Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zepnie się, właściwie już nie ma generałów pamiętających Układ Warszawski, większość jest nowszej generacji. Będą nowe "gry wojenne" aż się w końcu ogarną i tę doktrynę da się zrealizować. Jak umiejętności generała nie pasują do doktryny, to się go wymienia, a nigdy na odwrót

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, mirro napisał:

Jak było? A tak było. I nikomu to nie przeszkadzało. Jeśli teraz PiS twierdzi że jest to złe i że Lech Kaczyński ostrzegał przed Rosją, to ja zapytam czemu żaden PiSowski strateg nie zaproponował zmiany tej doktryny? Mają wszelkie podstawy aby ją zmieniać korygować i udziwniać jak im się żywnie podoba, bo mają analityków, wywiad i wszelkie inne służby. Tylko czy są w stanie zrozumieć że politycy nie mogą ustalać doktryn, bo pojęcia o tym czym dysponują nie mają.?

@dysydent zapis na papierze niczego nie zmieni. Rodzi się tylko pytanie. Co będzie w tej nowej wspaniałej doktrynie? Papier wszystko przyjmie., ale czy te wydawane w pospiechu miliardy na broń dadzą się jakoś zagospodarować w tej nowej doktrynie? Bo może się okazać że nijak się to nie zepnie i nawet na krok nie ruszyliśmy się z miejsca.

ten kto broń kupuje u obcych a nie od własnego przemysłu powinien się zastanowić jakim cudem jest jeszcze suwerenny a wręcz czy w ogóle jest a nie mu się tylko wydaje

cudzą bronią nikt jeszcze się nie obronił przed nawet słabszym ale samowystarczalnym  a cała reszta to zbędne teoretyzowanie tylko nad tym co może pójść nie tak w danym przypadku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Będą nowe "gry wojenne"

Następny fascynat gier wojennych.😂 

2 minuty temu, jahooo napisał:

Jak umiejętności generała nie pasują do doktryny, to się go wymienia, a nigdy na odwrót

Zakupy robi się do planowanych działań. Wymiana generała nic nie da bo nie on zatwierdza zakupy, tylko politycy. A politykom jak nie zapali się koło d*py to nic nie robią. A jak im się zapali to szukają winnych swojego nic nie robienia.😂

Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

A w miejsce każdego oddanego co postawić? Ławeczkę patriotyczną?🤣

To jak zmienić doktrynę żeby pasowała wszystkim?

NATO powinno wygarnywać bataliony Leopardów z krajów bliżej Atlantyku. Albo Grecji. Akurat oddawanie przez Polskę to kretyństwo. Nasze są blisko granicy i można oddać je zawsze. Ale jak parę lat temu proponowane było żeby odkupować Leopardy gdzie się da , a nie malować T72 , to był PiSowski wrzask że złomu nie będą kupować.

Nie dodałem stosownych emolek i trochę inaczej wyszło niż zamierzałem. Fakt oddawanie naszych leopardów to kretyństwo ale Duda już zaproponował przekazanie kilkunastu. Oczywiście amerykanie życzyli by se by na miejscu każdego oddanego leoparda pojawił się kolejny nowy abrams. Dlatego już wywierano presję w tej sprawie w mediach amerykańskich. Oddanie do UA czołgów Greckich nie jest z punktu widzenia USA dobrym pomysłem bo Grecy nie koniecznie kupili by w to miejsce abramsy.

52 minuty temu, Leszy napisał:

a nie lepszy niemiecki złom na miejscu niż amerykański za oceanem? 

Nic co jest związane z Macierewiczem przepadkiem nie jest. 

Zależy dla kogo? Dla Amerykanów lepszy. PL oddane sztuki będzie musiało gdzieś uzupełnić a wiadomo gdzie najlepiej.

Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

ten kto broń kupuje u obcych a nie od własnego przemysłu powinien się zastanowić jakim cudem jest jeszcze suwerenny

I teraz powinni zebrać firmy co się dronami zajmują i zamiast na pierdoły wydawać to zaproponować im lokalizację gdzieś koło Sulęcina i wejście zakontraktowanych programów budowy dronów dla wojska.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@jahooo Korea to też Amerykanie. Te kraje mocno współpracują. USA pomaga Korei jako swojemu przyczółkowi w regionie. Zakupy w Korei nie są robione od tak sobie.

