Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 godzin temu, Roman176 napisał:

tomasz ulman hubercik 

Może być zdjęciem przedstawiającym 2 osoby i tekst

TVN nic nie powiada o embargu na Polskie mleko .

Uzbekistan nałożył  embargo na niektóre z polskich produktów mleczarskich. Dotyczy on mleka i serwatki w proszku. Jak informuje Główny Inspektorat Weterynaryjny tamtejsze służby zadecydowały o tym 6 grudnia. Uzbekistan jest największym producentem mleka wśród państw Azji Środkowej.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

TVN nic nie powiada o embargu na Polskie mleko .

Uzbekistan nałożył  embargo na niektóre z polskich produktów mleczarskich. Dotyczy on mleka i serwatki w proszku. Jak informuje Główny Inspektorat Weterynaryjny tamtejsze służby zadecydowały o tym 6 grudnia. Uzbekistan jest największym producentem mleka wśród państw Azji Środkowej.

Tyleże tam idzie marginalna produkcja mleka i pochodnych. 

Opublikowano

Znaczenia to nie ma ale prezesi mleczarni pewnie tym będą tłumaczyć spadki cen mleka :) . Potrafili mówić że mleko w Nowej Zelandi potaniało to u nas tez musi  to i teraz pretekst jest :) Uzbekistan bliżej :) 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Sam przekaz poszedł w świat ,Uzbekistan nałożył  embargo na niektóre z polskich produktów mleczarskich. 

Jak zwykle ameby łykają bez dogłebnej weryfikacji. 🤦‍♂️

Opublikowano
1 minutę temu, marks50 napisał:

Znaczenia to nie ma ale prezesi mleczarni pewnie tym będą tłumaczyć spadki cen mleka :) . Potrafili mówić że mleko w Nowej Zelandi potaniało to u nas tez musi  to i teraz pretekst jest :) Uzbekistan bliżej :) 

Dokładnie jest podstawa do obniżenia ceny mleka na skupie , od rolnika .

• Haha 1
Opublikowano
Ulman napisał:

11 godzin temu, Roman176 napisał:

została złamane prawo bo jeśli idziesz do konkurencji to nie możesz iść od tak jest ustawa 6miesiecy przeciw działania konkurencji 

W jakiej ustawie jest tak zapisane?

Górniczej. Roman jak wylezie spod ziemi robi w rolnictwie nielegalnie bo powinien jeno przemysł spirytusowy wspierać. Polski przemysł. Często biadoli, że cukrownie mogły bimber pędzić... a nie pędzą bo Niemiec zabronił.

Opublikowano (edytowane)

Nie sprawdzają się mechanizmy pomocowe dla zadłużonych rolników. Przekonują o tym przedstawiciele branży, którzy oczekują pilnych zmian. Z kolei z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa docierają informacje m.in. o zbyt późnym składaniu wniosków i niespełnianiu wymagań przez dłużników. Ponadto coraz mniej rolników chce, aby doszło do spłaty długu w zamian za przejęcie majątku przez Skarb Państwa.

Może być zdjęciem przedstawiającym mapa, projekt i tekst

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, DTaras napisał:

W Niemcach doświadczenie WWII wytworzyło inną formę budowania potęgi. W łańcuszku zależności spieprzyli jeno temat Chin (albo i nie spieprzyli ale to żaden zaznajomiony Niemiec pary szwargoczącej nie puści). Oni dobrze znają swoje megalomańskie z indianerami z USA podobieństwa. Wszak armia obecnie, jak sam sugerowałeś i widać jest nie od zdobywania terenu a od budowania ekonomii przy okazji paląc i niszcząc. Bo gdzie teraz budować? Najpierw trzeba wpuścić buldożery

no i teraz nie wiem
przetłumaczyć to na litewski i wkleić w jakie litewskie fora czy nie? ;)

jakież żałosne to Borelle, Leyen-y i cała reszta xujnijnych piesków nikczemnych szczekających z daleka gdy wiadomo że się tej rosji zwyczajnie boją i gów,o jej zrobili i zrobią a szczekają niezmiennie to samo co już lepiej by cicho siedzieli to wstyd mniejszy

i co Borell? nałożysz kolejne embargo na rosję coś typu zakazu importu znaczków pocztowych? :P żałosność dopełnia alternatywa że równie dobrze może to być pomysł zakazu eksportu i oba można wytłumaczyć że to jakieś "sankcje"

