Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

szkoda że do tego jeszcze prawdziwe

powiedz że nie chcesz darmochy w Polsce od PiSu, nędznych trzynastu, czternastu miesięcy a wolisz solidnych dwanaście i ogólnie nie chcesz nić darmo a i PiSu też nie chcesz to od razu okrzykną zboczeńcem

no i tym z tej plebanii jakiś biskup zalecił post to ci też żarcia (oni zawsze z darmochy) nie wezmą i tu akurat by się zgadzało

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
mirro napisał:

1 godzinę temu, dysydent napisał:

dewiacji lingwistycznych ciąg dalszy

https://zielona.interia.pl/korbanarower/news-polak-stworzyl-niezwykle-urzadzenie-policja-chce-je-na-kazdy,nId,7042781

"... Rejestruje on rowerzystów i rowerzystki już z odległości z odległości 15-20 metrów. ..."

znaczy że co? odróżnia "tyż"? i wyświetla inaczej - dajmy na to z kółkiem lub trójkątem (jak na kiblach)?

jednak i w tej Interii są poyeby (i "poyebanki")
plebanie nie mają monopolu

To co pokazałeś jest fajne, ale mam lepszy numer.

"Co roku dochodzi w Polsce do wielu wypadków, gdzie kierowca przecina ścieżkę rowerową, nie zauważając nadjeżdżającego rowerzysty." 

Tu chyba nastąpiło jakieś lekkie pojebanie pojęć. To chyba rowerzysta, a raczej ścieżka rowerowa przecina drogę dla pojazdów samochodowych,

Pany... Toć to litość i trwoga za razem. Droga dla rowerów to wydzielony pas z drogi a droga kończy się gdzieś za urządzeniami ją okalającymi i jak cisną dwa pojazdy drogą z pierwszeństwem, która posiada też pas dla rowerów to no to kto tu komu co przecina? Pieszemu przekraczającemu drogę poprzeczną tyż za przepraszam nóg nie wolno połamać i tak jest od kilkudziesięciu lat. Taki cudak poniżej lat 10 może jechać chodnikiem pod opieką dorosłych i oba są pieszymi - co wówczas? Jak znów jedziesz równolegle do kanału czy torów światła musisz zmienić na mijania podczas mijania motorniczego, maszynisty czy sternika tak samo. Jużem krawężnika egzaminował z pojęć podstawowych z początku kodeksu ale myślałem że tu rozsądni ludzie...

dysydent napisał:

2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

Dysydent... wolisz formę bezosobową?🤔

a jaka jest od "rowerzysta"?

Pedało?

Opublikowano

Lepiej, krzyżować też się mogą.

Pafnucy12 napisał:

To pierwszeństwo rowerów to pojebany przepis... często szybko jadą i weź zauważ 

Są prawe lusterka i służą mie tylko do zmiany pasa ale i kierunku ruchu. Ja wiem, że ciężko. Polecam sport spadochronowy i ogólnie lotnictwo i przenieść temat na drogi. Trzeba mieć gibką szyję od czaszki aż po duszę bo tam drogi są umowne a zasady pisane mielonką.

witejus napisał:

3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

To pierwszeństwo rowerów to pojebany przepis

Słusznie, jeszcze niech zrobią pierwszeństwo dla rowerów na przejazdach kolejowych, może się zatrzymać 40 tonowy samochód, może i ważący 3 tys ton pociąg

Błądzisz jak wyżej. W chwili gdy jadący równolegle drogą dla rowerów rower, mając przecież te same uprawnienia przejazdu, chce przejechać w poprzek jezdni przeznaczonej do ruchu pojazdów jako, że ma obowiązek korzystania z drogi dla rowerów musi zapierniczać do najbliższego skrzyżowania, przejazdu dla rowerów czy przejścia dla pieszych. Na skrzyżowaniu może wjechać na jezdnię przeznaczoną do ruchu pojazdów o ile niema drogi dla rowerów albo zejść z roweru i przejść jako pieszy. Przy czy po spieszeniu może przechodzić przez jezdnię także w innych miejscach przewidzianych przepisami. To są kuźwa proste zasady z których korzystacie także skręcając pojazdami a obrazem tego jest np. najaz zajęcia miejsca przy prawej krawędzi przed skrętem w prawo. Wyjeżdżając z posesji włączamy się do ruchu od razu dodam.

Opublikowano
32 minuty temu, DTaras napisał:

no faktycznie. Ostatnio drogi dla rowerów pokrzyżowały się gdzieś na plebanii...

Nie dla rowerów, tylko dla pedalarzy, taka wersja rowerzystów.

Opublikowano
mirro napisał:

Nie dla rowerów, tylko dla pedalarzy, taka wersja rowerzystów.

Aa mój błąd, przepraszam rowery. Romek się już dowiedział czy to było szkolenie z fedrowania?

• Haha 1
Opublikowano

A może i na górnika strzałowego papiery robili,:lol:

20 minut temu, v11 napisał:

to jest temat a nie tam rowery

A to jest właśnie guzik nie temat. To było pewne i tylko pozostawało kwestią czasu.

