Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

no żeby nie było to do dyskusji przyłącza  się i szczujnia
https://www.tvp.info/74520573/hiszpania-ma-problem-z-wiatrakami-ogromna-ich-czesc-trafi-na-zlom

tytuł jak najbardziej sugerujący że jakiś problem musi być te wiatraki i się co leniwszy "niedoczytelnik" przestraszy bo wiadomo że większość nie czyta niczego do końca a na samym końcu dopiero napisali - "Stare instalacje mają zostać zastąpione przez bardziej nowoczesne wiatraki, które będą mogły wytworzyć więcej prądu."

czyli to nie problem a modernizacja wcale nie planująca redukcję ilości

no ale trzon elektoratu mocodawców i wręcz rodziców założycieli szczujni ogranicza się do przeczytania tytułu i ew obejrzenia obrazków a i nikt nie zrzuci że artykuł wyrwany z kontekstu
no ale chociaż już tak nie łżą jak jeszcze niedawno, no nie mówcie że się czegoś przestraszyli ;) xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Pytam ino o to gdzie jest w projekcie o turbinach siemensa czy  zwolnieniach podatkowych dla firm ale nikt w tych tematach nic podać nie umie.

Niemieccy beneficjenci projektu KO i Polski 2050

"Pieniądze na obniżki cen prądu dla Polaków pochodziły także z odpisów od nadzwyczajnych zysków właścicieli OZE. Pani Paulina Hennig-Kloska w swojej ustawie zrobiła im prezent i zwolniła z tych opłat. Postanowiłem spojrzeć, jakie firmy (poza spółkami skarbu państwa) wpłaciły do tej pory najwięcej. Myślicie, że autorka też to sprawdziła?" - napisał na portalu X i Cieszyński wskazał, że większość z beneficjentów nowych przepisów to znane na rynku koncerny. Głównie z Niemiec.

Opublikowano
12 minut temu, Ulman napisał:

Dla pisowca dopytywanie o szczegóły zawsze jest obroną. To że nie łykam pisowskiego przekazu nie oznacza że popieram takie rozwiązanie ale elektorat łże prawicy został wytresowany by tak rozumować.  Pytam ino o to gdzie jest w projekcie o turbinach siemensa czy  zwolnieniach podatkowych dla firm ale nikt w tych tematach nic podać nie umie.

Słuszna uwaga👍 też jestem za tym aby podatki wszyscy równe płacili.

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

Niemieccy beneficjenci projektu KO i Polski 2050

"Pieniądze na obniżki cen prądu dla Polaków pochodziły także z odpisów od nadzwyczajnych zysków właścicieli OZE. Pani Paulina Hennig-Kloska w swojej ustawie zrobiła im prezent i zwolniła z tych opłat. Postanowiłem spojrzeć, jakie firmy (poza spółkami skarbu państwa) wpłaciły do tej pory najwięcej. Myślicie, że autorka też to sprawdziła?" - napisał na portalu X i Cieszyński wskazał, że większość z beneficjentów nowych przepisów to znane na rynku koncerny. Głównie z Niemiec.

To jest komentarz z tezą a nie projekt ustawy.

Opublikowano
17 godzin temu, mirro napisał:

A to sama leciała tym samolotem? czy dzieli się ta ilość przez liczbę pasażerów?

A jakby nie leciała, to samolot też zostałby na lotnisku?

A PAD to ile tego wygenerował?

Od aktywistów którzy walczą o coś wymaga się więcej niż od przeciętnego człowieka. Powinni dawać przykład :ph34r:.

17 godzin temu, hubertuss napisał:

Nie da rady wywalić. Programy informacyjne są zapisane w tak zwanej misji. Przepisy obligują tvp do zamieszczania pewnych programów typu programy informacyjne. Nie wiem czy nawet nie konstytucja.

To że istnieje karta powinności w której informacja jest zapisana jako misja to ja wiem od dawna. Jestem ciekawy w jaki sposób Trzaskowski i PO chcą zlikwidować informacje w TVP w takim razie. Chyba że zrobił swoich zwolenników, którzy podpisali się pod projektem w ciula.