jakież to żałosne tałatajstwo xujnią rządzi tak żałosne aż żenujące co tylko szczekać potrafi a tylko spojrzyj na to to spier..ala. Kundelki pokojowe qwa ich mać a teraz jeszcze w Polsce będzie toto miało więcej władzy niż... kiedykolwiek wcześniej

oj chyba za długo w tej Polsce nie porządzą bo my potrafimy wyczuć ofermę na setki mil i szybko się zorientujemy kto tu się na prawde kogo boi

tylko se musimy poszukać do rządzenia sporo mądrzejszych od całego PO-PiSu i choć mamy z tym problem to im bardziej paląca potrzeba tym bardziej ten problem przejściowy

acha i jeszcze @DTaras w tym wszystkim jest zaszyta odpowiedź co do strategii Niemiec wobec Chin i jeszcze se na ten temat kiedyś pogadamy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Oglądałem przed chwilą konferencje I Sekretarza w TVP INFO, dziadzio dostał kilka niewygodnych pytań, ciśnienie wzroslo, pampers się napełnił i musiał uciekać xD

Dziadzio nic nie wie o geście Kozakiewicza który pokazał Kamiński xD na pozostałe pytania tez nie odpowiadał tylko pier**lił od rzeczy ... Sam się pogrąża, ale w sumie im dłużej Kaczafi u sterów tym gorzej dla PiSu ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I Sekretarza

znaczy "prezesa" ? bo już się gubię w tych epitetach jakimi sami siebie lub my ich wyzywamy

o dzięki bo na prawdę nie sczaiłem
no ale jak ładnie

4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

dziadzia z Żoliborza

tylko ... gdzie wnuki?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

https://wiadomosci.radiozet.pl/swiat/na-swiecie-bedzie-juz-8-miliardow-ludzi-przelomowy-nowy-rok

ktoś wcześniej pisał coś o karaluchach ;) :P

no ale w Polska to jakiś inny "gatunek", a może "klimat" nie sprzyja?
tylko taka nieścisłość w tym piśmidle

"spadek ro do roku o około 130 tys. osób. Mówiąc w sposób bardziej obrazowy, na każde 10 tys. Polaków ubyły 24 osoby

a nieco niżej

"styczeń–wrzesień 2023 r. odnotowano ujemny przyrost naturalny, który wyniósł ok. 93 tys. (wobec ok. minus 102 tys. przed rokiem). Szacuje się, że przeciętnie na każde 10 tys. ludności ubyły 33 osoby"

to Oni w tym GUSie też korzystają z (darmowych) algorytmów gugla? o.O
chm; a może to gugiel dane o złotówce zasysał z Ich algorytmów i dla tego tylko kursy złotówki strollowało?

<dygresja>:
no ale po takich durniach co kilkulatkom piętnastocalowe laptopy z "łyndołsem" do nauki rozdają to dziw że z jakichkolwiek algorytmów potrafią korzystać :P
już by bez systemu rozdawali to dzieciaki bodaj by się nauczyły samodzielnej instalacji już choćby i tego "łyndołsa" choć ja bym uczył od razu multiboota
ile pseudoinformatycznych serwisów by poszło z torbami :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
dysydent napisał:

5 godzin temu, DTaras napisał:

W Niemcach doświadczenie WWII wytworzyło inną formę budowania potęgi. W łańcuszku zależności spieprzyli jeno temat Chin (albo i nie spieprzyli ale to żaden zaznajomiony Niemiec pary szwargoczącej nie puści). Oni dobrze znają swoje megalomańskie z indianerami z USA podobieństwa. Wszak armia obecnie, jak sam sugerowałeś i widać jest nie od zdobywania terenu a od budowania ekonomii przy okazji paląc i niszcząc. Bo gdzie teraz budować? Najpierw trzeba wpuścić buldożery

no i teraz nie wiem
przetłumaczyć to na litewski i wkleić w jakie litewskie fora czy nie? ;)

jakież żałosne to Borelle, Leyen-y i cała reszta xujnijnych piesków nikczemnych szczekających z daleka gdy wiadomo że się tej rosji zwyczajnie boją i gów,o jej zrobili i zrobią a szczekają niezmiennie to samo co już lepiej by cicho siedzieli to wstyd mniejszy

i co Borell? nałożysz kolejne embargo na rosję coś typu zakazu importu znaczków pocztowych? :P żałosność dopełnia alternatywa że równie dobrze może to być pomysł zakazu eksportu i oba można wytłumaczyć że to jakieś "sankcje"

