Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Kiedyś to normalna grypa była.

No patrz, tyle lat człowiek żył w nieświadomości.

A tak serio, nie neguje Covida ale też nie popadajmy w obłęd.

Opublikowano

Jest jeszcze trzecia opcja - arabowie i rosja za bardzo zadzierają nosa i za dużo zarabiają na ropie, trzeba ich trochę usadzić

ciekawe jest to, że jeden z większych graczy na rynku ropy właśnie szykuje się do wojny, Wenezuela

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jahooo napisał:

jeden z większych graczy na rynku ropy właśnie szykuje się do wojny, Wenezuela

Chyba do aneksji?:lol:Bez cichej zgody USA nic tam nie przejdzie.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
16 minut temu, mirro napisał:

Oj tam, oj tam. Przesadzasz. 

no a lepiej traktować takie bezmózgie laleczki tylko jako akcesorium erotyczne? no i później mamy takie frustratki "żukowskie" "szczuki" itp i może nawet całkiem zasłużenie
choć ku usprawiedliwieniu - takich inaczej traktować się nie da to najlepiej wcale je nie ... traktować

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, dysydent napisał:

no a lepiej traktować takie bezmózgie laleczki tylko jako akcesorium erotyczne?

A i owszem.:lol:Choć zanim dotkniesz - pomyśl,

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jahooo napisał:

Jest jeszcze trzecia opcja - arabowie i rosja za bardzo zadzierają nosa i za dużo zarabiają na ropie, trzeba ich trochę usadzić

ciekawe jest to, że jeden z większych graczy na rynku ropy właśnie szykuje się do wojny, Wenezuela

33 minuty temu, mirro napisał:

Chyba do aneksji?:lol:Bez cichej zgody USA nic tam nie przejdzie.

a kiedy to jankesi robili zapasy ropy gdy była bardzo tania? no parę już lat temu i pewnie już im te zapasy "wyszły" po kilkakrotnie wyższej cenie czym sobie urealnili sporo pustych dolarów

czas na kolejny cykl i pewnie będzie cicha zgoda na tę wojnę bo jedyne co mają na wymianę obie tam strony za pukawki to ropa i tylko trzeba jakoś słabszego wspomóc (też najlepiej po cichu co by się większy zbytnio nie wystraszył i z wojny nie zrezygnował) Wypływ ropy na rynek w czasie takich konfliktów to zawsze spadek jej cen a jankesom w to graj gdy mają puste ... co tam Oni mają na te wieloletnie rezerwy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

i tylko trzeba jakoś słbszego wspomóc (też najlepiej po cichu co by się większy zbytnio ne wystraszył i z wojny nie zrezygnował)

Tu chyba wsparcia nie będzie a raczej łapówka za słaby opór.:lol:

Opublikowano

Maduro i szajka wolą putina i kacapów a propaganda tam jest antyjankeska i nawet całkiem skuteczna społecznie to dlaczego by jankesi chcieli stabilizacji takiego porządku w Wenezueli?

Chociaż jak popatrzeć na Kalifornię to ... sam nie wiem

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Wredny zdrajca chce zniszczyć emerytów

No właśnie. Im wcześniej przejdziesz na emeryturę, tym szybciej tego pożałujesz.:lol: Bo  zbraknie Ci na życie. Tym samym obniżanie wieku emerytalnego, to też nic dobrego.:lol:

7 minut temu, dysydent napisał:

Maduro i szajka wolą putina i kacapów a propaganda tam jest antyjankeska i nawet całkiem skuteczna społecznie to dlaczego by jankesi chcieli stabilizacji takiego porządku w Wenezueli?

Kacapy są daleko a reszta dużo bliżej. Tamten region CIA zawsze stabilizowała, albo destabilizował pieniędzmi. Jak trza było zmienić władzę, to nowi obiecywali że załatwią kasę z USA, Jak USA stwierdziła że to nie ci, to blokowała kasę i rewolta na ulicach.:lol:

Jest jeszcze jedna możliwość. Francja kombinuje w ramach swojej Gujany. Coś tam nie poszło ostatnio w związku z ichnim kosmodromem. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

No właśnie. Im wcześniej przejdziesz na emeryturę, tym szybciej tego pożałujesz.:lol: Bo  zbraknie Ci na życie. Tym samym obniżanie wieku emerytalnego, to też nic dobrego.:lol:

Pracując na roli , pobierać 1300 zł i przechodzić na nią 67 -.... tak by chciał Belka i ty to popierasz ?

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Pracując na roli , pobierać 1300 zł i przechodzić na nią 67 -.... tak by chciał Belka i ty to popierasz ?

A to lepiej w wieku 65 lat przechodzić i pobierać 1000zł ?? Bo tak niedługo będzie ... 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Pracując na roli , pobierać 1300 zł i przechodzić na nią 67

Mam sąsiadke jest kierowcą w MPK Lublin. Powiedziała że będzie jeździć dopóki będzie mogła i nie wywalą jej zza kierownicy. Chrzani emeryturę. Bo to kij nie pieniądze.

Opublikowano (edytowane)

Jak zaproponują mu 1000zł emerytury to sam będzie chciał pracować dłużej ... A nie oszukujmy się, piramida finansowa zwana ZUS/KRUS ma się coraz gorzej...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

Mam sąsiadke jest kierowcą w MPK Lublin. Powiedziała że będzie jeździć dopóki będzie mogła i nie wywalą jej zza kierownicy. Chrzani emeryturę. Bo to kij nie pieniądze.

to inna sytuacja - bo tu realnie każdy rok to więcej kasy

a z KRUS sa każdy dodatkowy rok ponad wymagane 25 lat masz 5zł brutto, ojciec płacił 42 lata składki i ma emeryturę wyższą niż najniższa o całe 30zł brutto

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

to inna sytuacja - bo tu realnie każdy rok to więcej kasy

No to trza rozmawiać o różnych sprawach. Ja gdym skorzystał dziś z propozycji kumpla i wrócil do służby na jeden kontrakt, teraz już etat majorowski miałbym po odejściu przeliczoną emkę po nowemu i byłaby na start 1500 PLN wyższa. Ale chyba nie skorzystam.

Opublikowano
21 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Nie widziałem jeszcze rolnika aby chciał pracować dłużej na emeryturę .

bo zazwyczaj i tak giba na roli, a przepisane na dziecko. 

parę groszy na własne zachcianki, a dziecko wikt i opierunek zapewni w zamian za pomoc 🤭

Opublikowano
27 minut temu, mirro napisał:

Jakim kierowcą ? Według nowego trendu kierowczynią lub kierowniczką :ph34r:.

14 minut temu, mirro napisał:

No to trza rozmawiać o różnych sprawach. Ja gdym skorzystał dziś z propozycji kumpla i wrócil do służby na jeden kontrakt, teraz już etat majorowski miałbym po odejściu przeliczoną emkę po nowemu i byłaby na start 1500 PLN wyższa. Ale chyba nie skorzystam.

Na start czy cały czas tyle wyższa ?

A co do ZUSu czy to wina rolnika, że jest nie wydolny ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v