomógł" zgodnie z moimi przewidywaniami) długo by wymieniać ile spadnie pkb z racji utraty rynków zbytu przecież słabnącej i tej zachodniej  Europy...

mimo paru zjawisk może i godnych pochwały to pisdzielce skutecznie skruszyły większość fundamentów na których ten polski wzrost był budowany i od razu budynek się nie zawali gdy fundamenty dopiero podkopane ale czas zrobi swoje i co prawda spodziewałem się po tych pisowskich ciemniakach jeszcze gorszej destrukcji ale przecież nie przeprowadzili wielu z obiecywanych wcześniej reform to mniej zniszczyli niż się obawiałem ale jednak cofnęli Polskę do punktów wyjścia w jak najgorsze rokowania do przyszłości bo i zniszczyli wiele z prywatnej inicjatywy jaką w ludziach zastali zastępując ją roszczeniowością, mało że nie odwrócili trendu emigracyjnego to jeszcze spotęgowali selekcję na wyrzucanie najlepszych a ściąganie ludzi śmieci z gospodarczego punktu widzenia bo ukraińskimi babami dziećmi i dekownikami co zwiali od obrony własnej ojczyzny jeszcze nikt niczego nie zbudował oprócz w przyszłości tarć narodowościowych no i w obliczu największego zagrożenia wojną od kilku pokoleń przecież zbrojenia made in PiS co najwyżej jankeską, koreańską i czort wie czyją jeszcze gospodarkę podbudują z tych resztek jakie po lepszych gospodarzach ta partia odziedziczyła.

nie zazdroszczę ja miejsca w podręcznikach historii tym .... se wyzwiska "tytuły naukowe" dopisz sam 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jacus napisał:

Nie wiem, czy da się być gorszym ministrem rolnictwa, niż Puda i Kowalczyk ... Po co Kowalczyk wprowadza jakieś dofinansowania do cen zbóż, uzależnione od odległości od granicy UPAdlińskiej, jak jeszcze miesiąc temu mówił, że nie ma jakichkolwiek problemów z importem zbóż z UA ?? xD Facet się miota i sam do końca chyba nie wie co robi i czym kieruje xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
13 minut temu, Pafnucy12 napisał:

No a Puda?😄

O tym gamoniu zapomniałem. A pro po Jurgiela. Kolega ojca uczył się z nim w technikum geodezyjnym. Jurgiel był tak zwanym pierdołą klasowym.

Opublikowano

przeczytałem ten wywiad z Kołodziejczakiem  i wątpie żeby wiedział jak rozwiązać problemy , nic nowego nie powiedział ale posłucham co ma do powiedzenia od dziś , program polityczny który ma demonstrować powinien być oparty o realia w których się znajdujemy i powiązania z UE bo jak dobrze pamietam to wiekszość  jego pomysłów wiązała by się z wyjsciem z UE 

Opublikowano
49 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem, czy da się być gorszym ministrem rolnictwa, niż Puda i Kowalczyk ... Po co Kowalczyk wprowadza jakieś dofinansowania do cen zbóż, uzależnione od odległości od granicy UPAdlińskiej, jak jeszcze miesiąc temu mówił, że nie ma jakichkolwiek problemów z importem zbóż z UA ?? xD Facet się miota i sam do końca chyba nie wie co robi i czym kieruje xD 

250 zł do tony to nic ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v