Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

chodzisz na zakupy ?? popatrz na opakowania -ile jest tam zbednego plastiku..kazde ciastko w oddzielnym papierku, plasterek sera w folii, 

widzisz teraz reklamowki walajace sie po kraju ?? 

znajdziesz w rowie butelke zwrotna z piwa ?? a bezwrotne i z wodki ???

kurna,znowu musze wyjechac ze wschodnia-polska mentalnosci...nie da sie inaczej..to roznica nie geograficzna a kulturowa.

a jaka różnica gdy nie odróżniasz wciskania kitu od rzeczywistej eliminacji/dyskryminacji fiskalnej tylko plastiku i nieuchronności jednak opakowań jednorazowych (były od zawsze choćby liść z łopianu czy palmy ale były i będą) gdy ja pokazuję że oharaczowano wszystkie bez wyjątku opakowania co nawet mechanizm zwykłej eliminacji rynkowej wyłącza bo w co by nie było opakowane to będzie oharaczowane

jeśli przenikliwość i realizm nazywasz "wschodnipolską mentalnością" to tylko współczuć  że się jej wyrzekasz dla samej zasady bo przeciwieństwem jest tylko pospolita głupota i oszołomstwo z którym nawet nie trzeba walczyć; samo wyginie z nędzy w którą się wpędzi bo przecież te haracze zapłaci jako klient wszak producent przerzuci je w cenę a nie zrezygnujesz przecież z opakowań w sklepie ... no chyba że zaakceptujesz dymanie po piwo czy wódę z własną kanką gdy te będą rozlewane z beczki bo butelka będzie droższa od zawartości :P
pamiętasz paszkwil z Gomułki? - "gdybyśmy mieli mięso zrobili byśmy mielonki ale niestety nie mamy blachy"
prosta droga do realizacji tego absurdu to właśnie to czego usiłujesz bronić - opodatkować blachę i wszystko z opakowań tylko po to by klienta nie było na nie stać i jeśli się to powiedzie to producent zaprzestanie produkcji bo albo zmądrzeje zanim- albo -zbankrutuje; tak czy tak to mielonek nie będzie bo jak wyżej
co do celu się zgadzamy co do metod... po Twoich nawet z torbami nie pójdziemy bo będą towarem luksusowo wysoko opodatkowanym
"nie tędy droga"

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Agrest napisał:

Poruszył sprawę protestu przewoźników.

Polski transport już leży i kwiczy. Rynki wschodnie BY i RU zamknięte nie wiadomo czy do odzyskania. Rynek UA już pozamiatany . Ukraińcy robią teraz z nami to co nasze firmy zrobiły z rynkami Europy zachodniej.  Jeśli wschód się otworzy nasze firmy odżyją jeśli nie to będzie agonia branży.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Tyle wysłuchałeś?

A to że brak choćby krytyki ze strony obozu Tuska i wykorzystanie okresu bezkrólewia przez burmistrza i policję do rozgonienia manifestacji już nie? 

Nie wiem, nie słuchałem ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Tusk nie powiedział nic, żadnego pomysłu na rządzenie żadnego programu.

No jak żadnego. Normalnie przychodzi się do roboty na siódmą , rządzi się do piętnastej. Potem do domciu. :lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Pamiętasz by Tusk za swoich rządów anulował coś dolegliwego dla ludzi?

no PiS anulował
a że w zamian sam doszedł do władzy przyciągając za sobą tych różnych Kosiniaków. Żukowskie i podobne Biedronie to w pytaniu nie było - i nie zastąpił tego czymś gorszym :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

No jak żadnego. Normalnie przychodzi się do roboty na siódmą , rządzi się do piętnastej. Potem do domciu. :lol:

To wciąż za mało moje serce żeby bić. Uciekaj skoro świt , bo potem będzie ...🤣

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

To wciąż za mało

Eeeeee tam. Czasu powinno starczyć tylko na sprawy ważne. Inaczej głupoty przychodzą do głowy.

24 minuty temu, hubertuss napisał:

Ukraińcy robią teraz z nami to co nasze firmy zrobiły z rynkami Europy zachodniej. 

Znowu ktoś nie odrobił lekcji.

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Pis się sam anulował serią idiotycznych ruchów.

przecież od samego początku było widać że to idioci
problem nie w idiotach bo ci są i będą zawsze. problem w nas że pozwalamy takim nami rządzić i kwestia otwarta nadal

Opublikowano
54 minuty temu, dysydent napisał:

problem nie w idiotach bo ci są i będą zawsze. problem w nas że pozwalamy takim nami rządzić i kwestia otwarta nadal

Komu pozwolić rządzić/ Ludzi pis przyciągnął michą. Mieli dość po i psl. Po 8 latach pis przepadł i kogo kolejnego wybrać? Mądrzy kompetentni ludzie do polityki chętnie nie idą mają dobre pieniądze w biznesie. Pozostaje jak zwykle wybierać mniejsze zło.

