Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

był 10-12 lat temu na Orlenie b100, kosztował złotówkę mniej jak zwykły on, normalnie na tym samochód jeździł i traktory tylko spalanie było większe i piękny zapach placków z wydechu.

Opublikowano
Dnia 27.11.2023 o 21:38, Inversor napisał:

Pozwolę sobie jeszcze dorzucić swoją opinię do tematu dodatku biokomponentu do oleju napędowego. Jest ona oparta badaniami różnej maści jak i również swoimi, pisałem na ten temat pracę magisterską. 

W skrócie: zastosowanie biokomponentów w oleju napędowym powoduje odrobinę większe zużycie paliwa (pierwsze lepsze badanie mówi o 2,5% różnicy) oraz generuje nieznacznie słabsze osiągi (moc i moment obrotowy). Podejrzewam, że 90% osób nie zauważyłoby różnicy. Główną "zaletą" jest ochrona środowiska ponieważ dodatki powodują mniejszą emisję  niespalonych węglowodorów, dwutlenku węgla, tlenku węgla, siarczanów i węglowodorów aromatycznych. Paliwo z dodatkiem "bio" lepiej smaruje układ paliwowy ale z kolei jest bardziej podatne na niskie temperatury powietrza. 

Ciekawostka nr 1: biododatek z oleju rzepakowego to przeżytek, przyszłość to biododatki z alg.

Ciekawostka nr 2: Zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o biokomponentach i biopaliwach ciekłych, rolnicy mogą wytwarzać biopaliwa na własny użytek pod warunkiem spełnienia wymagań jakościowych określonych w przepisach o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw oraz nie przekroczeniu rocznego limitu 100 l/ha powierzchni użytków rolnych będących własnością rolnika.

Ciekawostka nr 3: Możecie zalać nawet olej roślinny ze sklepu do silnika diesla i będzie pracował. oczywiście będzie miał słabsze osiągi ale pracować będzie. Moje badanie do pracy polegało na pomiarach różnych parametrów pracy 4-cylindrowego silnika Perkinsa 4400cm3 zalanego olejem roślinnym ze sklepu, biodieslem B100 i olejem napędowym B0.

Osobiście do gospodarstwa kupuję B0 ale równie dobrze mógłbym kupić B7 i też bym to przeżył. To raczej kwestia indywidualna.

Poniżej parę wykresów z badania na innym, sześciocylindrowym, czterosuwowym, turbodoładowanym silniku diesla firmy MAN z wtryskiem bezpośrednim. Maksymalna moc silnika: 164 kW przy 2100 obr/min, maksymalny moment: 819 Nm przy 1600 obr/min. 

image.png

image.png

image.png

Super robota. Podpiąłem u góry

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Panowie, wszędzie głośno o nowej benzynie Pb95 E10. Nasuwa się pytanie jak na tym będą chodzić silniki gaźnikowe? Kosiarka, pilarka?

O kosiarki, pilarki bym się nie martwił, cena paliwa spokojnie zrekompensuje remont gaźnika. Ewentualnie ostatnie tankowanie przed dłuższym postojem zrobić na 98-ce.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

E tam skandal akcje się odbiją za pisu to już nie raz było robione i jakoś Orlen nie zniknął. Rząd tak samo brał ze spółek na swoje wydatki a teraz to skandal bo inni wzięli. Żeby było jasne ja tam jestem przeciwko jakimś tarczom na prąd czy coś. No ale za pół roku są wybory i czy rządził by pis czy będzie po to scenariusz ten sam. DO wyborów. Potem już takich skandali nie bezie.

Edytowane przez hubertuss
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, hubertuss napisał:

E tam skandal akcje się odbiją za pisu to już nie raz było robione i jakoś Orlen nie zniknął. Rząd tak samo brał ze spółek na swoje wydatki a teraz to skandal bo inni wzięli. Żeby było jasne ja tam jestem przeciwko jakimś tarczom na prąd czy coś. No ale za pół roku są wybory i czy rządził by pis czy będzie po to scenariusz ten sam. DO wyborów. Potem już takich skandali nie bezie.

