Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A to już trzeba się Tuska spytać. Wiem tylko tyle, że ani ja, ani ojciec nie pamiętamy czasów gdy uprawa zbóż/kukirydzy przyniosła stratę a nie dochód ... Znaczy nie pamiętaliśmy, bo 2023 to zmienił ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Leszy napisał:

Ja też, ale jak pomyślę, że u schyłku rządów PO kupiłem ziemię za trochę ponad 30 tyś/ha, a teraz za prawie 2x więcej (i to nie była najdroższa oferta za jaką chodzą grunty u nas)., to trochę te zyski się zaczynają wydawać małe. 

Lub weź pobuduj dom wtedy i teraz? Czy naprawdę tak dobrze zarobiliśmy? 

Dobrze że kupiłeś 

U nas niedostępna 

PGRy dopiero zostały uwolnione za pis 

Cena dzierżaw doprowadziła do tego że pierwszy zrezygnował, drugi pewnie zaraz zrobi to samo 

Wcześniej ta ziemia nie była nawet dostępna do takich nabijaczy czynszu 

Opublikowano

Tiiaaaaa kupiłem 716 vario za psie pieniądze. Miał 18tyś. godzin. silnika nie było, ale skrzynię miał włożoną nową. Rozebrałem to na hali zimą. W silniku nawet wału szlifować nie trzeba było. Poszły nowe beebechy, pompa oleju . głowica zrobiona. turbo wywalone na nowe. Wałek między skrzynią a silnikiem i tłumik drgań. Hamulce nie działały, bo jakiś debil źle tacze powkładał. Ogólnie poszło jeszcze 40 tyś. Myślę że pojeździ trochę.

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Na piramidę durnie kasę nieśli co mnie to obchodzi, ze ktoś wierzył w 18 % a stabilne i znane banki dawały sporo poniżej 10. To nie moje pieniądze i nie moja bajka. Natomiast jak pisowcy przelewali z publicznych na swoje konta to już mnie obchodzi.

Przy piramidzie trzeba pamiętać, że kilku prokuratorów opóźniało czynności śledcze co wyszło na jaw na komisji i jak nastał pis ci prokuratorzy dostali awans. Czyli możliwa była gra by  narobić większego gnoju i zwalić na Tuska prokuratorzy działali opieszale.

Komisja miała upodlić Tuska 

Jedyne co po latach się z nią kojarzy to caryca

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Dobrze że kupiłeś 

U nas niedostępna 

Cena dzierżaw doprowadziła do tego że pierwszy zrezygnował, drugi pewnie zaraz zrobi to samo 

Z ta ziemią wszystkich nie zadowolisz. Będą sprzedawać na przetargach będzie źle będą dzierżawić będzie też źle.

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Komisja miała upodlić Tuska 

Jedyne co po latach się z nią kojarzy to caryca

Ale z tymi prokuratorami to akurat prawda. Chyba 4 celowo opóźniało prace w tym zatrzymanie Marcina jakiegoś tam. Potem za Ziobry dostali awanse. Fakt udowodniony.

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał:

Dobrze że kupiłeś 

U nas niedostępna 

Ja kupiłem trochę też przez ceny dzierżaw. Facet właścicielom przestał płacić, i postanowili się tego pozbyć. I zadłużona była trochę. 

I jechało się na dosyć tanio kupionych nawozach. Teraz może być gorzej, bo jeszcze nic nie zamówiłem..... 

Opublikowano
15 minut temu, Leszy napisał:

Ja też, ale jak pomyślę, że u schyłku rządów PO kupiłem ziemię za trochę ponad 30 tyś/ha, a teraz za prawie 2x więcej (i to nie była najdroższa oferta za jaką chodzą grunty u nas)., to trochę te zyski się zaczynają wydawać małe. 

Lub weź pobuduj dom wtedy i teraz? Czy naprawdę tak dobrze zarobiliśmy? 

To pis ceny ziemi rolnej podniósł?😂 czy koledzy rolnicy tak tę bańkę rozdymali

co do budowy domu, to dzisiaj na mało której budowie znajdziesz fachmana na czarno pracującego. Kiedyś, to była norma. Ludzie nie mieli pieniędzy, mało kupowali, to i marże na materiały budowlane na niższym, przyzwoitym poziomie były. Dzisiaj, to już sami nie wiedzą ile krzyczeć, bo im koszty rosną. A i rosną, bo choćby tego pracownika na czarno już nie ma. 

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, bezbarwny napisał:

co do budowy domu, to dzisiaj na mało której budowie znajdziesz fachmana na czarno pracującego. Kiedyś, to była norma. Ludzie nie mieli pieniędzy, mało kupowali, to i marże na materiały budowlane na niższym, przyzwoitym poziomie były. Dzisiaj, to już sami nie wiedzą ile krzyczeć, bo im koszty rosną. A i rosną, bo choćby tego pracownika na czarno już nie ma. 

Widzisz. Jak ludzie lepiej zarabiają to zasługa PiS, jak koszty rosną to już nie ich wina. Ogólnie jednak te lepsze dochody są cały czas zjadane przez rosnące koszty.  Bo to jest naczynie połączone. 

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, bezbarwny napisał:

A podwykonawca to jak robi jak nie na czarno

Jest to samo co było kiedyś 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał:

Widzisz. Jak ludzie lepiej zarabiają to zasługa PiS, jak koszty rosną to już nie ich wina. Ogólnie jednak te lepsze dochody są cały czas zjadane przez rosnące koszty.  Bo to jest naczynie połączone. 

Ja tu nie o zasługach jednych, czy drugich, a o faktach, a fakty są takie, że to, iż chłopu nie rośnie, to i nie rośnie, bo teraz skala, nie sentymenty, się liczy, a celem rządów, jakie by one nie były, jest żywność w przystępnej cenie, bo społeczeństwo wszystkie występki zniesie, prócz widma głodu. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v