Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jarecki napisał:

tylko dla ilu pasażerów w Polsce ma być budowana szybka kolej , francuska szybka kolej nie jest tania . Warszawa -Kraków to 330 km odległosc  dalej mogła by być Kraków - Gdańsk przez Warszawe   i Poznań i Wrocław tez trzeba by skomunikować ze stolicą a i o nowy CPK trzeba zachaczyć  mi się wydaje ze predkość  200 km na nasz kraj , liczbe ludnosc by wystarczyło 

No to Pendolino ale w pełnej opcji przy czym od razu mówie że ja też bym chciał a to nie jest do zrobienia patrząc jak się kondonią w moim regionie i jaki zakres ma modernizacja - tory dalej centralnie przez wsie i krzyżują się w jednym poziomie z drogami.

Opublikowano
hubertuss napisał:

Trakcja TGV to jedno drugie to torowisko. Ogrodzone płotem na całej długości. Nie korzystają z niego inne pociągi. Na zwrotnicach TGV potrafi przelecieć 150 gdzie u nas przy 100 lub mniej pociąg mało się nie wykolei. To jest w PL nierealne i za drogie. Patrząc na to co się dzieje na obecnych połączeniach gdzie większość wybiera pociąg za 58 w miejsce tego za 149 to nie ma racji bytu.

Pisałem ale IP ma swoje prawa... Z racji granicy z Niemcem bez sensu jest Pendolino ale by wystarczyło w pełnej opcji z kolei z sensem jest ICE bo je też bym chciał pojechać. przy czym patrząc na zakres remontów w moim regionie to Pendolino będzie się taśtać po 80 na godzinę bo tory pokrzyżowane z drogami w centrach wsi czyli niebezpiecznie. Wracając do ICE - mógłbym wsiąść w Świebodzinie ale nie objął mnie chyba rządowy program autobusów a i samochodu niema gdzie zostawić. Bolt czy Uber to znów jakieś pięć dych w jedną mańkę.

hubertuss napisał:

Myślę, że pindolino w pełnej opcji z wychylnymi wagonami to w PL świat i ludzie jak mawiają. Przy modernizacji istniejącej sieci i dworców 200 km/h wystarczy. 

Nie wystarczy bo o tak nie rozwinie skrzydeł. Mało to już tego marozbijali? Mudi być własny tor a jak tor to pociąg nie jeden dziennie a ze sześć.

Sorki za literówki...

Opublikowano

do warszawy pendolino to jechalem ostatnio z 15 lat temu, tak to autobus albo tlk, niewele dluzej a o wiele taniej- moze sie kiedys szarpne w koncu mam ulge na karte duzej rodziny.

6 godzin temu, DTaras napisał:

Akurat monitor crt w tych urządzeniach - to niejednokrotnie zaleta. Tylko dlatego że wstawiane są śmiecie LCD zamiast czegoś dobrego. Za to linuch tam rządzi bardzo często.

To ty jak każda szanująca się młoda dziewucha - blada na morze nie pojedzie.

tera nam morzem solaria,kryte baseny z podgrzewana woda..

5 godzin temu, mirro napisał:

Jechałem ostatnio 200 na S19 i żaden to wyczyn.🤣

pamietam pierwszy raz 220 w niemczech na autostradzie..

2 godziny temu, hubertuss napisał:

No ale pisory myślą inaczej szybka kolej i CPK to ich plan. Na wyłudzenie i wydojenie szmalu. Bo tego nigdy nie będzie. Czasami jeżdżę Poznań Warszawa. I ten powiedzmy Berliński ekspres odjeżdża prawie pusty bo 2 klasa była po 149 przed podwyżką. Za to jadący do tej samej Wa wy Podlasiak po 58 zł 2 klasa pęka w szwach a jedzie nie całą godzinę dłużej.

wlasnie tak ludzie kalkuluja , kupisz miejscowke ,tanio jedziesz w wygodnych warunka,internet godzina w ta czy w tamta a kasa zostaje w kieszeni.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

A to se wysiądź ze spadochronem przy 220 z "szybkiego". To dopiero jazda.🤣

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jacus napisał:

do warszawy pendolino to jechalem ostatnio z 15 lat temu, tak to autobus albo tlk, niewele dluzej a o wiele taniej- moze sie kiedys szarpne w koncu mam ulge na karte duzej rodziny.

wlasnie tak ludzie kalkuluja , kupisz miejscowke ,tanio jedziesz w wygodnych warunka,internet godzina w ta czy w tamta a kasa zostaje w kieszeni.

Wybieram zawsze wagony bez przedziałowe klasy 2. I w IC np do Berlina za 175 jedzie 3:08 czy Podlasiaku za 65 jedzie 3:46 nie ma żadnej różnicy w komforcie jazdy. Więc kto będzie bulił za jakieś duże prędkości gdzie może spadnie przejazd na tej trasie do 2 godzin ale cena będzie z 300 a to już samoloty.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

to tak ja- do krynicy jechalem przedzialowymi bo innych nie bylo to o wiele mniej wygodnie, przedzial byl pelny .