2 minuty temu, mirro napisał:

I teraz powinni zebrać firmy co się dronami zajmują i zamiast na pierdoły wydawać to zaproponować im lokalizację gdzieś koło Sulęcina i wejście zakontraktowanych programów budowy dronów dla wojska.

Przeceniasz pis. Im lepiej kupować za granicą niż robić swoje. Zresztą w PL to tadycja już od czasów Gierka jak nie wcześniej.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Noobo NATO to raczej obronny typ sie mie zdaje.

mirro napisał:

Ten problem istnieje od dawna, A istnieje tylko dlatego że nigdy nie zakładaliśmy uderzenia wyprzedzającego. Nie da się w warunkach Polski niczego załatwić na granicy. Szczególnie kiedy pojeb Maciarewicz przewalił Leopardy w zasięg pierwszego uderzenia środków rakietowych Białorusi i Rosji. To nie kwestia że wojska nie ma w tamtym rejonie, tylko tego na ile przeciwnik jest w stanie rozpiździć to co tam trzymamy.

Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

cudzą bronią nikt jeszcze się nie obronił przed nawet słabszym ale samowystarczalnym  a cała reszta to zbędne teoretyzowanie tylko nad tym co może pójść nie tak w danym przypadku

a weź mi wytłumacz. czemu, my, taki dość duży kraj nie mamy nic własnego? znaczy żadnej znaczącej marki... i to nie to że teraz, ale od dawien dawna. co z nami nie tak?/

Opublikowano
7 minut temu, hubertuss napisał:

@jahooo Korea to też Amerykanie. Te kraje mocno współpracują. USA pomaga Korei jako swojemu przyczółkowi w regionie. Zakupy w Korei nie są robione od tak sobie.

Przeceniasz pis. Im lepiej kupować za granicą niż robić swoje. Zresztą w PL to tadycja już od czasów Gierka jak nie wcześniej.

Ja wiem, że oni na garnuszku amerykanów. A dlaczego nasz Krab nie mógł być produkowany w całości w HSW, tylko podwozie musiało być z Korei ? Bo inaczej byśmy podpadli, a pieprzenie o wadliwych spawach to dla naiwnych.

Opublikowano
3 minuty temu, DTaras napisał:

No to po ch*ja kręcą teraz aferę że trza się bronić nie na granicy tylko po mojej stronie Wisły? Ja już dawno się z tym pogodziłem. 

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

a weź mi wytłumacz. czemu, my, taki dość duży kraj nie mamy nic własnego? znaczy żadnej znaczącej marki... i to nie to że teraz, ale od dawien dawna. co z nami nie tak?/

mamy, ale one nie mają szans zabłysnąć, bo debile na Wiejskiej wszystko skutecznie torpedują, zamiast promować, a generałowie biora w łapę za reklamowanie zagranicznego sprzętu, nasi tyle kasy nie mają

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Bo inaczej byśmy podpadli, a pieprzenie o wadliwych spawach to dla naiwnych.

Bo żeby coś powstało to musi być zespół i szef tego zespołu z wizją tego wszystkiego. W przypadku Rosomaka udało się to też dzięki jednemu facetowi i jego uporowi. 

Opublikowano
galan99 napisał:

2 minuty temu, jahooo napisał:

Wiceszef MON Wojciech Skurkiewicz poinformował we wtorek o zmianie doktryn obronnych zakładających linię obrony na Wiśle .

Wisz co to oznacza taka obrona .

Co z ludźmi na terenach do , Wisły ?.

Ale tak już na spokojnie - gdzie tam napisano iż to pierwsza linia? Nawet jak stworzą te dywizje to aby zmęczyć przeciwnika trzeba go najpierw zagłodzić. Musi wjechać no chyba że jesteśmy tak zajebiści z bronią dalekiego zasięgu, że dowalimy im na szosie - jesteśmy?