Tylko jak to się ma do tego że Obajtka chcą  sądzić za działanie na szkodę  spółki Orlen  podczas gdy oni już w parę dni szkody zrobili na 6 mld , bo o tyle poleciały akcje Orlenu,  następnie chcą zabrać co roku 15 mld , i na co to by miało nie iść , to to jest również jawne działanie na szkodę Orlenu,  mam nadzieję że przy stawianiu Obajtkowi zarzutów,  postawią te zarzuty też temu kto te wiadomości puścił w eter żeby Orlen na giełdzie taniał . Pamiętając rządy  PO nasuwa mi się też skojarzenie , żeby cenę  zbić  jak najbardziej potem że nie  opłaca się tego utrzymywać i trzeba sprzedać.  Takie przykłady już  były choćby z lotem , chcieli sprzedać bo same straty na tym były,  podczas gdy pis to przejęło to nagle pojawiły się milionowe dochody . Więc  i teraz nic mnie nie zdziwi gdy wrócimy  do starej rzeczywistości,  ,,wszystko dobre , byle nie było to polskie "

• Like 8
Opublikowano

Pis też brał pieniądze z Orlenu i ceny akcji tez leciały to samo z innymi spółkami. W przypadku Obajtka chodzi o umowę sprzedaży Lotosu arabom której na razie nikt nie zna. Oraz sprzedaż paliwa przed wyborami jako dzielność na szkodę spółki. A to co innego jest. W przypadku akcji to nie jest taka strata jak np sprzedaż po zaniżonych cenach bo jutro akcje mogą znowu kosztować więcej albo jeśli zajdą na rynkach inne zmiany to mniej. Kurs akcji to cena umowna a nie odzwierciedlająca jakiś tan faktyczny/

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, hubertuss napisał:

W przypadku akcji to nie jest taka strata jak np sprzedaż po zaniżonych cenach bo jutro akcje mogą znowu kosztować więcej albo jeśli zajdą na rynkach inne zmiany to mniej. Kurs akcji to cena umowna a nie odzwierciedlająca jakiś tan faktyczny/

tu bym polemizowal- tak samo jak grasz na zyski, czyli taniej kupujesz drozej sprzedasz (jak akcje urosna) wiec bez wiekszego ryzyka i klarownie to tak samo grasz na spadki- i tu jest dopiero jazda. obstawiasz ze akcje spadna z konkretna dzwignią np. 1:20 czyli za kazda 1zl spadku na akcji zyskujesz 20zl. Dostaniesz tzw inside espi (tzw. cynka tylko dla wybranych) to mozesz ładnie zarobić ( i chyba o to jest afera czy ktos nie dopuścił do tego zeby sie wzbogacic, bo ten "cynk" jest nielegalny) i ktos zarobil 5,5mld - to nie sa pieniadze z powietrza, to pieniadze orlenu.

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Tylko jak to się ma do tego że Obajtka chcą  sądzić za działanie na szkodę  spółki Orlen  podczas gdy oni już w parę dni szkody zrobili na 6 mld , bo o tyle poleciały akcje Orlenu,  następnie chcą zabrać co roku 15 mld , i na co to by miało nie iść , to to jest również jawne działanie na szkodę Orlenu,  mam nadzieję że przy stawianiu Obajtkowi zarzutów,  postawią te zarzuty też temu kto te wiadomości puścił w eter żeby Orlen na giełdzie taniał . Pamiętając rządy  PO nasuwa mi się też skojarzenie , żeby cenę  zbić  jak najbardziej potem że nie  opłaca się tego utrzymywać i trzeba sprzedać.  Takie przykłady już  były choćby z lotem , chcieli sprzedać bo same straty na tym były,  podczas gdy pis to przejęło to nagle pojawiły się milionowe dochody . Więc  i teraz nic mnie nie zdziwi gdy wrócimy  do starej rzeczywistości,  ,,wszystko dobre , byle nie było to polskie "

Zabiorą 15mld, czyli 15nld będziemy musieli wydać więcej za gaz, paliwo itd. Będą chcieli sobie odbić ta grabierz. Tak wygląda właśnie rozdawnictwo w dzisiejszych czasach. 