17 godzin temu, mirro napisał:

No to trza zostawić tylko sport i pogodę. O innych rzeczach nie muszę być informowany.:lol:

Sportu i dramy Lewandowskiego mam dosyć. To już wolę pogodę i pogodynki 😛.

15 godzin temu, hubertuss napisał:

Jacy eksperci pisowscy? Kto będzie stawiał ten bezie. Kumpel pracuje w stoczni gdańskiej i mają bardzo dużo roboty z wiatrakami i ich produkcją i zarobki dobre. Jestem za dywersyfikacją źródeł energii i bardzo mnie ta ustawa cieszy podobnie jak wasza sraczka z jej powdu.

To masz informacje z pierwszej ręki. Dla kogo pracuje, skąd biorą komponenty do produkcji, gdzie te wiatraki trafiają, ile lat wytrzymują ?

14 godzin temu, Ulman napisał:

Ja już mam koło domu .

Rozumiem że tak jak wiekszość PISowskiej tłuszczy nie masz pojęcia co to są te nadmiarowe zyski , na czym to polega, jak się liczy i ile płaci ? Dostałeś propagandowego gotowca dla ludu i go powielasz nie mając pojęcia co to tak naprawdę oznacza😃 Orlen czy inne PGNiG już zapłacili ten podatek czy nie?  A może wiesz czy ktokolwiek go zapłacił?

Ile metrów od domu i czy zawsze działają czy mają przerwy ?

10 godzin temu, Ulman napisał:

Caracale udało sie odkręcic a tego by sie nie dało? 8 lat rządzenia i nie mogli się od tego wywinąć? Jeden blok energetyczny i 10 lat od uzgodnień początkowych do podpisania umowy? Tu nic nie piszą o jakimś 2012 a o tym że przetarg odbył sie w 2019. 

O tym że siemens będzie coś budował pisowski proletariat nie wie bo propaganda nie robiła zgiełku i nie prała im beretów hasłami o siemensie przez kilka dni. Faktem jest że PIS po mistrzowsku wyzwolił wśród swoich wyznawców najróżniejsze lęki i wystarczy krótkie hasło żeby reagowali jak psy Pawłowa.

Propaganda TVNu o tym informowała ? Dlaczego KO nie kontratakuje tym argumentem, że to Pis wszedł w układy z Siemensem, tylko siedzi cicho ?

2 godziny temu, dysydent napisał:

To że PiS jest akurat w odwrocie o niczym nie świadczy wszak zdołał dojść do władzy i trend długofalowy  jest raczej odśrodkowy w xujni a nie profederacyjny. Ostatnio nawet w dziurlandzie zaskakująco dużo uzyskała patia jakiegoś blondaska o głupawej fizjonomii jawnie nacjonalisty a nie tylko tam.  Jeśli xujnia się jakoś uratuje to nie dzięki subwencjonizmowi w zdegenerowane korpo "starego porządku" bo skoro coś wcześniej działało bez subwencji a teraz nawet z subwencjami kuleje jak choćby ten Siemens to znaczy że ma czasy świetności za sobą i tylko się degeneruje marnotrawiąc tylko resztki sił żywotnych europejskiej przedsiębiorczości wyssanej w podatkach z jeszcze efektywnych sektorów które bez subwencji sobie radzą.

A o tym tutaj było cicho. Wilders jest przeciwko imigrantom, muzułmanom czy UE. Może być ciekawie.

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Dla pisowca dopytywanie o szczegóły zawsze jest obroną. To że nie łykam pisowskiego przekazu nie oznacza że popieram takie rozwiązanie ale elektorat łże prawicy został wytresowany by tak rozumować.  Pytam ino o to gdzie jest w projekcie o turbinach siemensa czy  zwolnieniach podatkowych dla firm ale nikt w tych tematach nic podać nie umie.

Przecież Ty się dopytujesz o szczegóły to dlaczego ktoś inny nie może ?

A co do podatków, zmieniając temat, sklepy wielkopowierzchniowe dalej maja ulgi ? Bo taki jeden się zamknął a tu się okazuje, że znów się otwiera.