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Polski transport już leży i kwiczy. Rynki wschodnie BY i RU zamknięte nie wiadomo czy do odzyskania. Rynek UA już pozamiatany . Ukraińcy robią teraz z nami to co nasze firmy zrobiły z rynkami Europy zachodniej.  Jeśli wschód się otworzy nasze firmy odżyją jeśli nie to będzie agonia branży.

widzę że nie masz pojęcia o filarach dochodów polskiego transportu albo udajesz że nie masz bo to przejęcie zachodniounijnego rynku i przejęcie sporej części frachtu wewn unijnego od zachodnich przewoźników było i jest jeszcze podstawą sukcesu polskiej branży transportowej.
Transport na wschód istniał i za komuny a nie ma mowy przecież o jakimkolwiek sukcesie z tamtego okresu i utrata rynku wschodniego oczywiście jest znaczącym ograniczeniem dochodów polskich przewoźników ale nie decydującym bo takim jest utrata klienta zachodnioeuropejskiego z którego wypierają wszystkich Ukraińcy i to jeszcze zanim (o ile w ogóle) do xujni weszli.
Polski transport jest na z góry straconej pozycji nie dla tego że xujnia odcięła się od kacapskiej części Europy ale dla tego że otworzy się na konkurencję ew nowych krajów i Bruksela na takie "poświęcenie Polaków jest gotowa" ze sporym udziałem zawiści w owej "gotowości" pamiętając kto zachodnie firmy wyparł z ich rodzimych rynków ;)

mam nadzieję że nie przekroczyłem akceptowalnego poziomu złośliwości ale fakty postrzegam nieco inaczej jak je przedstawiasz

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Mądrzy kompetentni ludzie do polityki chętnie nie idą mają dobre pieniądze w biznesie. Pozostaje jak zwykle wybierać mniejsze zło.

no tu się w pełni muszę zgodzić i też nie mam pomysłu jak zmienić taki stan rzeczy nie zamieniając kraju w oligarchię

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

jak zmienić taki stan rzeczy nie zamieniając kraju w oligarchię

Permanentne patrzenie na łapki, Jebanie na każdym kroku i za plecami w ręku dwumetrowa dębowa pała, do utrwalania ważnych treści.

Opublikowano

ponoszenie przez obywateli odpowiedzialności za swój wybór, czyli okręgi jednomandatowe z możliwością odwołania wybranego przedstawiciela, zwiększenie roli referendum, wprowadzenie zasad jak w konstytucji z 1935 roku - za usadzenir rodzyny na stołkach przez Trybunał Stanu i nie mniej niż 10 lat za kratkami

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

To był najgorszy i najgroźniejszy rodzaj idiotów - głupi i pracowici. 

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, hubertuss napisał:

Komu pozwolić rządzić/ Ludzi pis przyciągnął michą. Mieli dość po i psl. Po 8 latach pis przepadł i kogo kolejnego wybrać? Mądrzy kompetentni ludzie do polityki chętnie nie idą mają dobre pieniądze w biznesie. Pozostaje jak zwykle wybierać mniejsze zło.

bezpartyjnych nie było, listy pjj, czy ewentualnie konfiarzy 🤔

ile można słuchać takiego pierdolenia że wybieramy mniejsze zło, czyli dalej w gownie po uszy, tylko kto inny dosrywa. 

Opublikowano

nawet gdybyś mi.. gdyby mi wszyscy pozwolili na

1 godzinę temu, mirro napisał:

Permanentne patrzenie na łapki, Jebanie na każdym kroku i za plecami w ręku dwumetrowa dębowa pała,

to jak bym miał czas na pilnowanie swojego? i już bym wolał kogoś innego wynająć do tej pały bo nie do pilnowania mojego podwórka co wolę robić sam, woli każdy z nas

żeby to było takie proste
no ale pomarzyć sobie zawsze można :D

Opublikowano
13 minut temu, dysydent napisał:

widzę że nie masz pojęcia o filarach dochodów polskiego transportu albo udajesz że nie masz bo to przejęcie zachodniounijnego rynku i przejęcie sporej części frachtu wewn unijnego od zachodnich przewoźników było i jest jeszcze podstawą sukcesu polskiej branży transportowej.
Transport na wschód istniał i za komuny a nie ma mowy przecież o jakimkolwiek sukcesie z tamtego okresu i utrata rynku wschodniego oczywiście jest znaczącym ograniczeniem dochodów polskich przewoźników ale nie decydującym bo takim jest utrata klienta zachodnioeuropejskiego z którego wypierają wszystkich Ukraińcy i to jeszcze zanim (o ile w ogóle) do xujni weszli.
Polski transport jest na z góry straconej pozycji nie dla tego że xujnia odcięła się od kacapskiej części Europy ale dla tego że otworzy się na konkurencję ew nowych krajów i Bruksela na takie "poświęcenie Polaków jest gotowa" ze sporym udziałem zawiści w owej "gotowości" pamiętając kto zachodnie firmy wyparł z ich rodzimych rynków ;)

mam nadzieję że nie przekroczyłem akceptowalnego poziomu złośliwości ale fakty postrzegam nieco inaczej jak je przedstawiasz

no tu się w pełni muszę zgodzić i też nie mam pomysłu jak zmienić taki stan rzeczy nie zamieniając kraju w oligarchię

