Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
5 minut temu, galan99 napisał:

Kto cię zmusza

🤣 dobre kto...

A kto zabiera E5 całkowice dając tylko E10, nie dając możliwości wyboru przy dystrybutorze chce to leje E10 tańsza o ile by była, a jak nie E5 droższa lub 98 najdroższa. No właśnie kto zmusza 🤦

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, galan99 napisał:

Będziemy bronić polskiego rolnictwa -konferencja prasowa Donalda Tuska i Michała Kołodziejczaka

Przed wyborami od stycznia . Do działania zobaczymy co będzie z tego gadania .

No i broni dzisiaj w sejmie poinformował, że pis planuje wydzierżawić czy tam już wydzierżawił bo nie pamiętam na 30 lat terminal zbożowy w Gdyni zagranicznej firmie. I jakoś cicho tu o tym.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

No i broni dzisiaj w sejmie poinformował, że pis planuje wydzierżawić czy tam już wydzierżawił bo nie pamiętam na 30 lat terminal zbożowy w Gdyni zagranicznej firmie. I jakoś cicho tu o tym.

Dziś to chyba ty o tym się dowiedział. Bo to było wcześniej.

Opublikowano

Jeden już jest do Brukseli szykowany .

Źródła Onetu: Bartłomiej Sienkiewicz będzie ministrem tylko przez kilka miesięcy. Dostanie jedno zadanie

Donald Tusk powoła Bartłomieja Sienkiewicza na stanowisko ministra kultury tylko na kilka miesięcy i z jednym, konkretnym zadaniem: zrobieniem porządku w mediach publicznych. Potem resort ma objąć polityczka, która w przeciwieństwie do Sienkiewicza zna się świetnie na kulturze. Natomiast sam Sienkiewicz rozpocznie kampanię wyborczą do europarlamentu — wynika z informacji Onetu.

Opublikowano
20 minut temu, galan99 napisał:

Czy jest w czymś lepsza od E5? Zdecydowanie nie można powiedzieć, że benzyna E5 jest lepsza od E10. Zawartość biokomponentów w paliwach to kwestia polityczna – chodzi m.in. o to, aby zorganizować zbyt na płody rolne, z których produkuje się biokomponenty.

A to mało? To samo diesel. Źle, że się upycha płody rolne by był na nie zbyt. Z drugiej strony zmniejsz się udział paliw kopalnych i zwiększa czystość spalin. Przy naprawdę nie zauważalnym spadku osiągów.

1 minutę temu, 6465 napisał:

Dziś to chyba ty o tym się dowiedział. Bo to było wcześniej.

Akurat dzisiaj ale skoro ty wiedziałeś to nie widziałem byś tu nad tym ubolewał.

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Z drugiej strony zmniejsz się udział paliw kopalnych i zwiększa czystość spalin. Przy naprawdę nie zauważalnym spadku osiągów.

Gorzej jak stary grat PiSowskiego wyborcy nie toleruje biokomponentów ...

• Haha 2
Opublikowano

Kabaret Sejmowy jest piękny jak zawsze .

Szymon Hołownia zdecydowanie zareagował po okrzyku Grzegorza Brauna. "Tak się nie da żyć!"

Grzegorz Braun podczas obrad Sejmu wyraził swój głośny sprzeciw wobec decyzji marszałka, który ogłosił koniec głosowań na dzisiejszym posiedzeniu. Słów polityka Konfederacji Szymon Hołownia nie pozostawił bez odpowiedzi. — Apeluję do pana spolegliwej natury. Pan się wszystkiemu sprzeciwia, tak się nie da żyć, panie pośle — powiedział. Chwilę wcześniej do utarczki słownej doszło także z politykiem PiS Łukaszem Schreiberem.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, galan99 napisał:

Zdecydowanie nie można powiedzieć, że benzyna E5 jest lepsza od E10. Zawartość biokomponentów w paliwach to kwestia polityczna – chodzi m.in. o to, aby zorganizować zbyt na płody rolne, z których produkuje się biokomponenty.

To może w dieslu też zabrać czysty B0 zostawić samo B7 z bio idąc takim tokiem rozumowania bo co mnie obchodzi ktoś kto leje B0 skoro ja B7 zacznie też lać B7 😅

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, hubertuss napisał:

Akurat dzisiaj ale skoro ty wiedziałeś to nie widziałem byś tu nad tym ubolewał.

Bo do tego tematu zaglądam z nudów. Tu taka sama hipokryzja jak ma wiejskiej. Są dwa obozy do jebania przeciwnika mimo że czasami dobrze coś robi, a swojego chwalić choć by wszystkich okradał. To nie moja bajka. Ja za coś dobrego mogę pochwalić PO jak i PiS. Tak samo skrytykować jednych czy drugich jak źle robią.

7 dni temu. Ale skoro to prawda to już powinni blokować ten manewr.

Edytowane przez 6465
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Takim razie Polak ile powinien zarabiać we własnym kraju , wedle obcych powinien 8 tyś netto .

Wspomniany raport pokazuje też m.in., czego oczekują mieszkańcy innych kontynentów po pracy w Polsce. Jak czytamy, pracownicy z Azji i Afryki chcą zarabiać na produkcji, w magazynach, handlu, logistyce i transporcie.

"Wśród oczekiwań, które wymieniają kandydaci, znajdują się: zapewnione przez pracodawcę zakwaterowanie blisko firmy oraz wynagrodzenie w wysokości 3500-4000 zł netto. Żeby je otrzymać, w ciągu miesiąca są gotowi pracować nawet 240 roboczogodzin

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

Są tu tacy , co się nie podoba żeby ludzie zarabiali dobrze .

Dobrze to nie znaczy ile 0 na koncie tylko ile można sobie za to kupić ... Jeżeli chleb kosztuje 2zł i zarabiasz 2000 to czy będzie jakaś różnica jak będziesz zarabiać 4000 ale chleb będzie po 4zł ?

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał:

Są tu tacy , co się nie podoba żeby ludzie zarabiali dobrze .

drastycznie niska wydajność pracy plus wysokie koszty. 

tak to jest klucz do sukcesu 🤣

Opublikowano (edytowane)

Po co ja ,sam przenieś  produkcję do Chin będziesz miał tanią siłę roboczą .

Przenosić działalności do Chin innych krajów skoro w Polsce się nie opłaca . Korporacjom się opłaca .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, galan99 napisał:

Po co ja ,sam przenieś  produkcję do Chin będziesz miał tanią siłę roboczą .

Ale chcesz dobrze zarabiać to ci oferuję pracę gdzie płacą 6500 za godzinkę ;) Naród milionerów a mówią że tam bieda ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v