Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

gdyby nie związki, 90% firm z PRL miałoby szanse istnieć do dziś, niestety, związki chciały 10x więcej, niż pracownik mógł dostać, a jak nie - to strajk

Dlatego miedzy innymi upadło FSO, przez związki, najpierw VW przyjechał do FSO, ale panowie z związków mieli za duże żądania, to panowie z VW pojechali do Czech i tam się dogadali ...

• Like 2
Opublikowano

takim dobrym przykładem jest bank PKO SA  , został sprzedany i włosi zrobili restrukturyzacje i bank zaczął przynosić zyski , mysle że skarb państwa RP  nie mogł by tejże restrukturyzacji [ zwolnień ] przeprowadzić .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, jahooo napisał:

gdyby nie związki, 90% firm z PRL miałoby szanse istnieć do dziś, niestety, związki chciały 10x więcej, niż pracownik mógł dostać, a jak nie - to strajk

nie było chęci dogadania się - bo z "wrogiem" się nie negocjuje, tylko strajk, blokada, protest

traktowanie własnego państwa jako wroga i dekada stagnacji w gospodarce od 1980 roku do 1990 spowodowały całkowitą zapaść wielu branż, brak wprowadzania do produkcji na przykłąd nowego auta zamiast Poloneza i 126p  spowodował później bankructwo całej branży motoryzacyjnej w kraju, kilka zakładów dało się uratowac przez udaną prywatyzację, ale w niektórych związki były tak silne i nastawione roszczeniowo, że niestety, firmy te musiały zbankrutować

a to fenomen opisałeś jak dobito posocjalistyczną gospodarkę socjalistycznymi metodami
nawet można by przyznać że więcej udziału w upadku polskiej gospodarki wtedy miała zaszłość historyczna w mentalności samych Polaków niż jakiekolwiek działania wrogie zewnętrzne

do dziś nie stworzyliśmy prawa rozgraniczającego wpływy przedsiębiorcy, technologa, ekonomisty i pracownika i są na niekorzyść trzech pierwszych i nadal robol ma więcej do gadania na zakładzie niż rada nadzorcza,
no ale czego oczekiwać gdy rządy rzekomej klasy robotniczej obala klasa robotnicza rzeczywista, hasła pokomunistyczne przecież obowiązują do dziś i niech każdy sam przed sobą przyzna z jak wielu jemu osobiście trudno było by się dobrowolnie zrzec.

trudno przewidzieć jak długo jeszcze destrukcyjny wpływ komunizmu będzie degradował pokomunistyczną część planety i większe prawdopodobieństwo że się nasili niż ustąpi

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
25 minut temu, hubertuss napisał:

Zacznijcie się bać. Jak on i pis się za to biorą to będzie bieda.

A czego się bać ?już jest tak zyebany rynek że chyba bardziej się nie da, teraz można tylko naprawiać.

Opublikowano

takie nagle zwolnienie jak zademonstrował Musk tez nie jest zbyt dobre jezeli pracownik nie stwarza problemów to 3-miesieczne wypowiedzenie lub zwolnienie natychmiastowe z 3 miesieczną odprawą minimalnego swiadczenia było by ok dla  wszystkich ze stron .             Teraz jest w holandi ,, afera '' bo rząd zamierza wykupić farmerów to jest durny pomysł wystarczy wprowadzić zakaz powiekszania ferm juz istniejących i w ciągu kilku lat bedzie efekt widoczny 

Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

już jest tak zyebany rynek że chyba bardziej się nie da

oj to Ty chyba młody jesteś że nie pamiętasz jak może być rozwalony rynek i na pewno jeszcze bardziej da się więcej rozwalić i to dużo

kilo chleba kosztowało mniej niż kilo pszenicy litr mleka w skupie był droższy od tego w sklepie a bidota miejska i tak niedojadała bo na te dotowane nawet nie było stać
wtedy z żadnej ukrainy żywność nie napływała a wręcz przeciwnie

na razie tylko mamy nieśmiałe próby siłowego kontrolowania cen i to niekoniecznie takie postulaty idą od rządu ale ośmielą się ośmielą i wtedy zobaczysz na prawdę roz... ten rynek, nadmiar żywności jeszcze nikomu nie zaszkodził a głód jest głownym czynnikiem stabilizującym populacje wszystkich gatunków na tej planecie

aż sam się sobie dziwię że wypisuję takie rzeczy a też nie podoba mi się ukraińska żywność na polskim rynku ale to pewnie tak mam przez te media xD

Opublikowano

A dlaczego chcesz zakazać powiększania się?