A co ja niby innego napisałem. Polskie firmy przejęły zachodni rynek i frachty wewnątrz niego niskimi kosztami. Czyli tak samo jak Ukraińcy przejmują teraz nasz rynek. Jak i fracht z naszego terenu na zachód. Robią dokładnie to samo co nasi zrobili z zachodnim transportem wygrali niskimi kosztami.

Transport na wschód był istotną gałęzią polskiego transportu zwłaszcza na ścianie wschodniej. Bo to był handel nie tylko towarami przywożonymi do PL ale także dalej na zachód. I myśmy obsługiwali w dużej mierze ten rynek a teraz go nie ma.

Tak więc widać coś źle zrozumiałeś z tego co napisałem.

Opublikowano (edytowane)

a to przepraszam bo zrozumiałem że utratę "frachtu wschodniego" upatrujesz za największe zagrożenie dla polskich transportowców
ale zrozum i Ty czego się wypierasz

2 godziny temu, hubertuss napisał:

Jeśli wschód się otworzy nasze firmy odżyją jeśli nie to będzie agonia branży

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

ponoszenie przez obywateli odpowiedzialności za swój wybór, czyli okręgi jednomandatowe z możliwością odwołania wybranego przedstawiciela, zwiększenie roli referendum, wprowadzenie zasad jak w konstytucji z 1935 roku - za usadzenir rodzyny na stołkach przez Trybunał Stanu i nie mniej niż 10 lat za kratkami

Przeciętny obywatel nie chce lub nie rozumie co to ponosić odpowiedzialność za swój głos. Gdyby przeciętny obywatel ponosił odpowiedzialność za swój głos pis nie wygrał by przez 500 plus.

5 minut temu, HF86 napisał:

ile można słuchać takiego pierdolenia że wybieramy mniejsze zło, czyli dalej w gownie po uszy, tylko kto inny dosrywa. 

O konfie pisałem. A bezpartyjni u nas na Podlasiu sami z Wrocławia ludzie byli. Śmiech na sali.

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

JOW to droga donikąd. USA i UK mają, i co? Dwie partie się wymieniają rządzeniem przez dziesięciolecia. Ustalają tak samo durne prawa jak u nas.  

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, dysydent napisał:

a to przepraszam bo zrozumiałem że utratę "frachtu wschodniego" upatrujesz za największe zagrożenie dla polskich transportowców
ale zrozum i Ty czego się wypierasz

Będzie to niewątpliwie jakiś zastrzyk roboty. Acz kolwiek do poprzedniej wielkości to już nie wróci. Jednak ściana wschodnia by odczuła poprawę. Bo większość jeździła na RU i BY. W Siemiatyczach w zasadzie tylko jedna firma robiła frachty po zachodzie około 10 aut plus Rosja. Kilka innych a był to w sumie myślę z 20- 30 aut nie tak mało jak na małe miasteczko robili transport z BY i RU do PL lub dalej na zachód. Teraz większość aut stoi na palcach. CI co protestują to są właśnie takie firmy jak u nas po dwa trzy auta może 5. Jeździli na RU i BY to się skończyło a teraz chcieli jeździć na UA a tam problemy się zaczęły plus oni zaczęli jeździć u nas i po Europie.

A co najlepsze np znajomi znajomego ale na 100 % choć to dziwnie brzmi z BY mają firmę otwartą w PL tylko z BY wozić mało co można.  Ukraińcy tez ponoć w PL otwierają firmy. Tak mówią protestujący. Po prostu ci kierowcy z BY i UA jeździli u Polaków w dużej mierze trochę się podorabiali i swoje zestawy po kupili. Tak właśnie było u mojego znajomego który firmę zlikwidował bo już emeryt a Białorusom plac wynajmuje. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, HF86 napisał:

przy obecnej ordynacji wyborczej i polaryzacji politycznej w Polsce głos na bezpartyjnego to głos.. lepiej siedzieć w domu
PJJ to może odpuśćmy bo słowa "kretyni" i tak nadużywam a konfa to ryzyko że raz zdobytej władzy demokratycznie nie oddadzą bo przecież wprost pluli na demokrację czyli co z tego jeśli choć by tylko Oni dotrzymują obietnic wyborczych jeśli dotrzymają i tej?
kolejne rewolucje w Historii Polski?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v