Jedna ręka dają, druga zabierają. 

Orlen stracił na wartości, bo takie działania mogą łatwo ubić firmę. Jeśli ta nie zwiększy marży a sprzedaż nie stanie. 

Wcale bym się nie zdziwił, że chodzi o celowe zanizenie wartości Orlenu w celu jego późniejszej prywatyzacja za grosze. 

Edytowane przez Zibifarmer
  • Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Celownik07 napisał:

tu bym polemizowal- tak samo jak grasz na zyski, czyli taniej kupujesz drozej sprzedasz (jak akcje urosna) wiec bez wiekszego ryzyka i klarownie to tak samo grasz na spadki- i tu jest dopiero jazda. obstawiasz ze akcje spadna z konkretna dzwignią np. 1:20 czyli za kazda 1zl spadku na akcji zyskujesz 20zl. Dostaniesz tzw inside espi (tzw. cynka tylko dla wybranych) to mozesz ładnie zarobić ( i chyba o to jest afera czy ktos nie dopuścił do tego zeby sie wzbogacic, bo ten "cynk" jest nielegalny) i ktos zarobil 5,5mld - to nie sa pieniadze z powietrza, to pieniadze orlenu.

Ja znam te mechanizmy tego mi tłumaczyć nie musisz. Piszę tylko, że pis podejmował takie same decyzje co do spółek i tez akcje spadały. Wtedy pisowcy nie krzyczeli, ze to afera. Choć i tu i kiedyś jest takie prawdopodobieństwo zawsze. Ale to trzeba udowodnić. No i jak pisałem jestem przeciwnikiem wszelkich tarcz. Tej też.

18 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Jak taki zachwycony PO jesteś hubercik to pozostaje Ci życzyć rychłego postawienia wiatraków 300 metrów od Twojego domu. 

Takie czasy każdy chce mieć autostradę tani prąd szybką kolej gdzieś to musi być Koło mego domu się nie da. ale myślę, że by  mi nie przeszkadzał poza tym mają poprawić na 500 m. Rozumiem, ze ty i 5 g się boisz a od wiatraka kury przestaną ci się nieść>

Opublikowano (edytowane)

Co do paliw widzieliście wyszukiwarkę pojazdów gdzie można sprawdzić czy pojazd może jeżdzić na E10 9_9 źródło rzetelnej informacji xD

https://e10.klimat.gov.pl/

Tak z ciekawości sprawdziłem stary pojazd czyli taki 126p od pierwszych lat produkcji do końca 1999 roku nie może jeździć na E10, ale z ostatniego roku produkcji czyli 2000 już tak xD ten sam silnik a taka nowość xD. To samo z innymi zabytkami Uno, Seicento... do 1999 nie można lać, ale już od 2000 magiczny rok innowacji w technice budowa silników ta sama ale rok inny i już można stosować xD 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
12 minut temu, Roki212 napisał:

Co do paliw widzieliście wyszukiwarkę pojazdów gdzie można sprawdzić czy pojazd może jeżdzić na E10 9_9 źródło rzetelnej informacji xD

https://e10.klimat.gov.pl/

Tak z ciekawości sprawdziłem stary pojazd czyli taki 126p od pierwszych lat produkcji do końca 1999 roku nie może jeździć na E10, ale z ostatniego roku produkcji czyli 2000 już tak xD ten sam silnik a taka nowość xD. To samo z innymi zabytkami Uno, Seicento... do 1999 nie można lać, ale już od 2000 magiczny rok innowacji w technice budowa silników ta sama ale rok inny i już można stosować xD 

nawet VW diesel chodzi na E10 

• 1,9 SDI - możesz tankować E10
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Sprawdziłem toyotę camry kumpla 2007 rok 2,4 benzyna może jeździć na e 10.

bmw innego kumpla 1993 r też można a tu taka histeria. Innych starych aut na bene nie znam.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v