jakież to żałosne tałatajstwo xujnią rządzi tak żałosne aż żenujące co tylko szczekać potrafi a tylko spojrzyj na to to spier..ala. Kundelki pokojowe qwa ich mać a teraz jeszcze w Polsce będzie toto miało więcej władzy niż... kiedykolwiek wcześniej

oj chyba za długo w tej Polsce nie porządzą bo my potrafimy wyczuć ofermę na setki mil i szybko się zorientujemy kto tu się na prawde kogo boi

tylko se musimy poszukać do rządzenia sporo mądrzejszych od całego PO-PiSu i choć mamy z tym problem to im bardziej paląca potrzeba tym bardziej ten problem przejściowy

acha i jeszcze @DTaras w tym wszystkim jest zaszyta odpowiedź co do strategii Niemiec wobec Chin i jeszcze se na ten temat kiedyś pogadamy

Czyżbyś chciał uświadomić Litwinom iż niemcy ich nie obronią? No niewiem... A Prusy to gdzie sięgały? Znów w imię czego to robić? "Zdrady" roku 1939? Francja straciła tyle samo wojska co Polska w tej wojnie z czego ok 90 tys w roku 1940, GB 450 tysięcy. Strategia jest taka iż klientem na 90% ruskiego cepeenu stały się Chiny i Indie. Wiadomo jak jest - zaczną dyktować warunki. Ponieważ moc Chin jest równowagą dla mocy USA przy czym sam niewiem przez kogo sprowokowaną bo z mojej konsternacji wychodzi iż kowboje tam pognali stada... Kiedyś wysnułem prosty wniosek iż Chiny to se Rosje w końcu kupią. Jak już będą mieli pewność że będzie to korzystnie - czytaj tanio. Patrząc jak to się żółty człowiek spieszy z inwestycjami u dzikich to jeszcze nie teraz. Pytanie brzmi czy Ukraina dociągnie do wiosny 2025 roku bo chyba o to idzie gra. Ruskie jadą z bombami do oporu. Wyczekiwane samoloty przyjdą na Ukrainę wiosną. Ktoś będzie musiał zastąpić Ukraińców od strony północnej i północnego wschodu jeżeli ruski ma dojść do wniosku iż pora zmienić ton. Kontyngent?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Oglądałem przed chwilą konferencje I Sekretarza w TVP INFO, dziadzio dostał kilka niewygodnych pytań, ciśnienie wzroslo, pampers się napełnił i musiał uciekać xD

Dziadzio nic nie wie o geście Kozakiewicza który pokazał Kamiński xD na pozostałe pytania tez nie odpowiadał tylko pier**lił od rzeczy ... Sam się pogrąża, ale w sumie im dłużej Kaczafi u sterów tym gorzej dla PiSu ...

Nowi Towarzysze będą wprowadzać nowy socjal .

Wiceprzewodniczący KO: pracujemy nad kredytem 0 procent .

Pracujemy nad kredytem 0 procent — mówi Konrad Frysztak, wiceprzewodniczący klubu Koalicji Obywatelskiej. W jego ocenie program Bezpieczny kredyt "był wydmuszką", a nowy rząd już opracowuje pierwsze rozwiązania związane z mieszkalnictwem.

Proponowany przez PO w trakcie kampanii wyborczej kredyt z oprocentowaniem 0 proc. na zakup pierwszego mieszkania ma być dostępny dla osób do 45. roku życia. PO wskazywała, że odsetki od takiego kredytu ma refinansować Bank Gospodarstwa Krajowego. Pierwszy rok programu funkcjonowania "Kredytu 0 proc." miałby kosztować ok. 4 mld zł. Zdaniem szefa PO Donalda Tuska propozycja nie wpłynie na wzrost cen nieruchomości.

Oprócz postulatu wprowadzenia kredytu z oprocentowaniem 0 proc. na zakup pierwszego mieszkania, w obrębie propozycji programowych PO dla młodych znalazło się także wprowadzenie 600 zł dopłaty na wynajem mieszkania dla młodych

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

ee tam notatka
leje, błoto, zima odwilże; ogólnie -"gibuza" w polu i nie da się robić to z braku ciekawszych zajęć....
skutek ten sam co siedzieć w chałupie a zawsze to jakaś rozrywka zwłaszcza że akurat pocieplało

nawet przez chwilę sam... ale nieee; za daleko mi do tej Medyki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Chłop to robol , tylko myśli że nie  robi w polu , Chłop lubi być niewolnikiem i zawsze nim będzie .

leje, błoto, zima odwilże; ogólnie -"gibuza" w polu i nie da się robić to

Cały czas piorą ludziom umysł , że nie zapłacisz banknotem 200 zł , jak będzie miał uszkodzenia . Najlepiej płac kartą , i takim sposobem chcą wprowadzić zakaz gotówki .

