Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

No i widzisz do czego ich to doprowadziło 🤷‍♂️

Ano. Stwierdzili ze bardziej im się opłaca ciągnąć ropę i gaz, my też to mamy a nie wydobywamy. Kto do tego doprowadził? 

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Elektrownie wodne też mają określony czas eksploatacji....

Ale jaki czas eksploatacji elektrowni wodnej a wiatraka jest? Przy inwestycji policz też to że to inwestycja w retencje 

8 minut temu, hubertuss napisał:

Miliardy trafią do służby zdrowia nic się nie zmieniło. Nie oczekiwałem likwidacji tvp info nie wiem gdzie to wyczytałeś.

Co do imigrantów snujesz wizje, że mamy przyjmować a real jest taki, że za pisu przyjęliśmy 250 tys w 30 miesięcy. Mamy więc twoje sny na jawie vs stan faktyczny.

Siemens jest jedynym producentem wiatraków na świecie?

Te miliardy co na tvp miały iść?

4 minuty temu, hubertuss napisał:

Jakie zbiorniki. Za chwile znajdzie się cała armia ludzi którym one będą przeszkadzały. W Polsce tylko wungiel najlepiej ruski.

No. Rolnikom z podlasia mocno by przeszkadzały a tam miało trochę ha być do zalania 🤔🤔

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Trudniejsze. A czas eksploatacji?

zobacz gdzie najbardziej się tereny nadają się pod takie zbiorniki , jak będzie susza to i one puste będą bo rzeki je zasilające też hvj strzeli 

pozostają jeszcze wywłaszczenia i wysiedlenia do realizacji 

ile zachodu było z Żarnowcem kiedyś jeśli chodzi o elektrownię szczytowo pompową , dziś każda jedna większa inwestycja w energetyce wytwórczej to problem bo najbardziej zainteresowanych czyli klientów nie stać na spłacenie budowy w rachunkach za energię 

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

A może jakieś małe przydomowe turbiny wiatrowe. Ja to myślał bym coś takiego u siebie zainstalować. Jak by jaki finans dorzucili 🤔

A często tam wieje u Ciebie? Kilka wiosek dalej chłop sobie postawił to zasady rozliczania podobne jak z paneli i wiatrak zblokowany stoi. Gdyby często wiało a najlepiej cały czas to tak bo offgrade i akumulowanie tej Energi to same baterie ile kosztują i jaka żywotność 

3 minuty temu, konteno napisał:

zobacz gdzie najbardziej się tereny nadają się pod takie zbiorniki , jak będzie susza to i one puste będą bo rzeki je zasilające też hvj strzeli 

pozostają jeszcze wywłaszczenia i wysiedlenia do realizacji 

ile zachodu było z Żarnowcem kiedyś jeśli chodzi o elektrownię szczytowo pompową , dziś każda jedna większa inwestycja w energetyce wytwórczej to problem bo najbardziej zainteresowanych czyli klientów nie stać na spłacenie budowy w rachunkach za energię 

Dlatego łączyć to z retencją. Mniejsze elektrownie wodne, przecież jeden wiatrak miasta powiatowego też nie zaopatrzy. 

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

A często tam wieje u Ciebie? Kilka wiosek dalej chłop sobie postawił to zasady rozliczania podobne jak z paneli i wiatrak zblokowany stoi. Gdyby często wiało a najlepiej cały czas to tak bo offgrade i akumulowanie tej Energi to same baterie ile kosztują i jaka żywotność 

Z tego co obserwuje to wydaje mi się że z każdym rokiem wiatru coraz więcej. Kiedyś nie zdarzało się żeby gdzieś w okolicy dach zerwało. A teraz kilka dachów w roku w okolicy odlatuje. 