57 minut temu, dysydent napisał:

no żeby nie było to do dyskusji przyłącza  się i szczujnia
https://www.tvp.info/74520573/hiszpania-ma-problem-z-wiatrakami-ogromna-ich-czesc-trafi-na-zlom

tytuł jak najbardziej sugerujący że jakiś problem musi być te wiatraki i się co leniwszy "niedoczytelnik" przestraszy bo wiadomo że większość nie czyta niczego do końca a na samym końcu dopiero napisali - "Stare instalacje mają zostać zastąpione przez bardziej nowoczesne wiatraki, które będą mogły wytworzyć więcej prądu."

czyli to nie problem a modernizacja wcale nie planująca redukcję ilości

no ale trzon elektoratu mocodawców i wręcz rodziców założycieli szczujni ogranicza się do przeczytania tytułu i ew obejrzenia obrazków a i nikt nie zrzuci że artykuł wyrwany z kontekstu
no ale chociaż już tak nie łżą jak jeszcze niedawno, no nie mówcie że się czegoś przestraszyli ;) xD

Dlatego warto poczekać i zobaczyć w jaki sposób Hiszpanie zutylizują te wiatraki i jakie będą koszta utylizacji i nie chodzi tu o miedź bo na nią zawsze znajdzie się zbyt.

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

Pytam ino o to gdzie jest w projekcie o zwolnieniach podatkowych dla firm ale nikt w tych tematach nic podać nie umie.

a kto powiedział, że jest? :D 

Opublikowano (edytowane)

Niemieckie  sklepy w Polsce to sprzedają własne  produkty jako Polskie , by nie było że Polaki producent nie ma gdzie sprzedać .

Wyniki kontroli. Sprzedawali mięso z Niemiec jako polskie
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki kontroli jakości handlowej produktów oferowanych luzem, czyli mięs, przetworów mięsnych oraz żółtych serów. Nieprawidłowości zostały stwierdzone w ponad połowie weryfikowanych sklepów. Zastrzeżenia dotyczyły głównie znakowania produktów. Przykładowo mięso pochodzące z Niemiec czy Hiszpanii było sprzedawane jako polskie.
https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-wyniki-kontroli-sprzedawali-mieso-z-niemiec-jako-polskie,nId,7185597

WAŻNE! Wściekli Polacy W Końcu Wyszli Na Ulicę

https://www.facebook.com/watch?v=256228837180672

Edytowane przez galan99
Opublikowano

A dlaczego to robią ? Bo mogą. Ryzyko kontroli żadne, a ewentualne kary to pół tabliczki dobrej czekolady. Dla firm, które obracają setkami milionów to pryszcz.

Gdyby za fałszowanie żywności kary sięgały 10% obrotu rocznego, a zaczynały się na przykład od  kilkuset tysięcy, zapewne by się pilnowali.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Przypomnij no ciemnemu ludowi pisoskiemu kto ,,odkręcił" karakake i dlaczego😇

Chyba Berczyński się nazywał. Wieloletni pracownik producenta samolotów z USA. Od tamtej pory nie przyjeżdża do Polski, bo są ludzie co mają do niego kilka pytań. :lol: Drugi młodzieniaszek to Janniger. Organizował Antkowi lobbystyczne spotkania w USA. 

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Chyba Berczyński się nazywał. Wieloletni pracownik producenta samolotów z USA. Od tamtej pory nie przyjeżdża do Polski, bo są ludzie co mają do niego kilka pytań. :lol: Drugi młodzieniaszek to Janniger. Organizował Antkowi lobbystyczne spotkania w USA. 

jeszcze medal powinni dostać :D 

zamiast francuskiego złomu, którego nawet sami francuzi nie chcą, będziemy mieli black hawki i apachee - najlepsze śmigłowce na świecie

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał:

będziemy mieli black hawki i apachee - najlepsze śmigłowce na świecie

Które i tak nie będą produkowane u nas, czyli pozostajemy klientem typu bierz i spier.dalaj.:lol:

za***ista logika przez Ciebie przemawia. Widzę że dalej brniemy w kierunku tylko zakupów i nie robienia niczego u siebie. Choć Antek przecież chciał robić śmigła z Ukrainą i był zafascynowany tym pomysłem. Ciekawe gdzie dzisiaj byśmy byli biorąc pod uwagę iż do Polski miała przyjść linia montażowa z AIRBUSA. Bo gdzie jesteśmy dzięki pomysłom Antka, to już wiemy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v