Do postu Romana się nie będę zbytnio odnosił bo praktycznie wszystko zostało napisane. Jedyne co mnie uderzyło to Kietrz chlubą polskiej gospodarki. Nosz kuźwa raptem dobrze zarządzany panstwowy PGR na jednych z lepszych gleb w kraju. Jaka chlubą taka gospodarka😅

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

w krakowie to widac i slychac na ulicach..

niemcy mieli wiecej wegla niz polska -brunatnego tez im do dzsiaj nie brakuje,do tego . gazu chyba tez im nie brakowalo ?

plan marshalla ? slyszales o czyms takim ?

rozkradli pol europy-to malo ??

byles ostatnio w niemczech ?? to juz nie to samo co 30 lat temu..

u mnie kosil 056 za miedza nowy df - roczny -  zgadnij gdzie bylo bardziej zielono po stalerzowaniu ???

Czytam od początku o czym rozmawiamy bo wtrącasz niepotrzebne wątki. 

Kradli mieli itp. Polska nie mogła?  Chodzi o możliwości ogólne i Polska je miała i ma ale są odgórnie blokowane jak nie rząd to unię albo porządek jaki na świecie panuje. 

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, jarecki napisał:

takie nagle zwolnienie jak zademonstrował Musk tez nie jest zbyt dobre jezeli pracownik nie stwarza problemów to 3-miesieczne wypowiedzenie lub zwolnienie natychmiastowe z 3 miesieczną odprawą minimalnego swiadczenia było by ok dla  wszystkich ze stron .             Teraz jest w holandi ,, afera '' bo rząd zamierza wykupić farmerów to jest durny pomysł wystarczy wprowadzić zakaz powiekszania ferm juz istniejących i w ciągu kilku lat bedzie efekt widoczny 

coś słyszałem o holenderskim gnoju protestowym na szosach bo jakieś zmniejszenia powierzchni uprawianej rolniczo chcą odgórne zmniejszać ale o co tam chodzi za bardzo nie wiem
pono proeko chce być holenderski rząd i takie tam podobne i takie są oficjalne argumenty a jak na prawdę?....
inna sprawa że ta Holandia to szczególny przypadek i tam jest najintensywniejsze rolnictwo chyba na całej planecie że aż do przesady

ale czy Holendrom poziom produkcji przez to spadnie poniżej własnych potrzeb? nie wiem no ale bezsensem jest dotować rolnictwo tylko po to aby na zewnątrz obcym nazbyt tanią żywność niejako po części prezentować
Może Holendrzy zmądrzeli kolejny raz jako pierwsi a nie tak jak nasi krzyczą jaki to sukces w eksporcie polskiej żywności osiągnęli podczas gdy jest to eksport dotacji zabranych z innych sektorów gospodarki i kosztem na prawdę efektywnej części tej gospodarki

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Roman176 napisał:

12 godzin temu, DTaras napisał:

Roman się najarał na inżynierię Ursusa i jej wspaniałość udowadniał licencyjnym Fergusonem.

a podzespoły układ paliwa do MF produkował WSK w Polsce 😆

Roman - a dlaczego wkład filtra powietrza do bizona jest takiej średnicy jak filtr powietrza do Fiata? To samo było z filtrami z WSK...

Roman176 napisał:

gdyby nie związki Kietrz ta chluba polskiej gospodarki  ...... dzisiaj była by chluba Niemiec  ............ gdyby nie związki to jsw  była by niemiecka .... jak to było napisane kto chce dzisiaj kupić kopalnie  ? 

Ale co? Niemcy by na saksy przyjeżdżali? Ani ziemia ani złoże nie byłoby Niemieckie.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, BomV napisał:

...jak nie rząd to unię albo porządek jaki na świecie panuje. 

...że się wtrącę ale nazywanie tego porządkiem jest co najmniej grubą przesadą ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Ulman napisał:

Do postu Romana się nie będę zbytnio odnosił bo praktycznie wszystko zostało napisane. Jedyne co mnie uderzyło to Kietrz chlubą polskiej gospodarki. Nosz kuźwa raptem dobrze zarządzany panstwowy PGR na jednych z lepszych gleb w kraju. Jaka chlubą taka gospodarka😅

Yyy takie rzeczy potrafi rozgarnięty rolnik zrobić patrząc na pola wzdłuż S3... Co w tym Kietrzu takiego chlubnego?