https://www.ebay.pl/itm/235205743418?chn=ps&var=535216080955&norover=1&mkevt=1&mkrid=4908-166454-595607-3&mkcid=2&itemid=535216080955_235205743418&targetid=293946777986&device=m&mktype=pla&googleloc=1011537&poi=&campaignid=20208862743&mkgroupid=150053089335&rlsatarget=pla-293946777986&abcId=&merchantid=747110826&gclid=Cj0KCQiA1rSsBhDHARIsANB4EJa4vLqXhenuPuAHQ0mfr0ndN_r_fpBxP1_56sBQb3lXPPozFmrllFQaAjMzEALw_wcB

Opublikowano

Kilka lat temu stała wieża mierząca siłę wiatru. Która widziałem z podwórka. Miały stanąć wiatraki ale PiS zablokował przepisami. Teraz słyszałem że wracają do tematu.

Opublikowano

No to kwestia magazynowania tej Energi bo chyba nie chciał byś tego sprzedawać i odkupywać?

Przed chwilą, PRZMAS19821982 napisał:

@gregor1284 

Dokładnie nie wiem jakie mają czasy eksploatacji  oba turbiny...

Ale wiem napewno że rządne nie są wieczne...

To by musieli te elektrownie robić z tego towaru co cipki żeby się nie zużyło 🤔

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

@gregor1284 

Dokładnie nie wiem jakie mają czasy eksploatacji  oba turbiny...

Ale wiem napewno że rządne nie są wieczne...

Tyle co wiadomo to potrzeba  by się zwrócili koszta,  od 20  do 25 lat .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

No to kwestia magazynowania tej Energi bo chyba nie chciał byś tego sprzedawać i odkupywać?

O to by napewno pomogło 

• Haha 1
Opublikowano

Każdy by chciał magazynować. Ale chyba nie ma takich możliwości. Myślę że zima by produkował więcej niż fotovoltaniki a wtedy ta energia poszła by na ogrzewanie domu. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, gregor1284 napisał:

Dlatego łączyć to z retencją.

pytanie ile wody pomieści zbiornik i na jak długo starczy, przyjdzie deszcz ,rzeki wzbiorą i trzeba będzie wode spuszczać a jak będzie sucho to też spuszczać nie będą bo nie wiadomo kiedy się napełni

13 minut temu, 6465 napisał:

Z tego co obserwuje to wydaje mi się że z każdym rokiem wiatru coraz więcej

raczej od jesieni do wiosny mocno wieje i latem w nawałnice ale żeby to było jednostajnie to tak a nie porywy że automatyka wyłącza oraz hamuje wiatrak i obraca  łopaty żeby sie nie kręciły

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Jeśli będzie wiało. Średnio w Polsce ten wiatrak obraca się tylko przez 4000godzin co daje nam 166 dni i trzeba by było się modlić żeby akurat w zimę chciało wiać 

W czwartek 23 listopada padł rekord. Zainstalowane na polskiej ziemi wiatraki wyprodukowały aż 183,2 GWh energii elektrycznej. Poprzedni najlepszy wynik

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=290871143457785

Opublikowano
1 minutę temu, konteno napisał:

pytanie ile wody pomieści zbiornik i na jak długo starczy, przyjdzie deszcz ,rzeki wzbiorą itrzeba będze wode spuszczać a jak będie sucho to też spuszczać nie będą bo nie wiadomo kiedy się napełni

raczej od jesieni do wiosny mocno wieje i latem w nawałnice ale żeby to było jednostajnie to tak a nie porywy że automatyka wyłącza oraz hamuje wiatrak i obraca  łopaty żeby sie nie kręciły

Naustawiac tego jak wiatraków. Która elektrownia miała tak fajnie zrzut rozegrany że tam chyba były dwa zbiorniki?

Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał:

nigdy nie zrozumiem jak można być tak podłym, wypowiadając takie słowa w tej sprawie

Wiesz co to HIPOKRYZJA?🤨

Zanim coś napiszesz to zastanów się dwa razy a nie klepiesz aby klepać bzdury. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v