1 godzinę temu, mirro napisał:

A to se wysiądź ze spadochronem przy 220 z "szybkiego". To dopiero jazda.🤣

to nie dla mnie rozrywki 🤣, w tamtym roku pierwszy raz wsiadlem do diabelskego kola, zjechalem ze zjezdzalni wodnej i wyjechalem na jaworzyne krynicka.

gdy patrze na energylandie to juz mi sie niedobrze robi 🤣

• Haha 1
Opublikowano
hubertuss napisał:

35 minut temu, jacus napisał:

Wybieram zawsze wagony bez przedziałowe klasy 2. I w IC np do Berlina za 175 jedzie 3:08 czy Podlasiaku za 65 jedzie 3:46 nie ma żadnej różnicy w komforcie jazdy. Więc kto będzie bulił za jakieś duże prędkości gdzie może spadnie przejazd na tej trasie do 2 godzin ale cena będzie z 300 a to już samoloty.

Gdyby ze szwabiskami się dogadać to choć to trudne ale powstałaby kolej szybka po samą Warszaaawem. I wówczas do Berlę popylałbyś 4,45 godziny ale spod Stolicy.. Mówienie o szybkich kolejach bez ogarniania całości kraju to bezsens.

Opublikowano
2 minuty temu, hubertuss napisał:

Generalnie to wymaga nowych torów ogrodzonych w całości z infrastruktura typu zwrotnice na najwyższym poziomie. Pytanie czy cena biletu wytrzymała by konfrontację z samolotem.

jak dowalą podatki na paliwa lotnicze, to tak

Opublikowano
8 minut temu, jahooo napisał:

Jak by nie dało ? Tylko nie z PiS, bo oni Niemców nie lubią.

A to trza zrobić tory aż nad Atlantyk. A za karę ani jednego przystanku u Niemca nie zrobić. A co! Niech wiedzą że to za karę.😂

I jeszcze dodać że jak nie będzie reparacji, to żaden pociąg z Warszawy się u nich nie zatrzyma.  Bo tu trza twardym być a nie miękkim jak miękiszon jaki.🤣

• Haha 1
Opublikowano
jarecki napisał:

ale to by musiało byc nowe tory w  z dłuż A2 , nie wiem czy dało by rade trasą towarowo- osobową  obecną  .

Toć tak napisałem

hubertuss napisał:

Generalnie to wymaga nowych torów ogrodzonych w całości z infrastruktura typu zwrotnice na najwyższym poziomie. Pytanie czy cena biletu wytrzymała by konfrontację z samolotem.

Oj.. Nie przypominam sobie aby to było grodzone ale tak - takie połączenie ma swoje prawa nawet odległości przy wymijaniu inne.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

wiecie co?
fajnie mi się czytało te ostatnie ze dwie strony

sam dziś nic ciekawego nie miałem czasu ... to chociaż tyle
znaczy jedno mam - ciemnota  u mnie wróciła, wszystkie przydrożne latarnie nie świecą a dopiero po dwudziestej pierwszej, już myślałem że prądu nie ma no ale jak widać piszę z domu ze stacjonarki
wtf? na te komete zaciemnienie robią czy jaki tajny przerzut wojsk? wczoraj świecili normalnie tzn do 22-iej

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

oszczednosc.. u nas gmina bogata to sie swieci od zachodu slonca  a nawet wczesniej do wschodu a nawet dluzej,nieraz to na okraglo. a gdy zadzwonisz to i 5 dni naprawiaja.

potrzeba niecale 30 km zeby kolej nie jechala jak za franciszka jozefa po beskidach tylko na prosto do zakopanego i przez 150 lat tego nie zrobiono a wy marzycie o jakim tgv .....

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/pojechalam-pociagiem-luxtorpeda-do-zakopanego-oto-moje-wrazenia/5m3xwd9,07640b54

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

oszczednosc..

mówisz?
no nic, zobaczę jutro.
przejechałem sobie przez Zamość samym środkiem i w zasadzie drogową rewolucję dopychają ku końcowi no i tam gdzie pokończone jedzie się o niebo płynniej jak przed,tak że nawet niechby i oszczędność jeśli na rzecz ... no zaskoczyli mnie z tymi drogami, pogoda pomogła i pewnie sami nie liczyli na takie tempo a skoro robota ku końcowi trza kasy na zapłaty.

tylko jak tak szacuję to na tych latarniach to oni za wiele nie naoszczędzają czyli podatki ... nie ma co liczyć na ulgi ani utrzymanie stawek a tylko w górę
aż się boję sprawdzać

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v