Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

gdzie? jak sie nazywają?

RYKI ! takie najgłosniejsze miasto w kraju

56 minut temu, jacus napisał:

jaki jest sens ekonomiczny kupowania ciagnika ktory robi w roku 100-200 mtg ??

Jak w jednym paliwo letnie zamarznie, to może drugi odpali 💁‍♂️

• Like 1
Opublikowano
jacus napisał:

jaki jest sens ekonomiczny kupowania ciagnika ktory robi w roku 100-200 mtg ??

hah a jak w tym roku 100konny ciągnik wykręcił mi ponad 1000mtg. nie spodziewałem się że będzie miał tyle zajęcia, ale znam gościa który ma 200 km jd i kręci max 50mtg/ rok

Opublikowano
5 godzin temu, Agrest napisał:

Mam sześć ciągników.  Nawet nie wiem ile który robi, ale pewno tylko 2 robią więcej jak 200.

I nie mam zamiaru zmniejszać ich liczby bo każdy ma jakieś zadanie.

Po uj tyle skoro nie wiesz ile robia to kiedy je smarujesz , olej zmieniasz

Opublikowano
6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Kurcze, u mnie są 4 i żaden nie robi więcej niż 150h/mth rocznie ;)

ja tyle jednym robie, pare lat temu to nawet wiecej.

6 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

A robisz więcej?

Nie sądzę...

Powinieneś sprzedać z tego powodu?

dwoma robilem jeszcze niedawno kolo 1000 teraz troche mniej , kolo 30 tys rocznie na paliwo wydaje. zetor licznik przekrecony .w ursusie sie zepsul.

6 godzin temu, Agrest napisał:

Mam sześć ciągników.  Nawet nie wiem ile który robi, ale pewno tylko 2 robią więcej jak 200.

I nie mam zamiaru zmniejszać ich liczby bo każdy ma jakieś zadanie.

kto bedzie nimi jezdzil za niedlugo ?? masz nastepcow ?pracownikow ?

6 godzin temu, slawek74 napisał:

cycuś tego nie da rady pojąć 🤷‍♂️

no ty to jestes rozgarniety-jak nie przymierzajac kupa gnoju- u nas mowia halda wegla ale tego bys mogl nie pojac..

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Po uj tyle skoro nie wiesz ile robia to kiedy je smarujesz , olej zmieniasz

zeby nie przepinac maszyn, czasami miesiac nie zmieniam osprzetu,zaleznie od sezon..

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

dwoma robilem jeszcze niedawno kolo 1000 teraz troche mniej , kolo 30 tys rocznie na paliwo wydaje. zetor licznik przekrecony .w ursusie sie zepsul

Nie chce mi się nawet komentować tych bzdur.

• Haha 2
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Nie chce mi się nawet komentować tych bzdur.

jakich bzdur ?? wiesz ile mam ha do tego uslugi , nieraz po 10 godzin na ciagniku i teraz to wyszlo na zdrowiu.

ile mtg wyjdzie na orce piasku a ile ilu ?? ile z talerzowka trzeba godzin latac .

gdybym byl twoim kolega ogarkiem to bym ci pokazal faktury za paliwo-ale nie jestem i mi sie nie chce . 1000 litrow do gminy dane a reszta w  teczce..

to nie zawody -to prosty rachunek ekonomiczny , kto liczy koszty obslugi, o amortyzacji nie wspominajac.. 

gdy unia przestanie dawac na nowe to bedzie musiala dawac na ich remont 😂

jesli ktos ma po dziadku ursusa to nie ma duzego znaczenia . albo i zadnego, przeglad czy ubezpieczenie to grosze.

• Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

jakich bzdur ?? wiesz ile mam ha do tego uslugi , nieraz po 10 godzin na ciagniku i teraz to wyszlo na zdrowiu.

Właśnie dlatego że wiem ile można zrobić nie komentuje.

Coraz bardziej odlatujesz.

• Like 1
Opublikowano

1000 mtg to jest kolo 900 godzin  realnych na 365 dni-chocby 300 do rownego rachunku  swieta i niedziele odlicze to ile  wychodzi dziennie ?? odliczajac zime czyli grudzien -luty.. to nawet etat nie wychodzi a swojego czasu to miesiac praktycznie  kosiarki nie odpinalem po 10 godzin dziennie, w sasiednim powiecie nawet kosilem. 5 kosiarke koncze od 95 roku. a do siana mam osobna.

jesli wy jestescie leniami i pierdzieic w stolek to wasza sprawa..to moz ei lepsze zycie ,tak dzisiaj robie-siedze na fotelu i mi za to placa..

• Haha 3
Opublikowano
jacus napisał:

1000 mtg to jest kolo 900 godzin  realnych na 365 dni-chocby 300 do rownego rachunku  swieta i niedziele odlicze to ile  wychodzi dziennie ?? odliczajac zime czyli grudzien -luty.. to nawet etat nie wychodzi a swojego czasu to miesiac praktycznie  kosiarki nie odpinalem po 10 godzin dziennie, w sasiednim powiecie nawet kosilem. 5 kosiarke koncze od 95 roku. a do siana mam osobna.

jesli wy jestescie leniami i pierdzieic w stolek to wasza sprawa..to moz ei lepsze zycie ,tak dzisiaj robie-siedze na fotelu i mi za to placa..

chyba w zetorze tylko...1mth farmerem to co najmniej 1.5godziny zegarowej... sa ciągniki co robią realne godziny nie ważne jakie obroty... do tego wielkość maszyn...

Opublikowano
5 minut temu, jacus napisał:

jacuś mth liczą się od wysokości obrotów tym wysze obroty tym szybciej skoczy ci mth czyli jak kosisz to masz mniejsze mth 

M=n*t/nz
M-motogodzina
n-obroty pracy silnika
t-czas pracy silnika
nz-obroty znamionowe silnika

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v