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

a generałowie biora w łapę za reklamowanie zagranicznego sprzętu

Generał to se może. Polityk dzwoni i mówi że gościu ma się stawić w tym i tym dniu na prezentacji i ma udawać zadowolonego.😂

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Generał to se może. Polityk dzwoni i mówi że gościu ma się stawić w tym i tym dniu na prezentacji i ma udawać zadowolonego.😂

ktoś ocenę merytoryczną musi napisać - nie robią tego politycy, tylko wojskowi na ich zamówienie

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

no chyba że jesteśmy tak zajebiści z bronią dalekiego zasięgu, że dowalimy im na szosie - jesteśmy?

Noooo chyba że się na bramkach na autostradzie zatrzymają, to wtedy tak.🤣

Opublikowano
jahooo napisał:

Właśnie zmiana polega na odstąpieniu od obrony linii Wisły - nie wiem, co ty czytasz, a co rozumiesz - to do Galana

Cała koncepcja ześrodkowania wojsk przy granicy jest dobra, o ile mamy dobry wywiad i potrafimy z dokłądnością do kilku godzin przewidzieć ruchy przeciwnika, a także mamy nadwyżki sprzętowe, czyli na przykład wystawiamy 600 czołgów przeciwko porównywalnym siłom przeciwnika, zakładamy , że w pierwszym dniu walki stracimy 100, ale w ciągu 48 godzin możemy wysłać do walki uzupełnienia do 100%. To dość skomplikowany temat logstycznie, bo części generałów jest ciężko zapanować nie nad rozkazami operacyjnymi, a właśnie nad możliwościami logistycznymi. Temat kjest o tyle trudny, że wojsko często opiera się na danych sprzed 20 czy 30 lat jeśli chodzi o przepustowości dróg, objazdy itp, a pełnej aktualizacji nie zrobiono do dziś.

Yyyy a to my dalej batalionami czołgów szachujemy? Czołg musi być zgrany z piechotą bo inaczej to w pizdu lepiej niech nad wisłę jadą.

Opublikowano
1 minutę temu, jahooo napisał:

ktoś ocenę merytoryczną musi napisać -

Specyfikację się robi do zamawianego sprzętu, czyli co chcesz. A jak PiS brał Abramsy z półki to potrzebna była ocena? 🤣

Opublikowano
jahooo napisał:

4 minuty temu, Leszy napisał:

To co zawsze oznacza Rosyjska okupacja. Tylko czy my mamy jakakolwiek możliwość na odparcie wroga na granicy? Nie. Stracilibyśmy od razu całe siły.  I tak będzie, bo takie są chyba założenia. 

Uderzenie wyprzedzające to może być manewr przesunięty w czasie w stosunku do działań przeciwnika o 2-3 godziny, w momencie, gdy rozpoznanie przeciwnika już przekroczyło granicę, czyli doszło do jej naruszenia, ale gros sił jeszcze jej nie przekroczył, wówczas można zastosować środki do zwalczania zgrupowań przeciwnika - tylko trzeba je bardzo dobrze znać, a Macierewicz zlikwidował nasz wywiad - na wiele lat, a teraz PiS ma problem z powołaniem zespołu do oceny wpływów ruskiej agentury na państwo. Przypadek ? Nie sądzę

To by musialo się na granicy gotować na tyle długo aby odwód wyszkolić i zgrać. Z pół roku?

Opublikowano
2 minuty temu, DTaras napisał:

Yyyy a to my dalej batalionami czołgów szachujemy? Czołg musi być zgrany z piechotą bo inaczej to w pizdu lepiej niech nad wisłę jadą.

a co - rzucisz na ruskich kompanię czołgów ? po co, żeby "opóźniać" ze dwa dni ?

żeby stawić jakiś opór musielibyśmy wystawić siły porównywalne do agresora już w pierwszym rzucie i rozbić jego tyły artylerią dalekiego zasięgu, w innej opcji zabraknie środków i nas po prostu obejdą

Opublikowano
mirro napisał:

4 minuty temu, galan99 napisał:

Zachód będzie się broniła na terenie Polski .

Najpierw to Polska ma się bronić i to na swoim terenie. A nasza obrona zależy też od zaplecza i logistyki. Co zrobić z terminalem w Małaszewiczach? Podpalić?

Zaminować 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v