Co do wprowadzenia  Euro w Polsce , trwają przygotowania do przyjęcia za danej kadeci . Taka by to była dobroć dla unii , mieli by lepszą kontrolę nad , Polską . Tylko czy Polacy tego chcą , a kto będzie pytał , ważne co Rudy chce i jego ekipa w Brukseli .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

a protesty rolników jakkolwiek zapobiegną wprowadzenia xujro?
amerykańskie niewolniki murzyny w ramach protestu se gospel wymyślili a tu wystawanie z traktorami po szosach co tyle to zmienia że ... no po tym gospel to choć coś zostało

Opublikowano

Nie protesty rolnicze nie miały nigdy większego znaczenia , od 30 lat . Po każdym proteście było zawsze , gorzej i wprowadzali to co chcieli nie  zważając na rolnika . Euro w rolnictwie przyniesie lepsze zyski na płody ?.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Ulman napisał:

W jakiej ustawie jest tak zapisane?

ciamciaraciowej 

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „03.01.2024 DZIŚ OBCHODZIMY ÓSMĄ ROCZNICĘ USTANOWIENIA ŚWIECKIEGO ŚWIĘTA SZEŚCIU KRÓLI”

nowa władza i juz sprzedaje co nasze Czesi cieszą się, że strona polska wydała zgodę na fedrowanie w rejonie przygranicznym,

https://nettg.pl/gornictwo/201998/gornictwo-tegoroczny-plan-okd-to-wydobyc-1-2-mln-ton-wegla-eksperci-przestrzegaja-jednak-ze-nie-bedzie-to-latwe-zadanie?fbclid=IwAR3YytO7QPU5eq3vHdq9Nj9-sOx5NBSJbbI3OENdH8GvGfIdTjTKCBgPUZ0

Przyznaje także, że to dzięki polskiemu pozwoleniu na wydobycie w rejonie przygranicznym OKD może wydłużyć okres eksploatacji węgla o kilka miesięcy.

- Strona polska zwlekała z wydaniem zgody, ale w pierwszym tygodniu stycznia będziemy mieć już pozytywną decyzję w rękach. Odpowiednie dokumenty są już przygotowane – zapewnia Sikora.

ja też się cieszę z innymi krajami ze tusk jest dobry nie to kaczyzm kaczyzm by nie pozwolił 

dlatego Europa kocha tuska  sprzeda swój kraj 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, galan99 napisał:

Euro w rolnictwie przyniesie lepsze zyski na płody ?.

dobre pytanie tylko trudna odpowiedź.
w sumie to Tobie może nawet łatwiej bodaj oszacować bo widujesz niemiecki (czy tam jaki okoliczny) rynek bezpośrednio z branży
ja teraz już głównie IT, trochę budownictwo i z rolnikami ichnimi za wiele już kontaktu nie mam a wskaźniki czy ceny z neta to semożna...
zwłaszcza z gugla ;) xD

samo porównanie na pewno będzie łatwiejsze z samej zbędności przeliczeń
np dziś detal paliwa w Niemczech porównywalne ceny jak w Polsce i tylko by się zmieniły cyferki na tych.. no jak to nazywają? wartość przeliczeniowa już nie albo niewiele

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
4 godziny temu, DTaras napisał:

Górniczej. Roman jak wylezie spod ziemi robi w rolnictwie nielegalnie bo powinien jeno przemysł spirytusowy wspierać. Polski przemysł. Często biadoli, że cukrownie mogły bimber pędzić... a nie pędzą bo Niemiec zabronił.

no i etanoliki mogły być wlewane do paliw a tu trzeba od germanca brać ......... ach ten tusk 

Opublikowano (edytowane)

@Roman176 masz dzisiaj jaką trzecią zmianę czy wolne? bo zwykle dopiero ze średniego wieczora nadajesz
ja - choć już mam to i owo do zrobienia - se zrobiłem "leniowe" :P i kończę pisać do siebie wniosek o przedłużenie na jutro
zawsze ta okołonoworoczna głupawka źle mi na motywację wpływa

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v