Opublikowano
dysydent napisał:

ja można zdefiniować faszystowskie postrzeganie rzeczywistości? na pewno jednym z kryteriów głównych definiujących faszystę i podobnych radykalistów jest postawa - "każdy kto nie jest z nami jest przeciwko nam"

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/zelenski-w-kanadzie-padlo-pytanie-o-polske-pomagasz-ukrainie-albo-rosji/ywvsq47

Tak to działa na wojnie a na pokojowej kanapie już nie. Zełeński, gdy wojna się skończy, powinien oddać urząd bo inaczej już nie będzie potrafił. Ja tam dziwić się nie mam czemu ale to nie miłość do Ukraińców mnie zaślepia a po prostu no nie dziwię się.

mirro napisał:

A może i na górnika strzałowego papiery robili,

20 minut temu, v11 napisał:

to jest temat a nie tam rowery

A to jest właśnie guzik nie temat. To było pewne i tylko pozostawało kwestią czasu.

Ano i my są pierwszi w kolejce choć jeszcze jest z czego cyckać. Dlatego uspokoją się. Jako, że mamy wybory i króluje postawa narcystyczna to najpierw zagłodzą narcyza zabierając mu emocje a potem będą patrzyć z politowaniem. Tak bym zrobił.

Opublikowano
1 minutę temu, DTaras napisał:

Zełeński, gdy wojna się skończy, powinien oddać urząd bo inaczej już nie będzie potrafił.

Kwestia odejścia, albo trwania na stanowisku zawsze bywa trudna, Tak jak czasem trza se powiedzieć że czas oddać dowodzenie, bo zaczyna się robić więcej złego niż dobrego.

5 minut temu, DTaras napisał:

choć jeszcze jest z czego cyckać

W zasadzie chyba już nie dużo można, Pozostaje kwestia utrzymania Jasionki jako centrum logistycznego i tych uchodźców co pałętają się po Polsce.

Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Zełeński, gdy wojna się skończy, powinien oddać urząd bo inaczej już nie będzie potrafił.

Kwestia odejścia, albo trwania na stanowisku zawsze bywa trudna, Tak jak czasem trza se powiedzieć że czas oddać dowodzenie, bo zaczyna się robić więcej złego niż dobrego.

5 minut temu, DTaras napisał:

choć jeszcze jest z czego cyckać

W zasadzie chyba już nie dużo można, Pozostaje kwestia utrzymania Jasionki jako centrum logistycznego i tych uchodźców co pałętają się po Polsce.

Amunicja zawsze jest potrzebna oraz mechanicy.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Amunicja zawsze jest potrzebna oraz mechanicy.

Pod warunkiem że nasi staną się producentami amunicji zakontraktowanej i opłaconej przez Unię Europejską, albo USA. A co do mechaników, to przejebaliśmy wszelkie możliwości na stworzenie centr obsługowych czegokolwiek. Nawet wideł do gnoju nie będziemy serwisować,

Opublikowano (edytowane)

Wróci Tusk wszystko się poprawi sprowadza z Niemiec co potrzeba , niczego nie zabraknie .

Unii już czekają na pupilka , jak komuś się wydaje że Tusk zamknie granicę żeby z Ukrainy nic do Polski je jechało . 

To się mocno myli nie postawi się swym przyjaciołom z Niemiec i Holandii co uprawiają na Ukrainie tysiące ha .

Marzenia trzeba mieć ale wiecie nic się nie zmieni .

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „..Jesteśmy gotowi na każdy scenariusz. PO prostu I TO JEST KONKRET: POUSA TUSK Albi”

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Teraz z Ukrainy zboża jadą na granicę niemiecką tam zdejmują plomby przepisują dokumenty i wraca do polski dlatego przy zachodniej granicy ceny będą gorsze niż przy wschodniej bo transport za drogi to trwa już kilka miesięcy 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Unii już czekają na pupilka , jak komuś się wydaje że Tusk zamknie granicę żeby z Ukrainy nic do Polski je jechało . 

A skąd u Ciebie taka desperacja? Skąd takie czarnowidztwo?  Zluzuj majty, rozpuść włosy.:lol:

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

To powiedzą w Polsce wybitni rolnicy że to nie prawda zbierają 1 tonę .

6 mil ha na Ukrainie po 6 ton wystarczy to w Polsce na piachach ile zbierają co ja powiadam tez zbierają po 7 ton .

Polska .

Struktura użytkowania ziemi w Polsce przedstawia się następująco: użytki rolne zajmują obszar 18 418 tys. ha, co stanowiło 58% powierzchni kraju – z czego grunty orne zajmują 14 048 tys ha (76,3 % użytków rolnych), łąki 2 350 tys ha (12,8%), pastwiska 1 693 tys ha (9,2%), sady 296 tys ha (1,6%).

Jak to się ma do 6 mil ha a to nie wszystko bo tylko 70 % a jeszcze jest 30 % nie uprawiane na Ukrainie .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v