Opublikowano

u mnie tez jest pgr i dobrze funkcjonuje-jeden dyrektor od lat 80 i w tamtym roku odszedl na emeryture ,przyszedl inny z kierownik z ponad 1100 ha zobaczymy co bedzie dalej..

pycha kroczy przed upadkiem...

https://www.onet.pl/informacje/onetlublin/jak-dla-pupila-kaczynskiego-naruszono-procedury-kulisy-niezwyklych-zareczyn-w-kopalni/xl47yf2,79cfc278

1 godzinę temu, Roman176 napisał:

czyli każdy doktorat co ma mgr inżynier jest tępy ? prawdziwy nieudacznicy ....  i do tego związki nie pozwalały im unowocześniać  ... udowadniasz ze jesteś prawdziwym idiotą 

gdyby nie związki Kietrz ta chluba polskiej gospodarki  ...... dzisiaj była by chluba Niemiec  ............ gdyby nie związki to jsw  była by niemiecka .... jak to było napisane kto chce dzisiaj kupić kopalnie  ? 😆 tym czasem po 10 latach wyskakuje artykuł ze gdyby nie PSL to jsw była niemiecka to oni zablokowali sprzedać ... mieli pozbyć się związku to Niemiec miał brać kopalnie 😁 taki był układ wklejałem niedawno artykuł .... ty w to wierzysz bo w latach 90 dali ci skrzynkę z aluminiowym drutem ... u ciebie na to gadali ze diabeł siedzi i gada ...   w 2000 oswoili się ze to radio  

kiedy niemcy chcieli kupic kopalnie ??

28 minut temu, BomV napisał:

Czytam od początku o czym rozmawiamy bo wtrącasz niepotrzebne wątki. 

Kradli mieli itp. Polska nie mogła?  Chodzi o możliwości ogólne i Polska je miała i ma ale są odgórnie blokowane jak nie rząd to unię albo porządek jaki na świecie panuje. 

wtedy gdy mogla rozkradac pol europy wschodniej to byla potega. tyle ze to bylo w XVI wieku.

kazdy nieudacznik twierdzi ze to temu ze mu nie dali sie rozwijac jest nikim...

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, DTaras napisał:

Yyy takie rzeczy potrafi rozgarnięty rolnik zrobić patrząc na pola wzdłuż S3... Co w tym Kietrzu takiego chlubnego?

no to że w ogóle jeszcze jest w jednym kawałku i nie rozkradli ani przez naturalne partactwo najemnych nie porozlatywały się tam maszyny i budynki
jakieś "hobbysty nieźle nawiedzone" muszą tam tyrać bo za taką samą robotę na swoim...

ale spokojnie, przyjdzie i pora  na ten... jak mu tam? Kietz
jaki zarządca się zmieni lub takie tam podobne :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, Ulman napisał:

ja znalazłem alternatywe na durny pomysł rządu niderlandzkiego który chce nagłego zmiejszenia hodowli zwierząt ,,

Opublikowano (edytowane)

to co oni tam napypniają z mięsa nie nadaje się do jedzenia, byłem tam to wiem, mułem i żabami śmierdzi jak by specjalnie tak przyprawiali ale pewnie na tych bagnach im i standardy smaku sfiksowało
musieliśmy polskie lub niemieckie padło zamawiać umyślnymi albo zapasy ze sobą zabierać i to nie z powodu cen bo tam podobne

10 minut temu, jarecki napisał:

chce nagłego zmiejszenia hodowli zwierząt

niewielka strata xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a kto sie tym przejmie ??

1 godzinę temu, jarecki napisał:

ja znalazłem alternatywe na durny pomysł rządu niderlandzkiego który chce nagłego zmiejszenia hodowli zwierząt ,,

durny ?? czemu najwiecej inwestrow zagranicznych na polskiej ziemi jest z holandii ?? bo swoja juz skutecznie zatruli.

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

A o to  trzeba już Romka wypytać. Obstawiam że to taki jego neokomunistyczny fetysz - chluba i chwała bo państwowe. Obok są Głubczyce prowadzone nie gorzej i z większym asortymentem produkcji - one są niedobre bo wydzierżawione angolom czy irlandczykom. Romek jako lewicowiec byłby najszczęśliwszy jakby były państwowe zakłady produkujące jakieś gówno - ale dobre bo państwowe. PGRy państwowe bo najlepiej jak państwo ma a obywatel nie ma. I generalnie jakby wrócił Star, Tarpan, Nysa, Jelcz i Polonez. Żeby nadążyć za światem to byśmy im zrobili modyfikacje polegające na zmianie opon na bezdętkowe i nowym oświetleniu ledowym. No i kto by nam z taka technologią na zachodzie podskoczył? 

Aaaa w ursusach by zakładali klimę po uprzednim uszczelnieniu kabiny pianką 🤣

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dysydent napisał:

kilo chleba kosztowało mniej niż kilo pszenicy litr mleka w skupie był droższy od tego w sklepie

Uważasz że to normalne gdy tona pszenicy kons 1300 zł a tona przeciętnego zwykłego pszenno - żytniego chleba na półce w sklepie ok 8700 zł a tona dziadowskiego makaronu w ,,promocji"😝 ok 20 tys zł tona

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v